גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עליבאבא מתמודדת עם איום חדש: קונים סינים מתוחכמים

חברת המסחר המקוון, שכבר היום נתונה לביקורת רגולטורית, מאבדת נתח שוק, כשלקוחות עוברים מחיפושי מוצרים ממוקדים לחוויית קנייה המאופיינת בשיטוט ואינטראקציה עם אנשים אחרים

עליבאבא. מתחרות חדשות נוגסות בנתח השוק שלה / צילום: Shutterstock, zhu difeng
עליבאבא. מתחרות חדשות נוגסות בנתח השוק שלה / צילום: Shutterstock, zhu difeng

החברה עליבאבא החזקות (Alibaba Group Holdings), שעברה שנה לא קלה בגלל צעדי הענישה של בייג'ינג על יוזמות פרטיות, מתמודדת עם בעיה נוספת: תחרות גוברת.

במשך יותר מ־15 שנה, עליבאבא הייתה אלופת המסחר המקוון של סין. החברה שנוסדה על ידי ג'ק מא גדלה להיות אחת החברות הגדולות ובעלות השווי הגדול ביותר בעולם, על ידי הפעלת טקטיקות קשוחות לטיפול במתחרותיה.

כיום, לאחר ששוק המסחר המקוון בסין הבשיל, צרכנים החלו לאמץ דרכים חדשות לעשות קניות, ומעדיפים שיטוט בין מוצרים ואינטראקציות על פני חיפושי מוצרים ממוקדים. המגמה הזו הותירה את עליבאבא מאחור והיא מנסה להדביק את הקצב בכמה תחומים, ומתחרותיה ניצלו את השינוי על מנת לקנות לעצמן דריסת רגל בשוק המסחר המקוון הגדול ביותר בעולם.

עליבאבא היא עדיין הפלטפורמה המובילה במסחר מקוון, אבל הנתח שלה בשוק הקמעונאי באינטרנט בסין ירד ל־51% ב־2021, לעומת 78% ב־2015, על פי חברת המחקר eMarketer.

החברה שמצליחה לנגוס בנתח השוק של עליבאבא היא טנסנט (Tencent Holdings), שמשלבת חנויות מקוונות באפליקציית המסרים שלה WeChat; Pinduoduo, אפליקציית מסחר מקוון בת שש שנים שהכניסה מרכיבים של משחק לחוויית הקניות ומושכת ציידי מבצעים עם הנחות על סחורות רבות; ו־Douyin, אפליקציה אחות לפלטפורמת הסרטונים טיקטוק בסין, המוכרת מוצרים דרך סרטונים קצרים ולייב סטרימינג בעזרת האלגוריתמים שלה.

צורך בשיפור עסקי המסחר המקוון של החברה

עליבאבא הגיבה על ידי הגדלת ההשקעה בתחומים כמו יצירת תוכן, סטרימינג בלייב והנחות על מוצרים. במאי, המנכ"ל דניאל ז'אנג ציין את התחרות הגוברת כאחד המכשולים הגדולים ביותר לחברה בשנה שעברה ואמר שכל רווח מעבר לרווחים שנרשמו בשנה שעברה יושקע בשיפור עסקי המסחר המקוון של עליבאבא.

"כשהיינו מדברים על הליבה של השוק, היינו מדברים על Taobao ועל Tmall", אמר ז'אנג באוגוסט, בהתייחסות לפלטפורמות הדגל של עליבאבא. "אבל כעת אנו עובדים חזק על בניית כל החברות השונות האלה, שלכל מהן הצעת ערך מושכת משל עצמה". כששלח העיתון לעליבאבא שאלה לגבי יוזמותיה להתמודד עם התחרות, הפנתה החברה להודעות לתקשורת ודוחות רווחים שפרסמה בעבר.

תחת עינו של הרגולטור הסיני

ההכנסות של עליבאבא עדיין מגמדות את אלה של השחקנים האחרים בשוק המסחר המקוון של סין וגודלה העצום ממשיך להעניק לה יתרונות בולטים. אבל הגודל הזה גם הכניס את עליבאבא לכוונת של הרגולטורים, שנקטו צעדי ענישה נגד ענקיות הטכנולוגיה בסין.

מוקדם יותר השנה, הרגולטור המרכזי של השוק הסיני קבע שעליבאבא ניצלה לרעה את מעמדה בשוק על מנת למנוע מסוחריה למכור בפלטפורמות מתחרות. החברה קיבלה קנס בסכום שיא של 2.8 מיליארד דולר באפריל. בזמנו, אמרה עליבאבא שהיא מקבלת את העונש והבטיחה לציית לכללים.

ועדיין, אנליסטים אומרים שהלחץ הגובר על ענקיות הטכנולוגיה הסיניות לשחק בשוק באופן הוגן מגביל את המהירות והאגרסיביות שבה עליבאבא יכולה להגיב לאיומים חדשים.

יריבותיה החדשות של עליבאבא מתמודדות עם אתגרים משלהן. Pinduoduo אינה רווחית ונשענה על סובסידיות לחלק מהצמיחה שלה. רוב המכירות של Douyin בשנה שעברה הושלמו דרך פלטפורמות המנוהלות על ידי מתחרות כמו עליבאבא או JD.com. בחברות Pinduoduo ו־ByteDance, המפעילה את Douyin, סירבו להגיב.

האפליקציה Wechat נמצאת תחת לחץ מצד הרגולטורים לפתוח את סביבת העבודה הענקית של אפליקציית המסרים והרשת החברתית שלה, יתרונה הגדול מבחינת תעבורת אינטרנט, לשחקני המסחר המקוון האחרים. ב־Tencent סירבו להגיב.

מחיפוש לשיטוט

מגמה בקרב הצרכנים שפעלה נגד עליבאבא הייתה מעבר של קונים מחיפוש לשיטוט. בעוד שצרכנים סינים רבים עדיין פונים ישירות ל־Taobao של עליבאבא או ל־Tmall בחיפוש אחר מוצרים, אחרים נמשכים לרכישות בזמן שהם עושים אינטראקציות דיגיטליות או צורכים תוכן מקוון.

לי שינרו, מנהלת חשבונות בת 31 מגואנגז'ו, משתמשת בפלטפורמות סטרימינג על מנת לרכוש מוצרים, כולל מזון ומוצרי חשמל, מנהג שהחליף אצלה את הצורך באפליקציות מסחר מקוון מסורתיות.

לי אמרה שהיא משוטטת ב־Douyin יותר משעה כל יום, כשהיא עומדת בתור לארוחות בקנטינה של מקום עבודתה, בזמן נסיעות בתחבורה ציבורית למשרד או כשהיא נחה בבית לאחר שהשכיבה את בנה לישון. הפלטפורמה חוסכת לה כסף עם המלצותיה המותאמות, אמרה.

"כיום האיכות לא נופלת מזו של סוחרים באתרי מסחר מקוון מסורתיים", אמרה. "הפלטפורמה שיכולה להציע ללקוחות מוצרים יותר מעניינים או לשכנע אותם לקנות באופן יותר מעניין או במחירים זולים יותר מנצחת".

Douyin הקימה בשנה שעברה צוות מסחר מקוון שעומד בפני עצמו והחלה מאז לאסור על לינקים למוכרים חיצוניים, מה שעודד יותר מותגים למכור באפליקציה שלה ולהשתמש בפלטפורמת התשלומים שלה להשלמת הרכישות.

שיונג וונטינג, סוחרת בת 25 מסויז'ו במרכז סין, הייתה מוכרת צמחים סוקולנטים באתר Taobao לפני שעברה ל־Douyin לפני שנה. שיונג אמרה שהיא אוהבת את האפשרות להראות את מוצריה בווידאו, וב־Taobao היה קשה לה למצוא מספיק עוקבים כדי לעשות לייב סטרימינג באופן מוצלח.

"כל עוד יש לי האפשרות והיצע המוצרים, אני יכולה לפתוח חנות ולעשות לייב סטרים", אמרה שיונג.

בינואר, האפליקציה של Taobao שונתה כדי לאפשר למוכרים לשתף סרטונים קצרים על סגנון חיים ועל המוצרים שלהם. האפליקציה גם אימצה כמה מאפיינים פופולריים אחרים ממתחרותיה, כולל שיפור של האלגוריתם על מנת לספק ללקוחות המלצות מותאמות יותר ובניית מעגלים אינטראקטיביים בהם משפיענים וקונים רגילים יכולים להתחבר, כך אמרו עובדים בעליבאבא.

גם Wechat הפכה לחברה רצינית של מסחר מקוון, עם יותר ממיליארד משתמשים שיכולים לשוטט ולקנות מוצרים בלי לצאת מהאפליקציה. ב־Wechat אמרו שהשווי של כל מכירות הסחורה דרך תוכנות המיני שלה, המתפקדות כאפליקציות בתוך הרשת החברתית שלה, עלה יותר מכפלים ב־2020 לעומת 2019 והגיע לסכום של 123.5 מיליארד דולר.

הסוחר מבייג'ינג מייק לינג אמר שפתח עסק של משקאות יוגורט לפני כמה שנים גם ב־Taobao של עליבאבא וגם ב־JD.com. אבל בשנה שעברה רוב לקוחותיו הגיעו דרך תוכנת מיני שהקים ב־Wechat. כתוצאה מזה, אמר לינג, הוא הקטין את ההוצאות שלו בפלטפורמות מסחר מקוון מסורתיות לטובת השקעה בחנות שלו ב־Wechat.

"כוחה של עליבאבא ידולל בעתיד", אמר. "יש פשוט כל כך הרבה סוחרים שמוכרים סחורה ב־Wechat כיום".

הדרך לניצחון עוברת בתמחור אגרסיבי

בינתיים נע שדה הקרב לזכייה בלקוחות חדשים לערים פחות מפותחות, שם צמחה Pinduoduo דרך תמחור אגרסיבי. בשנה שעברה, החברה עקפה את עליבאבא בכמות המשתמשים הפעילים השנתיים, אם כי הקונים שלה נוטים להוציא פחות כסף על כל רכישה.

בתחילה הגיבה עליבאבא על ידי התמקדות באפליקציה שכבר הייתה קיימת לקניות קבוצתיות, אבל לא העריכה נכונה עד כמה רגישים למחירים הקונים ב־Pinduoduo, כך אמרו עובדים בעליבאבא.

אחר כך עברה עליבאבא להתמקד ב־2020 באפליקציה אחרת, Taobao Deals, ששילבה ידיים עם בתי חרושת לפיתוח מוצרים חדשים במחירים זולים. לדוגמה, החברה עזרה ליצור מברשת שיניים חשמלית שעולה פחות מעשרה יואן, כדולר וחצי, כך אמר וואנ האי, סגן נשיא בעליבאבא. פיתוח המוצר לקח כחודש ובימים הראשונים אחרי הצגתו נמכרו כ־100 אלף יחידות ממנו.

"נקודת הצמיחה הגדולה ביותר לתעשייה היא ההזדמנות לזכות בלקוחות בערים המדורגות נמוך יותר", אמר וואנג.

ב־12 החודשים שנגמרו ביוני, היו ב־Taobao Deals יותר מ־190 מיליון משתמשים שנתיים. וואנג קודם לתפקיד שותף בעליבאבא השנה.

רפאלה הואנג השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק. ומה לגבי ישראל?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

בנק הפועלים נותן הטבה חדשה לנוטלי המשכנתאות. מי זכאי?

אחרי שחילק ללקוחותיו ארבע מניות, בנק הפועלים מציע החזר של עד 5,000 שקל ללקוחות שנטלו משכנתא ברבעון האחרון של השנה שעברה ● המהלך מגיע כחלק ממתווה ההקלות עליו הכריז בנק ישראל בתחילת השנה שעברה

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מצוקת דיור? מספר יחידות הדיור בישראל עולה על מספר משקי הבית

על אף שמלאי הדירות חצה את רף ה־3 מיליון ועקף את מספר משקי הבית, כשל תכנוני מעמיק את משבר הדיור ● שלוש נקודות על שוק הנדל"ן בישראל, בעקבות נתוני למ"ס חדשים לשנת 2025

פרויקט של אאורה בטבריה. 780 יחידות דיור במקום 84 / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

ההתחדשות העירונית מגיעה לפריפריה. האם הפרויקטים באמת ייצאו לפועל?

בשורת ערי פריפריה אושרו לראשונה תוכניות נרחבות להתחדשות עירונית ● אולם המכפילים הגבוהים הנדרשים לרווחיות מעוררים שאלה סביב היכולת של הערים לקלוט את תוספת האוכלוסייה - וסביב הסיכוי שהפרויקטים אכן יתממשו, כשאפילו במרכז קשה כיום להוציא פרויקטים בפועל

סטארט־אפים שגייסו באופוריה של תחילת העשור, שילמו את המחיר ב־2025 / איור: גיל ג'יבלי

בקיזוז וויז: אלה התשואות האמיתיות של ההייטק הישראלי

מחקר של IVC ולאומיטק מגלה כי לצד סכומי העתק בהם נמכרו חברות סייבר כמו וויז, חברות שנחשבו למבטיחות בעבר נמכרו השנה במכירת חיסול ● זאת לאחר שהן לא הצליחו לצמוח במהירות ולהשיג תשואה מבוקשת לבעלי המניות ●​ עלייה נרשמה בהיקף האקזיטים הכולל

מתקן של מקורות / צילום: בר - אל

במקורות מזהירים: צפויה ירידת ערך של יותר ממיליארד שקל בנכסי החברה

חברת המים הלאומית מדווחת לבורסה כי תיתכן ירידה מהותית בערך נכסי החברה ובהון העצמי שלה, באומדן המצוי בטווח שבין כ-1.3 מיליארד שקל לכ-2.3 מיליארד שקל ● בנוסף, אומדן זה לא כולל את עלויות הפיתוח שהחברה צריכה להוציא בהיקף שנתי של כ-1.5 מיליארד שקל

"חוששים מההורים": בבריטניה מפסיקים לציין את יום השואה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כמה עולה מושב במועצת השלום של טראמפ, האם תקיפה אמריקאית באיראן תגרום לכאוס או תעזור למפגינים, וירידה חדה בציון יום השואה במערכת החינוך הבריטית • כותרות העיתונים בעולם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: מכרו 8 דירות ב-11 מיליון שקל, וחמקו ממס שבח ורכישה

מוכרי ורוכשי מקרקעין חשודים בדיווח כוזב על מכירת ארבע דירות בבניין בתמורה לכ-6 מיליון שקל - כאשר בפועל נמכרו שמונה דירות בשווי של כ-11 מיליון שקל ● עפ"י החשד, המוכרים התחמקו מתשלום מס שבח בסכום כולל של כ-1.9 מיליון שקל, והרוכשים התחמקו מתשלום מס רכישה של 400 אלף שקל

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי איכות חיים / צילום: Shutterstock

ללמ"ס יש 90 מדדים להערכת איכות החיים שלנו. איזו תמונה הם חושפים?

מדי שנה מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדדי איכות חיים ● איך היא מחשבת אותם, ומה המגמות שעולות מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל, ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: Studio Alterego, יח''צ

ההצעה הנמוכה שזכתה והקשר למועדון הלקוחות: הוט מובייל בדרך לידי דלק ישראל

הקבוצה שבשליטת להב אל.אר מסתמנת כמנצחת במרוץ לרכישת חברת הסלולר שמחזיקה בכ-15% מהשוק ● בכך היא עוקפת את פלאפון, חרף הצעה הנמוכה ב-400 מיליון שקל ● מה השיקולים שהכריעו, ולמה בדלק ישראל הצליחו היכן שנכשלו בפעמיים הקודמות?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית באירופה; מחירי הזהב והכסף זינקו לשיאים חדשים

בורסת פריז נפלה בכ-1.8% ● מניות היוקרה והרכב ירדו, הביטחוניות קפצו ● למרות שלא יתקיים היום מסחר בניו יורק בשל "יום מרטין לותר קינג", התחממות מלחמת הסחר מגבירה את חששות המשקיעים בעולם ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות חדות ● ראש ממשלת יפן הודיעה שתלך לבחירות בזק ב-8 בפברואר ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של וורנר ברדרס ונטפליקס

עמית גל / צילום: שלומי יוסף

הנתונים שחושפים: הקנסות של רשות שוק ההון זינקו בשנה פי 3.5

בשנה שהסתיימה סכום הקנסות עמד על כ־11 מיליון שקל, לעומת 3 מיליון ב־2024 ● רוב הסכום הוטל על סוכני ביטוח וחברות אשראי ופיננסים, שפעלו ללא רישיון

הרטמכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

מכתב האזהרה החריג שהעביר הרמטכ"ל לנתניהו וכ"ץ

הקרמלין: טראמפ הזמין את פוטין להצטרף למועצת השלום של עזה ● צה"ל תקף תשתיות של חיזבאללה בלבנון ● במערכת הביטחון מוטרדים משילוב קטאר וטורקיה בעזה: "אסור למדינת ישראל לעמוד מנגד" ● בכיר אמריקאי על התקיפה באיראן שבוטלה בשבוע שעבר: "זה לא היה פייק או הונאה, זה היה אירוע אמת" ● סמוטריץ': "להציב לחמאס אולטימטום קצרצר ולהסתער על עזה בכל הכוח" ● עדכונים שוטפים

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

בדרך לעסקה: דלק ישראל צפויה לרכוש את הוט מובייל ב-1.88 מיליארד שקל

דלק ישראל קיבלה תקופת בלעדיות בת 60 יום להשלים בדיקת נאותות, ובהנחה שתושלם בהצלחה, ייחתם ההסכם המחייב מול אלטיס ● אתמול הגישה פלאפון הצעה משודרגת לרכישת הוט מובייל תמורת 2.3 מיליארד שקל, אך ככל הנראה באלטיס העריכו כי פלאפון תתקשה להשיג את האישורים הרגולטוריים להשלמת העסקה

דונלד טראמפ/ צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

טראמפ: "לא זכיתי בנובל - לא מחויב לחשוב על השלום"

במכתב שנשלח לראש ממשלת נורבגיה, מסביר טראמפ כי כעת אינו חש עוד מחויבות לחשוב אך ורק במונחים של שלום, לאחר שלא זכה בפרס נובל לשלום ● טראמפ הציג את המהלך כהכרחי מבחינה ביטחונית וטען כי סין ורוסיה מבקשות להשתלט על האי הארקטי

ריקי בש / צילום: כפיר סיון

השקל בשיא? יועצת ההשקעות הבכירה שממליצה לכם לשקול להגדיל חשיפה לדולר

ריקי בש, ראש ענף ייעוץ השקעות בבנק לאומי, מדגישה כי ב־2026 חשוב עוד יותר פיזור גלובלי ● היא ממעיטה בחשיבות הבחירות בישראל ובארה"ב להתנהגות השווקים בטווח הארוך, ומציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך ● ואילו סקטורים מצדיקים בחינה

כלי הטיס הבלתי מאויש של סטארלינג / צילום: קלע

בלי תלות בסינים: הסטארט-אפ הישראלי שיספק מערכת כטב"מים מארה"ב

חברת הדיפנס־טק הישראלית קלע חתמה על הסכם בלעדי, שבמסגרתו תטמיע במערכת שלה את הטכנולוגיה של הרחפן Pathfinder X של חברת סטארלינג האמריקאית ● המהלך נועד בין היתר לנתק את התלות בשרשרת אספקה לא מאובטחת ולהעניק לכוחות עצמאות מודיעינית

''גרינלנד לא למכירה''. הפגנה נגד כוונות טראמפ בנוק, בירת גרינלנד / צילום: ap, Evgeniy Maloletka

המשקיעים נזכרו מחדש במכסים של טראמפ - והם לא אוהבים את זה

הנשיא טראמפ מחריף את המאמצים להשגת שליטה בגרינלנד ומאיים במכסים של עד 25% על שמונה מדינות אירופיות ● בזמן שבאיחוד שוקלים להקפיא את הסכם הסחר הטרי עם וושינגטון, המומחים מעריכים כי השווקים יגיבו באיפוק, וכי המערכה היותר דרמטית מתרחשת באיראן ● עם זאת החוזים העתידיים מגיבים הבוקר בירידות ● ברקע ממשיכה לרחף שאלת חוקיות הטלת המכסים

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

ברקת מקדם: מסלול עוקף אוצר וועדת כספים בנושא היטלי ההיצף

שר הכלכלה ניר ברקת פנה לוועדת הכספים בבקשה לשנות את התהליך להטלת היטלי היצף, במטרה לעקוף את משרד האוצר ● הסיבה לפנייה נובעת מכך ששר האוצר בלם את היטלי ההיצף שיזם שר הכלכלה על קנאביס מקנדה ועל אלומיניום מסין

מדד ת''א שובר שיא חדש / צילום: Shutterstock

הנקודה ה־4,000: מדדי ת"א חוצים רף היסטורי. האם זו בשורה טובה?

בתוך ימים מדד ת"א 125 וגם מדד ת"א 90 שברו שיא עגול חדש כשהגיעו ל־4,000 נקודות, וגם מדד ת"א 35 נמצא במרחק נגיעה מהשיא הזה ● ההיסטוריה מלמדת שהזמן שלוקח לחצות 1,000 נקודות הולך ומתקצר עם השנים, אבל בדרך לשם על המשקיעים לחצות רף פסיכולוגי ולעתים גם משבר