גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביום שאחרי הקריסה: הבניין בחולון יהפוך למקרה בוחן

הדיירים שנותרו ללא קורת גג, הכוונות הטובות של העירייה והכשלים הבירוקרטיים: מה קורה עם 32 המשפחות שגרו בבניין ברחוב סרלין בחולון שקרס לפני חודש ● "חברות הביטוח לא זזות, צריך ללמוד את הכול מאפס" ● מעקב גלובס

מבקר המדינה בביקור בבניין שקרס בחולון / צילום: דוברות מחוז דן
מבקר המדינה בביקור בבניין שקרס בחולון / צילום: דוברות מחוז דן

לפני חודש בדיוק קרס בניין ברחוב סרלין בחולון. הבניין הסמוך פונה מחשש שיקרוס אף הוא. בסך-הכול איבדו 32 משפחות את ביתן ואת רכושן. אפשר שהבתים ברחוב סרלין 36 ו-38 יהפכו בקרוב למקרה בוחן לכל הארץ, משום שמאז קרס עוד חצי בניין ברעננה שהיה בעיצומו של פרויקט תמ"א 38, ובמקומות שונים בארץ פונו דיירים מבניינים שהוכרזו כמסוכנים. לעתים הורשו הדיירים לחזור לאחר בדיקה וחיזוק, ולעתים, כמו במקרה של הדיירים ברחוב הרימון בקרית גת - לא יוכלו לחזור למשך זמן ארוך.

 

הקשיים: למצוא דירה באזור ולהירשם ברווחה

אדם אלגריסי, חבר נציגות הדיירים, מספר כי למשך ימי החג התארחו חלק מהדיירים ריץ קרלטון בהרצליה באדיבות חברת תדהר ועדי שטראוס, וכן קיבלו הזמנה מרשת בראון להתארח במלון לייטהאוס.

כעת רבים מהם מחפשים דירה בשכירות באזור שבו גרו, אולם לדברי אלגריסי, "אני לא חושב שהיה היצע של 32 דירות עוד לפני כן, אז כרגע על כל דירה מתמודדים הרבה דיירים. הדרישות של הבעלים הפכו להיות לא הגיוניות. יש לי ולאשתי תלושי שכר מספקים והבאנו ערבים וערבות בנקאית ובעל הדירה עדיין שוקל אם להשכיר לנו". בינתיים הוא ומשפחתו מתגוררים בבית הוריה של אשתו.

נוסף לעניין המגורים, הם מתמודדים עם אתגרים אחרים. "חברות הביטוח לא זזות, צריך ללמוד את הכול מאפס. יש לי שתי בנות, בנות שבע ושנתיים. אפילו פסיכולוגית ילדים אחת לא הגיעה לעזור לתווך לילדים את המצב. בעיר הילדים, כן? דורשים מאיתנו לפתוח תיק ברווחה - אבל זה כתם אז אנחנו לא מעוניינים. לי באופן אישי קרה נס וקרה אסון. הייתי מצפה שהרשות המקומית תהיה המבוגר האחראי".

העירייה: "תוך שלוש שנים אפשר לראות את הבניין עומד"

לירן אדרי, ראש מינהלת ההתחדשות העירונית בחולון, מודעת לכך שהבניין שקרס ברחוב סרלין עשוי להפוך לדוגמה להתמודדות בעתיד בכל הארץ. "זה אתגר אבל אולי נוביל פה איזשהו שינוי לעשות דברים יותר מהר", היא אומרת. "הדיירים יכולים לזכות לקדם פרויקט פינוי-בינוי הכי מהר שאפשר בדרכים חדשניות.

"הבניין שקרס אינו עומד בתקנות התמ"א, וצריך לקיים בו פינוי-בינוי. כמו שהבטיח ראש העיר אנחנו דואגים עכשיו לגיוס צוות יועצים, בהם אדריכל ומנהל פרויקט.

"הדיירים בטח היו מוותרים על זה, אבל בסופו של דבר הם יקבלו בניין חדש בהליך מהיר. בלו"ז השאפתני שהצבנו לעצמנו אנחנו מקווים שתוך שלוש שנים הם יקבלו דירה חדשה. רק לקדם תב"ע לוקח שנתיים, והיתר לוקח עוד שנה וחצי-שנתיים ורק אז מתחילים ביצוע. שלוש שנים - זה לא קרה בשום מקום. אנחנו מקווים תוך שנה וחצי להיות עם היתר ותב"ע ביד, ובמקביל לעבוד על תת-הקרקע. כבר אושר לזה תקציב של 3 מיליון שקל.

"אבל - יש אבל גדול, כדי לקדם את זה אנחנו עושים את זה במימון ביניים - משלמים על התהליך עד שייכנס יזם לתמונה. ולכן הדיירים חייבים לתת לנו הסכמה בכתב. אנחנו ניתן את כל התקורות ופוש רציני. אנחנו עובדי ציבור ומינהלת שממומנת על ידי הממשלה, אז אין לנו מטרת רווח. הם מבינים עניין ושואלים את השאלות הנכונות, אבל יש להם פניות מכל מיני גורמים.

"גם אם הם יחליטו ללכת עם יזם, נעזור להם. אבל יזם יצטרך ללכת קודם כול לתהליך של פרה רולינג עם העירייה לגבי זכויות הבנייה, וזה פינג פונג שלוקח זמן".

השאלה אם תוכנית שאתם תכינו תהיה כלכלית.
"אנחנו עושים תב"ע בליווי של שמאי - לא תקודם תב"ע לא כלכלית. אם נצטרך להוסיף זכויות בנייה, נעשה את זה".

הדיירים: "קשה לנו להאמין לרשות המקומית"

הדיירים, מצידם, לא ממהרים לחתום. אלגריסי: "ברמת האמון שנוצרה קשה לי להאמין לרשות המקומית. די הבהירו לנו מהעירייה שכדאי לנו להתאים את עצמנו לתוכנית שלהם, אבל אני מרגיש שאני בן ערובה של הרשות המקומית ושל בירוקרטיה. בכל מה שקשור להתחדשות עירונית העירייה לא רכשה את אמוני כדייר מרגע האסון, ומי הראוי שהם יובילו את זה לא באיומים.

"בכל מקרה, קל זה לא יהיה. כבר דיברנו עם כמה יזמים, ואין כדאיות כלכלית. יזמים אומרים שיבנו (במקום שני הבניינים) בניין אחד של עשר קומות, עם שמונה דירות בקומה, קומת מסחר למטה - וזה עדיין לא כלכלי.

"גם אותם מהנדסים שאומרים שזה אחריות הדיירים, איך אנחנו אמורים לדעת? אני יכול לעשות טסט בעצמי לאוטו? אני יודע מה לבדוק? אולי צריך לסמן את הבניינים הישנים ולהודיע לדיירים לבדוק. הדבר היחיד שמשמח אותי זה שאולי בעקבותינו משהו ישתנה".

החוק לא עומד לצד הדיירים

פרויקט התחדשות עירונית בבניין שקרס אינו פשוט גם מבחינה משפטית. עו"ד אורית קוך ממשרד זיו שרון ושות' ועו"ד עדי טל מסבירות: "בחינת הוראות החוק מלמדת שמשעה שהמבנה נהרס, מכל סיבה שהיא, החלקה ובעליה אינם זכאים עוד להטבות השונות המוקנות לבניינים על מנת למנוע מקרי קריסה - הן בפן התכנוני (היקף זכויות הבנייה) והן בפן המיסויי.

"סעיף 4 לתמ"א 38, שכותרתו ‘תחולת התוכנית’, קובע כי 'תוכנית זו תחול על מבנים קיימים אשר הוצא היתר לבנייתם קודם 1 בינואר 1980... ועדות הערר קבעו בכמה מקרים כי ניסוח זה שולל את החלת הוראות התוכנית על מבנים שנהרסו בפועל. בכך נשללות מהחלקה הן זכויות הבנייה אשר התוכנית מקנה והן פטור והקלות מתשלום היטל השבחה בהתאם לתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה.

"חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית קובע כי ניתן להכריז כ'מתחם פינוי-בינוי' על שטח שיש בו 24 יחידות לפחות - ניסוח זה שולל גם כן את החלת ההוראות על חלקה שנותרה ריקה לאחר שהבניין שעמד עליה נהרס כליל. נזכיר כי גם ההוראות החלות ביחס לרוב הדרוש לצורך ביצוע פרויקטים של התחדשות עירונית אינן חלות על החלקה, ובעניין זה קיים סעיף מיוחד בחוק המקרקעין הדורש רוב של שלושה רבעים מהרכוש המשותף (לשעבר), וכן מקנה סעדים יעילים במקרה של סרבנים.

"אחת הבעיות הנוספות שבעלי הדירות צפויים להיתקל בהן היא בעיית המס החל בהתקשרות בין בעלי הבניין לבין יזם לצורך הקמת הבניין מחדש: חוק מיסוי מקרקעין וחוק מס ערך מוסף מעניקים פטורים ממס לעסקאות בין בעלי יחידות קיימות המיועדות להריסה לבין יזם ואינם מעניקים הקלות מס לבעלי מגרשים ריקים. מכאן, שאם לא תצא על ידי רשות המסים הקלה פרשנית ספציפית למקרה הכל כך מיוחד הזה, עשויים בעלי הבניין להיתקל בקושי בהתקשרות עם יזם להקמת הבניין מחדש לאור נטל המס הכבד שעשוי לחול".

עו"ד קוך מעירה כי בעבר כבר סייעה רשות המסים במצב דומה: "בשנת 1993, לאחר מלחמת המפרץ שבה נהרסו מבנים כתוצאה מפגיעת טילים, פרסמה רשות המסים הנחיה מקלה שלפיה דירת מגורים שנהרסה, הושמדה או הושחתה שלא מרצונו של בעל הזכות, כגון כתוצאה משריפה, פיצוץ, סערה וכו’ ונמכרה תוך שנה מיום שנהרסה, יראוה לצורך חישוב מס השבח כאילו נמכרה דירת מגורים, אם המוכר יבקש זאת.

"אנו מקווים כי רשות המסים תאפשר עמדה מקלה דומה גם לבעלי הבניין שקרס בחולון תוך מתן אפשרות לפטורים ממס לעסקאות תמ"א 38 או פינוי-בינוי. גם לעניין חיוב בהיטל השבחה הרשות אינה רשאית לוותר או להקל בחיוב ללא הוראות מפורשות בחוק, ונדרשת התערבות מהירה של המחוקק כדי לאפשר סיוע אפקטיבי לבעלים". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי