גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצלחת תעשיית הטכנולוגיה מציפה את עמק הסיליקון של ישראל במזומנים, וחושפת פערים

ישראלים שהפכו למיליונרים בשוק טכנולוגיה לוהט משנים את פני תל אביב והכלכלה שלה

קו הרקיע של תל אביב. מחירי הנדל''ן בעיר עולים ודוחקים ממנה אוכלוסיות / צילום: Shutterstock, EAZN
קו הרקיע של תל אביב. מחירי הנדל''ן בעיר עולים ודוחקים ממנה אוכלוסיות / צילום: Shutterstock, EAZN

ניר זוהר הצטרף ל-Wix.com ב־2007 כעובד זוטר במשרד. היום, הוא הנשיא וה-COO של חברת עיצוב האתרים התל אביבית, ונתחו בחברה שווה לפחות 56 מיליון דולר על פי ההערכות העכשוויות.

זוהר בן ה־43, שבשגרה לובש לעבודה מכנסיים קצרים וחולצת טי, הוא חלק מדור של ישראלים שהפכו למיליונרים דרך תעשיית הטכנולוגיה הלוהטת בישראל ומשנים את פני תל אביב.

"אפילו אם אתה לא שייך לעולם הטכנולוגיה, יש סיכוי טוב שיהיה יותר קל להתפרנס כאן כי יש כאן כסף להוציא", אמר זוהר.

כמו בערים בארה"ב כמו סן פרנסיסקו ואוסטין, הצלחת תעשיית הטכנולוגיה הביאה לעלייה בבנייה ולהשקעות בבידור ובחיי הפנאי. קו הרקיע של תל אביב, מרכז תעשיית הטכנולוגיה של ישראל, משתנה במהירות. חמישה מגורדי השחקים שנמצאים כעת בתהליכי בנייה יהיו בין עשרה הגבוהים ביותר בעיר לאחר השלמתם.

עם זאת, תנופת הבנייה העלתה את עלות המגורים והמחיה ופער העושר עשוי להחריף את המחלוקות התרבותיות הדתיות והפוליטיות בישראל, ואולי להותיר את המיעוטים הערבי והחרדי אפילו יותר בשוליים - ובכך ליצור בעיה ארוכת־טווח לממשלה החדשה של ראש הממשלה נפתלי בנט.

ביפו, כשאלימות בין ערבים ויהודים פרצה במאי, מחירי הדירות הגואים ויוקר המחיה גורמים לתושבים ערבים מעוטי יכולת להידחק החוצה מהעיר. עאבד אבו שחאדה, בן 33 וחבר במועצת העיר, אמר שרוב האזרחים הערבים לא יכולים להרוויח מהתנופה הטכנולוגית מפני שרובם בוחרים לא לשרת בצבא, שם מקבלים הרבה ישראלים את ההכשרה הנחוצה לשגשוג בתעשייה וכמו כן יוצרים קשרים חברתיים חיוניים.

"לב הבעיה הוא שאנשים מאמינים שהמדינה עובדת נגדנו", אמר אבו שחאדה.

יפו / צילום: Shutterstock

בישראל היו 13 חברות חד קרן, או חברות פרטיות עם הערכת שווי של לפחות מיליארד דולר, נכון ל־6 ביוני, לעומת רק אחת לפני חמש שנים, על פי נתוני PitchBook. הרבה מההשקעה מגיעה מחברות אמריקאיות פרטיות שהשקיעו 15.1 מיליארד דולר במימון חדש עד 4 באוגוסט השנה, לעומת 10.7 מיליארד דולר בכל 2020, כשהמגפה האיצה את המעבר לשירותים דיגיטליים, על פי Start-Up Nation Central. העמותה הזו מעריכה שיש עוד תריסר חברות נסחרות ישראליות ששווי השוק שלהן מיליארד דולר או יותר, ועשרות חברות חד קרן אחרות העושות בישראל מחקר ופיתוח.

הבשלת שוק הטכנולוגיה משמעותה שיש עבודות ליותר אנשים - כמו זוהר - העובדים במכירות, שיווק, תפעול והנהלת חשבונות, לעומת רק מהנדסי מחשבים ואנשי קידוד.

כ־35 אלף ישראלים יושבים על מניות השוות יותר מ־14 מיליארד, או כ־400 אלף דולר בממוצע לאדם, על פי IBI Capital, חברה המספקת נתונים על בעלות על מניות. מנכ"ל IBI טל דורי צופה ששווי ניירות הערך של ישראלים העובדים בחברות ציבוריות עשוי לגדול יותר מכפליים בשנתיים הקרובות, לאחר שיא של 48 הנפקות ועסקאות SPAC במחצית הראשונה של 2021.

על נדל"ן, מסעדות ורכבי יוקרה

זרימת הכסף הזו משנה את פני תל אביב והפרברים שלה. קשה להזמין שולחנות במסעדות הטובות ביותר. מחירי הנדל"ן עולים כשבנקים מנפיקים מספר שיא של משכנתאות. מכירות רכבי יוקרה הגיעו השנה לרמה הגבוהה ביותר שלהם אי פעם. הבילויים הכי חמים: מסיבות ההנפקה שעושים עובדי הטכנולוגיה.

מתכננת האירועים גילי אוריג' אומרת ששילשה את בסיס הלקוחות שלה בשנה האחרונה, כשחברות טכנולוגיה בתחילה רצו שהצוות שלה ישלח מתנות לעובדים הספונים בבתיהם בזמן המגפה ואחר כך ביקשו מהם לארגון מסיבות בעלות מיליוני דולרים כדי לחגוג הנפקות.

באירוע אחד, נאמר לעובדים להגיע למשרדים עם תיק נסיעות, בגד ים ונעליים נוחות, ואז הם הוסעו לשדה התעופה והוטסו לאילת. שם, נאספו העובדים ברכבי שטח לטיול שקיעה במדבר עם שמפניה ופירות, ואחר כך רקדו במערה שהובאו אליה דיג'יי ולהקה.

עצם הביקוש הפתיע את אוריג'. "לא הייתה לי תוכנית עסקית, זה פשוט הגיע כגל", אמרה.

מי שעוד רכב על הגל הוא השף והידוען אסף גרנית. המסעדן הירושלמי זכה בחוזה עם Wix ליצור שבעה קונספטים חדשים למשרדים הדומים לעמק הסיליקון של החברה, הראשונים מסוגים בישראל. המסעדות האלה יתווספו לשבע המסעדות בארץ שהוא אומר שבין הסועדים בהן ישנם עובדי טכנולוגיה רבים.

"אנשים רבים על מקומות", אמר.

משפחתית ביום - פרארי בלילה

העושר החדש הזה נותן תחושה של זרות לכמה עובדי טכנולוגיה שזוכרים מדינה שעד שנות ה־80 הייתה סוציאליסטית באופייה, כך אומר שי פלדמן, מנכ"ל של סוכנות רכב המוכרת פרארי, מזראטי ורכבי יוקרי אחרים. הרבה מלקוחותיו נוסעים בפרארי שלהם באמצע הלילה או בסוף השבוע כדי שלא יראו אותם, ובמהלך השבוע נוסעים במכוניות משפחתיות רגילות.

"היזמים די שונים", אומר פלדמן. "הם צנועים".

עדיין, זרם ההון יוצר מתח. המשכורת הממוצעת של כ־338 אלף עובדי תחום הטכנולוגיה היא 95 אלף דולר, יותר מכפליים מהממוצע בתעשיות אחרות, על פי נתוני יוני של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. יוקר המחיה עולה והרבה ישראלים עניים יותר נדחקים החוצה משוק הדירות בתל אביב והסביבה שלה.

מחירי הנדל"ן בתל אביב כיום יקרים יותר מאשר ברוב הערים באירופה, ומפגרים רק אחרי פריז, על פי מדד מחירי הדירות של דלואיט ל־2021. מחיר דירת ארבעה חדרים בתל אביב הגיע לכ־960 אלף דולר ויקר ב־70% יותר מב־12 הערים הגדולות הבאות בתור בישראל, על פי מחקר של אוניברסיטת תל אביב.

אמיר אורעד, מנכ"ל Sisense, חברת ניתוח מידע פרטית שנוסדה בישראל, אמר שכעת יותר יקר להעסיק עובדים במדינה מאשר בהרבה מדינות מפותחות אחרות.

"בעבר, היינו מוכרים לבריטניה מתוך תל אביב, וכיום חצי מהצוות שלנו נמצא בלונדון", אמר.

הצמיחה המהירה הובילה למחסור בעובדים מיומנים. יותר מ־60% מהחברות שנשאלו באפריל על ידי Start-Up Nation Central ורשות החדשנות של ישראל אמרו שהן נאבקות למלא משרות מחקר ופיתוח.

הממשלה החדשה מחפשת דרכים להשתמש בהכנסות ממסים של עובדי טכנולוגיה המוכרים אופציות במניות על מנת ליישר את המגרש. הקואליציה השלטת היא המגוונת ביותר שהייתה בישראל אי פעם, והראשונה שיש בה מפלגה ערבית, והיא הבטיחה להשקיע בתוכניות חינוכיות והכשרה מקצועית לערבים ולחרדים, שגם הם סובלים מתת־ייצוג בתחום הטכנולוגיה.

ישנן מדיניות שהוכחו כלא פופולריות. תוכנית אחת לקיצוץ המסים על יבוא מתסכלת חקלאים ישראלים, שבמשך שנים הרוויחו מחוקי העדפה ששמרו על מחירים גבוהים. בהפגנה ביולי, חסמו החקלאים צמתים עם הטרקטורים שלהם, השליכו ביצים לרחובות וגרמו לתנועה להיעצר.

"אם הם רוצים מלחמה, מלחמה הם יקבלו", אמר בהפגנה אחרת באוגוסט דובי אמיתי, יו"ר התאחדות החקלאים בישראל.

בינתיים, תחום הטכנולוגיה ממשיך להתרחב. קבוצת Blackstone הקימה השנה משרד בישראל על מנת להיכנס לשוק המתרחב, לפני שתאגיד SoftBank העסיק את ראש המוסד לשעבר יוסי כהן כמנהל עסקי הקבוצה בארץ. לוחות המודעות בתל אביב מלאים פרסומות של חברות טכנולוגיה המחפשות עובדים להעסיק.

מת'יו בוטניק, מתווך נדל"ן תל אביבי, אמר שהוא מרוויח פי 3 או 4 ממכירת דירות לעומת כמה שהרוויח כשהתחיל בתחום, לפני עשור. שכונות שפעם נחשבו למוזנחות עוברות ג'נטריפיקציה ככל שעובדי טכנולוגיה נכנסים אליהן, אמר. החלק הקשה בתפקיד שלו הוא למצוא דירות שנמצאות בשוק מספיק זמן כדי להראות אותן ללקוחות.

"הכל משתנה", אמר. "זה ממש משוגע".

עוד כתבות

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

יאנה גור בקולקציית עונת הנדודים 2016. השראות מקומיות / צילום: פרטי

"זה מאוד לא כלכלי לייצר אופנה בארץ, אבל רציתי לייצר רק פה"

מעצבת האופנה דורין פרנקפורט הקפידה תמיד על ייצור ועל מקורות השראה מקומיים, שנפרשים בתערוכה מרהיבה לציון 50 שנות עשייה ● זו אינה עוד רטרוספקטיבה, אלא צלילה לרעיונות שמרכיבים את יצירתה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

באיראן מודים: המשטר נדחק למצב הישרדותי בגלל המחאות

ישראל וסוריה יחדשו מחר את המו"מ על הסכם ביטחוני בגבול ● שני אזרחים ישראלים חצו בשוגג את הגבול לירדן ● בישראל סבורים שהמבצע באמריקה הלטינית יהדהד גם במזרח התיכון ● BBC מפצה ב-120 אלף שקל משפחה ישראלית מהעוטף: "טעות בתום לב" ● צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ ● עדכונים שוטפים

איתי יצחקי / צילום: הגר בדר

את החברה הראשונה הוא מכר לטדי שגיא ב־50 מיליון דולר. עכשיו הוא בדרך לאקזיט השני

"במהירות של השוק אני לא בטוח שהייתה לנו ברירה אחרת מאשר להימכר ל-Zendesk. יש להם 120 אלף לקוחות. הם יכולים להנגיש את הטכנולוגיה שלנו בקצב שייקח לנו שנים להגיע אליו" ● שיחה קצרה עם איתי יצחקי, מייסד-שותף ומנכ"ל Unleash, פלטפורמת חיפוש ארגונית מבוססת AI

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

למחפשי רכב חדש: האם "אפס ק"מ" מתאים לכם?

אחרי שנים של מחסור ורשימות המתנה, המלאים המצטברים של היבואנים מחזירים את השליטה אליכם ● זה מה שיעזור לכם לנצל את מלחמת המחירים בשוק הרכב

מי הן קרנות הגידור המצטיינות של השנה? / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות של המיליונרים שהיכו את ת"א כשרוב תעשיית הגידור נשארה מאחור

בשנה החולפת השאיר מדד הדגל של ת"א אבק לרוב קרנות הגידור המנייתיות - למעט 3: ורטיקל לונג, ואר אקוויטי וספרה וואליו ● מנהל הקרן המצטיינת מסביר את סוד ההצלחה: "חשיפה גבוהה לסקטורים הביטחוני והפיננסי" ● במבט ל–3 שנים בין קרנות הגידור, בלטו לטובה גם נוקד וטוטאל

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

הפטורים והמסים: כל מה שכדאי לדעת על השכרת דירה

חובת הדיווח החדשה והקפאת תקרת הפטור מאיימות לשחוק את הרווח של בעלי הדירות, אך תכנון מס נכון יכול לחסוך לכם אלפי שקלים ● מניצול ההטבה למשכירים שהם גם שוכרים, ועד לבחירה בין המסלולים - אלו הדרכים לשמור על התשואה גם כשהחוקים משתנים

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

קרן כספית או פיקדון? הורדת הריבית מסבכת את התשובה

השילוב בין התייקרות הקרנות לירידת הריבית מחייב את חוסכי הקרנות הכספיות לחשב מסלול מחדש ● מהזדמנויות באפיק הצמוד ועד לקרנות "תאריכי יעד": אלו החלופות שעל השולחן

שלומי בן חיים, בצלאל מכליס / צילום: ג'ייפרוג, אסף שילה/ישראל סאן

המניה הביטחונית הישראלית שזינקה בכ-45%, וזו שעלתה לשיא כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● אלביט מערכות פתחה את 2026 עם עלייה לשיא חדש של כל הזמנים ● יצרנית מערכות ההגנה לרחפנים פאראזירו זינקה בכ-45%, לאחר שקיבלה הזמנה ראשונה מגוף ביטחוני ישראלי ● וג'יי פרוג סיכמה שנה עם תשואה תלת־ספרתית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האח, המתנה והעיקול מביטוח לאומי: איך הסתיים המאבק על הנכס?

ביהמ"ש קבע כי מקבל נכס במתנה שזכויותיו לא נרשמו, גובר על זכויותיו של נושה בעל עיקול - אם יוכיח כי פעל בתום־לב ● תביעת אחות־למחצה למחצית מנכסי ירושה נמחקה, והיא חויבה בהוצאות כבדות ● עובד שכינה קולגה "סוטה" לא חויב בפיצוי בלשון הרע, לאחר שנקבע כי ההתפרצות נבעה מהטרדה מינית ● 3 פסקי דין בשבוע

ההגבלות על משפיעני ההשקעות יצרו סערה ברשת

סערת רשת בעקבות החוק להגבלת משפיעני השקעות: ״צעד דורסני״

הרשת סערה בסוף השבוע כאשר משפיענים דוגמת "הסולידית" ו"הגורו" מתחו ביקורת על הדיון המתוכנן בכנסת לגבי ההצעה לחייב אותם להזדהות בשמם או להצטייד ברישיון השקעות ● למרות הסערה, ועדת הכספים לא צפויה לדון השבוע במהלך - אך הנושא עשוי לעלות על שולחנה בשבועות הקרובים

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

מכירת צים לחברה זרה? ועד העובדים קרא למדינה להתנגד

בוועד מעלים חששות משליטה של גורמים עוינים כגון קטאר ומפגיעה ברציפות האספקה למדינה ● בדיון בוועדת הכלכלה נקבע כי מוקדם מדי לקבל החלטות, וברשות החברות הבהירו כי עד כה כלל לא התקבלה פנייה מצים לבחון העברת בעלות

מסירות כלי רכב / צילום: יח''צ

מי הדגם שהוביל את טבלת מסירות הרכב ב-2025?

דוח מסירות הרכב לשנת 2025 מצביע על שנת שיא לדגמים מסין, עם נתח כולל של מעל שליש מהמסירות ● התופעה הבולטת של השנה היא מספר שיא של רכבי "אפס ק"מ" ● ג'אקו 7 מבית קבוצת צ'רי הוא הדגם שמוביל את המסירות, ומי עוד ברשימה?

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

גם דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישתה של הוט מובייל

חברת דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישת הוט מובייל, וזאת לאחר שפלאפון ופרטנר הגישו גם הן הצעות לרכישתה ● בשלב זה, רכישה פוטנציאלית של הוט מובייל ע"י דלק ישראל עשויה להתבצע באופן בלעדי על-ידה, אך ייתכן כי היא תבחר לעשות זאת עם שותפים אסטרטגיים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר החדש בבורסה מתחיל: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, שבוע המסחר בבורסה עובר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

הבנק הבינלאומי שממליץ: הגדילו חשיפה למניות וחפשו הזדמנויות בסין

ב־UBS מעריכים המשך תנופה בשוקי המניות הסיניים בשנה הקרובה ● בדויטשה בנק דווקא סבורים כי סין עלולה לאבד מומנטום בגלל משבר הנדל"ן וצופים קאמבק של הדולר; ולמרות האופטימיות בג'יי.פי מורגן לגבי הצמיחה הגלובלית, הם מזהים גם סכנת מיתון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: איל יצהר

האזהרה החריפה של אהרן ברק: "אנחנו כבר לא דמוקרטיה ליברלית"

בנאום מצולם ששודר בהפגנה לציון 3 שנים לנאום השר יריב לוין בהכרזה על המהפכה המשפטית - תקף נשיא העליון לשעבר אהרן ברק את רה"מ בפרט ואת הממשלה בכלל: "זכויותינו כאזרחים מופרות יום-יום - מפעל החיים של כולנו בסכנה" • הוא מתח ביקורת על המשטרה: "מפעילה את כוחה בצורה לא שוויונית ולא מרוסנת" • וקרא למפלגות שעתידות להתמודד בבחירות: "שיתחייבו שיעצרו את ההפיכה המשטרית"

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

לפי שווי של 1.1 מיליארד שקל: יצחק תשובה רוכש 27% ממדיקל סנטר

לאחר הרכישה הרצליה מדיקל סנטר תהיה בבעלות קופ"ח כללית (40%), תשובה, יאיר לנדאו וכלל ביטוח ● בעקבות כך שואפים בבית החולים הפרטי להתרחב לרשת, והם לא היחידים שמנסים לעשות זאת

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

דמי הניהול במאות קרנות נאמנות מתייקרים עם תחילת השנה ● וורן באפט יורד מתחת לרדאר בברקשייר האת'וויי ● השקל מתחזק והאינפלציה מתמתנת - אך בשוק לא צופים הורדת ריבית בשבוע הבא ● וגם: הקשר הישראלי של המניה שהובילה את מדד S&P 500 השנה

תעשיית הקרנות בשיא / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך שלא נראה 4 שנים: זה האפיק הכי פופולרי ל־2025 בשוק הקרנות

בצל הזינוקים במדדי המניות המקומיים תעשיית הקרנות המקומית מסכמת שנת שיא, במהלכה זרמו אליה כ-73 מיליארד שקל ● אחרי 3 שנים קשות הקרנות המנוהלות חוזרות למרכז הבמה ● וגם: איזה אפיק זכה לאמון מחודש מצד המשקיעים?