גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלייה במחירי האנרגיה מגבירה את החשש לכלכלת ארה"ב ולאינפלציה

בתי חרושת וספקי שירותים צורכים אנרגיה לעידוד הייצור, אבל היצע הנפט והגז הטבעי מצטמצם ● לדברי כלכלנים, עלייה במחירי האנרגיה עשויה לדחוף את האינפלציה מעלה בחודשים הקרובים, למתן הוצאה של צרכנים על מוצרים ושירותים אחרים ובסופו של דבר להאט את שיקום הכלכלה האמריקאית

אסדת קידוח / צילום: דובר צה''ל
אסדת קידוח / צילום: דובר צה''ל

 כלכלת ארה"ב מתמודדת עם איום חדש: עלייה במחירי האנרגיה. מחיר הנפט הגולמי עלה ב־64% השנה לשיא של שבע שנים. מחירי הגז הטבעי כמעט הוכפלו בשישה החודשים האחרונים והגיעו לשיא של שבע שנים. נפט לחימום עלה במחיר השנה ב־68%. מחיר הדלק במשאבה עלה כמעט בדולר ב־12 החודשים האחרונים לממוצע ארצי של מעט יותר מ־3 דולר לגלון. מחיר הפחם הגיע לשיא.

עלייה במחירי האנרגיה עשויה לדחוף את האינפלציה מעלה בחודשים הקרובים, למתן הוצאה של צרכנים על מוצרים ושירותים אחרים ובסופו של דבר להאט את שיקום הכלכלה האמריקאית, כך אומרים כלכלנים.

"לצרכנים זה כמו מס", אמרה הכלכלנית קת'י בוסטיאנצ'יץ' מהחברה Oxford Economics לגבי עליית המחיר. בעוד שצרכנים כנראה ייפגעו, העלייה במחירי האנרגיה "תצטרך להיות קיצונית וממושכת" כדי לבלום את שיקום הכלכלה. מה שיותר צפוי שיקרה הוא ש"נראה את הצמיחה מאטה קצב או שתהיה עצירה מסוימת לפני שהיא מתחילה מחדש, והאינפלציה שיש לנו בינתיים תהיה מעט יותר עקשנית".

אנדראס סטנו לארסן, אנליסט בבנק נורדאה מהלסינקי, יותר פסימי. הוא אמר שהעלייה במחירי האנרגיה השנה גרמה לו לקצץ בתחזית שלו לצמיחה בארה"ב בשנה הבאה ל־1.5% לעומת 3.5% שהעריך קודם לכן. אמנם הוא מאמין שמחירי הנפט והגז לא ימשיכו לעלות בחודשים הקרובים, אבל גם שוקל תסריט גרוע מכל בו הם עולים בעוד 40% מתישהו בשנה הבאה, מספיק כדי לדחוף את ארה"ב והכלכלה העולמית למיתון קצר באמצע 2022.

המחירים הגבוהים יותר מונעים על ידי עלייה בביקוש והיצע קטן. כשהמגפה תדעך וצרכנים ברחבי העולם יגבירו את ההוצאות, בתי חרושת וחברות שירותים יגבירו את הייצור, וזה יצריך אנרגיה. היצע הנפט הדוק בגלל שהמדינות המייצאות נפט החליטו להגביר את הייצור באופן מדוד במקום לפתוח את הברזים עד הסוף במכה אחת.

היצע הגז הטבעי נמוך לאחר שהסופה בטקסס מוקדם יותר השנה הניעה את הביקוש וההוריקן אידה גרם לסגירה של כמעט כל ייצור הנפט במפרץ מקסיקו, לצד ביקוש גבוה יותר מאירופה שם המלאי ירד בגלל מזג האוויר החם, ייצור דל של אנרגיה מרוח והקטנה בכמות הגז המיובא מרוסיה.

מחירי הפחם עלו בגלל צמיחה בביקוש שקרתה לצד ריסון בהיצע עקב תוכניות להפחתת פליטות הפחמן.

אנליסטים רבים מאמינים שהגורמים האלה יגרמו להעלאת מחירים כבר בחודשים הקרובים. במודי צופים שמחיר הנפט יעלה לבין 80 ל־90 דולר לחבית עד תחילת השנה הבאה, לעומת 79 דולר עכשיו, ושמחיר הגז הטבעי יעלה ל־6.5 עד 7 דולר למיליון BTU, לעומת 5.56650 דולר כיום. בבנק ג'י פי מורגן צ'ייס חוזים תסריט של המצב הגרוע ביותר בו הנפט עולה בשלוש השנים הקרובות ומגיע למחיר של 190 דולר לחבית בשנת 2025. מחיר החשמל עלה ב־5.2% באוגוסט לעומת שנה קודם לכן, העלייה הגדולה ביותר מאז תחילת 2014, על פי משרד התעסוקה.

מחירי האנרגיה תנודתיים גם בזמנים נורמליים, וכעת הם לא צפויים במיוחד בגלל התחזית הכלכלית העגומה והדרך בה ממשלות ומשקיעים יגיבו להיצע המצומצם. משקיעים לוחצים על חברות לשמור על המחירים גבוהים ועל שולי הרווח על ידי התנגדות חזקה להרחבת הייצור.

אנרגיה מהווה מרכיב משמעותי מתקציב הצריכה של משקי הבית. באוגוסט, כ־7% מההוצאה של צרכנים הלכה על אנרגיה, על פי משרד התעסוקה. באופן היסטורי, עלייה במחירי האנרגיה קרתה לעתים קרובות לפני מיתון. צרכנים לא יכולים להפחית צריכה בקלות בהתרעה קצרה, כפי שהם יכולים לגבי רכישות אחרות, כך שעלייה במחיר האנרגיה כמוה כמס, ולוקחת מהם כסף שבמצב אחר היו מוציאים על סחורות ושירותים אחרים.

הצמיחה האטה בחדות הקיץ כשהעלייה במספר ההדבקות בקורונה בגלל זן הדלתא גרמה לסבב חדש של מגבלות על עסקים וחברות ולהתנהגות זהירה יותר מצד הצרכנים. בפדרל ריזרב של אטלנטה מעריכים שהצמיחה האטה מ־6.7% בחישוב שנתי ברבעון השני ל־1.3% בשלישי (בחישוב שנתי).

המחירים הגבוהים יותר כבר גורמים לחשש ממשבר כלכלי באירופה ובאסיה, שם המחסור מורגש במיוחד. בארה"ב, אנליסטים אומרים שההשפעה צריכה להיות פחות חמורה מכמה סיבות. מחירי הגז הטבעי עלו בהרבה פחות בגלל שארה"ב היא יצרנית גדולה והרבה מהתפוקה נותרת בתחומי ארה"ב. מלאי הגז אינו קרוב להיגמר כמו מלאי הנפט.

ההשפעה של העלייה במחירי האנרגיה על חשבונות החשמל של הצרכנים תשתנה במקומות שונים בארה"ב, כך אמר קווין בוק, מנהל של חברת ClearView Energy Partners, חברת מחקר מוושינגטון. כמה חברות אנרגיה עשויות להתחיל להעלות מחירים בחורף, בעוד שאחרות עשויות להעלות אותם רק מאוחר יותר, תלוי באופן בו החברות מחשבות תעריפים.

למשקי בית יש כר חסכונות מצ'קים לסיוע ששלחה הממשלה הפדרלית ומדמי אבטלה. "בתוך כך שמשקי בית אמריקאים יושבים על יותר מ־2 טריליון דולר בחסכונות עודפים לעומת הרמה שלפני המגפה, ארה"ב נמצאת במצב הרבה יותר טוב לספוג כל זעזוע הקשור באנרגיה שעשוי לקרות בהמשך הדרך לעומת שותפי המסחר שלנו באירופה ובאסיה", אמר ג'ו ברוזואלס, כלכלן ראשי בחברת הייעוץ RSM US LLP.

עם זאת, מחירי אנרגיה גבוהים יותר עלולים להחריף את האינפלציה ולגרום לפדרל ריזרב לסגת מהמדיניות הכלכלית שלו מוקדם יותר, ובכך למתן את הצמיחה הכלכלית. כלכלנים של ג'י פי מורגן צ'ייס מאמינים שמחירי נפט גבוהים יותר עשויים לדחוף את האינפלציה השנתית מעלה ב־0.4% בחודשים הקרובים.

באוגוסט, המחירים לצרכנים עלו ב־4.3% לעומת שנה קודם לכן, על פי מדד המחירים לצרכן להוצאות צריכה אישית של משרד המסחר, מדד האינפלציה המועדף על הפד. המטרה של הבנק המרכזי הוא אינפלציה שנתית של 2%. בחברה Oxford Economics מעריכים שמחירי האנרגיה יעזרו להעלות את האינפלציה השנתית ב־5.1% עד סוף השנה.

"זה הולך להעלות את ציפיות האינפלציה במידה מסוימת", אמר האנליסט בארט מלק מהחברה TD Securities. "זה עשוי לשנות את התפיסה שלנו לגבי מה שאנחנו חושבים שעושה הפדרל ריזרב".

בתחילת ואמצע העשור השני של המאה, מחירי נפט וגז גבוהים היו ברובם טובים לכלכלה האמריקאית, ועודדו יצרניות נפט וגז לפנות לפצלי שמן, מה שהעלה את הביקוש לפלדה, ציוד, עובדי בניין, נהגי משאיות ועובדים בתחומים אחרים.

הפעם כל זה עשוי לא לקרות, אמר בוק. המגפה גרמה לקריסה של הביקוש לאנרגיה בעולם ובעוד שהביקוש השתקם, חברות האנרגיה עדיין זהירות בעניין קידוח בגלל אי הוודאות לגבי הביקוש העולמי ולחץ מצד משקיעים לשמור על שולי רווח גבוהים, בין היתר על ידי הקטנת ההיצע, כך אמר.

עוד כתבות

צחי דידי / צילום: Duns

צחי דידי ינהל את אביב ייזום - זרוע הבנייה למגורים שרכשה מליסרון

דידי, המשמש כמנכ"ל קבוצת יוסי אברהמי, יחליף בתפקיד את דפנה הרלב, השותפה עם אחיה דורון אביב בקבוצת אביב

אלכסיי נבלני. הבוגד הנאמן או הפטריוט הבוגדני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

ליברלים נקלעים לסמטה ללא מוצא

מה צריכים לעשות מתנגדי משטר בזמן מלחמה? להעדיף את מצפונם על החוק או את החוק על מצפונם?

הצוללת. הילה ויסברג ודרור מרמור בשיחה עם אוריאל סיטרואן / צילום: אביגיל פפרנו באר

"הכרזה על אל על כמונופול היא בזבוז המשאבים הכי גדול של רשות התחרות"

שיחה עם אוריאל סיטרואן, סגן בכיר לממונה על התחרות ● על הפתרונות שצריך לנקוט מול אל על להורדת המחירים המופרזים, הקנסות שהוטלו על בכירי שטראוס והפספוס הגדול של הרשות מלפני 12 שנה

הפקולטה לניהול. על זום וסביבת העבודה / צילום: Shutterstock

לא סידרתן את הבית לפני הזום? ייתכן שהתדמית המקצועית שלכן דווקא תתחזק

השימוש בשיחות וידאו במסגרת המעבר לעבודה מרחוק חשף לעמיתים לעבודה את "האני הביתי" שלנו ● מחקר חדש בדק את ההשפעה של אי סדר בסביבת העבודה ביתית על התדמית המקצועית והתוצאה מפתיעה: עבור נשים, רקע לא מסודר עשוי אפילו להיחשב סימן לחריצות ויכולת ניהול ריבוי משימות

נשיא ארה''ב המיועד, דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Evan Vucci

3,000 מינויים מחכים לנשיא המיועד טראמפ, ומי המועמדים המובילים לשר האוצר

טראמפ מינה רק ראש סגל, את אשת אמונו סוזי וויילס, אבל הודיע במפתיע שלא ימנה את היילי ופומפיאו, מי שלטשו עיניהם בגלוי לנשיאות ● על הפרק ממתינים לו אלפי מינויים, וזה הולך לקחת הרבה זמן ● בינתיים הוא זקוק לבכירים, שיעזרו לו להביס את "מדינת הצללים"

בתי זיקוק באספהאן, איראן / צילום: Reuters, Fatemeh Bahrami

70 מיליארד דולר בסכנה: חזרת טראמפ לבית הלבן מאיימת על "ברז" הנפט האיראני

זיוף מסמכים ושיבוש מערכות זיהוי וניווט אפשרו לאיראן להגדיל את יצוא הנפט שלה, בעיקר לסין, למרות הסנקציות האמריקאיות ● אולם, לבית הלבן ייכנס בקרוב הנשיא הנבחר דונלד טראמפ - שמתכנן להשיב את מדיניות "הלחץ המקסימלי" ● איזה נזק כלכלי ייגרם לאיראן ואיך יושפע מכך מחיר הנפט בעולם?

מאסי עלינג'אד / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

גנרל איראני ניסה לרצוח אותה. היא עברה 21 בתים בארבע שנים

מאסי עלינג'אד לא היססה להשמיע ביקורת על המשטר האיראני בכלי התקשורת שעבדה בהם, חשפה שחיתויות והובילה את מחאת החיג'אב ● אלא שאז גורמים בשלטון יצאו במסע נקמה נגדה - ומאז היא נמלטת ● לאחרונה הוגש כתב אישום נגד הגנרל שניסה לחסל אותה ● ראיון מיוחד

קניות בכרטיס אשראי / צילום: Shutterstock

גם בביט: שיבושים בתשלומי אשראי בגלל מתקפת סייבר על חברת HYP

חברת התשלומים HYP מדווחת על מתקפת סייבר המשבשת את שירותי התשלום והסליקה של החברה ● המתקפה משפיעה על פעילות חברת קרדיט גארד המספקת שירותי סליקה לעסקים רבים במשק, ביניהם רשתות קמעונאות מובילות, בתי קפה ושירותי תחבורה

אסף וונד, רון יקותיאל / צילומים: איל יצהר

הישראלית שזינקה בכ-20% תוך יום אחד וזאת שצללה ב-30%

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו זינקה בחדות לאחר שדיווחה על מכירת השליטה בחברה בת שלה ובמקביל פרסמה דוחות ● מנגד, לייבפרסון צללה בכ-30% בעקבות דוחות חלשים ● וקלטורה סגרה עלייה שבועית של 50%

פרויקט LEGACY של חברת י.ח דמרי וחברת בומל בכפר דוד שבשכונת ממילא בירושלים / הדמיה: יח''צ

שני שותפים מארה"ב רכשו 4 דירות יוקרה בירושלים. כמה הם שילמו?

צמד שותפים אמריקאים רכשו ארבע דירות צמודות בפרויקט בשכונת ממילא ● עבור כל ארבע הדירות ישלמו השותפים יחד 49.5 מיליון שקל ● הדירות נמכרות ברמת מעטפת, במטרה לאפשר לרוכשים לעצב את הדירה בהתאם להעדפותיהם האישיות ● על פי ההערכות בשוק, השלמת הדירות האכלוס תעלה לרוכשים עוד 10־14 מיליון שקל

מגמה ירוקה בת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים עלה בכ-3%, נייס זינקה ב-9%

מדד ת"א 35 עלה ב-2.6% ● השקל נסחר במגמה מעורבת בסוף השבוע האחרון ● ביום שישי הקרוב צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל ● הביטקוין נסחר בשיא כל הזמנים על רקע נצחונו של טראמפ בבחירות בארה"ב, ב-Leverage Shares מעריכים כי הוא בדרכו ל-100 אלף דולר בטווח הקרוב ● בשבוע הקרוב תתקבל תמונה נרחבת לגבי נתוני הצריכה והאבטלה במספר מדינות מרכזיות באירופה

סביבת עבודה. יש לא מעט מה לשפר / צילום: Shutterstock

שולחן, כיסא, מקלדת ומסך: כך תאבזרו נכון את פינת העבודה הביתית

כדי להפוך את העבודה מול מחשב לנוחה ובריאה יותר, חשוב לבחור את המוצרים הרלוונטיים בצורה מושכלת ● ממקלדת עם פידבק קולי ותחושתי ועד שולחן חשמלי

בובת טראמפ בקרנבל בגרמניה, בפברואר / צילום: Reuters, IMAGO/Peter Schickert

"הם ישלמו בגדול": המדינות שדונלד טראמפ שם על הכוונת

בזה אחר זה, בירכו מנהיגי אירופה את הנשיא האמריקאי החדש, תוך שציינו כי הם "מצפים לעבודה משותפת" עמו ● בפועל, אולם, יש להם ממה לחשוש: רק לאחרונה חזר טראמפ על עמדות כלכליות שהשמיע בעבר נגד האיחוד האירופי ● אם יחליט לממש אותן, ההשלכות עשויות להיות כבדות

עמירם שחר / צילום: Upwind

אחרי אקזיט ענק הוא הקים חברה חדשה אבל החלום שלו הוא בכלל לקנות קבוצת כדורגל

"התחרות בתחום שלנו חזקה מאוד, וכוללת את פאלו אלטו ו–Wiz. אבל מבחינתי זה טוב, זה אומר שהתחום גדל ויכולות להיות כאן כמה חברות שכולן שוות יותר מ–20 מיליארד דולר" ● שיחה קצרה עם עמירם שחר, מייסד ומנכ"ל חברת אבטחת הענן Upwind Security

רא הממשלה בנימין נתניהו וראש הסגל צחי ברוומרמן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבכיר בלשכת נתניהו שעומד במוקד הפנייה לרמטכ"ל על החזקת תיעוד רגיש של קצין - צחי ברוורמן

ברוורמן הוא ראש הסגל של נתניהו והאיש המקורב לו בלשכה • בפנייה לרמטכ"ל נטען שהוא מחזיק בתיעוד רגיש של הקצין שעבד עם לשכת נתניהו, וכן שייתכן שנעשה איתו שימוש בעייתי

הביטקוין שובר שיאים חדשים / אילוסטרציה: Shutterstock

"נשיא הקריפטו חזר": זו הסיבה שהביטקןין שובר שיאים

שוק הקריפטו נהנה מניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב והביטקוין שובר שיאים ● המשקיעים מאמינים כי חזרת טראמפ לשלטון תיטיב עם השוק, לאור הצהרותיו כי יהיה "נשיא הקריפטו" ואף יקים מאגר רזרבה של מטבעות דיגיטליים בארה"ב ● אחת ההשלכות לכך היא הזרמת כספים לקרנות הסל העוקבות אחר הביטקוין

מרטינה בנסובה. אהבה רדיואקטיביות ''מאז ומתמיד'' / צילום: J. Jung/DKFZ

המדענית בת ה-36 שפיתחה תרופה לסרטן שכבר נמכרת במיליארד דולר

ד"ר מרטינה בנסובה, ביוכימאית צעירה שהתרופה שפיתחה נמכרת במיליארד דולר ומבשרת תחום חדש, הקדישה את הדוקטורט שלה לאוזי אוסבורן ואוהבת להסתובב במערות ● ויש לה גם מסר לאומה: "אל תפחדו מקרינה רדיואקטיבית. גם בבננה יש קרינה"

סיכום שווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock, AP-Julia Demaree Nikhinson

וורן באפט מאמין בהשקעה הזו - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

עם הר מזומנים של 325 מיליארד דולר, וורן באפט נותן את אחד הטיפים המפורסמים שלו ● המדיניות הכלכלית של טראמפ נותנת רוח גבית למניות הפיננסים והאנרגיה המסורתית בשווקים ● וגם: השיווק האגרסיבי של ה-S&P 500 מתעלם מסיכונים משמעותיים ומסתמך על ביצועי עבר לא בהכרח רלוונטיים

מלון הגושרים בטבע / צילום: אדריכל ארי שאלתיאל

דווקא עכשיו: מלון הגושרים בטבע יעבור שיפוץ וחידוש

המלון, שסגור מאז פרוץ המלחמה, יעבור שיפוץ וחידוש בעלות של כ-10 מיליון שקל ● השבוע הונחה אבן פינה לפרויקט היוקרה אשרמן 32 ברמת הטייסים בתל אביב ● וגם: סטארט-אפ הבריאות הדיגיטלית Kai.ai, בסיוע ארגון הג'וינט, יציע תמיכה נפשית לסטודנטים מילואימניקים ונפגעי ה-7 באוקטובר ● אירועים ומינויים

בניין בזק / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

העסקה שהפכה את המרוץ לצמרת תעשיית ה־IT הישראלית לצמוד

בזק מוכרת את החברה־הבת בזק און ליין לוואן טכנולוגיות בעסקה בשווי 50 מיליון שקל ● חברת וואן טכנולוגיות עוסקת בתחום שירותי ה-IT, ובבזק ציינו כי המכירה היא לטובת התמקדות בפעילויות הליבה של הקבוצה