גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כנופיות בניגריה גייסו מיליונים ע"י חטיפת ילדים. עכשיו הממשלה לא יכולה לעצור אותן

כנופיות עבריינים שיש להן כסף רב ממעשי כופר הופכות ליותר נועזות, גונבות נשק כבד וסוחטות את הממשלה

שוטרים ניגריים ושלושה חשודים (מימין) בחטיפת תלמידים במדינת המחוז קדונה / צילום: Associated Press, Gbemiga Olamikan
שוטרים ניגריים ושלושה חשודים (מימין) בחטיפת תלמידים במדינת המחוז קדונה / צילום: Associated Press, Gbemiga Olamikan

אנשים במסכות הגיחו מהיער על גבי אופנועים, והקיפו קצין מודיעין צעיר שהחזיק תיק מלא במזומנים. הכופר, כמעט 50 אלף דולר בשטרות חדשים של הבנק בניגריה, לא היה עבור אדם, אלא כדי לקבל נשק שאיים באופן ישיר על נשיא המדינה.

כנופיות החוטפים שהמחנה שלה נמצא ביער רוגו בניגריה הצליחה לגנוב מקלע נגד מטוסים בחילופי יריות עם יחידה של הצבא. זה היווה איום על הנשיא מוחמדו בוחרי, שתכנן לטוס לעיר הולדתו במרחק של כ־140 ק"מ, והממשלה הייתה צריכה לקנות את הנשק בחזרה.

שעה אחר כך, הקצין, שסירב להזדהות, לחץ ידיים עם מנהיג של רשת פושעים מבוזרת שהקמפיין שלהם לחטיפת אזרחים - כולל מאות ילדים בגיל בית הספר - הביא להם מיליוני דולרים לבניית ארסנל של נשק כבד שהם השתמשו בו כדי לקבל שליטה בחלקים נרחבים מצפון המדינה, כולל המחוז ממנו מגיע הנשיא.

כששתו תה, הסכים מנהיג המיליציה להיפרד מהמקלע נגד מטוסים המורכב על משאית בתמורה לכופר: לאנשיו הייתה עוד הרבה מאוד תחמושת, כך אמר.

"אני לא צריך כלי נשק של הצבא", אמר. על פי הקצין, שתיאורו אושר על ידי קצין ניגרי בכיר אחר שהיה מעורב במשימה.

"אם לא ישלמו, נהרגו אותם"

ביער בצפון מערב ניגריה, כנופיות פשע מאורגנות באופן רופף שגייסו כספים על ידי חטיפת ילדים בגיל בית ספר עמוסות כעת בתחמושת וכלי נשק ופועלות מחוץ ליכולת הגעתה של הממשלה במדינה המעורערת.

בכמה מקרים, פקידי ממשלה בניגריה, המדינה עם האוכלוסייה הגדולה ביותר באפריקה, שילמו לכנופיות כדי לקבל בחזרה כלי נשק ועובדים שנחטפו, כך ניתן ללמוד ממסמכים חשאיים ומראיונות עם פקידי צבא בכירים, חיילים ובוררים עצמאיים, ומאחד ממנהיגי הכנופייה.

"אם לא ישלמו, נהרגו אותם", אמר שהו רקב, מנהיג של מיליציה במחוז זמפארה. אנשיו של רקב הם רועים, אמר בראיון טלפוני, רועים שהמדינה התייחסה אליהם לא טוב ועצרה כמה מהם ללא סיבה. מרגע שהתחמשו במצ'טות, יש להם כלי נשק שיכול לצבא וכמו כן הם עובדים עם משתפי פעולה מתוך הצבא, טען רקב.

ממשלת ניגריה - שעדיין נלחמת נגד חמושים של ארגון המדינה האיסלאמית בצפון מזרח המדינה - מתייחסת לכנופיות העבריינים הפחות מוכרות מצפון מערב כ"בנדיטים". אבל חיילים, קציני מודיעין ובוררים שביקרו במחנות שלהם תיארו כמות עצומה של תחמושת. מאז המשימה לרכוש חזרה את המקלע נגד מטוסים, השיגו הכנופיות כלי נשק אחרים נגד מטוסים.

"נראה שהכנופיות החמושות מצוידות טוב יותר בנשק בהספק גבוה מאשר סוכנויות הביטחון הלאומיות", נכתב בדו"ח חשאי פנימי שהוצג לנשיא ביולי.

ממשלת ניגריה לא ענתה לבקשות תגובה. כמה קציני ביטחון בכירים תיארו את החטיפות עבור כופר כמשבר הביטחוני העיקרי בניגריה. בכיר אחד שעבר על מסרים של מנהיגי הבנדיטים שהצבא האזין להם תיאר את האופן בו המנהיגים האלה מדברים על צבירת כלי נשק להגנה בפני כנופיות יריבות ובפני מתנגדים הפועלים מחוץ למסגרת החוק נגדם אך בחסות הממשלה. הבנדיטים מנהלים מתקפות יותר ויותר נועזות נגד בתי ספר, כפרים, פקידי מדינה וכנופיה נגד כנופיה.

"הם מיישבים חשבונות... הממשלה לא יכולה לעשות כלום", אמר בכיר ביטחוני אחד בממשלה.

הלחימה הותירה רבע מיליון אנשים ללא בית

הבנדיטים חטפו יותר מאלף ילדים מבתי הספר השנה. אלפי בתי ספר נסגרו במדינה, שבה חצי מהאוכלוסייה היא מתחת לגיל 18 והפכה למדינה שיש בה הכי הרבה ילדים בעולם שאינם נמצאים במסגרות לימודיות.

חוואים נטשו את אדמותיהם או מכרו אותן כדי לרכוש את חירות ילדיהם, וזה גרם לעלייה במחיר התירס, האורז והשעועית לשיאים חדשים. מאות כפרים ננטשו, לאחר שהלחימה הותירה רבע מיליון אנשים ללא בית.

"בני מוחזק כשבוי ביער במשך חודשים", אמר בולוס קוויי, שבנו הבכור היה אחד מ־140 ילדים שנחטפו מבית הספר הבפטיסטי בעיר קדונה ביולי. "בבקשה, האם תיתן לנו כסף לשחרר אותם?".

רוב הבנדיטים הם מהקבוצה האתנית פולאני, אנשים שבאופן מסורתי מגדלים בקר, והרועים כבר שנים מסוכסכים עם החוואים על הגישה לאדמות מרעה דלילות.

לאחרונה, כמה רועים התארגנו מחדש בכנופיות וחטפו אנשים רבים, החל מכפריים וכלה בפוליטיקאים בולטים. בחודש שעבר, בנדיטים פשטו על מכללת אימונים צבאית בקדונה מצפון לבירה, הרגו שני חיילים וגנבו כסף רב. כמו כן חטפו קצין בכיר במכללת ההגנה הלאומית של המדינה.

מתוך ביטחון שידם תהיה על העליונה, התקשרו הבנדיטים לתוכניות רדיו ובהן התגאו בכמות הנשק שלהם והזמינו עיתונאים לצלם את המצבורים שלהם.

"הם רצו להראות לנו שהיו להם מכונות יריה, מטולי רימונים, RPG וכל הדברים האלה", אמר מאניר דן עלי, העורך של עיתון דיילי טראסט, ששלח עיתונאי למחנות.

"בקושי עובר יום בלי שמישהו נהרג או נחטף. אפילו לא יום"

בשלושת החודשים האחרונים, הבנדיטים הואשמו בחטיפת מנהיגים פוליטיים וכמרים קתוליים ובהריגת שוטרים כדבר שבשגרה.

הבנדיטים נמצאים נמוך בסולם העדיפויות של קובעי מדיניות אמריקאים הממוקדים באיום הג'יהאדיסטי מניגריה, אם כי פקידים אמריקאיים אומרים שיירטו שיחות בין חמושים איסלאמיסטיים בצפון מזרח המדינה שמייעצים לבנדיטים בצפון המערב על חטיפות ועל ניהול משא ומתן.

הצבא הניגרי פתח במתקפה חדשה בחודש שעבר, והפציץ מחנות ביער בעזרת מטוסי קרב שנמכרו לו מארה"ב. הממשלה הורתה על הפסקת שירותי הטלפון הסלולרי בארבעה מחוזות, וקיצצה את השירות למיליוני תושבים, כחלק ממתקפה צבאית שחלק מפקידי הממשלה אומרים שנושאת פירות.

הכפריים שילמו לבנדיטים כדי שלא יחטפו את ילדיהם, ובכך עודדו את נוהג הפרוטקשן. ללא יכולת להגן על הקהילות, המושלים של שלושה מחוזות בצפון מערב המדינה אמרו לתושבים להתחמש, וזה גרם לפריחה בעסק מקומי הבונה רובים מפסולת מתכת.

"בקושי עובר יום בלי שמישהו נהרג או נחטף. אפילו לא יום", אמר אמינו בלו מסארי, מושל מדינת המחוז קטסינה, בראיון עם תחנות רדיו אזורית בחודש שעבר. "מאוד חשוב שהאנשים יתקוממו".

המשימה לרכוש חזרה את המקלע נגד מטוסים החלה בשוחד שנתן קצין מודיעין בכיר בחיל האוויר הניגרי מהבירה אבוג'ה: תיק שחור שאמר שהיו בתוכו 20 מיליון נאירה ניגריים.

נשיא ניגריה, מוחמדו בוהארי / צילום: Associated Press, Pool Photo

התיק נמסר לקצין המודיעין הצעיר בתמורה למקלע שהבנדיטים תפסו באזור שבו הנשיא בוהארי טס לעתים קרובות בדרכו לבקר הבעיר הולדתו דאורה.

הקצין טס לעיר ג'יביה על הגבול עם ניז'ר, שם חצי תריסר איש הגיחו מהיער לפגוש אותו. הם ליוו אותו על אופנועים במעבה היער במשך שעות והגיעו לבית המנהיג שלהם, אדם רזה בשנות ה־30 לחייו, שקיבל את תיק המזומנים.

בזמן שהבנדיטים החלו לפרק את המקלע נגד המטוסים וניסו להרכיב אותו על אופנוע, מנהיגם השמיע סדרת תלונות נגד המדינה: אנשים שלקחו את החוק לידיים חטפו את אביו, הצעירים כבר לא יכולים להתפרנס מגידול בקר, והתקיפות גרמו למות אזרחים במחנות שלו. "אתם מפציצם אותנו מהאוויר", אמר. "אתם הורגים את ילדינו".

לוחמיו ניהלו פעולות תגמול נגד הצבא ונגד האזרחים שבאו להילחם בהם, וזה עזר להם לצבור כמות נשק עצומה, כך אמר. בסופו של דבר, הבנדיטים קשרו את המקלע על שני אופנועים וגלגלו אותו החוצה מהמחנה. "הם גרמו לזה להיראות כל כך פשוט", אמר קצין חיל האוויר. "הם התייחסו לזה כאילו זה שגרתי".

עוד כתבות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; אקרו קופצת לאחר מיזוג הענק בשוק הנדל"ן

מדדי ת"א 35 ות"א 90 יורדים ב-0.1% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● עדכונים שוטפים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

פתיחת המסחר בבורסת דרום קוריאה בתחילת השנה. מזנקת לשיאים חדשים / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

הקוספי זינק בכ-3% לשיא חדש: "קוריאה היא שוב השוק המוביל באזור"

לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה