גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמנים כאלה האינפלציה לא בהכרח רעה

האינפלציה עשויה להיות חלק מהפתרון בכלכלה שעוברת שינויים מורכבים

ג'רום פאוול / צילום: Reuters, KEVIN LAMARQUE
ג'רום פאוול / צילום: Reuters, KEVIN LAMARQUE

הזינוק באינפלציה שהביא עמו משבר הקורונה עשוי לא להיות משבר חולף כפי שקיוו רבים. אבל כדי שהכלכלה תסתגל באופן חלק לעתיד שאחרי המגפה, מחירים גבוהים יותר עשויים להיות נחוצים.

מחסור הנובע מהקורונה העלה את המחירים של סחורות מכל הסוגים, דבר שניתן לראות באופן ברור בדוח האינפלציה שפרסם משרד התעסוקה בשבוע שעבר, ולא פחות מזה מביקור בכל חנות. המחסור העולמי במעבדים האט את ייצור המכוניות, לדוגמה, ומחירי מכוניות חדשות עלו בחודש שעבר ב־8.7% לעומת שנה קודם לכן - כך ניתן היה לראות בדוח האינפלציה. בעיות בשרשרת האספקה גרמו לעלייה של 11.2% במחירי רהיטים.

 

הקונצנזוס הוא שהרבה מהמחסור הזה יוקל בחודשים הקרובים. אספקת המעבדים תחזור למה שהיא הייתה; עלייה בכמות החיסונים בכל העולם תהפוך את הקורונה לברת שליטה, ותקטין את עיכובי הייצור והמשלוחים הקשורים לקורונה, כפי שקרה לאחרונה בווייטנאם. במסיבת העיתונאים שערך יושב ראש הפד, ג'רום פאוול, לאחר הפגישה של הבנק המרכזי בחודש שעבר, אמר שהשפעות צווארי הבקבוק "בולטות כרגע, אך הן ישככו".

אבל מה שקורה עם המחירים אינו קשור רק להיצע אלא גם לביקוש. המגפה גרמה לשינויים בדברים עליהם אנחנו רוצים להוציא את הכסף שלנו, ואיפה אנחנו רוצים לגור ולעבוד, ואלה עשויים להיות יותר קבועים. מחירי מוצרי החשמל עלו לא רק בגלל בעיות אספקה, למשל, אלא גם בגלל שמשבר הקורונה הגדיל את המשיכה לחיים בפרברים. כך שאפילו אם יתוקנו שרשראות האספקה, עדיין אולי יהיה קשה למלא את הביקוש, וכתוצאה מזה המחירים ימשיכו לעלות.

אחד השינויים הכלכליים הברורים ביותר שהביאה המגפה היה עלייה גדולה בביקוש לסחורות, לעומת שירותים. בתחילה, זה היה נראה לגמרי זמני: אנשים קנו יותר דברים כמו קונסולות של משחקי ווידאו ומוצרי מזון בגלל שהיו תקועים בבתים. אבל אפילו לאחר שהחלה חלוקת החיסונים והיו הקלות במגבלות הקשורות לקורונה שהביאו לעליית הביקוש לשירותים כמו ארוחות במסעדות, נראה שהביקוש לסחורות לא ירד. ברבעון השני של השנה, הוצאת צרכנים על סחורות הייתה גבוהה ב־18% לעומת הרבעון הרביעי של 2019, לאחר התאמה לאינפלציה. הוצאת צרכנים על שירותים הייתה נמוכה יותר ב־3.4%.

השינוי בהעדפות עוזר להניע גם שינויים באינפלציה. בדוח האינפלציה מיום רביעי ניתן היה לראות שהמחירים של סחורות לצרכנים עלו ב־9.1% לעומת שנה קודם לכן, בעוד שמחירי סחורות עלו ב־3.2%.

ישנו כמובן פתח לכך שמחיר השירותים יירד לרמה הקודמת אם הקורונה תרפה אחיזתה. אבל גם כך, נתח ההוצאות המוקדש לסחורות עשוי להיוותר גדול יותר ממקודם. אם יותר אנשים ימשיכו לעבוד חלק מהזמן מהבית, למשל, הם יוציאו פחות כסף על מסעדות באזורי המשרדים שלהם ויותר על קניות מזון לבית.

באופן דומה, אם עסקים ימשיכו לערוך הרבה פגישות עם לקוחות באופן מקוון, הם יוציאו פחות על נסיעות ויותר על ציוד טכנולוגי. יצרניות המחשבים הביתיים מהמרות על כך שמספר גדול יותר של עובדים יצטרכו יותר ממחשב אחד בגלל סידורי עבודה מרחוק, וזה יתפרש לביקוש מוגבר למחשבים ביתיים לאחר המגפה.

שינויים גיאוגרפיים בביקוש גם הם בעלי השפעה. יותר אנשים עוברים לפרברים או לערים קטנות, ואנשים הגרים בפרברים עובדים לעתים קרובות יותר מהבית, מה שעשוי להפוך ליותר ביקוש שהחברות בפרברים ובערים קטנות יותר יצטרכו לספק. נראה שהשינויים במחירים קשורים גם לגודל האוכלוסייה: באזורים עם יותר מ־2.5 מיליון אנשים עלו המחירים לצרכנים ב־4.8% לעומת שנה קודם לכן בספטמבר, בעוד שבמקומות עם 2.5 מיליון אנשים או פחות עלו המחירים ב־5.9%.

עליות מחירים המונעות על ידי הביקוש שולחות מסר חשוב לחברות המרוויחות מהם: אתם יכולים לעשות אפילו יותר כסף אם תספקו יותר סחורה. זה גורם לרכישת ציוד חדש, פתיחת אתרים חדשים וחשוב מכל, העסקת עובדים חדשים. בינתיים, בחברות בהן הביקוש נותר נמוך, קשה לעתים להוריד מחירים, בין היתר בגלל שקיצוץ בשכר העובדים לא תמיד ניתן ליישום.

במחקר שהציגו בכנס השנתי של הפדרל ריזרב בג'קסון הול, וויומינג באוגוסט, טענו הכלכלנית ורוניקה גררי ועמיתיה שהאינפלציה עשויה לעזור להקל על תגובת הכלכלה לשינויים כמו השינוי הנוכחי בגלל שהוא מעודד התרחבות בתחומים בהם הביקוש עולה. הביקוש גם עוזר למשוך עובדים מעסקים בדעיכה בהם השכר מדשדש בגלל שהאינפלציה פוגעת בכמות הדברים שהעובדים האלה יכולים לקנות במשכורותיהם.

עבור קובעי המדיניות של הפררל ריזרב, זו עשויה להיות דילמה. מצד אחד, הם לא רוצים שאינפלציה גבוהה מדי תכה שורשים בכלכלה, ותהפוך לטענה בעד העלאת מסים בשנה הבאה אם האינפלציה לא תרד. מצד שני, אם האינפלציה עוזרת לשמן את הכלכלה לקראת שינויים נחוצים, אולי יסכימו בפד לסבול מעט יותר אינפלציה ממה שרגילים שם.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

תיקון והתנצלות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה