גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כנופיות בניגריה גייסו מיליונים ע"י חטיפת ילדים. עכשיו הממשלה לא יכולה לעצור אותן

כנופיות עבריינים שיש להן כסף רב ממעשי כופר הופכות ליותר נועזות, גונבות נשק כבד וסוחטות את הממשלה

שוטרים ניגריים ושלושה חשודים (מימין) בחטיפת תלמידים במדינת המחוז קדונה / צילום: Associated Press, Gbemiga Olamikan
שוטרים ניגריים ושלושה חשודים (מימין) בחטיפת תלמידים במדינת המחוז קדונה / צילום: Associated Press, Gbemiga Olamikan

אנשים במסכות הגיחו מהיער על גבי אופנועים, והקיפו קצין מודיעין צעיר שהחזיק תיק מלא במזומנים. הכופר, כמעט 50 אלף דולר בשטרות חדשים של הבנק בניגריה, לא היה עבור אדם, אלא כדי לקבל נשק שאיים באופן ישיר על נשיא המדינה.

כנופיות החוטפים שהמחנה שלה נמצא ביער רוגו בניגריה הצליחה לגנוב מקלע נגד מטוסים בחילופי יריות עם יחידה של הצבא. זה היווה איום על הנשיא מוחמדו בוחרי, שתכנן לטוס לעיר הולדתו במרחק של כ־140 ק"מ, והממשלה הייתה צריכה לקנות את הנשק בחזרה.

שעה אחר כך, הקצין, שסירב להזדהות, לחץ ידיים עם מנהיג של רשת פושעים מבוזרת שהקמפיין שלהם לחטיפת אזרחים - כולל מאות ילדים בגיל בית הספר - הביא להם מיליוני דולרים לבניית ארסנל של נשק כבד שהם השתמשו בו כדי לקבל שליטה בחלקים נרחבים מצפון המדינה, כולל המחוז ממנו מגיע הנשיא.

כששתו תה, הסכים מנהיג המיליציה להיפרד מהמקלע נגד מטוסים המורכב על משאית בתמורה לכופר: לאנשיו הייתה עוד הרבה מאוד תחמושת, כך אמר.

"אני לא צריך כלי נשק של הצבא", אמר. על פי הקצין, שתיאורו אושר על ידי קצין ניגרי בכיר אחר שהיה מעורב במשימה.

"אם לא ישלמו, נהרגו אותם"

ביער בצפון מערב ניגריה, כנופיות פשע מאורגנות באופן רופף שגייסו כספים על ידי חטיפת ילדים בגיל בית ספר עמוסות כעת בתחמושת וכלי נשק ופועלות מחוץ ליכולת הגעתה של הממשלה במדינה המעורערת.

בכמה מקרים, פקידי ממשלה בניגריה, המדינה עם האוכלוסייה הגדולה ביותר באפריקה, שילמו לכנופיות כדי לקבל בחזרה כלי נשק ועובדים שנחטפו, כך ניתן ללמוד ממסמכים חשאיים ומראיונות עם פקידי צבא בכירים, חיילים ובוררים עצמאיים, ומאחד ממנהיגי הכנופייה.

"אם לא ישלמו, נהרגו אותם", אמר שהו רקב, מנהיג של מיליציה במחוז זמפארה. אנשיו של רקב הם רועים, אמר בראיון טלפוני, רועים שהמדינה התייחסה אליהם לא טוב ועצרה כמה מהם ללא סיבה. מרגע שהתחמשו במצ'טות, יש להם כלי נשק שיכול לצבא וכמו כן הם עובדים עם משתפי פעולה מתוך הצבא, טען רקב.

ממשלת ניגריה - שעדיין נלחמת נגד חמושים של ארגון המדינה האיסלאמית בצפון מזרח המדינה - מתייחסת לכנופיות העבריינים הפחות מוכרות מצפון מערב כ"בנדיטים". אבל חיילים, קציני מודיעין ובוררים שביקרו במחנות שלהם תיארו כמות עצומה של תחמושת. מאז המשימה לרכוש חזרה את המקלע נגד מטוסים, השיגו הכנופיות כלי נשק אחרים נגד מטוסים.

"נראה שהכנופיות החמושות מצוידות טוב יותר בנשק בהספק גבוה מאשר סוכנויות הביטחון הלאומיות", נכתב בדו"ח חשאי פנימי שהוצג לנשיא ביולי.

ממשלת ניגריה לא ענתה לבקשות תגובה. כמה קציני ביטחון בכירים תיארו את החטיפות עבור כופר כמשבר הביטחוני העיקרי בניגריה. בכיר אחד שעבר על מסרים של מנהיגי הבנדיטים שהצבא האזין להם תיאר את האופן בו המנהיגים האלה מדברים על צבירת כלי נשק להגנה בפני כנופיות יריבות ובפני מתנגדים הפועלים מחוץ למסגרת החוק נגדם אך בחסות הממשלה. הבנדיטים מנהלים מתקפות יותר ויותר נועזות נגד בתי ספר, כפרים, פקידי מדינה וכנופיה נגד כנופיה.

"הם מיישבים חשבונות... הממשלה לא יכולה לעשות כלום", אמר בכיר ביטחוני אחד בממשלה.

הלחימה הותירה רבע מיליון אנשים ללא בית

הבנדיטים חטפו יותר מאלף ילדים מבתי הספר השנה. אלפי בתי ספר נסגרו במדינה, שבה חצי מהאוכלוסייה היא מתחת לגיל 18 והפכה למדינה שיש בה הכי הרבה ילדים בעולם שאינם נמצאים במסגרות לימודיות.

חוואים נטשו את אדמותיהם או מכרו אותן כדי לרכוש את חירות ילדיהם, וזה גרם לעלייה במחיר התירס, האורז והשעועית לשיאים חדשים. מאות כפרים ננטשו, לאחר שהלחימה הותירה רבע מיליון אנשים ללא בית.

"בני מוחזק כשבוי ביער במשך חודשים", אמר בולוס קוויי, שבנו הבכור היה אחד מ־140 ילדים שנחטפו מבית הספר הבפטיסטי בעיר קדונה ביולי. "בבקשה, האם תיתן לנו כסף לשחרר אותם?".

רוב הבנדיטים הם מהקבוצה האתנית פולאני, אנשים שבאופן מסורתי מגדלים בקר, והרועים כבר שנים מסוכסכים עם החוואים על הגישה לאדמות מרעה דלילות.

לאחרונה, כמה רועים התארגנו מחדש בכנופיות וחטפו אנשים רבים, החל מכפריים וכלה בפוליטיקאים בולטים. בחודש שעבר, בנדיטים פשטו על מכללת אימונים צבאית בקדונה מצפון לבירה, הרגו שני חיילים וגנבו כסף רב. כמו כן חטפו קצין בכיר במכללת ההגנה הלאומית של המדינה.

מתוך ביטחון שידם תהיה על העליונה, התקשרו הבנדיטים לתוכניות רדיו ובהן התגאו בכמות הנשק שלהם והזמינו עיתונאים לצלם את המצבורים שלהם.

"הם רצו להראות לנו שהיו להם מכונות יריה, מטולי רימונים, RPG וכל הדברים האלה", אמר מאניר דן עלי, העורך של עיתון דיילי טראסט, ששלח עיתונאי למחנות.

"בקושי עובר יום בלי שמישהו נהרג או נחטף. אפילו לא יום"

בשלושת החודשים האחרונים, הבנדיטים הואשמו בחטיפת מנהיגים פוליטיים וכמרים קתוליים ובהריגת שוטרים כדבר שבשגרה.

הבנדיטים נמצאים נמוך בסולם העדיפויות של קובעי מדיניות אמריקאים הממוקדים באיום הג'יהאדיסטי מניגריה, אם כי פקידים אמריקאיים אומרים שיירטו שיחות בין חמושים איסלאמיסטיים בצפון מזרח המדינה שמייעצים לבנדיטים בצפון המערב על חטיפות ועל ניהול משא ומתן.

הצבא הניגרי פתח במתקפה חדשה בחודש שעבר, והפציץ מחנות ביער בעזרת מטוסי קרב שנמכרו לו מארה"ב. הממשלה הורתה על הפסקת שירותי הטלפון הסלולרי בארבעה מחוזות, וקיצצה את השירות למיליוני תושבים, כחלק ממתקפה צבאית שחלק מפקידי הממשלה אומרים שנושאת פירות.

הכפריים שילמו לבנדיטים כדי שלא יחטפו את ילדיהם, ובכך עודדו את נוהג הפרוטקשן. ללא יכולת להגן על הקהילות, המושלים של שלושה מחוזות בצפון מערב המדינה אמרו לתושבים להתחמש, וזה גרם לפריחה בעסק מקומי הבונה רובים מפסולת מתכת.

"בקושי עובר יום בלי שמישהו נהרג או נחטף. אפילו לא יום", אמר אמינו בלו מסארי, מושל מדינת המחוז קטסינה, בראיון עם תחנות רדיו אזורית בחודש שעבר. "מאוד חשוב שהאנשים יתקוממו".

המשימה לרכוש חזרה את המקלע נגד מטוסים החלה בשוחד שנתן קצין מודיעין בכיר בחיל האוויר הניגרי מהבירה אבוג'ה: תיק שחור שאמר שהיו בתוכו 20 מיליון נאירה ניגריים.

נשיא ניגריה, מוחמדו בוהארי / צילום: Associated Press, Pool Photo

התיק נמסר לקצין המודיעין הצעיר בתמורה למקלע שהבנדיטים תפסו באזור שבו הנשיא בוהארי טס לעתים קרובות בדרכו לבקר הבעיר הולדתו דאורה.

הקצין טס לעיר ג'יביה על הגבול עם ניז'ר, שם חצי תריסר איש הגיחו מהיער לפגוש אותו. הם ליוו אותו על אופנועים במעבה היער במשך שעות והגיעו לבית המנהיג שלהם, אדם רזה בשנות ה־30 לחייו, שקיבל את תיק המזומנים.

בזמן שהבנדיטים החלו לפרק את המקלע נגד המטוסים וניסו להרכיב אותו על אופנוע, מנהיגם השמיע סדרת תלונות נגד המדינה: אנשים שלקחו את החוק לידיים חטפו את אביו, הצעירים כבר לא יכולים להתפרנס מגידול בקר, והתקיפות גרמו למות אזרחים במחנות שלו. "אתם מפציצם אותנו מהאוויר", אמר. "אתם הורגים את ילדינו".

לוחמיו ניהלו פעולות תגמול נגד הצבא ונגד האזרחים שבאו להילחם בהם, וזה עזר להם לצבור כמות נשק עצומה, כך אמר. בסופו של דבר, הבנדיטים קשרו את המקלע על שני אופנועים וגלגלו אותו החוצה מהמחנה. "הם גרמו לזה להיראות כל כך פשוט", אמר קצין חיל האוויר. "הם התייחסו לזה כאילו זה שגרתי".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?