גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גילעד אלטשולר: "הכלכלה בישראל במצב מצוין, אבל להשקיע אחוזים גדולים מהתיק פה זה מסוכן"

על רקע תשואות מאכזבות בגמל ובפנסיה ואובדן נכסים לטובת המתחרים, מספר אלטשולר, מבעלי בית ההשקעות הגדול בישראל, על השינויים שבוצעו לאחרונה בתיק ההשקעות, מסביר מדוע לדעתו הגאות במניות הנפט והגז היא זמנית בלבד, ומצטער שאינו חלק מהנסיקה המחודשת של הביטקוין

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

חודש אוגוסט האחרון היה קשה עבור אלטשולר שחם. בית ההשקעות הגדול בישראל, שהתרגל בשנים האחרונות להוביל את טבלאות דירוגי התשואה במוצרי החיסכון ארוכי-הטווח, התחיל לדשדש בתשואות עוד לפני כן, אבל באוגוסט, לראשונה מאז אפריל 2011, הוא סיים חודש עם קיטון בסך הנכסים - תוצאה מצבירה שלילית בעולם הגמל - וזאת בעקבות דירוגו בתחתית טבלת התשואות.

מבחינת אלטשולר שחם, החולש באמצעות החברה הבת אלטשולר שחם גמל ופנסיה על 26% משוק הגמל בישראל, דירוג בתחתית טבלת התשואות פירושו נזק לכיס (דמי ניהול הנגבים מהנכסים המנוהלים) וליוקרה של בית ההשקעות. ככל הידוע, הפגיעה בתשואות שספג אלטשולר שחם בחודשים האחרונים נובעת בעיקר מההשקעות שלו בסקטור הטכנולוגיה בסין, שם החליט המשטר להצר את צעדיהן של ענקיות הטכנולוגיה, ולהטיל עליהן מגבלות, צעדים שבאו לידי ביטוי בירידות חדות של מניות אלו.

גילעד אלטשולר, הבעלים והמנכ"ל המשותף של בית ההשקעות, והאיש שאחראי על מדיניות ההשקעות שלו, מודה כי הפער בין תשואות המדדים בישראל ובין המדדים העולמיים, והסיניים בפרט, היווה את עיקר הפגיעה בתשואות של אלטשולר שחם לעומת מתחריו.

בריאיון לגלובס הוא מסביר כי למרות הירידה בתשואות, בבית ההשקעות עדיין מאמינים בסקטור הטכנולוגיה, ועדיין מאמינים בהשקעה במניות. "לא עשינו שינוי משמעותי בפיזור ההשקעות שלנו, ואנחנו שומרים בינתיים על הפוזיציות שלנו בהחזקה במניות חברות הטכנולוגיה בסין. מה שכן עשינו הוא להגדיל את שיעור המניות בחודשים האחרונים. לא באופן דרמטי, אבל כן העלינו את שיעור המניות, על חשבון הקטנה די משמעותית בכל מה שקשור לאג"ח הקונצרניות.

"בנוסף, התחלנו בשנה שעברה בקיצור המח"מ (משך חיים ממוצע, התקופה הממוצעת בשנים עד לקבלת התשלומים מאיגרת החוב) בתיק ההשקעות באופן משמעותי, והמשכנו בכך גם השנה. עוד שינוי יחסי הוא הגדלת נתח חברות הטכנולוגיה הכללי בתיק".

ואכן, מבט על תיק ההשקעות של אלטשולר שחם בתחום הגמל מגלה כי בחודש ינואר 2021 עמדה ההשקעה במניות, באופציות ובתעודות סל מנייתיות על 21.9% מהתיק, ובאוגוסט היא כבר הגיעה ל-30.1%. זאת בעוד שההשקעה באג"ח קונצרניות סחירות ובקרנות סל אג"חיות ירדה מכ-11% ביולי 2020 ל-3.5% באוגוסט האחרון.

"כמה החזקות להקצות למדינה עם 10 מיליון תושבים?"

כשאלטשולר מדבר על הפערים בין המדדים בישראל ובין המדדים העולם, קשה להתעלם מאלו של חודש ספטמבר, אז מדד ת"א-35 עלה ב-2.5% ומדד ת"א-125 עלה ב-2.3%, בעוד שמדד דאו ג'ונס ירד ב-4.3%, ה-S&P 500 ירד ב-4.8% והנאסד"ק ירד ב-5.3%.

באלטשולר שחם מעדיפים באופן עקבי להשקיע במניות בחו"ל. האם בעקבות עליית המדדים בישראל נראה אתכם חוזרים להשקיע בארץ?
"העובדה שביחס לשאר בתי ההשקעות בשוק המקומי אנחנו נמצאים בישראל באחוזים נמוכים (15% מתיק המניות, ר' ו') היא לא משהו חדש. זו מדיניות של 15 שנים, והיו שנים שזה עבד מצוין והיו שנים שזה עבד פחות טוב. הסיבה היא לא שאנחנו חושבים שבישראל השוק נעשה פחות טוב, אלא הסיבה היא אסטרטגית - כמה החזקות להקצות למדינה של 10 מיליון תושבים לעומת העולם הגדול כולו.

"אני חושב שהמצב של הכלכלה בישראל מצוין, אבל בישראל, כמו בכל מדינה אחרת, לא נכון לשים היקף גדול מאוד של החזקות מתוך תיק הנכסים במדינה שנמצאת בלב סכסוך גיאופוליטי משמעותי. נכון לעכשיו הכל נראה טוב, וישראל חתמה על הסכמי אברהם (הסכמי שלום עם איחוד האמירויות ובחריין, ובהמשך עם סודן ומרוקו), אבל היו ויהיו גם תקופות אחרות.

"זה כמו שלא אשקיע 30%-40% מתיק הנכסים באיסלנד, כי גם אם אחשוב שזה הדבר הכי טוב בעולם, יכול להיות שהר געש יכסה את כל המדינה ויסגור אותה. כלומר, גם אם אחשוב שמקום מסוים נראה טוב להשקעה, לא מגזימים בהחזקות, וגם ישראל היא חלק מהעניין".

אלטשולר מדגיש כי "החלק של ישראל מתוך הכלכלה העולמית הוא קטן, ונכון להיום אנחנו מקצים לה הרבה-הרבה מעבר לחלקה בשווקים העולמיים. כך שאם השוק הישראלי הוא פחות מחצי אחוז מתוך המדדים הבינלאומיים, אנחנו מחזיקים עשרות מונים מעל זה. מבחינת אלוקציה, להשקיע אחוזים מאוד גבוהים בישראל יכול להיות מסוכן". 

"מכרנו את כל הביטקוין ואין לנו כוונה לחזור"

אלטשולר שחם היה הגוף המוסדי הישראלי הראשון שרכש החזקה בביטקוין בשיעור של מאות מיליוני שקלים. בסוף השנה שעברה השקיע אלטשולר שחם סכום של כ-100 מיליון דולר בקרן הביטקוין הגדולה בעולם, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). ההשקעה הזאת, שכבר מומשה במלואה, הניבה לבית ההשקעות תשואה נאה, בעקבות הזינוק במחירו של הביטקוין, לאחר שאלטשולר שחם רכש אותו במחיר של 21 אלף דולר לביטקוין. שליש מההשקעה מומש כחודשיים לאחר הרכישה בתשואה של 100%, והיתר מומש בחודשים שלאחר מכן.

"הביטקוין שובר שיאים כל הזמן, ולצערי הרב אנחנו כבר לא שם. אמרנו בזמנו שנראה לנו שבגלל שהכסף נהיה כמו זבל, אז הביטקוין נראה כמו עוגן נגד המערכת הפיננסית העולמית, שבה אפשר לראות הדפסות כספים מטורפות. זה אומר שהמזומן, שאליו היינו רגילים עד היום, הפך להיות פתרון של מדינות כשהן צריכות אותו, ולכן יש מי שרוצים להשקיע בעולם שלא יהיה קשור למערכת הזו, מה שהקפיץ את השווי של הביטקוין כך שהשווי של הביטקוינים הקיימים כבר מתקרב ל-2 טריליון דולר, וזה כבר לא כסף קטן.

"כפי שאמרתי אנחנו כבר לא מחזיקים ביטקוין, מכרנו את כל ההחזקות שלנו וכרגע אין לנו כוונה לחזור לשם".

"החזרה של האנרגיה הפוסילית היא עניין זמני"

תחום נוסף שמסתמן כבעל פוטנציאל צמיחה גבוה למשקיעים הוא תחום האנרגיה המתחדשת. באלטשולר שחם העדיפו להשקיע בחברות אנרגיה ירוקה באופן ישיר, ופחות להסתמך על רכישת המניות שלהן. בעבר התייחס לכך אלטשולר עצמו, ואמר כי מניות האנרגיה הירוקות נמצאות ב"הייפ", ומחירן צפוי להתאזן. לאחרונה היה נראה כי מעמדן של אותם פרויקטים ירוקים התערער במקצת, כשבעולם התעורר מחסור באנרגיה, והחברות הירוקות רחוקות מלתפוס את מקומן של האנרגיות הפוסיליות (נפט וגז).

"החזרה של האנרגיה הפוסילית היא עניין זמני בלבד", טוען אלטשולר. "כמובן שיש בעיית אנרגיה בעולם אבל מה שקובע זה הטווח הארוך וברור שהאנרגיות המתחדשות יתפסו את המקום של האנרגיה הפוסילית. לכן שום דבר לא השתנה, זו בעיה נקודתית שתיפתר בסופו של דבר, והכול הוא עניין של זמן וכסף. אבל הכיוון הוא 'one way' ואני לא רואה שעכשיו מדינות הולכות לפתוח מחדש מכרות פחם. אני לא חושב שמדינה כלשהי - בגלל בעיות אנרגיה - תתחיל לפתוח עכשיו תחנות כוח פחמיות או תחנות הפועלות על מזוט. את הביקוש יפתרו על ידי יותר אנרגיה סולארית, יותר אנרגיה מתחנות רוח, ואולי בינתיים נראה יותר שימוש בגז, אבל זה רק עניין של זמן".

"הסקטור הטכנולוגי טוב יותר מהנדל"ן"

עם פרוץ הקורונה מכרתם הרבה מניות של חברות נדל"ן מניב, כמו גזית גלוב, אמות, עזריאלי, מליסרון ועוד. היית מאוד פסימי לגבי עתיד הנדל"ן למשרדים ולמרכזי המסחר, אך ראינו שמאז, מניות הענף חזרו למחירי העבר. מתחרט?
"בהתחלה באמת חשבתי שזה ייראה פחות טוב, אבל איכשהו פתאום הבנו שאנחנו אולי בפרפורי הגסיסה של הקורונה, ודברים נראים אחרת. כשמדברים על נדל"ן מניב יש הבדל בין ישראל לעולם. תל אביב בפרט נהנית מאוד מה'הייפ' של הטכנולוגיה, אז יש ביקוש למשרדים, אך כמובן שיש אזורים אחרים שהם חלשים יותר. אבל אין ספק שנדל"ן מניב נראה יחסית טוב, והוא נהנה מרוח גבית של ריבית ארוכה אפסית.

"בכל מקרה, גם אז וגם היום זו החזקה קטנה יחסית אצלנו לעומת סקטורים אחרים. בזמנו החלטנו להסיט את הפוקוס מנדל"ן לכיוון טכנולוגיה, ואני לא הייתי חוזר לשם עכשיו. אנחנו עדיין משקיעים בנדל"ן, אבל מבחינת פרופורציות, הסקטור הטכנולוגי באופן משמעותי טוב יותר מהנדל"ן".

ומה לגבי השקעה בנדל"ן מניב בעולם?
"העולם הוא גדול, וגם בארה"ב אי אפשר להגיד 'נדל"ן בארה"ב', כי יש פערים עצומים בין האזורים, כמו שיש בישראל פערים עצומים בין האזורים. נדל"ן זה דבר שהוא מאוד נקודתי, באזור מסוים, אבל בגדול - כל עוד הריביות אפסיות - מצבו של הנדל"ן טוב יחסית. במשרדים המצב קצת יותר בעייתי, אבל בנדל"ן תמיד יהיו השקעות מעניינות".

"היום אין יותר תיק נפרד של פסגות"

בחודש מאי האחרון השלימה אלטשולר שחם גמל ופנסיה את רכישת בית ההשקעות פסגות, בתמורה לסכום של 910 מיליון שקל. בתוך שלושה חודשים היא החזירה לעצמה יותר מחצי מהסכום, על ידי מכירה של פעילות הקרנות וניהול התיקים של פסגות לרני צים ומספר משקיעים, וכן נכסי גמל ופנסיה של פסגות לחברת הראל.

בעקבות המימושים הללו הצליחה חברת הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם לסיים את העסקה עם נכסי גמל בהיקף של 45.5 מיליארד שקל, שעבורם שילמה בסך הכול כ-379 מיליון שקל - מחיר שנחשב נמוך בהשוואה לעסקאות רכישה אחרות שנעשו בשוק ההון המקומי.

"המיזוג נעשה על הצד הטוב ביותר", אומר אלטשולר. "הוא היה כרוך במורכבות מבחינה טכנית ולוגיסטית, של קליטת לא מעט לקוחות בתקופה קצרה, כשעלינו לתת להם את השירות הטוב ביותר. אומנם היו בעיות טכניות, אך אני מאוד מקווה שהמיזוג גם ייגמר על הצד הטוב ביותר.

"מבחינת ההשקעות, המיזוג היה די קל, מפני שדי מהר הבאנו את התיק של פסגות למצב כמו זה של אלטשולר שחם. היו דברים קטנים בשוליים שהיינו צריכים לטפל בהם, אבל החלק העיקרי נעשה לפי איך שאנחנו רואים את הדברים, והיום אין יותר תיק של פסגות בנפרד מהתיק של אלטשולר שחם. ברור שעדיין יש הבדלים, אבל 85%-90% מהתיק כבר סידרנו".

אלטשולר שחם גמל ופנסיה

תחום עיסוק: מנהלת חיסכון לטווח ארוך באפיקי גמל ופנסיה
היסטוריה: הוקמה ב־2001 והונפקה בבורסה בת"א ביולי 2019. כיום מוחזקת 57.27% בידי בית ההשקעות אלטשולר שחם, 14.4% בידי יאיר לוינשטיין ו־28.33% בידי הציבור
נתונים: מנוהלת על ידי יאיר לוינשטיין, כיו"ר משמש רן שחם. נסחרת בשווי שוק של 3.45 מיליארד שקל, אחרי שמנייתה טיפסה 190% מאז ההנפקה. היקף נכסים בתחום הגמל: 169.7 מיליארד שקל (26% מהשוק), היקף נכסים בתחום הפנסיה: 27.3 מיליארד שקל (5% משוק קרנות הפנסיה החדשות)

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: אור צלקבוניק הודיע על סיום תפקידו כמנכ"ל חדשות 13

עפ"י הודעת רשת 13, הפרישה באה ברקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים