גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטליבאן מרשה לנערות אפגניות לחזור לחלק מבתי הספר - אבל לא בקאבול

אפילו במקומות בהם נפתחו בתי הספר לבנות, לא כל התלמידות חזרו לכיתות

נשים באפגניסטן. אין החלטה אחת שתקפה בכל המדינה לגבי פתיחת בתי ספר לנשים / צילום: Associated Press, Felipe Dana
נשים באפגניסטן. אין החלטה אחת שתקפה בכל המדינה לגבי פתיחת בתי ספר לנשים / צילום: Associated Press, Felipe Dana

הטליבאן הרשו לילדות בחטיבת הביניים ובתיכון לחזור ללימודים בכמה מחוזות בצפון אפגניסטן, צעד המצביע על כך שמדיניות של הארגון האיסלאמיסטי בנושאים מרכזיים מושפעת מפערים תרבותיים בתוך המדינה.

בספטמבר, הטליבאן הרשה לפתוח את התיכונים לתלמידים בנים ברחבי אפגניסטן אך לא אמר דבר על הבנות בגילאים אלה. בפועל זה התפרש כאיסור על ילדות להמשיך ללמוד אחרי כיתה ו'. בתי הספר היסודיים נפתחו עבור כולם, כאשר בנים ובנות לומדים בנפרד.

אבל בארבעה מחוזות צפוניים באפגניסטן - שם נשים באופן מסורתי מחזיקות בתפקידים יותר פעילים בחברה מאשר בדרום ובמזרח השמרניים יותר - נפתחו התיכונים גם לבנות, באישור פקידי טליבאן מקומיים. ההחלטה, שלא פורסמה באופן נרחב, אושרה על ידי מורות, תלמידות ואחד הדוברים של הארגון.

הצעד מראה על מידה של מוכנות מצד טליבאן לעצב מדיניות בהתאם להבדלים התרבותיים בתוך אפגניסטן, שלא כמו בשנות ה־90, אז כפו כללים חברתיים נוקשים על כל מי שהיה תחת שליטתם.

במחוזות באלק וקונדוז, הכוללים את שתי הערים הגדולות ביותר בצפון מזאר א־שריף וקונדוז, בתי ספר לנערות נפתחו כבר לפני כחודש. פקידים בכירים בטליבאן נפגשו עם מנהלות בתי ספר שם והורו להם להחזיר את הבנות ללימודים, כך אומרות נשים שהיו בפגישות או תודרכו לגביהן.

שמאיל סוביידה, מנהלת בית הספר פטימה באלקי במזאר א־שריף, קידמה את ההחלטה בברכה: "אנחנו והתלמידים שלנו מאוד שמחים מכך שבתי הספר לבנות נפתחו מחדש והנערות יכולות להמשיך בשיעורים".

בבאלק, פקיד החינוך הבכיר ביותר של הטליבאן ביקש ממורות לשכנע ילדות לחזור לבית הספר. "התלמידות שלא באות ללימודים, לכי לבתיהן והקישי בדלת, ותאמרי להן לבוא", אמר הפקיד, כך סיפרה מורה מקומית ששמעה על הפגישה.

בתי ספר לנערות נפתחו מחדש גם במחוזות סאר־א־פול וג'ווזג'אן, ומפקדים בטליבאן ביקרו בהם לעתים קרובות.

"הטליבאן מגיע לבית הספר ובודק את רשימת הנוכחות של התלמידות. אם מורה חולה, הטליבאן פשוט רושמים שהיא חסרה", אמרה סדאף, תלמידה בכיתה י' מסאר־א־פול. "הם אומרים לנו לבוא לבית הספר עם חיג'אב, לא לנעול נעלי עקב או סנדלים, ולא לעשות צליל כשאנחנו הולכות".

לא כל התלמידות חוזרות לכיתות

אפילו במקומות שבתי הספר נפתחו מחדש, לא כל התלמידות חזרות לכיתות. בבית ספר אחד בעיר הצפונית קונדוז, שליש מ־3,000 תלמידות חסרות, על פי המנהל. הרבה משפחות ברחו מהעיר. אחרות לא סומכות על הבטחת הטליבאן שמותר לבנות לחזור ללימודים. חלק חוששים שלוחמי טליבאן יטרידו את בנותיהם בגיל הנעורים בדרכן לבית הספר.

החלטת הטליבאן להגביל באופן חמור את החינוך לילדות לאחר שהשתלט על המדינה הייתה אחד הסימנים הבולטים ביותר לכך שהזכויות של נשים אפגניות שנלחמו עליהן מוסגות לאחור. הדרך שבה מתייחסת הממשלה בקאבול לנשים היא אחת התשובות הבולטות לשאלה האם הטליבאן התמתן - ויכול להתקבל על הקהילייה הבינלאומית - מאז שהחליף את הממשלה של הרפובליקה האפגנית ב־15 באוגוסט.

בסוף שנות ה־90, הטליבאן הטיל מגבלות חמורות על נשים אפגניות, ואסר עליהן ללמוד ולעבוד, וכמו כן הטיל איסור על נשים לעזוב את הבית בלי גבר האחראי עליהן.

אקיף מוהג'ר, דובר משרד הטליבאן לדיכוי חטאים וקידום חסד, המשרד שאחראי לאכוף ציות לציוויי הדת, אישר בראיון שתיכונים לבנות נפתחו בארבעה מחוזות צפוניים. הוא הוסיף שפתיחות מחדש אלה "ימשיכו ברחבי המדינה".

דובר של משרד החינוך האפגני לא הגיב לבקשות תגובה.

הנהגת הטליבאן בקאבול נמנעה מלהצהיר על עמדה לגבי חינוך נשים

לא ברור מתי - אם בכלל - ייפתחו מחדש תיכונים לבנות ברחבי המדינה. הנהגת הטליבאן בקאבול בינתיים נמנעה מלהצהיר על עמדה ברורה לגבי חינוך נשים, ובכירים אמרו שוועידה של אנשי דת מוסלמיים צריכה לבחון את הנושא לפני שיוחלט כך או אחרת.

כשנשאל על כך שהבנות יוצאו מבתי הספר, אמר אמיר חאן מוטאקי, שר החוץ של הטליבאן, שהמכשול בחלקו תרבותי. "באפגניסטן, דבר אחד הוא מה שהאפגנים רוצים. דבר אחר זה מה שהקהילייה הבינלאומית רוצה", אמר באירוע שנערך בדוחא, קטאר ביום שני.

בצפון אפגניסטן גרות בעיקר קהילות של טג'יקים, הזארה ואוזבקים, והגישות לנשים בקהילות ליברליות יותר מאשר בפשטון, אזור בדרום אפגניסטן שהוא ערש הטליבאן ומעוזם המסורתי.

שוקרייה הסארנאיה, מורה במחוז הלמנד בדרום, אמרה שהיא מחכה כבר שבועות לתשובה מקצין החינוך המקומי של טליבאן לשאלה אם תיכונים לבנות ייפתחו מחדש.

"הוא לא נתן לי תשובה שנטעה בי תקווה. הוא פשוט אמר לי 'אנחנו מחכים לתוכנית'", אמרה הסארנאיה. "איך זה יכול להיות שבתי הספר פתוחים בצפון אבל לא בדרום? אם יש חוק צריך ליישם אותו בכל פינה במדינה. כל פקיד מחליט החלטות רק על המחוז שלו".

בדרום אפגניסטן ומזרחה, שהם יותר שמרניים מבחינה תרבותית, יש בקרב לוחמי הטליבאן יותר התנגדות פוליטית לכך שבנות ילכו לבית הספר - ופחות לחץ מהאוכלוסייה לגרום לזה לקרות, כך אמרה פשטנה דוראני, פעילת חינוך אפגנית שבאה במקור מהמחוז הדרומי קנדהאר.

"זו החלטה שאמורה להיעשות על ידי ההנהגה אבל במקום זה היא נעשית במחוזות. זה כמו מערכת פדרלית", אמרה דוראני. "ישנה תחושה שהם עושים את ההחלטה (לפתוח בתי ספר לבנות) במקומות בהם לא יתמודדו עם אתגרים. ובדרום יש להם יותר אתגרים. הטליבאן בקנדהאר הרבה יותר שמרני. הם רואים בתי ספר כפרויקט של הכופרים".

דוראני החליטה לקחת את העניינים לידיים: דרך קרן הצדקה שלה לחינוך, הנקראת "ללמוד", הקימה בית ספר סודי לנערות. כמאה נערות בין הגילאים 13 ל־18 רשומות לבית הספר, שפועל כבר עשרה ימים במיקום סודי. היא מקווה שבקרוב ניתן יהיה להכריז על מיקומו.

דוראני מצפה שלחץ בינלאומי - וההבטחה של סיוע הומניטרי - יכריחו בסופו של דבר את הטליבאן לפתוח מחדש תיכונים לבנות בכל המחוזות. "הם חייבים לעשות משהו. אם לא בשביל הלגיטימיות, אז בשביל הכסף", אמרה.

ממשלת הטליבאן מרוששת

לא ברור כמה זמן אפילו בתי הספר לבנות שפועלים כרגע יוכלו להישאר פתוחים: רוב המורות, כמו עובדי ממשלה אחרים, לא קיבלו משכורת כבר חודשים.

ממשלת הטליבאן מרוששת. יותר מ־70% מהתקציב הלא־צבאי של הממשלה הקודמת הגיע מסיוע בינלאומי, שברובו הופסק. יותר מ־9 מיליארד דולר בנכסים של הבנק המרכזי מוקפאים בארה"ב ומדינות מערביות אחרות. מערכת הבנקים בקושי מתפקדת. ההכנסות שנגבו ממכס ומסים יכולות לכסות רק חלק קטן מההוצאה הציבורית.

מורות בצפון אפגניסטן אומרות שבעוד שהן שמחות שהתלמידות שלהם יכולות לחזור לבית הספר, המצב הכספי הנוכחי שלהן לא יכול להימשך. חלקן לא יכולות אפילו להרשות לעצמן את מחיר הנסיעה מביתן לבתי הספר.

"אנו עובדות כמתנדבות בימים אלה. לא קיבלנו שכר שלושה חודשים", אמרה שמים סיאל ג'משיד, מנהלת התיכון לבנות סדארק בעיר קונדוז. "אבל אנחנו שמחות שדלתות בית הספר פתוחות לבנות".

ג'לאלודין נזארי וסעיד שאה השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

18:09 - חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?