גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין מה לפחד מרשות הרגולציה החדשה

לא ימין ולא שמאל ובלי כוונות נסתרות - הרגולציה בישראל שבורה ולא יעילה, ואנו זקוקים לרשות שתקדם את האינטרס הציבורי הרחב

רגולציה / צילום: תמר מצפי
רגולציה / צילום: תמר מצפי

לאחרונה נשמעו קולות רבים המתנגדים לחקיקת חוק יסודות האסדרה. חלק מהקולות ענייניים ומעלים טענות שיש לדון בהן ולשקול אותן. אולם, חלק מהקולות הביעו חששות מפני כוונות זדון נסתרות, הפועלות לעיצוב החוק המוצע, חלק מהקולות אף החלו לנכס את השאלה האם נכון לקיים רשות רגולציה, לצד זה או אחר של המפה הפוליטית. בטור קצר זה נבקש להפיס דעתכם, להרגיע חלק מהחששות ולספר על הצורך ברשות רגולציה כמו גם על המעורבות שלנו, כארגון אזרחי א-מפלגתי, בקידום רעיון הקמת רשות זו.

פרויקט הדגל של עמותת רווח נקי הוא "תו איכות RIA: הערכת תהליכי רגולציה". הפרויקט נועד לשמש כמנגנון בקרה של החברה האזרחית על עבודת הרגולטורים, ומטרתו לוודא כי תהליכי קבלת ההחלטות לגבי רגולציה חדשה מבוצעים באופן מיטבי, וכתוצאה מכך יגבר הסיכוי שהרגולציה תשיג את מטרותיה- חלק מפעילות הבקרה המבוצעת כיום על ידי עמותה אזרחית נכון שיקיים על ידי רשות הרגולציה, באופן ממוסד, כפי שמוצע במסגרת חוק יסודות האסדרה.

במסגרת הפרויקט, צוות הרגולציה של העמותה בוחן את איכותו של כל תהליך RIA שנעשה על ידי הרגולטורים השונים בממשלה, כפי שהוא משתקף בדוח שפורסם לציבור. בחינת הדוחות מבוססת על פרקטיקות בקרה מקובלות בעולם והניסיון שצברה העמותה מהפעלת הפרויקט בשנים האחרונות. תוצאות הניתוח, הכוללות ציון מספרי ומשוב על אופן קבלת ההחלטות, מועברות לרגולטור הרלוונטי. בנוסף, אנו מקיימים שיח עם רגולטורים המעוניינים בכך, לשיפור הליכי ה-RIA שהם עורכים. לדאבוננו מצאנו כי איכות תהליכי יצירת הרגולציה, ומשכך הרגולציות עצמן, נמוכה מאוד.

כחלק מהליך החשיבה שנערך בשנים האחרונות על ידי משרדי הממשלה הרלוונטיים, סביב השאלה כיצד לייעל ולשפר הרגולציה הקיימת, זומנו על ידי גורמי ממשלה שונים, בראשם משרד ראש הממשלה, כמו גם משרד המשפטים ומשרד האוצר- בכדי להציג את ממצאינו כמו גם המלצותינו בנושא, לקחנו חלק בהליך חשיבה סדור וארוך שהתקיים בנושא ולשמחתנו רבות מהמלצותינו אף התקבלו והוטמעו בהצעת חוק יסודות האסדרה.

רגולציה לא איכותית

למסקנה שהרגולציה בישראל אינה איכותית דיה הגיעו, עוד קודם לממצאי העמותה שלנו, הוועדה לשינוי כלכלי וחברתי ("ועדת טרכטנברג"), מבקר המדינה, בדו"ח בעניין המערכת הרגולטורית משנת 2020, בנק ישראל בתוכנית להאצת המשק משנת 2021, וגם ארגון ה-OECD בסקירותיו את ישראל לאורך השנים. תמונה דומה משתקפת גם ממדדים בינלאומיים כגון ה-Doing Business. לממצאים אלה, מתווספים גם ממצאי עמותת רווח נקי, מפרויקט תו איכות RIA: הערכת תהליכי רגולציה, אותו מקיימת העמותה מזה למעלה משלוש שנים. מסיכום הנתונים מהתקופה 2019-31.03.2021, עולה שהציון הממוצע לתהליכי RIA ישראלי הוא נכשל (54), אין מגמת שיפור כלל לאורך השנים, וככל שהרגולציה בעלת השפעה משמעותית יותר על המשק, כך הליך גיבושה בממצוע פחות איכותי.

הכשלים המרכזיים בתהליכי גיבוש הרגולציה בישראל הם היעדר שימוש בנתונים לביסוס בעיות, הגדרת בעיה בצורה לא מדויקת, שיתוף לא מספק של הציבור ושל גופי ממשל משיקים, הערכה לא איכותית של עלויות ותועלות מהרגולציה, וכן היעדר בחינה בדיעבד של השלכות הרגולציה ועלויותיה בפועל. קיימים כשלים רבים נוספים באופן גיבוש הרגולציה בישראל. כך לדוגמה, מחובת עריכת הליך RIA פטורים גופים רבים, חלקם מהמשפיעים ביותר במשק כמו הרגולטורים הפיננסיים. כמו כן, קיימות בעיות באופן גיבוש רגולציות חדשות.

המשמעות של רגולציה לא איכותית היא גם כספית, בדמות נטל על הציבור, אך לא רק. פעמים רבות, רגולציה לא איכותית, במקרה הטוב, לא תשיג את מטרותיה, ובמקרה הרע תביא לפגיעה חמורה יותר בערך שעליו היא נועדה להגן.

עלות גבוהה מאוד

רגולציה בודדת יכולה לעלות למשק מאות מיליוני שקלים. לא בכדי ציין מבקר המדינה כי הפחתת הבירוקרטיה ב-30% תביא לחיסכון של עשרות מיליארדי ש"ח לציבור, כאשר החיסכון החד-פעמי לבדו יסתכם בכ-58 מיליארד שקל. לפי הערכת ה-OECD, שיפור הרגולציה בישראל אפילו רק לממוצע ה-OECD תעלה את התוצר לנפש ב-3.75% תוך 5 שנים וב-5.75% תוך 10 שנים.

הדרך לטיוב הרגולציה בישראלית חייבת לעבור דרך הסדרה חוקית של החובה לערוך תהליכי רגולציה, בקרה ופיקוח של תהליכי יצירת הרגולציה, החלת חובת RIA על הרגולטורים הפיננסיים והתאגידים הציבוריים ובחינה של יעילות הרגולציה הקיימת- כל אלה לא יוכלו להתבצע ללא גוף מקצועי מתכלל בעל סמכויות רלוונטיות, רשות רגולציה בדמות Regulatory Oversight Body גוף המוכר בעולם המערבי ופועל באופן דומה - זהו צו השעה.

הכותבת היא היועצת המשפטית של עמותת "רווח נקי" הפועלת לקידום רגולציה חכמה

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון