גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המילניאלס חוברים יחדיו כדי להגשים את חלום רכישת הדירה

כשהם שקועים בחובות מהלימודים ומתמודדים על העלייה במחירי הדיור, הצעירים שרוכשים דירה בפעם הראשונה חוברים לבני הזוג, לחברים או לשותפי הדירה שלהם

לא פעם הרוכשים נשאלים אם הם באמת חושבים שהחברות שלהם תחזיק מעמד לאורך שנים / צילום: Shutterstock
לא פעם הרוכשים נשאלים אם הם באמת חושבים שהחברות שלהם תחזיק מעמד לאורך שנים / צילום: Shutterstock

שישה חודשים אחרי תחילת המגפה, ורוניקה ווסט, בת ה־27, חשה דחף חזק לקנות בית. לווסט, מהנדסת פרויקטים במקצועה, נמאס לגור בבניין עם אנשים אחרים, נמאס לה לשלם דמי שכירות ונמאס לה שהיא לא רואה באופק נכס כלשהו שהיא תהיה הבעלים שלו. יותר מהכול היא חולמת לחלוץ נעליים בחצר אחורית שתהיה רק שלה.

היא והחבר שלה קבעו פגישה לראות בית למכירה עם שלושה חדרים בפורטלנד, אורגון, אבל "נלחצנו וביטלנו את זה", היא מספרת. הבית היה יקר מדי בשבילם ותמיד ישנו הסיכון שייפרדו. ואז לחברה שלה טארה טקאנו, מנהלת מכירות, בת 32, היה רעיון. "את ואני צריכות לקנות אותו ביחד חחח", כתבה.

זו הייתה רק בדיחה - עד שזה לא היה בצחוק. לשתי הנשים היו משרות יציבות, דירוג אשראי טוב ואמון מלא אחת בשנייה. אחרי חודשיים וכמה נכסים שראו יחד, הן קיבלו את המפתחות לבית חדש משלהן.

לא מתחתנים ותקועים עם חובות

לדור המילניאלס, שרבים מהם מתחתנים בגיל מאוחר בחיים, תקועים עם חוב גדול על הלוואות סטודנטים שלקחו ומתמודדים גם עם עלייה במחירי הדיור, בעלות על בית עשויה להיראות כיום כפנטזיה יותר מאשר יעד בר השגה. כעת רוכשי דירות צעירים פועלים באופן יצירתי כדי לממש את החלום: שיתוף משאבים עם שותפים, חברים או אפילו שותפים לדירה.

מאז 2014, כשבני הדור הזה הפכו לחלק הגדול ביותר בקרב רוכשי הדירות בארה"ב, מספר מכירות הבתים והדירות ברחבי המדינה על ידי קונים שנרכשו בשיתוף זינק. מספר הקונים עם שמות משפחה שונים עלה ב־771% בין 2014 ל־2021, לפי נתונים של חברת ניתוח נכסי המקרקעין Attom Data Solution.

מגפת הקורונה תדלקה את המגמה

מגפת הקורונה, שמשתוללת מזה כשנה וחצי בארה"ב, תדלקה את המגמה הזו, לפי נתונים של האיגוד הלאומי של מתווכי הנדל"ן. בין כל קבוצות הגיל בחודשים הראשונים של המגפה - אפריל עד יוני 2020 - 11% מהקונים רכשו דירות כזוגות לא נשואים ו־3% כ"אחרים" (בפועל, שותפים). המספרים האלה עלו מ־9% ו־2% בהתאמה, שנה קודם לכן.

רצון ליותר מקום לחיות ולעבוד בו לצד מחירי דיור גבוהים אולי הניעו את העלייה הזו, כך אומרת ג'סיקה לאוץ, סגנית נשיא לדמוגרפיה ותובנות התנהגות באיגוד המתווכים. "בזמן המגפה, אנשים שכרו דירות וכנראה רצו מרחבים עם יותר חלל", אומרת לאוץ, "ולכן ייתכן שהם הסתכלו על השותפים שלהם והחליטו ביניהם: 'בוא נלך לקנות בית ביחד'".

זה היה המקרה של החברות איינג'ל נוואצ'וקוו וסמנתה סימפסון, שתיהן בנות 27, שסיימו ביחד לימודי משפטים ב־2019. השתיים שכרו יחד דירה בהארלם ובמשך כשנה וחצי הן עשו סבבי סיעור מוחות בינן לבין עצמן כיצד להשקיע את הכסף מהמשכורות החדשות שלהן. הן שקלו לקנות מניות ואגרות חוב, או אפילו לפתוח ביחד עסק, לפני שהבחינו כמה נמוכים שיעורי הריבית וחשבו - למה בעצם לא לקנות בית ביחד?

התגובות מחברים ומשפחה לא תמיד היו נלהבות. הן זוכרות שנשאלו שאלות כמו "אתן בטוחות במה שאתן עושות?" או "אתן באמת בונות על החברות הזו לאורך השנים ארוכות?".

"אני לא חושבת שאנשים מעריכים חברות כמו שסם ואני מעריכות אותה", אומרת נוואצ'וקוו. "אם הייתי מוכנה לעשות את זה עם הארוס שלי, אני מוכנה לעשות את זה גם עם החברה הכי טובה שלי".

נוואצ'וקוו וסימפסון הצטרפו לגל של אנשים שעזבו את ניו יורק במהלך מגפת הקורונה וקנו בית־כפר אוורירי בלב וושינגטון. "בכוחות עצמי לא הייתי יכולה להרשות לעצמי בית בוושינגטון", אומרת נוואצ'וקוו. "כעת, כל פעם שאני רואה מחיר, אני פשוט מחשבת חצי ממנו".

דוחים משפחה ולא רוצים לגור לבד

יכולים להיות גם גורמים תרבותיים שמשחקים תפקיד במגמת רכישת הבתים בשיתוף. הרבה מילניאלס, הדור שנולד בשנות השמונים והתשעים, דוחים את זמן החתונה והקמת המשפחה לשלב מאוחר יותר בחיים לעומת הדורות הקודמים, אבל לא כולם רוצים לגור לבד את כל הזמן הזה. "הרבה מהם רוצים לגור בתבנית קהילתית, אבל יש להם כסף והם מסתכלים סביב על העלייה במחירי הדירות, והם רוצים לקבל דריסת רגל בשוק הזה שערכו עולה", אומר אנדי סירקין, עורך דין העוסק בנכסים ומתמחה בבעלות משותפת על דירות ובתים.

מחירי הבתים למכירה בארה''ב עולים / צילום: Associated Press, Michael Conroy

סירקין, שמאז 1985 כותב הסכמי בעלות למגורים משותפים ולאנשים שרוכשים דירות במשותף, אומר שבחמש שנים האחרונות הוא חווה עלייה בעניין שיש בתחום זה. לפני עשור, הוא מספר, הוא היה מקבל "אולי חמש בקשות בשנה", אבל כיום, הוא מקבל "שתיים או שלוש בקשות כאלה מדי שבוע".

מה עושים כשאחד הרוכשים מתחתן 

הסכמי בעלות משותפת יותר מקובלים בקרב זוגות לא־נשואים או בני משפחה בגלל שהם מאפשרים לבעלים להעביר זכויות בעלות לחצי השני במקרה שימותו. ואילו הסכמי מגורים משותפים יותר פופולריים בין חברים ושותפים לדירות, שמעדיפים להוריש את הבעלות על הדירות לצאצאים או משפחה ולא לשותפים שלהם.

אפשרות נוספת לקבוצות המתכננות להשכיר את הנכסים או לא רוצות להשתמש בו כמגורים עיקריים היא להקים חברה בע"מ, שיכולה לספק לבעלים המשותפים הגנה במקרה שהצד השני קורס. אבל אם יעשו כך יוותרו על חלק מהטבות המס של בעלות על נכס, כמו הטבות מיסים הקשורות לריבית המשכנתא.

מעבר להחלטה על הסכם בעלות משותפת, יש גורמים אחרים שאנשים שרוכשים יחד נכס נדל"ני צריכים לשקול, כמו איך לחלק תשלומי משכנתא ואחוזי בעלות על הדירה או הבית.

מומחים משפטיים מייעצים לקונים להיוועץ בעורך דין העוסק בנכסים ולנסח הסכם בעלות משותפת המכסה כל תסריט אפשרי, מאובדן פרנסה או נישואין ועד סכסוכים אישיים. לדוגמא, מי יהיה אחראי לבצע תשלומי משכנתא אם אחד הבעלים המשותפים עוזב את הנכס? האם לשני תהיה אפשרות לרכוש את חלקם או שבמצב כזה יהיו חייבים השותפים למכור את הנכס?

לכולם יש משקפיים ורודים בהתחלה

"זה כמו נישואין מבחינה זו שלכולם משקפיים ורודים בהתחלה, אבל אחר כך כשהמציאות נכנסת לתמונה, אתה הולך להזדקק לדרך טובה לסיים את היחסים באופן הוגן לשני הצדדים", אמר עורך הדין העוסק בנכסים ג'פרי דיוויס.

בכמה סוגי הסכמים, בעלים משותפים יכולים להיות מורשים למכור את חלקם לקונה צד שלישי, כל עוד השותפים האחרים מוכנים לקבל ולאשר אותו. במקרים אחרים, עשויה להיות אפשרות לבעלים לקנות את החלק של הצד השני או למכור את הנכס לאחר ביצוע שמאות.

באופן טיפוסי, תקופת החזקה שבין שלוש לחמש שנים כלולה לרוב בחוזה, ובזמן זה אף אחד מהבעלים המשותפים לא יכולים למכור את חלקם, אומר סירקין. בקבוצות שאין להן הסכם כתוב, או לאלה שלא ויתרו על זכות החלוקה במסגרת ההסכם, כל בעלים משותפים יכולים לכפות מכירה של הנכס כולו בכל רגע נתון. ללא אסטרטגיית יציאה, אומר סירקין, עשויים בעלים משותפים להגיע לעורכי דין, בתי משפט וכו.

"אנו צריכים להניח שחיי האנשים ישתנו", אומר סירקין. "אתה רוצה להיות מסוגל להישען על המסמך הזה, ואתה רוצה שהוא יספק לך פתרונות".

במקרה של נוואצ'וקוו וסימפסון, שתיהן עורכות דין שיכולות לנסח ולערוך בעצמן מסמכים משפטיים. הן בחרו בהסכם "מגורים משותפים" כשהשמות של שתיהן רשומים על שטר הבעלות. הן גם בחרו לחלק כל תשלום בדיוק לחצי.

נושאים לא צפויים צצים כל הזמן

ווסט וטקאנו, הקונות מפורטלנד, ניסחו את הסכם הרכישה ביחד (co-buying) על בסיס טיוטה שמצאו ברשת ועל בסיס דברים שלמדו בקורס על רכישת בתים במכללה הציבורית בפורטלנד.

אבל בסופו של דבר, רכישה משותפת כוללת יותר מעריכה של מסמך משפטי. חשוב - ואולי מסובך - להבין מה עושה כל אחד מהצדדים ביום־יום.

עבור קייט מקאן, בת 29 וקרינה רומנו, בת 38, חברות ובעבר עמיתות לעבודה מפילדלפיה, הרבה נושאים לא צפויים צצו לאחר שרכשו בית נופש כפרי באזור קאטסקילס של מדינת ניו יורק ב־2017 - ממכלי הדחה שבורים בשירותים וריחות לא ברורים במקומות שונים בבית ועד אורחים לא קרואים בעלי כנף.

"אני חושבת שתושייה היא חלק גדול מזה", אומרת מקאן, מתווכת נדל"ן בעצמה. "כאילו, אתה צריך למצוא מדביר עטלפים, ואין כאלה רשומים באינטרנט בכלל. אז מה עושים?".
חלוקת משימות, יכולת לפתור סכסוכים ואינטרסים חופפים הם שלושה גורמים שרוכשים משותפים מזכירים שוב ושוב כחיוניים לתהליך הקנייה ביחד. לגבי בית הנופש שלהן בקאטסקילס, רומנו, צלמת במקצועה, עוסקת באספקת מוצרים, תיקונים וקבלנים; מקאן מנהלת עמוד איירביאנבי של הדירה, ושותף שלישי מנהל את ההזמנות, אחראי לתשלומי המיסים ונושאים פיננסיים אחרים.

החברות בפורטלנד, ווסט וטקאנו, החליטו שכל שנה הן יתחלפו בתפקיד ה"צארית לענייני פיננסיים", שבאחריותה לוודא שהכול, ממשכנתא ועד חשבון האינטרנט, משולם מדי חודש.

אחד האתגרים היותר גדולים, מספרת ווסט, הוא להבין איך לגרום לחתול שלה להסתדר עם הכלב של טקאנו. "כולנו לומדים ביחד איך לחיות במשותף", היא אומרת.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין