גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטליבאן מרשה לנערות אפגניות לחזור לחלק מבתי הספר - אבל לא בקאבול

אפילו במקומות בהם נפתחו בתי הספר לבנות, לא כל התלמידות חזרו לכיתות

נשים באפגניסטן. אין החלטה אחת שתקפה בכל המדינה לגבי פתיחת בתי ספר לנשים / צילום: Associated Press, Felipe Dana
נשים באפגניסטן. אין החלטה אחת שתקפה בכל המדינה לגבי פתיחת בתי ספר לנשים / צילום: Associated Press, Felipe Dana

הטליבאן הרשו לילדות בחטיבת הביניים ובתיכון לחזור ללימודים בכמה מחוזות בצפון אפגניסטן, צעד המצביע על כך שמדיניות של הארגון האיסלאמיסטי בנושאים מרכזיים מושפעת מפערים תרבותיים בתוך המדינה.

בספטמבר, הטליבאן הרשה לפתוח את התיכונים לתלמידים בנים ברחבי אפגניסטן אך לא אמר דבר על הבנות בגילאים אלה. בפועל זה התפרש כאיסור על ילדות להמשיך ללמוד אחרי כיתה ו'. בתי הספר היסודיים נפתחו עבור כולם, כאשר בנים ובנות לומדים בנפרד.

אבל בארבעה מחוזות צפוניים באפגניסטן - שם נשים באופן מסורתי מחזיקות בתפקידים יותר פעילים בחברה מאשר בדרום ובמזרח השמרניים יותר - נפתחו התיכונים גם לבנות, באישור פקידי טליבאן מקומיים. ההחלטה, שלא פורסמה באופן נרחב, אושרה על ידי מורות, תלמידות ואחד הדוברים של הארגון.

הצעד מראה על מידה של מוכנות מצד טליבאן לעצב מדיניות בהתאם להבדלים התרבותיים בתוך אפגניסטן, שלא כמו בשנות ה־90, אז כפו כללים חברתיים נוקשים על כל מי שהיה תחת שליטתם.

במחוזות באלק וקונדוז, הכוללים את שתי הערים הגדולות ביותר בצפון מזאר א־שריף וקונדוז, בתי ספר לנערות נפתחו כבר לפני כחודש. פקידים בכירים בטליבאן נפגשו עם מנהלות בתי ספר שם והורו להם להחזיר את הבנות ללימודים, כך אומרות נשים שהיו בפגישות או תודרכו לגביהן.

שמאיל סוביידה, מנהלת בית הספר פטימה באלקי במזאר א־שריף, קידמה את ההחלטה בברכה: "אנחנו והתלמידים שלנו מאוד שמחים מכך שבתי הספר לבנות נפתחו מחדש והנערות יכולות להמשיך בשיעורים".

בבאלק, פקיד החינוך הבכיר ביותר של הטליבאן ביקש ממורות לשכנע ילדות לחזור לבית הספר. "התלמידות שלא באות ללימודים, לכי לבתיהן והקישי בדלת, ותאמרי להן לבוא", אמר הפקיד, כך סיפרה מורה מקומית ששמעה על הפגישה.

בתי ספר לנערות נפתחו מחדש גם במחוזות סאר־א־פול וג'ווזג'אן, ומפקדים בטליבאן ביקרו בהם לעתים קרובות.

"הטליבאן מגיע לבית הספר ובודק את רשימת הנוכחות של התלמידות. אם מורה חולה, הטליבאן פשוט רושמים שהיא חסרה", אמרה סדאף, תלמידה בכיתה י' מסאר־א־פול. "הם אומרים לנו לבוא לבית הספר עם חיג'אב, לא לנעול נעלי עקב או סנדלים, ולא לעשות צליל כשאנחנו הולכות".

לא כל התלמידות חוזרות לכיתות

אפילו במקומות שבתי הספר נפתחו מחדש, לא כל התלמידות חזרות לכיתות. בבית ספר אחד בעיר הצפונית קונדוז, שליש מ־3,000 תלמידות חסרות, על פי המנהל. הרבה משפחות ברחו מהעיר. אחרות לא סומכות על הבטחת הטליבאן שמותר לבנות לחזור ללימודים. חלק חוששים שלוחמי טליבאן יטרידו את בנותיהם בגיל הנעורים בדרכן לבית הספר.

החלטת הטליבאן להגביל באופן חמור את החינוך לילדות לאחר שהשתלט על המדינה הייתה אחד הסימנים הבולטים ביותר לכך שהזכויות של נשים אפגניות שנלחמו עליהן מוסגות לאחור. הדרך שבה מתייחסת הממשלה בקאבול לנשים היא אחת התשובות הבולטות לשאלה האם הטליבאן התמתן - ויכול להתקבל על הקהילייה הבינלאומית - מאז שהחליף את הממשלה של הרפובליקה האפגנית ב־15 באוגוסט.

בסוף שנות ה־90, הטליבאן הטיל מגבלות חמורות על נשים אפגניות, ואסר עליהן ללמוד ולעבוד, וכמו כן הטיל איסור על נשים לעזוב את הבית בלי גבר האחראי עליהן.

אקיף מוהג'ר, דובר משרד הטליבאן לדיכוי חטאים וקידום חסד, המשרד שאחראי לאכוף ציות לציוויי הדת, אישר בראיון שתיכונים לבנות נפתחו בארבעה מחוזות צפוניים. הוא הוסיף שפתיחות מחדש אלה "ימשיכו ברחבי המדינה".

דובר של משרד החינוך האפגני לא הגיב לבקשות תגובה.

הנהגת הטליבאן בקאבול נמנעה מלהצהיר על עמדה לגבי חינוך נשים

לא ברור מתי - אם בכלל - ייפתחו מחדש תיכונים לבנות ברחבי המדינה. הנהגת הטליבאן בקאבול בינתיים נמנעה מלהצהיר על עמדה ברורה לגבי חינוך נשים, ובכירים אמרו שוועידה של אנשי דת מוסלמיים צריכה לבחון את הנושא לפני שיוחלט כך או אחרת.

כשנשאל על כך שהבנות יוצאו מבתי הספר, אמר אמיר חאן מוטאקי, שר החוץ של הטליבאן, שהמכשול בחלקו תרבותי. "באפגניסטן, דבר אחד הוא מה שהאפגנים רוצים. דבר אחר זה מה שהקהילייה הבינלאומית רוצה", אמר באירוע שנערך בדוחא, קטאר ביום שני.

בצפון אפגניסטן גרות בעיקר קהילות של טג'יקים, הזארה ואוזבקים, והגישות לנשים בקהילות ליברליות יותר מאשר בפשטון, אזור בדרום אפגניסטן שהוא ערש הטליבאן ומעוזם המסורתי.

שוקרייה הסארנאיה, מורה במחוז הלמנד בדרום, אמרה שהיא מחכה כבר שבועות לתשובה מקצין החינוך המקומי של טליבאן לשאלה אם תיכונים לבנות ייפתחו מחדש.

"הוא לא נתן לי תשובה שנטעה בי תקווה. הוא פשוט אמר לי 'אנחנו מחכים לתוכנית'", אמרה הסארנאיה. "איך זה יכול להיות שבתי הספר פתוחים בצפון אבל לא בדרום? אם יש חוק צריך ליישם אותו בכל פינה במדינה. כל פקיד מחליט החלטות רק על המחוז שלו".

בדרום אפגניסטן ומזרחה, שהם יותר שמרניים מבחינה תרבותית, יש בקרב לוחמי הטליבאן יותר התנגדות פוליטית לכך שבנות ילכו לבית הספר - ופחות לחץ מהאוכלוסייה לגרום לזה לקרות, כך אמרה פשטנה דוראני, פעילת חינוך אפגנית שבאה במקור מהמחוז הדרומי קנדהאר.

"זו החלטה שאמורה להיעשות על ידי ההנהגה אבל במקום זה היא נעשית במחוזות. זה כמו מערכת פדרלית", אמרה דוראני. "ישנה תחושה שהם עושים את ההחלטה (לפתוח בתי ספר לבנות) במקומות בהם לא יתמודדו עם אתגרים. ובדרום יש להם יותר אתגרים. הטליבאן בקנדהאר הרבה יותר שמרני. הם רואים בתי ספר כפרויקט של הכופרים".

דוראני החליטה לקחת את העניינים לידיים: דרך קרן הצדקה שלה לחינוך, הנקראת "ללמוד", הקימה בית ספר סודי לנערות. כמאה נערות בין הגילאים 13 ל־18 רשומות לבית הספר, שפועל כבר עשרה ימים במיקום סודי. היא מקווה שבקרוב ניתן יהיה להכריז על מיקומו.

דוראני מצפה שלחץ בינלאומי - וההבטחה של סיוע הומניטרי - יכריחו בסופו של דבר את הטליבאן לפתוח מחדש תיכונים לבנות בכל המחוזות. "הם חייבים לעשות משהו. אם לא בשביל הלגיטימיות, אז בשביל הכסף", אמרה.

ממשלת הטליבאן מרוששת

לא ברור כמה זמן אפילו בתי הספר לבנות שפועלים כרגע יוכלו להישאר פתוחים: רוב המורות, כמו עובדי ממשלה אחרים, לא קיבלו משכורת כבר חודשים.

ממשלת הטליבאן מרוששת. יותר מ־70% מהתקציב הלא־צבאי של הממשלה הקודמת הגיע מסיוע בינלאומי, שברובו הופסק. יותר מ־9 מיליארד דולר בנכסים של הבנק המרכזי מוקפאים בארה"ב ומדינות מערביות אחרות. מערכת הבנקים בקושי מתפקדת. ההכנסות שנגבו ממכס ומסים יכולות לכסות רק חלק קטן מההוצאה הציבורית.

מורות בצפון אפגניסטן אומרות שבעוד שהן שמחות שהתלמידות שלהם יכולות לחזור לבית הספר, המצב הכספי הנוכחי שלהן לא יכול להימשך. חלקן לא יכולות אפילו להרשות לעצמן את מחיר הנסיעה מביתן לבתי הספר.

"אנו עובדות כמתנדבות בימים אלה. לא קיבלנו שכר שלושה חודשים", אמרה שמים סיאל ג'משיד, מנהלת התיכון לבנות סדארק בעיר קונדוז. "אבל אנחנו שמחות שדלתות בית הספר פתוחות לבנות".

ג'לאלודין נזארי וסעיד שאה השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; הנפט עולה ב-2%, נייס מזנקת ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● ירידות באירופה ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד