גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העוני הנורא באפגניסטן מביא הורים למכור את ילדיהם כדי לשרוד

באו"ם אומרים ש־95% מהאפגנים לא מקבלים מספיק מזון לקראת חודשי החורף

ילדים אפגנים משחקים בשכונה ענייה בפאתי קאבול שבה מתגוררים מאות אנשים עקורים / צילום: Associated Press, Felipe Dana
ילדים אפגנים משחקים בשכונה ענייה בפאתי קאבול שבה מתגוררים מאות אנשים עקורים / צילום: Associated Press, Felipe Dana

סאליחה, מנקה בתים במערב אפגניסטן, נואשת להאכיל את משפחתה. היא צברה חובות כאלה, שהדרך היחידה שהיא רואה לצאת מהבוץ היא למסור את בתה בת השלוש, נאג'יבה, לאיש שהלווה לה את הכסף. החוב עומד על 550 דולר.

סאליחה, בת 40, היא אמא לשישה ומרוויחה 70 סנט ביום בניקיון בתים בשכונה של אנשים מבוססים בהראט. בעלה, המבוגר בהרבה ממנה, מובטל. זו רמת העוני כיום באפגניסטן, ארץ שהמשבר ההומניטרי בה החמיר במהירות לאחר שטליבאן השתלט עליה באוגוסט וארה"ב הקפיאה בתגובה תשעה מיליארד דולר מנכסי הבנק המרכזי, וכן רוב הסיוע הזר נפסק.

על פי האו"ם, 95% מהאפגנים לא זוכים לתזונה מספקת כעת. כמעט כל האוכלוסייה האפגנית, כ-40 מיליון איש, עשויים ליפול מתחת לקו העוני בחודשים הקרובים, אומרים כך אומרים באו"ם. "אנשים נדחפים אל סף הקיום".

"אהרוג את ילדיי ואתאבד"

מאחורי הנתונים האלה יש אינספור טרגדיות אישיות של משפחות כמו זו של סאליחה. היא ובעלה עבדו בחווה במחוז המערבי בדגיס. לפני שנתיים איבדו את פרנסתם בגלל הלחימה באזור והבצורת. הם לוו כסף כדי לקנות מזון. לאחר מכן הם התגלגלו למחנה ענק של אנשים שנעקרו ממחוזות אחרים, בשם שחראק סאבז, בהראט.

כשהמערכת הפיננסית והמסחר שותקו לאחר השתלטות הטליבאן, מחיריהם של מוצרי מזון בסיסיים כמו קמח ושמן הוכפלו מאז אמצע אוגוסט. המלווה הציע לה מוקדם יותר החודש למחוק את החוב אם תמסור לו את ביתה.

יש להם שלושה חודשים למסור את הכסף. אחרת, בתם, נאג'יבה בת ה-3, תיאלץ לעבוד בבית המלווה עד שתגיע לבגרות מינית ואז ישיאו אותה לאחד משלושת בניו. עדיין לא יודעים לאיזה מהם - הגדול מהם הוא בן 6.

"אם החיים ימשיכו להיות כאלה איומים, אהרוג את ילדיי ואתאבד", אומרת סאליחה. "אני אפילו לא יודעת מה נאכל הערב", היא אומרת. "אנסה למצוא כסף כדי להציל את חייה של בתי", אומר בעלה, עבדול ווהאב.

המלווה, חאליד אחמד, אישר שהציע הצעה כזו לזוג. "גם לי אין כסף. הם לא שילמו לי את ההלוואה", הוא מספר בשיחת בטלפון מביתו בבאדגיס, "כך שאין לי אפשרות אחרת אלא לקחת את הבת".

האפגנים יצטרכו להתרגל לקיום דל

לאחר השתלטות הטליבאן, המדינות השכנות פקיסטן ואיראן שבה אפגנים משמשים פועלים זרים, סגרו את הגבולות מחשש למבול של פליטים. העבודה היחידה שנותרה היא איסוף בקבוקי פלסטיק וזבל אחר למחזור. משפחות אחרות באזור היו צריכות למסור ילדים על מנת לשלם חובות, מספרים התושבים.

האומללות הגוברת עשויה לחתור תחת שלטון הטליבאן שבינתיים מחזיק מעמד, ולהוות כלי גיוס לסניף המקומי של "המדינה האיסלאמית", הארגון היחיד שמאתגר הטליבאן. בכיר בטליבאן במערב המדינה אמר שהאפגנים "יצטרכו להתרגל לקיום דל".

"סבלנו במשך 20 שנות מלחמת ג'יהאד, איבדנו בני משפחה, לא היה לנו אוכל, ובסוף, הפרס שלנו הוא הממשלה הזו. אז מה אם אנשים צריכים להיאבק עכשיו במשך כמה חודשים?" אמר הבכיר. "הפופולריות לא מעניינת את הטליבאן".

בכירי הארגון חזרו ואמרו מספר פעמים באחרונה שהם יקדמו בברכה סיוע זר לאפגניסטן, אך לא יתפשרו על עקרונות האיסלאם כדי לקבלו.

האם להתנות סיוע במיתון הטליבאן?

המשבר ההומניטרי, עם זאת, מעורר דיון בתוך הקהילייה הבינלאומית בשאלה אם להתנות סיוע זר בכך שטליבאן ימתן את התנהגותו ויכבד יותר נשים ומיעוטים.

שר הבריאות החדש של אפגניסטן, אורולוג שמונה על ידי הטליבאן ואחד האנשים הבודדים במשטר החדש שאינו איש דת, התחנן בפני הקהילייה הבינלאומית לא לנטוש את המדינה לגורלה. "זו אותה אמא, אותו ילד, אותו חולה שקודם עזרתם להם. הם לא השתנו", אמר ד"ר קלנדאר עיבאד בראיון. "ממשלות משתנות בכל המדינות".

ארגונים כמו המועצה הבינלאומית של הצלב האדום והאו"ם מזהירים שהסיוע במסגרת המשבר ההומניטרי חייב להינתן ללא תנאים. אמנם הדרישה מטליבאן לאפשר לנשים ללמוד ולעבוד חשובה, אומרים בארגונים, אבל מה שיותר דחוף הוא לוודא שהנשים האלה לא יקפאו למוות או יגוועו ברעב בחורף הקרוב.

ארה"ב ומדינות מערביות אחרות שכילו שני עשורים במלחמה באפגניסטן נושאות באחריות מיוחדת, אומרים חלק מהפקידים הבכירים הקשורים לסיוע.

"טביעת האצבע של המדינות האלה נמצאת בכל מקום במצב העגום כאן, כך שלכל הפחות הן יכולות להעביר את הכסף שאנו זקוקים לו כדי שאנשים לא ימותו במספרים גדולים מאוד החורף", אמר יאן אגלנד, מזכ"ל מועצת הפליטים הנורבגית, הפועלת ביותר מתריסר מחוזות באפגניסטן. בראיון מקאבול הוא הוסיף ש"להפסיק מימון מציל-חיים בגלל שאנחנו עדיין דנים בזכויות נשים יהיה טעות מרה".

אגלנד, לשעבר מנהל זרוע סיוע החירום של האו"ם, אמר שהארגון שלו לא יוכל לפתוח את בתי הספר לבנים במחוזות שבהם חל על בנות איסור ללכת לבתי הספר, אבל לא יעכב סיוע מציל-חיים.

הת'ר באר, מנהלת עמיתה של מחלקת זכויות הנשים בארגון Human Rights Watch, אמרה שמדינות שמסייעות כלכלית הבטיחו לשפוט את טליבאן על פי פעולתו, אבל הסיכון לרעב מותיר להם מעט ברירה והן יצטרכו לבסוף לתת את הסיוע בכל מקרה. "הטליבאן מחזיק את האפגנים כבני ערובה ומשחק 'צ'יקן' עם הקהילייה הבינלאומית", אמרה.

חולים רוכשים חומרי הרדמה לניתוח

כ-2,300 בתי חולים ומרפאות באפגניסטן היו תלויים במימון זר לפני השתלטות הטליבאן. רק 17% מהם פועלים כעת במתכונת מלאה, וב-64% מהם חסרים תרופות חיוניות, כך אמר ריצ'רד ברנאן, מנהל חירום אזורי של ארגון הבריאות הבינלאומי. הסיוע הבינלאומי היה אחראי גם לתשלום שכרם של עשרות אלפי רופאים, אחיות ומורים, שנאבקים כיום להתקיים.

בהראט, מרכז חלוקת המזון בחירום לתינוקות בתת-תזונה קיצוני, שמנוהל על ידי רופאים צרפתיים מהארגון "רופאים ללא גבולות" מלא עד אפס מקום, והיה צריך להרחיב את יכולת הקליטה. אל המרכז מגיעים תינוקות עם מצוקה נשימתית, מיובשים ובמצב של הלם. אימהותיהם אוכלות כל כך מעט שהן לא מצליחות לייצר חלב.

בבית החולים המחוזי בהראט, אנשי הצוות איימו להתפטר אחרי שלא קיבלו שכר במשך ארבעה חודשים. לבית החולים הממשלתי נגמרו אפילו תרופות נפוצות כמו אנטיביוטיקה ומצרכים בסיסיים כמו כפפות-מנתחים ותחבושות וישנו מחסור בחמצן. חולים צריכים לרכוש בעצמם את תרופותיהם, את חומרי ההרדמה וציוד אחר הנחוץ לניתוחים.

"אני מקווה שלא נגיע למצב שהיה לפני 25-30 שנה, כשבפועל לא היו מרפאות במדינה", אמר ד"ר מוחמד עארף ג'לאלי, מנהל בית החולים. "אנחנו עלולים לאבד כל מה שבנינו".

במחלקה האורתופדית, עבדול רחמן שוכב על מיטה עם סיכות שבולטות לו מהרגל, לאחר שנורה בזמן שגנבים שדדו ממנו את האופנוע שלו. הפצע הזדהם והרופאים אמרו לרחמן, אבא לשבעה ילדים, שכעת יכול להיות שהם יהיו חייבים לכרות את רגלו. "אם יקטעו לי את הרגל, אף אחד אחר לא יפרנס את המשפחה שלי", אמר רחמן, פועל בן 37. "מה יקרה לילדים הקטנים שלי?"

עוד כתבות

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

האיום שמרחף מעל פעילות ביג גלילות

ענקית הקניונים נקלעה למאבק משפטי, ביחד עם עיריית רמת השרון, על המשך פתיחתו בשבת של מרכז הקניות ● האם אחד ממנועי הצמיחה העיקריים של ביג בסכנה?

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

פי חמישה יותר: המיירטים האמריקאים מול החץ הישראלי ועלויות המלחמה

המערכה מול איראן מעמיקה את ההפנמה האמריקאית כי נדרשות רפורמות נוספות בתוכניות הרכש של הפנטגון ● איחוד האמירויות תרכוש מאוסטרליה טילי אוויר־אוויר להתמודדות עם הכטב"מים האיראניים שמשוגרים לשטחה ● וכך ארה"ב משתמשת ביכולות החלל שלה במלחמה עם איראן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פצצות המצרר מתפזרות בשמי ישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

למה החץ לא מיירט את טילי המצרר מחוץ לאטמוספירה?

הם מבוססים על טכנולוגיה צפון־קוריאנית, עולים מיליוני דולרים בודדים ליחידה ונועדו לייצר נזק בשטח נרחב ● המומחים מסבירים: מדוע מערכת החץ היא הכלי האולטימטיבי ליירוט, כמה טילי מצרר נותרו לאיראנים, והאם הם שומרים חימושים חדשים להמשך הלחימה? ● שאלת השעה

BlackFish מערכת מיגון צוללות / צילום: DSIT אתר

רווח של 150% בשלושה ימים: האם זו תהיה הבועה החדשה?

מניות הסקטור החם של הבורסה המקומית לא מפסיקות לזנק, ומשקפות לחלקן מכפילי רווח דמיוניים ויותר ● פעילה בשוק: "המשקיעים חושבים שכולן יצליחו, אבל הסיפור בסוף יהיה שיעורי הצמיחה בהכנסות וברווחים שהן יציגו. מכפיל הרווח ההיסטורי לא ממש רלוונטי"

ריקי בש ואריה טל בפודקאסט השקעות בתקופת אי־ודאות / צילום: גלובס

חושבים לקנות בזול בזמן הירידות? תקראו את זה קודם

גלובס סוגר שבוע שידורי וידאו מיוחדים בשיתוף בנק לאומי: "השקעות בתקופת אי־ודאות" ● סדרת פרקים המעניקה כלים להבנת הכוחות המניעים את הבורסות בצל המלחמה ומתמקדת בשורה התחתונה למשקיעים ולחוסכים ● והפעם: מה עושים עכשיו? אסטרטגיה לניהול תיק ההשקעות

WIZ מייסדי / צילום: WIZ

מיליון דולר בחודש ובונוסים של חצי מיליארד: כמה הרוויח אסף רפפורט בוויז, וכמה יקבלו יתר הבכירים?

לגלובס נודע כי מייסדי וויז, סמנכ"לים בחברה ועובדים בכירים נוספים יקבלו בונוסים עד 2.5 מיליארד דולר לבד מהתמורה על האקזיט ● מדובר בהצצה חלקית לכלל התגמולים כולל מענקים, תוכנית להבשלת אופציות ותשלומים סוציאליים ● כמה ירוויח אסף רפפורט, ומי שיאן הבונוסים?

חדר מדרגות / צילום: אייל פישר

נפצעתם בדרך למרחב המוגן? כך תוכלו לקבל פיצוי

מה אומר החוק על פיצוי אם נפצעתם בדרך למרחב מוגן, מהם הקריטריונים לזכאות, ואיך לנהוג אם נפגעתם? ● מומחים מסבירים מה צריך לעשות מרגע שנפצעתם ● שאלת השעה

רישום בעלות במקרקעין / צילום: Shutterstock

האם רשמה דירה על שם הבת משיקולי מס. האם החתן זכאי למחצית?

פסק דין שניתן בחודש שעבר ממחיש את הסיכון במהלך נפוץ לחיסכון במס רכישה: דירה שנרשמה על שם בת הובילה לסכסוך גירושים ולמאבק משפטי ממושך על הבעלות

שלט בכניסה למקלט. חובה להכניס על פי חוק / צילום: Shutterstock

סכסוכי מקלטים: כל מה שמותר ואסור לכם לעשות בזמן אזעקה

לאחר שנחסמה כניסתו למקלט בזמן אזעקה, שובל פוקס לא ויתר והגיש תלונה למשטרה ● גם המדינה הגישה תביעה נגד אישה שחסמה בפניו את הכניסה לממ"ד ● מה אומר החוק ומה קורה כשהמקלט מלא אופניים וגרוטאות ● שאלת השעה

קו הייצור החדש של מחלבות גד / צילום: Remilk

רשות התחרות אישרה: המיזוג בין מחלבות גד ומשק ויילר יוצא לדרך

במסגרת העסקה תרכוש גד 51% ממניות ויילר תמורת כ-46 מיליון שקל ותהפוך לבעלת השליטה בה ● אישור הממונה על התחרות ניתן לאחר בדיקה של שוקי הטופו ותחליפי החלב, וללא תנאים – קביעה שמסמנת שינוי גישה רגולטורי לעומת התנגדויות עבר בתחום

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

בוטלה לכם טיסה לקיץ? הסיבה היא לא בהכרח המלחמה

חברת וויזאייר הודיעה כי כלל טיסותיה מישראל ואליה מבוטלות עד 7 באפריל, אך נוסעים רבים מדווחים בימים האחרונים על ביטולים החורגים מהמועד הרשמי ● למה זה קורה? מסתבר כי מדובר בפרקטיקה מוכרת בענף הלואו קוסט

ניר צוק ויצחק תשובה / צילום: ענבל מרמרי, גדעון לוין

ה"מפץ" של ישראכרט: ניר צוק סלל את הדרך, ויצחק תשובה עומד להתחרות בבנקים

ישראכרט שבשליטת תשובה הודיעה על רכישת הבנק הדיגיטלי של צוק "אש" תמורת 400 מיליון שקל ● בכך, תשובה יוכל להגשים יעד שהציב מזמן לקנות בנק בישראל, ויזם ההייטק הסדרתי ניר צוק ירוויח ממשקיע עם כיסים עמוקים לחברת הטכנולוגיה הפיננסית שלו

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

פוקס לקניונים הגדולים: מקפיאים את תשלום דמי השכירות

על רקע אובדן ימי העבודה והירידה בפדיונות מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", פוקס הודיעה לקניונים כי היא עוצרת את הוראת הקבע של דמי השכירות, צעד שגורם בשוק הגדיר כ"מהלך פתיחה למשא ומתן" ● בינתיים, דוחות חברות האופנה מציגים תמונה רוחבית של האטה במכירות במהלך השנה החולפת

אילוסטרציה: Shutterstock

הנתונים מגלים: מה שיעור המס שמשלמים בעשירון העליון?

מחצית מהישראלים פטורים מתשלום מס הכנסה, בעוד שהעשירון העליון נושא בכ-77% מהנטל ● אלא שבמאיון העליון, שבו רוב ההכנסות מגיעות מהון ולא מעבודה, שיעור המס נמוך יותר מזה של שכירים בעלי שכר גבוה ● כך עולה מנתוני הכלכלן הראשי באוצר

התחלות בנייה / צילום: Shutterstock

שיאים בהתחלות בנייה – אך גם בדירות שבנייתן מתעכבת

עפ"י נתוני הלמ"ס, בשנה החולפת נרשמו 80 אלף התחלות בנייה - שיא מאז שנת 1991 ● עם זאת, יש גם שיא שלילי בדירות שהשלמתן מתעכבת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בזמן שסמוטריץ' והבנקים הגיעו להסכמות על קיצוץ המס: הקואליציה מציבה תנאי חדש

שר האוצר והבנקים הגיעו ביניהם להסכמה על קיצוץ במס המתוכנן ● אלא שבינתיים חברי הכנסת מהקואליציה מציבים תנאי חדש -  קרן בסך 300-400 מיליון שקל שתשמש להחזרת הכספים לציבור

מוצרי סוגת / צילום: תמר מצפי

דוחות ראשונים לסוגת כחברה ציבורית: רווח נקי של 103 מיליון שקל ב-2025

מאז ההנפקה בדצמבר חתמה סוגת על רכישת חברת פילטונה בכ־55 מיליון שקל , ובמקביל היא מקדמת עסקאות נוספות ● תחלק דיבידנד בהיקף של כ־51 מיליון שקל, בשיעור של כ-50% מהרווח הנקי

יירוטים של טילים מאיראן בשבוע שעבר / צילום: ap, Leo Correa

רצף שיגורים למרכז; צה"ל תקף שדה תעופה במערב איראן

ירי מאיראן לגוש דן, השרון והשומרון ● דיווחים בתקשורת באיראן על כך שחוסין דהקאן, שר ההגנה לשעבר, מונה למחליפו של עלי לאריג'אני ● לילה לא שקט: ירי בלתי פוסק מאיראן לאזור הצפון; עובד זר נהרג במושב בשרון ● טראמפ: לא ידענו על התקיפה הישראלית של שדה הגז באיראן, וזה לא יקרה שוב. אם איראן תגיב - נשמיד אותו ● דיווח: הפנטגון מבקש תקציב של יותר מ-200 מיליארד דולר עבור המלחמה עם איראן ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בבורסה בתל אביב; מניות הנפט והביטחוניות הובילו את העליות

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.2% ● מחירי הנפט בעולם זינקו, על רקע התקיפה הישראלית במתקן הנפט הגדול באיראן ● אלביט ירדה ב-3%, באיי.בי.איי הורידו את מחיר היעד ב-28% ● מניית ריטיילורס זינקה בקרוב ל-15% ● הפד צפוי להותיר הערב את הריבית על כנה ● ענקיות הטכנולוגיה בדרך לשיא בהנפקות אג"ח ● בבנק אוף אמריקה ממליצים בחום על אנבידיה בפרמיה של 60%, ועל שתיים נוספות

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

המפץ של ישראכרט: קונה את הבנק הדיגיטלי של ניר צוק

חברת ישראכרט שבשליטת יצחק תשובה דיווחה על מזכר הבנות לרכישת בנק אש לפי שווי של עד 500 מיליון שקל ● בנוסף תשקיע ישראכרט 40 מיליון דולר בחברת הטכנולוגיה eOS שהקימו מייסדי בנק אש ● ניר צוק יישאר במיזם הבנק הדיגיטלי שהקים ויקבל במסגרת העסקה מניות של חברת האשראי