גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמנים כאלה האינפלציה לא בהכרח רעה

האינפלציה עשויה להיות חלק מהפתרון בכלכלה שעוברת שינויים מורכבים

ג'רום פאוול / צילום: Reuters, KEVIN LAMARQUE
ג'רום פאוול / צילום: Reuters, KEVIN LAMARQUE

הזינוק באינפלציה שהביא עמו משבר הקורונה עשוי לא להיות משבר חולף כפי שקיוו רבים. אבל כדי שהכלכלה תסתגל באופן חלק לעתיד שאחרי המגפה, מחירים גבוהים יותר עשויים להיות נחוצים.

מחסור הנובע מהקורונה העלה את המחירים של סחורות מכל הסוגים, דבר שניתן לראות באופן ברור בדוח האינפלציה שפרסם משרד התעסוקה בשבוע שעבר, ולא פחות מזה מביקור בכל חנות. המחסור העולמי במעבדים האט את ייצור המכוניות, לדוגמה, ומחירי מכוניות חדשות עלו בחודש שעבר ב־8.7% לעומת שנה קודם לכן - כך ניתן היה לראות בדוח האינפלציה. בעיות בשרשרת האספקה גרמו לעלייה של 11.2% במחירי רהיטים.

 

הקונצנזוס הוא שהרבה מהמחסור הזה יוקל בחודשים הקרובים. אספקת המעבדים תחזור למה שהיא הייתה; עלייה בכמות החיסונים בכל העולם תהפוך את הקורונה לברת שליטה, ותקטין את עיכובי הייצור והמשלוחים הקשורים לקורונה, כפי שקרה לאחרונה בווייטנאם. במסיבת העיתונאים שערך יושב ראש הפד, ג'רום פאוול, לאחר הפגישה של הבנק המרכזי בחודש שעבר, אמר שהשפעות צווארי הבקבוק "בולטות כרגע, אך הן ישככו".

אבל מה שקורה עם המחירים אינו קשור רק להיצע אלא גם לביקוש. המגפה גרמה לשינויים בדברים עליהם אנחנו רוצים להוציא את הכסף שלנו, ואיפה אנחנו רוצים לגור ולעבוד, ואלה עשויים להיות יותר קבועים. מחירי מוצרי החשמל עלו לא רק בגלל בעיות אספקה, למשל, אלא גם בגלל שמשבר הקורונה הגדיל את המשיכה לחיים בפרברים. כך שאפילו אם יתוקנו שרשראות האספקה, עדיין אולי יהיה קשה למלא את הביקוש, וכתוצאה מזה המחירים ימשיכו לעלות.

אחד השינויים הכלכליים הברורים ביותר שהביאה המגפה היה עלייה גדולה בביקוש לסחורות, לעומת שירותים. בתחילה, זה היה נראה לגמרי זמני: אנשים קנו יותר דברים כמו קונסולות של משחקי ווידאו ומוצרי מזון בגלל שהיו תקועים בבתים. אבל אפילו לאחר שהחלה חלוקת החיסונים והיו הקלות במגבלות הקשורות לקורונה שהביאו לעליית הביקוש לשירותים כמו ארוחות במסעדות, נראה שהביקוש לסחורות לא ירד. ברבעון השני של השנה, הוצאת צרכנים על סחורות הייתה גבוהה ב־18% לעומת הרבעון הרביעי של 2019, לאחר התאמה לאינפלציה. הוצאת צרכנים על שירותים הייתה נמוכה יותר ב־3.4%.

השינוי בהעדפות עוזר להניע גם שינויים באינפלציה. בדוח האינפלציה מיום רביעי ניתן היה לראות שהמחירים של סחורות לצרכנים עלו ב־9.1% לעומת שנה קודם לכן, בעוד שמחירי סחורות עלו ב־3.2%.

ישנו כמובן פתח לכך שמחיר השירותים יירד לרמה הקודמת אם הקורונה תרפה אחיזתה. אבל גם כך, נתח ההוצאות המוקדש לסחורות עשוי להיוותר גדול יותר ממקודם. אם יותר אנשים ימשיכו לעבוד חלק מהזמן מהבית, למשל, הם יוציאו פחות כסף על מסעדות באזורי המשרדים שלהם ויותר על קניות מזון לבית.

באופן דומה, אם עסקים ימשיכו לערוך הרבה פגישות עם לקוחות באופן מקוון, הם יוציאו פחות על נסיעות ויותר על ציוד טכנולוגי. יצרניות המחשבים הביתיים מהמרות על כך שמספר גדול יותר של עובדים יצטרכו יותר ממחשב אחד בגלל סידורי עבודה מרחוק, וזה יתפרש לביקוש מוגבר למחשבים ביתיים לאחר המגפה.

שינויים גיאוגרפיים בביקוש גם הם בעלי השפעה. יותר אנשים עוברים לפרברים או לערים קטנות, ואנשים הגרים בפרברים עובדים לעתים קרובות יותר מהבית, מה שעשוי להפוך ליותר ביקוש שהחברות בפרברים ובערים קטנות יותר יצטרכו לספק. נראה שהשינויים במחירים קשורים גם לגודל האוכלוסייה: באזורים עם יותר מ־2.5 מיליון אנשים עלו המחירים לצרכנים ב־4.8% לעומת שנה קודם לכן בספטמבר, בעוד שבמקומות עם 2.5 מיליון אנשים או פחות עלו המחירים ב־5.9%.

עליות מחירים המונעות על ידי הביקוש שולחות מסר חשוב לחברות המרוויחות מהם: אתם יכולים לעשות אפילו יותר כסף אם תספקו יותר סחורה. זה גורם לרכישת ציוד חדש, פתיחת אתרים חדשים וחשוב מכל, העסקת עובדים חדשים. בינתיים, בחברות בהן הביקוש נותר נמוך, קשה לעתים להוריד מחירים, בין היתר בגלל שקיצוץ בשכר העובדים לא תמיד ניתן ליישום.

במחקר שהציגו בכנס השנתי של הפדרל ריזרב בג'קסון הול, וויומינג באוגוסט, טענו הכלכלנית ורוניקה גררי ועמיתיה שהאינפלציה עשויה לעזור להקל על תגובת הכלכלה לשינויים כמו השינוי הנוכחי בגלל שהוא מעודד התרחבות בתחומים בהם הביקוש עולה. הביקוש גם עוזר למשוך עובדים מעסקים בדעיכה בהם השכר מדשדש בגלל שהאינפלציה פוגעת בכמות הדברים שהעובדים האלה יכולים לקנות במשכורותיהם.

עבור קובעי המדיניות של הפררל ריזרב, זו עשויה להיות דילמה. מצד אחד, הם לא רוצים שאינפלציה גבוהה מדי תכה שורשים בכלכלה, ותהפוך לטענה בעד העלאת מסים בשנה הבאה אם האינפלציה לא תרד. מצד שני, אם האינפלציה עוזרת לשמן את הכלכלה לקראת שינויים נחוצים, אולי יסכימו בפד לסבול מעט יותר אינפלציה ממה שרגילים שם.

עוד כתבות

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

אילו מחלות נפש הן "אחיות" גנטיות? מחקר חדש חושף

מחקר ב־Nature ממפה קשרים גנטיים בין הפרעות פסיכיאטריות ● סטארט־אפ ישראלי לטיפול בכאב כרוני משלים גיוס הון ● קוצב מוח לאפילפסיה ופרקינסון נכנס לשימוש בישראל, בבית החולים הדסה ● מיקרוסופט מציגה כלי בינה מלאכותית חדש להתאמת טיפול בסרטן ● וגם: עמותת "אחת מתשע" יוצאת להאקתון להעלאת מודעות לאבחון מוקדם של סרטן השד ● השבוע בביומד

אילון מאסק / צילום: Associated Press, Matt Rourke

בסיס בירח והגדלת קצב הטיסות: SpaceX מאשרת שתצא להנפקת ענק

חברת החלל של אילון מאסק מכרה מניות למשקיעים קיימים לפי שווי של 800 מיליארד דולר, ומאותתת על הנפקה ב-2026 לפי שווי ענק של 1.5 טריליון דולר ● לפי דיווחים, ההנפקה מיועדת לממן תוכניות ארוכות טווח להקמת בסיס על הירח

לובי משרדי ''יעדים נדל''ן''. בעיגול: מוטי אברג'יל / צילום: יוסי כהן, יוטיוב

כתב אישום: איש הנדל"ן גייס 75 מיליון שקל ללא תשקיף - מתוכם 17 מיליון במרמה

הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד מוטי אברג'יל, לשעבר הבעלים והמנכ"ל של קבוצת הנדל"ן יעדים, בגין גיוס מאות משקיעים בניגוד לחוק ● לפי האישום, אברג'יל פרסם רכישת קרקעות ברשתות החברתיות, אך המתעניינים קיבלו הצעה לתת לקבוצה הלוואות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקריית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

מותגים שחוזרים לתקופת המנדט הבריטי ועסקה עם שרי אריסון: הדרך של אחת החברות הוותיקות בישראל להנפקת ענק

כשהיא חמושה בשורה של מותגי מזון שמוכרים בכל בית, מניית סוגת נחתה על שולחנם של המשקיעים בת"א ● עם נתחי שוק משמעותיים במלח, סוכר, אורז ושמן, היא מחפשת להמשיך להתרחב ● ובזמן שהמשקיעים מסתערים, יש מי שחושש מעליות מחירים עתידיות: "יודעים מה קורה לחברה שמנפיקה ורוצה לחלק דיבידנדים"

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הקשיש מת? משרד המשפטים: הזכויות בפרויקט פינוי בינוי שיעברו בירושה

המשנה ליועמ"שית, עו"ד כרמית יוליס, פרסמה חוות-דעת העוסקת בסוגיית העברת התמורות הייחודיות המוקנות לבעלי דירות קשישים, במסגרת עסקאות התחדשות עירונית ליורשיהם ● בין היתר נקבע כי קבלת התמורות הייחודיות של הקשיש תיחשב כנכס מנכסי העיזבון שעובר בירושה ליורשיו

אמבולנסים בדרך לאוניברסיטת בראון לאחר אירוע הירי / צילום: ap, Mark Stockwell

ארה"ב: הרוגים ופצועים באירוע ירי המוני באוניברסיטת בראון היוקרתית

לפחות 2 הרוגים ועוד 8 פצועים במצב קשה מאוד אך יציב, בתקרית שעדיין מתנהלת • הסטודנטים הונחו להסתגר בכיתות נעולות ולהשאיר טלפונים על שקט • מפקד המשטרה המקומית: "מנהלים מרדף אחר גבר לבוש בשחור" • גורמים רשמיים טענו שהיורה נתפס - וחזרו בהם לאחר מכן

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

אחרי 25 שנה: המס שבדרך חזרה לשוק הנדל״ן. כל הפרטים

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

בג"ץ ביטל את הדחת היועמ"שית: "הממשלה לא הייתה רשאית לפטר אותה"

הרכב מורחב עם רוב של שופטים שמרנים קבע: החלטת הממשלה על הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - פגומה • השופטים ציינו כי הניסיון לעקוף את ועדת גרוניס ומהירות הבזק שבה התקבלה ההחלטה הובילו לביטולה • לוין וקרעי קראו להתעלם מפסיקת בג"ץ: "לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה"; באופוזיציה בירכו

איל פז, מנכ''ל מאסטרקארד ישראל / צילום: יח''צ

עם מאות עובדים וכבר בגיל 37: הקידום המטאורי של מנכ"ל חברת התשלומים

"התגייסתי לקורס טיס, אבל אחרי תשעה חודשים הבנתי שזה לא מתאים לי וחתמתי ויתור. עברתי לתותחנים. בהתחלה זה היה הלם של בוץ ותותחים, אבל בסוף יצאתי לקצונה" ● שיחה קצרה עם איל פז, מנכ"ל מאסטרקארד ישראל

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות קלות; מניות הטכנולוגיה והבנייה נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית נקסט ויז'ן קפצה בכ-4% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

חנות לולו למון בלונדון / צילום: Shutterstock

המנכ"ל התפטר, המניה קפצה ב־10% ביום אחד: האם לולולמון בדרך לקאמבק?

מניית לולולמון, קמעונאית הלבשת הנשים שחוללה מהפכה בתחום, נחתכה במחצית מערכה בתוך פחות משנתיים ● בעקבות הביצועים החלשים, המנכ"ל קלוין מקדונלד הודיע על סיום תפקידו - והשוק הגיב באופטימיות ● האם מדובר בשינוי עומק של החברה?

Poco F8 Ultra מלפנים ומאחור / צילום: יח''צ

הסמארטפון הסיני שפיצח את חוויית השמיעה בטלפון

מותג POCO של שיאומי שחרר לשוק את המכשיר החדש Poco F8 Ultra, תוך הצהרה כי מדובר בכניסה רשמית לפלח מכשירי הדגל היוקרתיים ● הרמקולים, המסך והסוללה אכן מרשימים, אך תג המחיר גבוה מדי

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"