גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמנים כאלה האינפלציה לא בהכרח רעה

האינפלציה עשויה להיות חלק מהפתרון בכלכלה שעוברת שינויים מורכבים

ג'רום פאוול / צילום: Reuters, KEVIN LAMARQUE
ג'רום פאוול / צילום: Reuters, KEVIN LAMARQUE

הזינוק באינפלציה שהביא עמו משבר הקורונה עשוי לא להיות משבר חולף כפי שקיוו רבים. אבל כדי שהכלכלה תסתגל באופן חלק לעתיד שאחרי המגפה, מחירים גבוהים יותר עשויים להיות נחוצים.

מחסור הנובע מהקורונה העלה את המחירים של סחורות מכל הסוגים, דבר שניתן לראות באופן ברור בדוח האינפלציה שפרסם משרד התעסוקה בשבוע שעבר, ולא פחות מזה מביקור בכל חנות. המחסור העולמי במעבדים האט את ייצור המכוניות, לדוגמה, ומחירי מכוניות חדשות עלו בחודש שעבר ב־8.7% לעומת שנה קודם לכן - כך ניתן היה לראות בדוח האינפלציה. בעיות בשרשרת האספקה גרמו לעלייה של 11.2% במחירי רהיטים.

 

הקונצנזוס הוא שהרבה מהמחסור הזה יוקל בחודשים הקרובים. אספקת המעבדים תחזור למה שהיא הייתה; עלייה בכמות החיסונים בכל העולם תהפוך את הקורונה לברת שליטה, ותקטין את עיכובי הייצור והמשלוחים הקשורים לקורונה, כפי שקרה לאחרונה בווייטנאם. במסיבת העיתונאים שערך יושב ראש הפד, ג'רום פאוול, לאחר הפגישה של הבנק המרכזי בחודש שעבר, אמר שהשפעות צווארי הבקבוק "בולטות כרגע, אך הן ישככו".

אבל מה שקורה עם המחירים אינו קשור רק להיצע אלא גם לביקוש. המגפה גרמה לשינויים בדברים עליהם אנחנו רוצים להוציא את הכסף שלנו, ואיפה אנחנו רוצים לגור ולעבוד, ואלה עשויים להיות יותר קבועים. מחירי מוצרי החשמל עלו לא רק בגלל בעיות אספקה, למשל, אלא גם בגלל שמשבר הקורונה הגדיל את המשיכה לחיים בפרברים. כך שאפילו אם יתוקנו שרשראות האספקה, עדיין אולי יהיה קשה למלא את הביקוש, וכתוצאה מזה המחירים ימשיכו לעלות.

אחד השינויים הכלכליים הברורים ביותר שהביאה המגפה היה עלייה גדולה בביקוש לסחורות, לעומת שירותים. בתחילה, זה היה נראה לגמרי זמני: אנשים קנו יותר דברים כמו קונסולות של משחקי ווידאו ומוצרי מזון בגלל שהיו תקועים בבתים. אבל אפילו לאחר שהחלה חלוקת החיסונים והיו הקלות במגבלות הקשורות לקורונה שהביאו לעליית הביקוש לשירותים כמו ארוחות במסעדות, נראה שהביקוש לסחורות לא ירד. ברבעון השני של השנה, הוצאת צרכנים על סחורות הייתה גבוהה ב־18% לעומת הרבעון הרביעי של 2019, לאחר התאמה לאינפלציה. הוצאת צרכנים על שירותים הייתה נמוכה יותר ב־3.4%.

השינוי בהעדפות עוזר להניע גם שינויים באינפלציה. בדוח האינפלציה מיום רביעי ניתן היה לראות שהמחירים של סחורות לצרכנים עלו ב־9.1% לעומת שנה קודם לכן, בעוד שמחירי סחורות עלו ב־3.2%.

ישנו כמובן פתח לכך שמחיר השירותים יירד לרמה הקודמת אם הקורונה תרפה אחיזתה. אבל גם כך, נתח ההוצאות המוקדש לסחורות עשוי להיוותר גדול יותר ממקודם. אם יותר אנשים ימשיכו לעבוד חלק מהזמן מהבית, למשל, הם יוציאו פחות כסף על מסעדות באזורי המשרדים שלהם ויותר על קניות מזון לבית.

באופן דומה, אם עסקים ימשיכו לערוך הרבה פגישות עם לקוחות באופן מקוון, הם יוציאו פחות על נסיעות ויותר על ציוד טכנולוגי. יצרניות המחשבים הביתיים מהמרות על כך שמספר גדול יותר של עובדים יצטרכו יותר ממחשב אחד בגלל סידורי עבודה מרחוק, וזה יתפרש לביקוש מוגבר למחשבים ביתיים לאחר המגפה.

שינויים גיאוגרפיים בביקוש גם הם בעלי השפעה. יותר אנשים עוברים לפרברים או לערים קטנות, ואנשים הגרים בפרברים עובדים לעתים קרובות יותר מהבית, מה שעשוי להפוך ליותר ביקוש שהחברות בפרברים ובערים קטנות יותר יצטרכו לספק. נראה שהשינויים במחירים קשורים גם לגודל האוכלוסייה: באזורים עם יותר מ־2.5 מיליון אנשים עלו המחירים לצרכנים ב־4.8% לעומת שנה קודם לכן בספטמבר, בעוד שבמקומות עם 2.5 מיליון אנשים או פחות עלו המחירים ב־5.9%.

עליות מחירים המונעות על ידי הביקוש שולחות מסר חשוב לחברות המרוויחות מהם: אתם יכולים לעשות אפילו יותר כסף אם תספקו יותר סחורה. זה גורם לרכישת ציוד חדש, פתיחת אתרים חדשים וחשוב מכל, העסקת עובדים חדשים. בינתיים, בחברות בהן הביקוש נותר נמוך, קשה לעתים להוריד מחירים, בין היתר בגלל שקיצוץ בשכר העובדים לא תמיד ניתן ליישום.

במחקר שהציגו בכנס השנתי של הפדרל ריזרב בג'קסון הול, וויומינג באוגוסט, טענו הכלכלנית ורוניקה גררי ועמיתיה שהאינפלציה עשויה לעזור להקל על תגובת הכלכלה לשינויים כמו השינוי הנוכחי בגלל שהוא מעודד התרחבות בתחומים בהם הביקוש עולה. הביקוש גם עוזר למשוך עובדים מעסקים בדעיכה בהם השכר מדשדש בגלל שהאינפלציה פוגעת בכמות הדברים שהעובדים האלה יכולים לקנות במשכורותיהם.

עבור קובעי המדיניות של הפררל ריזרב, זו עשויה להיות דילמה. מצד אחד, הם לא רוצים שאינפלציה גבוהה מדי תכה שורשים בכלכלה, ותהפוך לטענה בעד העלאת מסים בשנה הבאה אם האינפלציה לא תרד. מצד שני, אם האינפלציה עוזרת לשמן את הכלכלה לקראת שינויים נחוצים, אולי יסכימו בפד לסבול מעט יותר אינפלציה ממה שרגילים שם.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

אירופה מזנקת, בעוד אמריקה יורדת: רבעון שיא לרפאל

צמיחה של 14.5% במכירות לכ־1.59 מיליארד דולר מתחילת השנה, וצמיחה של 17.6% לכ־4.46 מיליארד דולר, כך עולה מדוחות הרבעון השלישי של רפאל ● זהו רבעון שיא בהיבט הרווח הנקי: 95.23 מיליארד דולר, זינוק של 39.2% ביחס לרבעון המקביל אשתקד

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

מגן אור, מערכת קרן הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון

ישראל לא לבד: המדינה האירופית שמתקרבת למערכת לייזר להגנה

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

וויז אייר והגדלת הפטור על חבילות: הניסוי הכלכלי הגדול יוצא לדרך

בכנסת מפילים את הגזירות על הרשויות המקומיות ● הציבור ממהר למשוך כספים מהפנסיה ● והצעדים הכלכליים משחקים לטובת המתחרים מחו"ל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן / צילום: Associated Press, Jade Gao

הכלכלה הפלסטינית ביהודה ושומרון ספגה פגיעה אנושה - ויש ריקושטים גם בישראל

בעקבות המלחמה, יהודה ושומרון חווה צניחה כלכלית חסרת תקדים: עסקים נסגרים ו־43% מתקשים לרכוש מזון ● ברמאללה מנסים למתוח את התקציב - אך עדיין משלמים משכורות למחבלים ● במקביל, חמאס והג'יהאד האסלאמי מנצלים את המשבר לחיזוק זרועות ארגוני הטרור

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

לפני עשור הוחלט להאיץ את מיזמי התחבורה. מה קרה בפועל?

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות ● כמעט עשור אחרי שהממשלה החליטה על האצת מיזמי הענק בתחום התחבורה, איפה הם עומדים כיום? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח - בשיתוף 15 דקות, ארגון צרכני תחבורה ציבורית בישראל - עוקב אחרי ההשקעה בפיתוח התחבורה הציבורית במטרופולינים

מנכ''ל מקורות, עמית לנג, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

דוחות מקורות: הרווחים קפצו ב-47% בתשעת החודשים הראשונים של 2025

הזינוק ברווחי חברת המים הממשלתית נרשם בעיקר בעקבות עלייה בשיעור התשואה על ההון שמוכר לה, בעקבות העלייה בתשואות על אגרות החוב הממשלתיות ● מתחילת השנה, השקיעה החברה כ-1.3 מיליארד שקל בהקמה וחידוש מפעלי מים

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

מימין לשמאל: ערן בילסקי, יוני אושרוב, אבי אייל ורן אחיטוב / צילום: Entrée Capital

בתוך חצי שנה: אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר לקרנות AI ודיפטק

קרן ההון סיכון אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר להשקעה בסטארט-אפים בתחומי הבינה המלאכותית, דיפ-טק וקריפטו ● הודעת הגיוס אינה מסגירה את זהות המשקיעים, אך לגלובס נודע כי ביניהם גם גופים מוסדיים ישראלים וזרים ● הקרן המוצלחת ביותר של אנטרי השיגה למשקיעים תשואה של פי 30.2

פרויקט exchange ברמת גן / צילום: 3division

למרות פגיעת הטיל: אזורים מקווה להשלים את בניית מגדל Exchange בר"ג עד לסוף השנה

החברה מציינת בדוח הכספי לרבעון השלישי של 2025 כי היא ממשיכה לפעול לקבלת תעודת גמר "במועד שתוכנן", קרי הרבעון הרביעי של השנה ● השיפוצים צפויים להתארך מעבר לכך ● אחת מהשפעות הפגיעה: החברה מכרה לאורך השנה רק שלוש דירות בפרויקט

 

שר האוצר יורם ארידור. פעולותיו חקקו בתודעה את המושג ''כלכלת בחירות'' / צילום: נתי הרניק, לע''מ

לתשומת ליבו של סמוטריץ': מה קרה לשר האוצר שהציף את המדינה ביבוא לפני הבחירות?

הפחתת מכסים סיטונאית, הקלה על נוטלי משכנתאות ושורה ארוכה של מענקים ● הגדלת הפטור ממע"מ בשנת בחירות החזירה אותנו לצעדים הבולטים שביקשו להקל על הציבור - דווקא לפני פתיחת הקלפיות ● איך נראתה כלכלת הבחירות בעבר, והאם היא בכלל נשאה פרי?

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן

דוחות שיכון ובינוי: מספר העסקאות של מכירות דירות צנח, אך הרווח זינק

למרות צניחה חדה במכירות הדירות, שיכון ובינוי מציגה זינוק ברווח הנקי - שהגיע ל־55 מיליון שקל ברבעון ו־325 מיליון שקל מתחילת השנה ● העלייה מיוחסת בעיקר לצמיחה במגזרי התשתיות והנדל”ן בחו”ל ● בחברה מעריכים כי אי־הוודאות בענף תתמתן ותחזיר את הביקושים ב־2026

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה חיובית בתל אביב; דוראל זינקה ב-17%, אל על ושופרסל נפלו

ת"א 35 הוסיף 0.5% ות"א 90 עלה ב-0.9%  ● אל על נפלה על רקע ההתקדמות להקמת בסיס ווייזאייר בישראל ● דוראל זינקה לאחר הדוחות, ושופרסל נפלה ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנפקת סוגת מתקרבת: תגייס 300 מיליון שקל, לפי שווי של 850 מיליון שקל

חברת המזון, שבשליטת פורטיסימו, ממשיכה לקדם את הנפקתה שצפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● הנהלת סוגת, בראשות המנכ"ל גיא פרופר, תחזיק מניות בהיקף של כ-28 מיליון שקל

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות שופרסל: המכירות בחנויות זהות נפלו בחדות

הכנסות רשת המזון הסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9% בתוך שנה ● הרווח הנקי של שופרסל ירד ברבעון השלישי ב-36% ל-168 מיליון שקל, אך בנטרול מכירת ההחזקה בפייבוקס ברבעון המקביל אשתקד, הרווח הנקי עלה בכ-4.5%