גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העו"ד שנלחם למיסוי התאגידים מגיב להסכם המיסוי ההיסטורי: "יבצעו תמרון משפטי כדי להקטין את נטל המס"

עו"ד גיא אופיר, שחתום על עשרות מאבקים משפטיים וציבוריים נגד תאגידי האינטרנט ובראשם פייסבוק, מביט מהצד על רפורמת המס ההיסטורית וטוען: "עד אשר נראה גביית מס בפועל, מוקדם לברך. קל לחלק הצהרות, וקשה לבצע"

עו''ד גיא אופיר / צילום: יח''צ
עו''ד גיא אופיר / צילום: יח''צ

הסכם המס ההיסטורי הביא לראשונה 136 מדינות להסכים על השוואת מס החברות ועל חלוקה מחדש של רווחי מאה חברות הטכנולוגיה והתרופות הגדולות ביותר. לכאורה מדובר בהסכם ראשון מסוגו, כיוון שהוא מביא בפעם הראשונה שני שליש ממדינות העולם להסכים על כללי מיסוי שווים, אך הסכום שהוא מוסיף לקופתן בשלב זה איננו גבוה.

מלבד חלוקה מחדש וצודקת יותר של רווחי חברות כמו פייסבוק, גוגל או אמזון, הוא מוסיף בפועל 150 מיליארד דולר לקופת המדינות, אשר בחלוקה עולמית איננו מהווה תרומה משמעותית לקופתן.

מוקדם מכדי לברך

מי שעומד מהצד הוא עו"ד גיא אופיר, החתום על עשרות מאבקים משפטיים וציבוריים נגד תאגידי האינטרנט ובראשם פייסבוק. בפרט, הוא הפך לסמל מאבקו של האזרח הקטן אל מול הרשתות החברתיות, החל מהתביעה מהן לגלות אחריות על פרסומים של משתמשים ועד הכללתן תחת חוקי המיסוי. בנוסף להעלאת מס החברות על התאגידים, כפי שהדבר אמור להתבצע בעקבות ההסכם הבינלאומי, תובע עו"ד אופיר מהרשויות להכפיף את התאגידים גם לתשלום מס ערך מוסף על עסקאות שהן עורכות בישראל.

למעשה, פייסבוק וגוגל אינן משלמות מס ערך מוסף בישראל על עסקאות מכר של פרסום מול מפרסמים מקומיים, ואמזון איננה גובה מע"מ על עסקאות מחשוב ענן מול החברות הישראליות. אופיר מברך על ההסכם אך עדיין סבור שהמרחק בין גיבושו לבין יישומו רב מאוד. "עצם שיתוף הפעולה בין כל כך הרבה מדינות, והעובדה שנקבו באחוז מס מוגדר, הוא אכן תקדים משמעותי", הוא אומר לגלובס. "אני למעלה מעשור נלחם כדי שגוגל ופייסבוק ישלמו מס, ואירוע כזה טרם קרה".

"יחד עם זאת, עד אשר נראה גביית מס בפועל, מוקדם לברך. ראשית, יש להניח שהתאגידים הרב לאומיים יבצעו תמרון משפטי כדי לנסות להקטין נטל המס, ושנית - ולא פחות חשוב מכך - קל לחלק הצהרות, וקשה לבצע, לעובדי מדינה יש נטייה לנקוט בסחבת ולחכות הרבה מאוד שנים עד שמממשים הצהרות".

אופיר מתכוון לשתי עתירות לבג"ץ שהגיש נגד מדיניות גביית המסים הנוכחית כלפי החברות הבינלאומיות, ושנמחקו על ידי בית המשפט ללא צו לאחר שרשות המסים טענה כי הליך המיסוי כלפי התאגידים נמצא מעבר לפינה. "לפני שבע שנים, בעתירה הראשונה, הצהירה רשות המסים כי הליך מיסוי חדש יגיע ממש בקרוב. כך גם בעתירה דומה שהוגשה לפני שלוש שנים. והנה, שנים לאחר מכן - ה'בקרוב' טרם הגיע".

"אני אברך אחרי שאראה מעשים ולא הצהרות," אומר אופיר. "חשוב להבהיר שהמצב המשפטי בישראל מחייב גביית מס. הסיבה שעד עתה הוא לא נגבה כפי שצריך לא נעוצה בקושי משפטי אמיתי, אלא בחדלות ובינוניות של גובי המסים שמחפשים מתחת לפנס ובורחים מגבייה מורכבת".

החברות הבינלאומיות כבר מאותתות שתמורת העלאה של מס חברות הן רוצות הטבות מס אחרות כמו הטבות על הקרקע, על שכירת עובדים או במס על הדיבידנדים.
"בניגוד למדינות רבות אחרות, ישראל איננה צריכה לחשוש מהטלת מס וגם לא צריכה לנהל משא ומתן עם התאגידים. עבור פייסבוק, גוגל, אמזון ודומותיהן, תשלום מס בישראל הוא 'כסף קטן'. יציאה מהשוק הישראלי היא איום עליהם: הן ברמת ההכנסות שהן מייצרות מעסקאות עם חברות הטכנולוגיה הישראליות, והן ברמת החדשנות של העובדים ושל הפתרונות הטכנולוגיים המפותחים במרכזי הפיתוח שלהן.

"עזיבה שלהן את ישראל תותיר כאן ואקום, שיוליד בתורו חברה ישראלית שעשויה להמכר למתחרה. התאגידים הרב לאומיים יודעים זאת, ולכן לא יעזבו את המשק הישראלי אפילו אם יוטל עליהן 30% מס".

"רשות המסים מורכבת מאגד של אנשים שלא אוהבים אתגר"

עד כמה נחושה רשות המסים למסות את הענקיות הבינלאומיות?
"רשות המסים לא נחושה, היא מורכבת מאגד של אנשים שלא אוהבים אתגר, ונמשכים לאזור הנוחות, והוא לרוץ אחרי נישומים ישראלים. הובא לידיעתי שלראש רשות המסים אין נכונות לפעול למיסוי משמעותי יותר של החברות הבינלאומיות בתואנה של רצון להימנע מיצירת משבר מול ארה"ב".

מרשות המסים נמסר: "מדובר בדברי הבל וטענות חסרות כל שחר. רשות המסים פועלת באופן מתמיד לחיוב במס כדין של פעילותן בארץ של החברות הרב לאומיות".

מדוע לדעתך רשות המסים חוששת מהתגובה בארה"ב?
"רשות המסים מושפעת מלוביסטים, פוליטיקאים, ועורכי דין בשליחות התאגידים הרב לאומיים. נושאי מסר אלו מפמפמים שוב ושוב את האמרה כאילו אם נטיל מס - האמריקאים יכעסו עלינו והתאגידים האמריקאים יברחו. מדובר בהבלים, שום תאגיד גדול לא יעזוב. לפייסבוק יש שרתים באלבניה לא כי היא שוק רווחי, אלא כי היא מפחדת מוואקום שיוליד מתחרה. שם הם לא עוזבים, גם כאן לא יעזבו".

כיצד לדעתך ייראו תכנוני המס הבאים? כיצד חברות צפויות לעקוף את מסי החברות החדשים בהנחה ואלה אכן יושתו על 136 מדינות?
"אני חושב שאם רשות המסים תהיה נחושה ובוודאי שאם 136 מדינות יפעלו, יהיה מאוד קשה לתאגידים רב לאומיים לעקוף את ההסדרים שיושתו עליהם. הטריקים הללו עובדים כאשר הרשויות מוותרות לנישום. אם נישום רגיל היה עושה מה שגוגל עושה, היו נוחתים עליו עם חיפושים, צווים, עיקולים וכתבי אישום לבל יראו וייראו. אבל גוגל, אמזון ופייסבוק נכון להיום פשוט משתינות מהמקפצה מול העיניים של המציל, והוא אפילו לא מעיר להן".

"התאגידים הללו נרתעים כאשר יש נחישות רבה נגדם. יתכן והם ינסו לשנות מבנה משפטי ולהעביר גביית הכנסות מתאגיד באירופה לתאגיד באיי הבהאמה, אבל זה תרגיל שיכולה רשות המסים לראות בו כעסקה מלאכותית, או אז ידרשו התאגידים להשיג על החלטת הרשות בית המשפט ולחשוף התנהלות פיננסית פנימית שלהם, משהו שהם מאוד לא אוהבים לעשות".

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.7% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"