גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלים במיקרוסופט אמרו לביל גייטס להפסיק לשלוח הודעות לאחת העובדות

עורך דין מוביל ומנהלת כוח-האדם יידעו כמה דירקטורים במיקרוסופט על כך שאמרו למייסד השותף והמיליארדר שהודעות ששלח לאחת העובדות בחברה היו בלתי ראויות

ביל גייטס. יותר ממקרה אחד / צילום: Associated Press, Markus Schreiber
ביל גייטס. יותר ממקרה אחד / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

מכתב מ־2019 ממהנדס במיקרוסופט שדיווח על רומן של ביל גייטס, ונשלח לפני שעזב את הדירקטוריון, לא היה המקרה הראשון שבו דירקטורים של מיקרוסופט נתקלו בהתנהגות לא נאותה בין המיליארדר לעובדות בחברה.

יותר מעשור קודם לכן, בכירים במיקרוסופט גילו הודעות דואר אלקטרוני שנשלחו בין גייטס לעובדת בדרג ביניים בחברה בזמן שגייטס היה עדיין עובד במיקרוסופט ויו"ר הדירקטוריון, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. בהודעות, פלירטט גייטס, שהיה נשוי אז, עם העובדת והציע לה הצעות שונות, כך אמרו האנשים.

שני מנהלים בכירים במיקרוסופט, מי שהיה אז יועץ כללי בראד סמית' ומנהלת כוח-אדם ראשית בזמנו ליזה ברומל, נפגשו עם גייטס ואמרו לו שההתנהגות שלו אינה נאותה וצריכה להיפסק, כך אמרו האנשים. גייטס לא הכחיש את חליפת המכתבים, ואמר למנהלים שבהסתכלות לאחור זה לא היה רעיון טוב ושיפסיק בכך, כך אמרו האנשים.

המנהלים האלה תדרכו כמה חברים בדירקטוריון של מיקרוסופט וועדה של הדירקטוריון דנה בנושא. הדירקטוריון הגיע למסקנה שאין צורך לנקוט בכל פעולה נוספת מפני שלא היה מגע פיזי בין גייטס והעובדת, כך אמרו האנשים.

דובר מיקרוסופט פרנק שו אמר שבשנת 2008, זמן קצר לפני שפרש גייטס מעבודה במשרה מלאה, החברה נעשתה מודעת להודעות דואר אלקטרוני שנשלחו ב־2007. בהודעות האלה, גייטס הציע לעובדת להיפגש אחרי שעות העבודה מחוץ לקמפוס של מיקרוסופט, אמר שו. "בעוד שההודעות היו פלרטטניות, הן לא היו מיניות באופן גלוי, אבל הוחלט שהן לא ראויות", אמר. שו הוסיף שהעובדת מעולם לא התלוננה על המקרה, שלא דווח עליו לפני כן.

דוברת של גייטס, ברידג'יט ארנולד, אמרה בהודעה כתובה: "הטענות האלה הן שגויות, אלה שמועות ממוחזרות מאת מקורות שאין להם היכרות ישירה ובחלק מהמקרים יש להם ניגוד עניינים משמעותי".

גייטס, אחד האנשים העשירים ביותר בעולם, היה מנכ"ל מיקרוסופט עד שנת 2000, עובד במשרה מלאה בחברה עד 2008 ויושב הראש של החברה עד 2014. הוא כיהן בדירקטוריון של מיקרוסופט במשך יותר מארבעה עשורים עד שעזב את מושבו שם במרץ 2020.

בשנה לאחר מכן, גייטס ואשתו, מלינדה פרנץ' גייטס, הגישו בקשה לסיים את נישואיהם שנמשכו 27 שנים. הגירושין הסתיימו באוגוסט. שניהם ממשיכים להוביל יחד את קרן ביל ומלינדה גייטס, אחת מקרנות הנדבנות הגדולות ביותר בעולם.

בזמנו, גייטס התפטר מהדירקטוריון של מיקרוסופט, וועדה של הדירקטוריון העסיקה משרד עריכת דין כדי לחקור מכתב של מהנדסת מ־2019 שבו טענה שבעבר ניהלה מערכת יחסים מינית עם גייטס, כך דיווח הוול סטריט ג'ורנל במאי.

זו לא הייתה האישה שהזהירו את גייטס מוקדם יותר לא לחזר אחריה, כך אמרו כמה מהאנשים המכירים את הנושא. שו אמר שמערכת היחסים התרחשה סביב 2002 אבל במיקרוסופט לא היו מודעים אליה עד 2019.

חברי הדירקטוריון התבקשו לשמור על דיסקרטיות

מאז נודעו לעיתון פרטים נוספים לגבי האופן שבו הדירקטוריון של מיקרוסופט ניהל את החקירה ב־2019. סמית', שהוא כיום נשיא מיקרוסופט וסגן יושב ראש, והמנכ"ל סאטיה נאדלה היו בין המנהלים שראו את המכתב מ־2019, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

יושב ראש הדירקטוריון של מיקרוסופט בזמנו, ג'ון וו' תומפסון, ביקש מחברים אחרים בוועדה שעברה על המכתב לא לשתף את תוכן החקירה עם שאר הדירקטוריון של מיקרוסופט, בגלל האופי הרגיש של הנושא, כך אמרו האנשים. חברי דירקטוריון שקראו את המכתב התבקשו להחזיר את העותק שלו ליועץ הכללי של מיקרוסופט, כך אמרו האנשים.

כמה עורכי דין שייעצו לדירקטוריונים אמרו שבאופן טיפוסי, כאשר דירקטוריון מחליט אם לנהל חקירה, כל הדירקטוריון מחליט על אישורה וכל הדירקטוריון מודע לכך שהיא נמשכת.

"אם אתה הולך לבצע חקירה שמצריכה יועצים עצמאיים, אתה צריך אישור מהדירקטוריון", אמר דיוויד ברגר, עורך דין המתמחה במשילות תאגידית במשרד ווילסון סונסיני גודריץ' ורוזאטי, ועובד גם בייעוץ לדירקטוריונים.

שו, דובר מיקרוסופט, אמר שבמסגרת הקווים המנחים למשילות של הדירקטוריון, הואצלה הסמכות למועצה הממנה והמושלת להעסיק עורכי דין מן החוץ. "בעוד שהנוהל הנכון ביותר לגבי משילות מתפתח כל הזמן, יו"ר הדירקטוריון והמועצה, בעצתם של עורכי דין חיצוניים, החליטו להפעיל את אחריותם ולהתקדם בשלבים הראשונים של הבדיקה, מתוך חשיבה שהנושא יובא לתשומת הלב של שאר חברי הדירקטוריון בהמשך הדרך", כתב שו בהודעה.

גייטס ויתר על מושבו בדירקטוריון לאחר שכמה דירקטורים החליטו שהוא צריך לפרוש לפני שהחקירה הושלמה, כך דיווח הג'ורנל בעבר. הדוברת של גייטס אמרה שהיה לו רומן לפני כמעט 20 שנה, שהסתיים באופן ידידותי ושלחקירה שניהל הדירקטוריון לא היה חלק בהחלטתו לפרוש. במיקרוסופט אמרו שמועצת הדירקטוריון ניהלה חקירה יסודית וסיפקו תמיכה לעובדת שהעבירה את התלונה.

כמה חברי דירקטוריון כיום ובעבר ומנהלים אמרו שהם מאמינים שהחששות לגבי התנהגותו של גייטס עם עובדות נוהלו כשורה. הם אמרו שהגישות והפרוטוקולים השתנו בשנים האחרונות בעקבות תנועת מיטו (# MeToo ).

התנהג לפעמים כאילו הכללים לא חלים עליו

מריה קלאו, דירקטורית במיקרוסופט מ־2009 עד 2015 שאמרה שלא הייתה מודעת לחששות כלשהם לגבי גייטס ועובדות אחרות, אמרה שהרגישה באופן כללי יותר שגייטס התנהג לפעמים כאילו הכללים לא חלים עליו.

"הוא בהחלט נתן את הרושם שהרגיש שהיה לו מעמד שהעניק לו מערך מיוחד של זכויות שלא היו לאנשים אחרים", אמרה קלאו, כיום נשיאה של מכללת הארווי מאד, המתמקדת במתמטיקה ובמדעים.

שו סירב להגיב על דבריה של קלאו. ארנולד, הדוברת של גייטס, סירבה להגיב והפנתה את העיתון להודעה הכתובה שלה.

הרבה יותר מוקדם מהמכתב של 2019 והודעות הדואר האלקטרוני של 2007, לפחות חבר אחד בדירקטוריון של מיקרוסופט קיבל הודעה ממנהל בכיר לגבי מערכת יחסים רומנטית שגייטס, אז המנכ"ל, ניהל עם מנהלת בכירה ב־1992, כך אמר אדם המכיר את הנושא. הדירקטוריון כולו לא קיבל הודעה על הנושא הזה, אמר אותו אדם. האישה הזו לא הייתה פרנץ' גייטס, אמר האדם.

פרנץ' גייטס הייתה עובדת של מיקרוסופט כשפגשה לראשונה את גייטס ב־1987. הם התחתנו ב־1994 ופרנץ' גייטס הפסיקה לעבוד במיקרוסופט ב־1996, השנה שבה נולדה לזוג הילדה הראשון מתוך שלושה.

שו ומיקרוסופט לא מודעים לאף דיווח על חשש שהועלה לגבי מערכת יחסים רומנטית בין גייטס ועובדת בתקופה הזו. ארנולד סירבה להגיב מעבר להודעה שמסרה בכתב.

גייטס עדיין משמש כיועץ טכני לנאדלה, שלקח את המושכות כיו"ר הדירקטוריון של מיקרוסופט מתומפסון ביוני. תומפסון מכהן כיום כדירקטור העצמאי הראשי. דובר של מיקרוסופט אמר בזמנו שהשינוי בזהות יושב הראש לא היה קשור לעזיבתו של גייטס את הדירקטוריון.

"הוא מאוד מעורב בדברים שחשובים לו", אמרה נאדלה לאחרונה כשנשאל על גייטס בוועידה בעת האחרונה. נאדלה אמר שהחברה השתנתה מאז שגייטס היה מנהלה ושהוא והצוות שלו היו אחראיים לעיצוב תרבות סביבת העבודה הנוכחית בה. "אנחנו לא מושלמים בשום אופן", אמר נאדלה, "אבל אכפת לנו מאוד מכל הנושאים של התרבות שלנו ואנחנו עובדים על זה כל יום".

עוד כתבות

ג'ו ביידן / צילום: ap, Nam Y. Huh

רויטרס: "ביידן השעה את שיתוף המודיעין מעזה לישראל בשל חשש לפשעי מלחמה"

ברויטרס דווח כי בשלהי כהונת ביידן, גורמי מודיעין אמריקאים השעו זמנית חלק משיתוף המודיעין עם ישראל, בשל חשש בנוגע להתנהלותה במלחמה ברצועת עזה ● בוול סטריט ג'ורנל דווח כי בחודש שעבר ארה"ב פשטה על ספינה באוקיינוס ההודי והחרימה משלוח צבאי חריג מסין לאיראן ● עדכונים שוטפים 

BYD SEALION 05  פלאג–אין / צילום: יח''צ

בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

הסינים ממשיכים לשנות את שוק הרכב, והפעם מגיע אלינו BYD SEALION 05: קרוס-אובר משפחתי מרווח ומאובזר היטב, המצויד בהנעת פלאג-אין בוגרת ומעניק טווח משולב חשמל-בנזין של מעל 1,000 ק"מ ● הרכב אינו חף מפגמים, אבל במחיר פתיחה של פחות מ–170 אלף שקל יש לו פוטנציאל להיות להיט מכירות

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט; אורקל צללה וגררה את אנבידיה ואלפאבית לירידות

נאסד"ק ירד ב-0.3% ● אורקל נפלה בכ-10% לאחר האכזבה מהדוח הרבעוני ● דיסני תשקיע מיליארד דולר ב-OpenAI ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב ● מספר המובטלים בארה״ב עלה בשיעור הגבוה ביותר מאז פרוץ הקורונה ● ירידות במטבעות הקריפטו, הביטקוין בכ-90,000 דולר ● נעילה חיובית באירופה

הפקולטה. על משפיענים פיננסיים / צילום: Shutterstock

היינו רוצים לחשוב שמשפיענים פיננסיים פועלים בעיקר ממניעים מקצועיים. בפועל הם יעשו הכול בשביל עוקבים

מחקרים שופכים אור לא מחמיא על המשפיענים הפיננסיים הפועלים ברשתות החברתיות ● ההמלצות של רובם מונעות מחשש מהחמצה (FOMO) ומהיצמדות לעדר ומתברר שדווקא הפחות מיומנים זוכים ליותר עוקבים ● וגם, הטייה בלתי מודעת פוגעת בהזדמנות לפצות על ייצוג מגדרי חסר בתחום

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקרית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה / צילום: AI

"אולי אם הייתה לי קרחת היו רואים אותי": חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה לזה

מדע הסרטן והטיפול המתקדם בו הביאו בשורה לחולים, ובישראל כשני שלישים מהם זוכים לחיות יותר משנה מרגע הגילוי ● אלא שבפועל נוצר פה פסיפס מורכב של אנשים, עם צרכים שונים ומשתנים, שמערכות התמיכה לא יודעות לעכל: ממימון תרופות, דרך מענה בקהילה ועד הניסיון להשתלב בשגרה ובעבודה ● כרגע אין תוכנית לאומית ו"החולים החדשים" נופלים בין הכיסאות

עוזי סופר, מנכ''ל אלפא תאו / צילום: אלפא תאו, מיכאל טולוב

חברת הביומד הישראלית שזינקה בוול סטריט בעקבות ניסוי בטיפול בסרטן המוח

הניסוי החדש הקפיץ את מניית אלפא טאו ב-21% מתחילת השבוע ● החברה עומדת להגיש את הטכנולוגיה שלה לאישור שיווק ביפן, אם יתקבל, יהיה זה המוצר המסחרי הראשון של החברה שעדיין אין לה הכנסות

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

מנה ב''לונל'' / צילום: דוד מויאל

כך הפך שיפוד טוסיקים לסמל ההצלחה הקולינרית של פלורנטין

שלוש מסעדות שכדאי להכיר ברביעיית פלורנטין ● "לונל" מביאה לשכונה ביסטרו שף צרפתי-תימני עם פרשנויות יצירתיות למנות מהמטבח של סבתא ● "סיח" מציעה שיפודייה מודרנית שמבוססת על ליקוט, התססות ונתחים לא שגרתיים ● "מפגש שאבי" הוא פופ-אפ של טבחית-נוודת שמגישה אוכל מסורתי ואינטימי בסטייל מקומי

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האנליסטים לא רואים בועת AI, אבל מסמנים מנצחות ומפסידות בשוק

בכמה בתי השקעות מובילים בוול סטריט כבר לא עוסקים בתהייה האם הראלי בקרב מניות הבינה המלאכותית משקף בועה ● במקום זאת הם מזהירים מהערכת חסר לעתיד התחום, וממפים את החברות שינצחו מההתפתחויות ב־AI ואת אלו שבכוננות ספיגה ● ומה מצב הישראליות?

הדמייה  פרויקט east&. תחרות קשה / צילום: ויו פוינט

כמעט חצי שנה אחרי טופס 4, רוכשי דירות במגדל בתל אביב עדיין לא מצליחים להביא את הכסף

יזמי פרויקט &East מכרו 271 דירות, אבל מסרו רק 251 מפתחות מאז אישור האכלוס לפני כמעט חצי שנה, בגלל קושי של קונים להשלים את העסקה ● במקביל, אחת מכל חמש דירות בפרויקט עדיין לא מוצאת רוכש ● עוד דוגמה למצבו העגום של שוק הדיור

דירת חדר ליד שוק הכרמל / צילום: דניאל בוזגלו - צימוקי נכסים

בכמה נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר ליד שוק הכרמל בתל אביב?

במרכז תל אביב, ליד שוק הכרמל, נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר, בקומת קרקע, תמורת 800 אלף שקל ● הרוכשים הם זוג מאזור השפלה שרכש את הדירה להשקעה ובכוונתו לשפץ אותה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

האם אפל הולכת בעקבות IBM? השאלות הגדולות בעקבות גל העזיבות

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

שנה אחרי המרד של א-שרע: סוריה מתפוררת ובינתיים יש רק מנצחת אחת

מחליפו של אסד קיבל לידיו מדינה מוכת בעיות: 90% מתחת לקו העוני, מיעוטים שמסרבים להתיישר וטרוריסטים שמתבססים ● טורקיה ניצלה את שעת הכושר לבסס את מקומה במדינה באמצעות הזרמת נשק, כסף וגדודי ג'יהאדיסטים ● כעת היא מכוונת בין היתר לקידוחים במים הכלכליים שלה: "לטורקים יש תוכנית לחנוך בסיסים צבאיים במרכז סוריה, ואם יתאפשר - גם לרדת דרומה"

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

"צעירים רואים בשוק המניות הכנסה קבועה. הם לא מבינים שתיקונים היסטוריים יכולים לקחת 20 שנה"

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן