גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הפטור ממע"מ על קניות באילת בסכנה?

נציגים בכירים של רשות המסים הבהירו בכנס של לשכת יועצי המס שנערך באילת כי "המחוקק לא התכוון שאילת תהיה הקניון של המדינה"

קניון מול הים באילת. האם הפטור ממע"מ על קניות בעיר בסכנה? / צילום: יח''צ
קניון מול הים באילת. האם הפטור ממע"מ על קניות בעיר בסכנה? / צילום: יח''צ

האם הפטור ממע"מ על קניות באילת נמצא בסכנה? האם יש בכלל פטור, ואם כן - האם יש מוצרים שהוא לא חל עליהם, ונדרש בגינם מע"מ מלא? אלה היו השאלות שנדונו בפאנל שנערך אתמול (ב') בכנס לשכת יועצי המס באילת, ואשר במהלכו אמרו שלושה נציגים בכירים מרשות המסים כי "מעולם לא היה פטור מלא ממע"מ בעיר אילת".

גישת רשות המסים נחשפה במהלך הפאנל לאחר שעלו טענות בשוק הפרטי, בקרב העסקים ומייצגיהם - יועצי מס, רואי חשבון ועורכי דין - כי בחודשים האחרונים הרשות מכרסמת אט-אט בפטור ממע"מ באילת ומנסה לבטלו, תוך שהיא מוציאה שומות מע"מ בהיקף של מיליוני שקלים לעסקים, בניגוד להוראות חוק סחר חופשי באילת המעניק את הפטור.

אלי לנקרי, ראש עיריית אילת, שהשתתף בפאנל, אמר כי "ביטול החוק יביא את אילת לקריסה כלכלית ויביא להפסד הכנסות משמעותי למדינת ישראל, ותהיה ירידה דרמטית בפעילות הכלכלית של אילת מי שרוצה לבטל את החוק - שינסה בדרכים חוקיות ולא דרך כרסום. תראו מה קורה במדינות אחרות שיש בהן אזור סחר חופשי מלא". 

ראש עיריית אילת אלי לנקרי בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און

ראש העיר לנקרי ומשתתפי הפאנל האחרים - יועצת המס ורו"ח רויטל סיטון בן ארי, רו"ח ועו"ד משה כדר, רו"ח ועו"ד טלי עזריאל, שותפה במשרד  הרצוג פוקס נאמן, ורו"ח גיא מלר - אמרו כי רשות המסים מוציאה בימים אלה שומות לעסקים באילת על מכירות של מוצרים ללקוחות שאינם תושבי אילת ודורשת מע"מ, בטענה כי החוק חל רק על מוצרים שנעשה בהם שימוש באילת. לטענתם, החוק לא קובע מגבלה על השימוש באילת אלא נועד לעודד צריכה בעיר אילת, ולכן לא מגביל את הקניות שניתן לעשות בעיר הדרומית בפטור ממע"מ. 

"רשות המסים היא לא הרשות המחוקקת או השופטת, ולעתים זה מתפספס לה"

בין היתר אמר עו"ד ורו"ח משה כדר כי "יש היום בצנרת של מע"מ אילת שומות שהם מוציאים כמדיניות חדשה, שהמשמעות שלהן זה שינוי חוק. רשות המסים היא הגוף המבצע. היא לא הרשות המחוקקת או השופטת, ולעתים זה מתפספס לה. אילו רצה המחוקק לרשום שימוש צריכה 'בלעדית' באילת, הוא היה רושם, אבל כבר 40 שנה הנוהג הוא אותו נוהג שלא השתנה.

"בכל הכבוד, מחשב נייד שאני קונה זה גם לשימוש באילת. לא רק. והפרשנות החוקית סובלת את המונח 'גם' באילת. לא נאמר בלשון החוק 'רק'. כל הישראלים יורדים לאילת לעשות קניות. ברשות המסים רוצים לשנות מדיניות? הגוף הנכון הוא רשות המחוקקת; וגם מודיעים לפני שמענישים. תודיעו - לא לשנות לבד".

נציגי רשות המסים דחו את הטענות על כך שהחוק לא מגביל את היקף הפטור ממע"מ על קניות באילת. רו"ח רום רצון, מנהל תחום מע"מ במחלקה המקצועית ברשות המסים, אמר כי "האמירה של 'אילת פטורה' היא כללית, שגויה ומטעה את הציבור, בעיקר ציבור העוסקים שחייב בנטל המס. אם המחוקק היה מתכוון שאילת באמת תהיה פטורה, אז סעיף 5 ג' לחוק אזור סחר חופשי לא היה מנוסח כך שכתוב 'מכר של טובין על-ידי תושב אילת לתושב אילת יהיה פטור ממע"מ' או שימוש או צריכה באילת. לאורך השנים יצאו שומות בתחום המסחר על טובין מסוימים שנמכרו באילת, וזה לא חדש. יש זמנים משתנים וטובין משתנים". 

משתתפי הפאנל בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און

רו"ח רצון הוסיף כי ישנם מוצרים מובהקים שאין עליהם פטור ממע"מ, כיוון שברור שהם לא נועדו לצריכה באילת או לשימוש בעיר, בהם למשל מקרר. "הטובין שבדרך-כלל מוצאים בשומות הם אלה שבאופיים ומהותם אינם לשימוש או צריכה באילת כלל. לדוגמה, עוסק אילתי מוכר מקרר. אני בספק אם חלק מהחברה יגידו לו שזה פטור לפי סעיף 5ג' לחוק אס"ח. ככה המשכנו עם מוצרי חשמל מובהקים - מכונת כביסה, שואב אבק.

"יש הבדל בין טובין מסוימים, וכמובן הוצאו שומות לאורך השנים, כך שאין שינוי מדיניות. המחוקק לא רצה להפלות לטובה עוסקים אילתיים מחוץ לאזור אילת אלא רק באזור אילת. אנו רוצים 'להפלות' אותם לטובה רק באזור אילת - לא על חשבון כל הציבור". 

שאלת 17% המע"מ

המחלוקת בין בעלי העסקים באילת ומייצגיהם לבין רשות המסים סובבת סביב הוראת חוק סחר חופשי, הקובעת כי "מכירתם של טובין המצויים באזור אילת, בידי עוסק תושב אזור אילת לצריכה באזור אילת או לשימוש בו, למעט טובין המפורטים בתוספת השנייה, תהא פטורה ממס ערך מוסף".

מה זו "צריכה" ומה זה שימוש"? זו שאלת 17% המע"מ. בעוד הפרשנות של מומחי המס היא שכוונת המחוקק הייתה לעודד את הצריכה באילת במובן של "בואו תקנו" - רשות המסים טוענת כי הכוונה הייתה להגביל את הפטור ממע"מ רק על מוצרים שנצרכים בתוך גבולות העיר הדרומית.

לדברי עודד נצר, מנהל מכס אשדוד וממלא-מקום מנהל מכס ומע"מ אילת ברשות המסים, הרשות בודקת בתקופה האחרונה את המכירות באילת בתחומים מסוימים, בעיקר מוצרי חשמל, ובחלקם ברור כי אין פטור, כיוון שאין אפילו שימוש ראשוני או צריכה ראשונית שלהם באילת.

"מחשב נייח הוא לא לשימוש וצריכה באילת, ולכן הבדיקה שלנו היא של מוצרים שבאופיים או מהותם הם לשימוש ראשוני, והיא נכונה. אנו רואים מה קורה פה בחגים, כל עם ישראל מגיע, אבל שיקנו מוצרים שהם לשימוש ראשוני באילת, ויש מגוון מוצרים כזה.

"עשינו מספר ביקורות יזומות, ובחלקן תפסנו אולי 15 מקרים של אזרחים מהמרכז שהגיעו לאילת, וכשבודקים להם רכב, מוצאים סחורות ב-70 אלף שקל - משקאות חריפים, פלאפונים. עוסקים באילת הכינו להם את זה מראש. כמובן שהוצאנו להם שומות, והוגשו כתבי אישום פליליים. אנחנו לא נגד אזור סחר חופשי, זה טוב לעיר; אבל תפקידנו לפקח על החוק, ואת זה אנחנו מיישמים".

יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, הגיב על כך ואמר כי "אין לכם שום בסיס חוקי להוציא שומות. אתם מוציאים שומות בניגוד לתקנות ובניגוד לחוק, ואתם עושים משהו לעיר אילת שאפשר לעשות אותו רק אם תלכו לכנסת".

יואל חלימי, מנהל אגף בכיר שומה וביקורת מע"מ ברשות המסים, הוסיף כי גם שירות שניתן לעוסקים באילת אינו פטור ממע"מ, בניגוד ל"מכר" לעוסק באילת. "יש לנו עסקאות מכר ושירות. נפריד ביניהם - כשעוסק מחוץ לאילת, עוסק צפוני, עושה עסקת מכר עם עוסק תושב אילת - יש שיעור מס אפס, אבל יש חריג לגבי עסקאות מכר שהן חייבות במס - החריג הוא מחייב את המס בשיעור מלא כמו רכב פרטי, סיגריות, תכשיטים מעל 200 דולר. עכשיו בנוגע לשירות - שירות של עוסק צפוני לעוסק באילת יהיה חייב בשיעור מס מלא. בניגוד למכר פה זה מלא". 

"גורמים לעסקים להיות עבריינים על לא עוול בכפם" 

יועצת המס רו"ח רויטל סיטון בן ארי, סגנית נשיא לשכת יועצי המס, אמרה כי רשות המסים לא יכולה להחיל כללים חדשים רטרואקטיבית, ולהחליט מה פטור ומה לא פטור על דעת עצמה. "תעשו כללים ברורים. אנו לא מבינים שיקול-דעת. אתם גורמים לעסקים להיות עבריינים. האבסורד הוא שג'ינס שעולה 200 או 1,500 שקל זה בסדר, אבל שואב אבק זה לא בסדר? זה אבסורד. אם עוסק אילתי נתן שירותים לתושב שאינו אילתי באילת, זה היה פטור, נכון? עכשיו יש שינוי מדיניות, נכון? למה השינויים? אתם גורמים לעסקים להיות עבריינים על לא עוול בכפם, כי אתם מוציאים רטרואקטיבית".

גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, הוסיף כי כולם חשבו עד היום כי יש פטור ממע"מ באילת, אבל מה שנציגי רשות המסים אומרים בפועל זה שאין פטור באילת.

לדברי משתתפי הפאנל, גישת רשות המסים יוצרת אבסורדים. בין היתר תיאר רו"ח גיא מלר מצב שבו לקוח שלו, בעל חנות אופניים, שמוכר אופניים בשווי 30 ו-40 אלף, התקשר להתייעץ איתו לאחר שראה מפקחי מס שמחכים מחוץ לחנות ובוחנים אילו אופניים קונים לקוחות שהגיעו מחוץ לעיר. מלר ציין כי הוא אמר ללקוח שאם הם ירכשו את האופניים בתחילת החופשה, ביום חמישי, הוא יכול למכור להם את האופניים, כי הם לכאורה יעשו בהם שימוש באילת בסו, השבוע; אך אם הם באים לקנות את האופניים ביום ראשון, מעמיסים ונוסעים למרכז הארץ - אז אסור לו למכור להם, כי לא נעשה שימוש באופניים באילת.

דוגמאות אבסורדיות נוספות שעלו היו רכישת שואב אבק ושימוש בו לניקוי השטיחים בחדר במלון או רכישת מכשיר "נינג'ה" והכנת שייק אחד באילת לפני שחוזרים הביתה. 

"אם המחוקק היה רוצה להפוך את אילת לקניון של ישראל, הוא היה כותב את זה" 

רו"ח רצון מרשות המסים דחה את הביקורת כי גישת רשות המסים יוצרת אבסורדים, והסביר כי "אי-אפשר להגיד שאילת לגמרי פטורה, ואם המחוקק היה רוצה להפוך את אילת לקניון של מדינת ישראל, הוא היה כותב את זה. סעיף 5ג השתנה, ונוספו לו המילים 'צריכה ושימוש', כלומר עדיין הייתה משמעות בסוף לא לפטור הכול. כשמדברים על זה שרשות המסים מוציאה שומות, מדברים על מוצרים מובהקים (שלא משתמשים בהם באילת, א' ל"ו)".

גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, אמר על כך: "אם נשאל עכשיו את עשרת אלף התיירים שעכשיו בעיר האם יש פטור ממע"מ, כולם יגידו 'יש פטור ממע"מ באילת!'. אתם טוענים שלא. הציבור במדינה לא יודע. תעדכנו את המדינה".

רו"ח ועו"ד משה כדר הוסיף: "אמרו לנו שלושה בכירים ברשות המסים שיש מונח חדש בחוק אס"ח שנקרא 'מוצרים מובהקים'. זה לא כתוב בשום מקום, אבל זה בראש שלהם. כשרוצים - משנים חוק. בחוק אס"ח לא כתוב מכונת כביסה. רוצים? לכו למחוקק. ההגדרה של כל אחד למוצר מובהק היא שונה". 

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%