גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עליבאבא מתמודדת עם איום חדש: קונים סינים מתוחכמים

חברת המסחר המקוון, שכבר היום נתונה לביקורת רגולטורית, מאבדת נתח שוק, כשלקוחות עוברים מחיפושי מוצרים ממוקדים לחוויית קנייה המאופיינת בשיטוט ואינטראקציה עם אנשים אחרים

עליבאבא. מתחרות חדשות נוגסות בנתח השוק שלה / צילום: Shutterstock, zhu difeng
עליבאבא. מתחרות חדשות נוגסות בנתח השוק שלה / צילום: Shutterstock, zhu difeng

החברה עליבאבא החזקות (Alibaba Group Holdings), שעברה שנה לא קלה בגלל צעדי הענישה של בייג'ינג על יוזמות פרטיות, מתמודדת עם בעיה נוספת: תחרות גוברת.

במשך יותר מ־15 שנה, עליבאבא הייתה אלופת המסחר המקוון של סין. החברה שנוסדה על ידי ג'ק מא גדלה להיות אחת החברות הגדולות ובעלות השווי הגדול ביותר בעולם, על ידי הפעלת טקטיקות קשוחות לטיפול במתחרותיה.

כיום, לאחר ששוק המסחר המקוון בסין הבשיל, צרכנים החלו לאמץ דרכים חדשות לעשות קניות, ומעדיפים שיטוט בין מוצרים ואינטראקציות על פני חיפושי מוצרים ממוקדים. המגמה הזו הותירה את עליבאבא מאחור והיא מנסה להדביק את הקצב בכמה תחומים, ומתחרותיה ניצלו את השינוי על מנת לקנות לעצמן דריסת רגל בשוק המסחר המקוון הגדול ביותר בעולם.

עליבאבא היא עדיין הפלטפורמה המובילה במסחר מקוון, אבל הנתח שלה בשוק הקמעונאי באינטרנט בסין ירד ל־51% ב־2021, לעומת 78% ב־2015, על פי חברת המחקר eMarketer.

החברה שמצליחה לנגוס בנתח השוק של עליבאבא היא טנסנט (Tencent Holdings), שמשלבת חנויות מקוונות באפליקציית המסרים שלה WeChat; Pinduoduo, אפליקציית מסחר מקוון בת שש שנים שהכניסה מרכיבים של משחק לחוויית הקניות ומושכת ציידי מבצעים עם הנחות על סחורות רבות; ו־Douyin, אפליקציה אחות לפלטפורמת הסרטונים טיקטוק בסין, המוכרת מוצרים דרך סרטונים קצרים ולייב סטרימינג בעזרת האלגוריתמים שלה.

צורך בשיפור עסקי המסחר המקוון של החברה

עליבאבא הגיבה על ידי הגדלת ההשקעה בתחומים כמו יצירת תוכן, סטרימינג בלייב והנחות על מוצרים. במאי, המנכ"ל דניאל ז'אנג ציין את התחרות הגוברת כאחד המכשולים הגדולים ביותר לחברה בשנה שעברה ואמר שכל רווח מעבר לרווחים שנרשמו בשנה שעברה יושקע בשיפור עסקי המסחר המקוון של עליבאבא.

"כשהיינו מדברים על הליבה של השוק, היינו מדברים על Taobao ועל Tmall", אמר ז'אנג באוגוסט, בהתייחסות לפלטפורמות הדגל של עליבאבא. "אבל כעת אנו עובדים חזק על בניית כל החברות השונות האלה, שלכל מהן הצעת ערך מושכת משל עצמה". כששלח העיתון לעליבאבא שאלה לגבי יוזמותיה להתמודד עם התחרות, הפנתה החברה להודעות לתקשורת ודוחות רווחים שפרסמה בעבר.

תחת עינו של הרגולטור הסיני

ההכנסות של עליבאבא עדיין מגמדות את אלה של השחקנים האחרים בשוק המסחר המקוון של סין וגודלה העצום ממשיך להעניק לה יתרונות בולטים. אבל הגודל הזה גם הכניס את עליבאבא לכוונת של הרגולטורים, שנקטו צעדי ענישה נגד ענקיות הטכנולוגיה בסין.

מוקדם יותר השנה, הרגולטור המרכזי של השוק הסיני קבע שעליבאבא ניצלה לרעה את מעמדה בשוק על מנת למנוע מסוחריה למכור בפלטפורמות מתחרות. החברה קיבלה קנס בסכום שיא של 2.8 מיליארד דולר באפריל. בזמנו, אמרה עליבאבא שהיא מקבלת את העונש והבטיחה לציית לכללים.

ועדיין, אנליסטים אומרים שהלחץ הגובר על ענקיות הטכנולוגיה הסיניות לשחק בשוק באופן הוגן מגביל את המהירות והאגרסיביות שבה עליבאבא יכולה להגיב לאיומים חדשים.

יריבותיה החדשות של עליבאבא מתמודדות עם אתגרים משלהן. Pinduoduo אינה רווחית ונשענה על סובסידיות לחלק מהצמיחה שלה. רוב המכירות של Douyin בשנה שעברה הושלמו דרך פלטפורמות המנוהלות על ידי מתחרות כמו עליבאבא או JD.com. בחברות Pinduoduo ו־ByteDance, המפעילה את Douyin, סירבו להגיב.

האפליקציה Wechat נמצאת תחת לחץ מצד הרגולטורים לפתוח את סביבת העבודה הענקית של אפליקציית המסרים והרשת החברתית שלה, יתרונה הגדול מבחינת תעבורת אינטרנט, לשחקני המסחר המקוון האחרים. ב־Tencent סירבו להגיב.

מחיפוש לשיטוט

מגמה בקרב הצרכנים שפעלה נגד עליבאבא הייתה מעבר של קונים מחיפוש לשיטוט. בעוד שצרכנים סינים רבים עדיין פונים ישירות ל־Taobao של עליבאבא או ל־Tmall בחיפוש אחר מוצרים, אחרים נמשכים לרכישות בזמן שהם עושים אינטראקציות דיגיטליות או צורכים תוכן מקוון.

לי שינרו, מנהלת חשבונות בת 31 מגואנגז'ו, משתמשת בפלטפורמות סטרימינג על מנת לרכוש מוצרים, כולל מזון ומוצרי חשמל, מנהג שהחליף אצלה את הצורך באפליקציות מסחר מקוון מסורתיות.

לי אמרה שהיא משוטטת ב־Douyin יותר משעה כל יום, כשהיא עומדת בתור לארוחות בקנטינה של מקום עבודתה, בזמן נסיעות בתחבורה ציבורית למשרד או כשהיא נחה בבית לאחר שהשכיבה את בנה לישון. הפלטפורמה חוסכת לה כסף עם המלצותיה המותאמות, אמרה.

"כיום האיכות לא נופלת מזו של סוחרים באתרי מסחר מקוון מסורתיים", אמרה. "הפלטפורמה שיכולה להציע ללקוחות מוצרים יותר מעניינים או לשכנע אותם לקנות באופן יותר מעניין או במחירים זולים יותר מנצחת".

Douyin הקימה בשנה שעברה צוות מסחר מקוון שעומד בפני עצמו והחלה מאז לאסור על לינקים למוכרים חיצוניים, מה שעודד יותר מותגים למכור באפליקציה שלה ולהשתמש בפלטפורמת התשלומים שלה להשלמת הרכישות.

שיונג וונטינג, סוחרת בת 25 מסויז'ו במרכז סין, הייתה מוכרת צמחים סוקולנטים באתר Taobao לפני שעברה ל־Douyin לפני שנה. שיונג אמרה שהיא אוהבת את האפשרות להראות את מוצריה בווידאו, וב־Taobao היה קשה לה למצוא מספיק עוקבים כדי לעשות לייב סטרימינג באופן מוצלח.

"כל עוד יש לי האפשרות והיצע המוצרים, אני יכולה לפתוח חנות ולעשות לייב סטרים", אמרה שיונג.

בינואר, האפליקציה של Taobao שונתה כדי לאפשר למוכרים לשתף סרטונים קצרים על סגנון חיים ועל המוצרים שלהם. האפליקציה גם אימצה כמה מאפיינים פופולריים אחרים ממתחרותיה, כולל שיפור של האלגוריתם על מנת לספק ללקוחות המלצות מותאמות יותר ובניית מעגלים אינטראקטיביים בהם משפיענים וקונים רגילים יכולים להתחבר, כך אמרו עובדים בעליבאבא.

גם Wechat הפכה לחברה רצינית של מסחר מקוון, עם יותר ממיליארד משתמשים שיכולים לשוטט ולקנות מוצרים בלי לצאת מהאפליקציה. ב־Wechat אמרו שהשווי של כל מכירות הסחורה דרך תוכנות המיני שלה, המתפקדות כאפליקציות בתוך הרשת החברתית שלה, עלה יותר מכפלים ב־2020 לעומת 2019 והגיע לסכום של 123.5 מיליארד דולר.

הסוחר מבייג'ינג מייק לינג אמר שפתח עסק של משקאות יוגורט לפני כמה שנים גם ב־Taobao של עליבאבא וגם ב־JD.com. אבל בשנה שעברה רוב לקוחותיו הגיעו דרך תוכנת מיני שהקים ב־Wechat. כתוצאה מזה, אמר לינג, הוא הקטין את ההוצאות שלו בפלטפורמות מסחר מקוון מסורתיות לטובת השקעה בחנות שלו ב־Wechat.

"כוחה של עליבאבא ידולל בעתיד", אמר. "יש פשוט כל כך הרבה סוחרים שמוכרים סחורה ב־Wechat כיום".

הדרך לניצחון עוברת בתמחור אגרסיבי

בינתיים נע שדה הקרב לזכייה בלקוחות חדשים לערים פחות מפותחות, שם צמחה Pinduoduo דרך תמחור אגרסיבי. בשנה שעברה, החברה עקפה את עליבאבא בכמות המשתמשים הפעילים השנתיים, אם כי הקונים שלה נוטים להוציא פחות כסף על כל רכישה.

בתחילה הגיבה עליבאבא על ידי התמקדות באפליקציה שכבר הייתה קיימת לקניות קבוצתיות, אבל לא העריכה נכונה עד כמה רגישים למחירים הקונים ב־Pinduoduo, כך אמרו עובדים בעליבאבא.

אחר כך עברה עליבאבא להתמקד ב־2020 באפליקציה אחרת, Taobao Deals, ששילבה ידיים עם בתי חרושת לפיתוח מוצרים חדשים במחירים זולים. לדוגמה, החברה עזרה ליצור מברשת שיניים חשמלית שעולה פחות מעשרה יואן, כדולר וחצי, כך אמר וואנ האי, סגן נשיא בעליבאבא. פיתוח המוצר לקח כחודש ובימים הראשונים אחרי הצגתו נמכרו כ־100 אלף יחידות ממנו.

"נקודת הצמיחה הגדולה ביותר לתעשייה היא ההזדמנות לזכות בלקוחות בערים המדורגות נמוך יותר", אמר וואנג.

ב־12 החודשים שנגמרו ביוני, היו ב־Taobao Deals יותר מ־190 מיליון משתמשים שנתיים. וואנג קודם לתפקיד שותף בעליבאבא השנה.

רפאלה הואנג השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מחאת תמיכה באיראנים, לונדון השבוע / צילום: Reuters, Seiya Tanase

המשטר האיראני ניתק 90 מיליון איש מהרשת. אז איך התוצאה שקיבל הייתה הפוכה לגמרי?

בניסיון לחנוק את המחאה, המשטר האיראני ניתק כ־90 מיליון איש מהרשת, אך התוצאה הפוכה מהצפוי ● בעזרת עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק שהוברחו למדינה, שימוש ב־VPN ושירותים מוצפנים, המפגינים מצליחים לעקוף את ההחשכה ולהציף את העולם בתיעודים מהשטח

קרן מור (''כוכבה שביט'') בקמפיין של קופ''ח לאומית / צילום: פיגמנט

כוכבה עוברת לסגול: קופ"ח לאומית משנה את המיתוג, וזו הסיבה

לאחר שנת שיא עם תוספת של יותר מ-10,000 לקוחות, ובהמשך למיקוד בבריאות האישה, קופת החולים לאומית מחליפה מיתוג ● המהלך כולל התאמה לחברה החרדית והערבית וילווה בקמפיין חדש

אילוסטרציה: Shutterstock

המספרים הסופיים הגיעו: מה עשו החסכונות שלכם ב-2025?

כלל ומנורה מבטחים חולקות ביניהן את המקומות הראשון והשני במסלולים הכלליים והמנייתיים, עם תשואה שנתית של יותר מ-16% כל אחת בכללי וכמעט 28% במנייתי ● התשואה לחוסכים בשנת 2025 היא הטובה ביותר מאז שנת 2009 ● בתחתית נמצאים אלטשולר שחם וילין לפידות, כשבדצמבר אלטשולר שחם כמעט לא הניב תשואה לחוסכים

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 6,630%: בעל השליטה בארית מוכר מניות בכ-400 מיליון שקל. מי הרוכשים?

צבי לוי מנצל את הזינוק העצום במניית החברה ומוכר 7% ממניות החברה • המכירה מתבצעת בהנחה של 8% על מחיר המניה ● לגלובס נודע כי הרוכשים הם משקיעים זרים גדולים, חברות הביטוח מנורה מבטחים והפניקס ובית ההשקעות מור

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

סירב להביא עוד ילדים לעולם - וחויב בגט ובכתובה

אישה שלה בן יחיד, אשר בעלה סירב להביא עמה ילדים נוספים, עתרה לחייב את הבעל לתת לה גט ואף לשלם לה את דמי הכתובה להם התחייב בעת הנישואים ● מה קבע בית הדין הרבני, וכיצד נימק זאת?

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

הביקושים לקופנהגן הוכפלו: כך טיסות ישירות משפיעות על בחירת יעדי הנופש

ענף התעופה המקומי מתחיל להתאושש, והחברות מזהות את ההזדמנות ופותחות קווים ישירים חדשים להאנוי, לקופנהגן ולברטיסלבה ● אלה מקלים על הנסיעה ומגבירים את האטרקטיביות של היעדים ● ומתי טיסות ישירות לא מגדילות את הביקוש?

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רזא פהלווי, בנו של השאה האחרון / צילום: ap, Thomas Padilla

יורש העצר רוצה לחזור לשלוט באיראן. אלה החסמים שעומדים בדרכו

46 שנים אחרי שאיבדה את השלטון, שושלת פהלווי מנסה לחזור להנהיג את איראן ● יורש העצר נפגש עם ויטקוף, מבטיח הכרה בישראל ומביע נכונות לוותר על הגרעין ● אבל המומחים מזהירים: הדרך שלו לתפוס את המושכות תהיה לא פשוטה

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

סופית: השקעת הענק של שותפויות הגז בהרחבת פיתוח לוויתן ב-2.4 מיליארד דולר

שותפויות מאגר לוויתן, שברון, ניו-מד ורציו, החליטו סופית להשקיע בהגדלת ההפקה במאגר לקדוח שלוש בארות נוספות, במטרה להגיע ליכולת הפקה של עד 21 BCM בשנה במחצית השנייה של 2029 ● ההחלטה התקבלה לאחר הסכם יצוא הגז הענק למצרים בהיקף של כ-12% מעתודות הגז של ישראל ובהיקף כספי של 35 מיליארד דולר

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

רכב מעליאקספרס: בדקנו את מכונית הפרמיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ

מחשש להסלמה: לופטהנזה החלה לבטל טיסות לישראל

קבוצת לופטהנזה הודיעה על המשך פעילותה בארץ במתכונת של טיסות יום בלבד, על רקע צפי מתחזק להסלמה ביטחונית - זאת כדי לאפשר לצוותי האוויר לשוב למדינות המוצא ללא לינה בישראל ● הניסיון מהמלחמה מראה: כאשר קבוצת לופטהנזה מחליטה לצמצם פעילות בארץ, חברות תעופה אירופיות נוטות ללכת בעקבותיה

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

  / אילוסטרציה: Shutterstock

ביטחון ובתי השקעות בראש: 1 מכל 12 חברות בת"א הכפילה את ערכה בשנה

לצד השיאים ההיסטוריים במדדי הבורסה בת"א, זינקו בשנה החולפת 45 מניות ביותר מ-100% ● שיאניות התשואה: חברות התעשייה הביטחונית והפיננסים ● חמש מניות זינקו ביותר מ-1,000% בשלוש שנים: ארית, נקסט ויז'ן, קווליטאו, מיטב ומנועי בית שמש

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

זינוק של 700% בטראפיק: המהלך שעשו נשים שלא מצאו עבודה בלינקדאין

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?