גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העוני הנורא באפגניסטן מביא הורים למכור את ילדיהם כדי לשרוד

באו"ם אומרים ש־95% מהאפגנים לא מקבלים מספיק מזון לקראת חודשי החורף

ילדים אפגנים משחקים בשכונה ענייה בפאתי קאבול שבה מתגוררים מאות אנשים עקורים / צילום: Associated Press, Felipe Dana
ילדים אפגנים משחקים בשכונה ענייה בפאתי קאבול שבה מתגוררים מאות אנשים עקורים / צילום: Associated Press, Felipe Dana

סאליחה, מנקה בתים במערב אפגניסטן, נואשת להאכיל את משפחתה. היא צברה חובות כאלה, שהדרך היחידה שהיא רואה לצאת מהבוץ היא למסור את בתה בת השלוש, נאג'יבה, לאיש שהלווה לה את הכסף. החוב עומד על 550 דולר.

סאליחה, בת 40, היא אמא לשישה ומרוויחה 70 סנט ביום בניקיון בתים בשכונה של אנשים מבוססים בהראט. בעלה, המבוגר בהרבה ממנה, מובטל. זו רמת העוני כיום באפגניסטן, ארץ שהמשבר ההומניטרי בה החמיר במהירות לאחר שטליבאן השתלט עליה באוגוסט וארה"ב הקפיאה בתגובה תשעה מיליארד דולר מנכסי הבנק המרכזי, וכן רוב הסיוע הזר נפסק.

על פי האו"ם, 95% מהאפגנים לא זוכים לתזונה מספקת כעת. כמעט כל האוכלוסייה האפגנית, כ-40 מיליון איש, עשויים ליפול מתחת לקו העוני בחודשים הקרובים, אומרים כך אומרים באו"ם. "אנשים נדחפים אל סף הקיום".

"אהרוג את ילדיי ואתאבד"

מאחורי הנתונים האלה יש אינספור טרגדיות אישיות של משפחות כמו זו של סאליחה. היא ובעלה עבדו בחווה במחוז המערבי בדגיס. לפני שנתיים איבדו את פרנסתם בגלל הלחימה באזור והבצורת. הם לוו כסף כדי לקנות מזון. לאחר מכן הם התגלגלו למחנה ענק של אנשים שנעקרו ממחוזות אחרים, בשם שחראק סאבז, בהראט.

כשהמערכת הפיננסית והמסחר שותקו לאחר השתלטות הטליבאן, מחיריהם של מוצרי מזון בסיסיים כמו קמח ושמן הוכפלו מאז אמצע אוגוסט. המלווה הציע לה מוקדם יותר החודש למחוק את החוב אם תמסור לו את ביתה.

יש להם שלושה חודשים למסור את הכסף. אחרת, בתם, נאג'יבה בת ה-3, תיאלץ לעבוד בבית המלווה עד שתגיע לבגרות מינית ואז ישיאו אותה לאחד משלושת בניו. עדיין לא יודעים לאיזה מהם - הגדול מהם הוא בן 6.

"אם החיים ימשיכו להיות כאלה איומים, אהרוג את ילדיי ואתאבד", אומרת סאליחה. "אני אפילו לא יודעת מה נאכל הערב", היא אומרת. "אנסה למצוא כסף כדי להציל את חייה של בתי", אומר בעלה, עבדול ווהאב.

המלווה, חאליד אחמד, אישר שהציע הצעה כזו לזוג. "גם לי אין כסף. הם לא שילמו לי את ההלוואה", הוא מספר בשיחת בטלפון מביתו בבאדגיס, "כך שאין לי אפשרות אחרת אלא לקחת את הבת".

האפגנים יצטרכו להתרגל לקיום דל

לאחר השתלטות הטליבאן, המדינות השכנות פקיסטן ואיראן שבה אפגנים משמשים פועלים זרים, סגרו את הגבולות מחשש למבול של פליטים. העבודה היחידה שנותרה היא איסוף בקבוקי פלסטיק וזבל אחר למחזור. משפחות אחרות באזור היו צריכות למסור ילדים על מנת לשלם חובות, מספרים התושבים.

האומללות הגוברת עשויה לחתור תחת שלטון הטליבאן שבינתיים מחזיק מעמד, ולהוות כלי גיוס לסניף המקומי של "המדינה האיסלאמית", הארגון היחיד שמאתגר הטליבאן. בכיר בטליבאן במערב המדינה אמר שהאפגנים "יצטרכו להתרגל לקיום דל".

"סבלנו במשך 20 שנות מלחמת ג'יהאד, איבדנו בני משפחה, לא היה לנו אוכל, ובסוף, הפרס שלנו הוא הממשלה הזו. אז מה אם אנשים צריכים להיאבק עכשיו במשך כמה חודשים?" אמר הבכיר. "הפופולריות לא מעניינת את הטליבאן".

בכירי הארגון חזרו ואמרו מספר פעמים באחרונה שהם יקדמו בברכה סיוע זר לאפגניסטן, אך לא יתפשרו על עקרונות האיסלאם כדי לקבלו.

האם להתנות סיוע במיתון הטליבאן?

המשבר ההומניטרי, עם זאת, מעורר דיון בתוך הקהילייה הבינלאומית בשאלה אם להתנות סיוע זר בכך שטליבאן ימתן את התנהגותו ויכבד יותר נשים ומיעוטים.

שר הבריאות החדש של אפגניסטן, אורולוג שמונה על ידי הטליבאן ואחד האנשים הבודדים במשטר החדש שאינו איש דת, התחנן בפני הקהילייה הבינלאומית לא לנטוש את המדינה לגורלה. "זו אותה אמא, אותו ילד, אותו חולה שקודם עזרתם להם. הם לא השתנו", אמר ד"ר קלנדאר עיבאד בראיון. "ממשלות משתנות בכל המדינות".

ארגונים כמו המועצה הבינלאומית של הצלב האדום והאו"ם מזהירים שהסיוע במסגרת המשבר ההומניטרי חייב להינתן ללא תנאים. אמנם הדרישה מטליבאן לאפשר לנשים ללמוד ולעבוד חשובה, אומרים בארגונים, אבל מה שיותר דחוף הוא לוודא שהנשים האלה לא יקפאו למוות או יגוועו ברעב בחורף הקרוב.

ארה"ב ומדינות מערביות אחרות שכילו שני עשורים במלחמה באפגניסטן נושאות באחריות מיוחדת, אומרים חלק מהפקידים הבכירים הקשורים לסיוע.

"טביעת האצבע של המדינות האלה נמצאת בכל מקום במצב העגום כאן, כך שלכל הפחות הן יכולות להעביר את הכסף שאנו זקוקים לו כדי שאנשים לא ימותו במספרים גדולים מאוד החורף", אמר יאן אגלנד, מזכ"ל מועצת הפליטים הנורבגית, הפועלת ביותר מתריסר מחוזות באפגניסטן. בראיון מקאבול הוא הוסיף ש"להפסיק מימון מציל-חיים בגלל שאנחנו עדיין דנים בזכויות נשים יהיה טעות מרה".

אגלנד, לשעבר מנהל זרוע סיוע החירום של האו"ם, אמר שהארגון שלו לא יוכל לפתוח את בתי הספר לבנים במחוזות שבהם חל על בנות איסור ללכת לבתי הספר, אבל לא יעכב סיוע מציל-חיים.

הת'ר באר, מנהלת עמיתה של מחלקת זכויות הנשים בארגון Human Rights Watch, אמרה שמדינות שמסייעות כלכלית הבטיחו לשפוט את טליבאן על פי פעולתו, אבל הסיכון לרעב מותיר להם מעט ברירה והן יצטרכו לבסוף לתת את הסיוע בכל מקרה. "הטליבאן מחזיק את האפגנים כבני ערובה ומשחק 'צ'יקן' עם הקהילייה הבינלאומית", אמרה.

חולים רוכשים חומרי הרדמה לניתוח

כ-2,300 בתי חולים ומרפאות באפגניסטן היו תלויים במימון זר לפני השתלטות הטליבאן. רק 17% מהם פועלים כעת במתכונת מלאה, וב-64% מהם חסרים תרופות חיוניות, כך אמר ריצ'רד ברנאן, מנהל חירום אזורי של ארגון הבריאות הבינלאומי. הסיוע הבינלאומי היה אחראי גם לתשלום שכרם של עשרות אלפי רופאים, אחיות ומורים, שנאבקים כיום להתקיים.

בהראט, מרכז חלוקת המזון בחירום לתינוקות בתת-תזונה קיצוני, שמנוהל על ידי רופאים צרפתיים מהארגון "רופאים ללא גבולות" מלא עד אפס מקום, והיה צריך להרחיב את יכולת הקליטה. אל המרכז מגיעים תינוקות עם מצוקה נשימתית, מיובשים ובמצב של הלם. אימהותיהם אוכלות כל כך מעט שהן לא מצליחות לייצר חלב.

בבית החולים המחוזי בהראט, אנשי הצוות איימו להתפטר אחרי שלא קיבלו שכר במשך ארבעה חודשים. לבית החולים הממשלתי נגמרו אפילו תרופות נפוצות כמו אנטיביוטיקה ומצרכים בסיסיים כמו כפפות-מנתחים ותחבושות וישנו מחסור בחמצן. חולים צריכים לרכוש בעצמם את תרופותיהם, את חומרי ההרדמה וציוד אחר הנחוץ לניתוחים.

"אני מקווה שלא נגיע למצב שהיה לפני 25-30 שנה, כשבפועל לא היו מרפאות במדינה", אמר ד"ר מוחמד עארף ג'לאלי, מנהל בית החולים. "אנחנו עלולים לאבד כל מה שבנינו".

במחלקה האורתופדית, עבדול רחמן שוכב על מיטה עם סיכות שבולטות לו מהרגל, לאחר שנורה בזמן שגנבים שדדו ממנו את האופנוע שלו. הפצע הזדהם והרופאים אמרו לרחמן, אבא לשבעה ילדים, שכעת יכול להיות שהם יהיו חייבים לכרות את רגלו. "אם יקטעו לי את הרגל, אף אחד אחר לא יפרנס את המשפחה שלי", אמר רחמן, פועל בן 37. "מה יקרה לילדים הקטנים שלי?"

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר

לפי דיווח שהתפרסם, עולה כי במשך 12 ימי המלחמה, ארה"ב שיגרה כ־15%-20% מכלל מיירטי מערכת THAAD בעולם לעבר הטילים הבליסטיים האיראניים, בסך כולל של יותר מ־800 מיליון דולר ● מזכירות ההגנה האמריקאית הציגה בשבוע שעבר את בקשת התקציב שלה לשנה הפיסקלית 2026, שעומדת על כ־961.6 מיליארד דולר

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"