גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחסור בחומרי גלם גורם לחברות הבנייה לחפש תחליפים

בלי חומרי איטום, בלי צמר סלעים, בלי קורות עץ: שימוש באלטרנטיבות לחומרי גלם
כדי שלא לעכב בנייה בשוק הנדל"ן הלוהט, עלול להביא לקפיצה בעלויות

שלד בניין בארצות הברית. סופות בטקסס פגעו בייצור / צילום: Shutterstock
שלד בניין בארצות הברית. סופות בטקסס פגעו בייצור / צילום: Shutterstock

המחסור בחומרי בנייה מאלץ חלק מהקבלנים וקבלני המשנה לחפש תחליפים ולתור אחר ספקים אלטרנטיביים, בניסיון לעמוד בביקוש הגבוה לדיור.

חברות בנייה מחפשות תחליפים ומקורות חדשים לכל דבר, מלוחות עץ מעובד עבור בקורות לתקרת עץ וכלה בצינורות, מה שמביא לעלויות גבוהות יותר ומוסיף סיבוכים לתכנון ולבנייה. לפעמים עדיף להם כבר לדחות פרויקט לחודשים ולחכות לאספקה.
המחסור באספקה נובע משורה של שיבושים בשרשרת האספקה, שפוגעת בתעשיות בעולם השנה, מהעומס בנמלים באסיה ובארצות הברית וממחסור בכוח אדם במפעלים.
סופות עזות בטקסס ובלואיזיאנה האטו גם הן את ייצור חלק מחומרי הבניין, וירידה בייצור השבבים מקשה על השגת מכשירי חשמל.

"פתוחים לנסות מוצר חדש"

פרקר יאנג, נשיא חברת Straub Construction בקנזס, אומר כי הוא עבר להשתמש בחומרי בידוד אחרים משום שסופות שפגעו בטקסס מוקדם יותר השנה מקשות על השגת לוחות בידוד לגג המבוססים על נפט, מה שייקר ב-20 אלף דולר את העלות של שני בנייני המגורים שהוא בונה. המתנה ללוחות האלה הייתה מוסיפה שישה עד תשעה חודשים לפרויקטים, שאורכים 14 חודשים.

"זה חסר תקדים", אומר יאנג. "אני בענף הזה כבר 30 שנה ומעולם לא ראיתי דבר כזה. למדתי יותר על בתי זיקוק ועל בתי חרושת לשרף מאשר אי פעם רציתי לדעת".

המחסור והתחליפים באים בדיוק כשקיים מחסור במלאי הבתים למכירה בארה"ב, המשפיע על המכירות ועל הביקוש. מדד מחירי הבתים של The S&P CoreLogic Case-Shiller, שמודד את מחירי הבתים הממוצעים במטרופולינים ברחבי ארה"ב, עלה ב-19.7% בשנה שהסתיימה ביולי, העלייה השנתית החדה ביותר מאז החל המדד להתפרסם ב-1987.

כששוק הדיור לוהט, בעלי הנכסים והיזמים מוכנים לעתים קרובות לשלם יותר עבור חומרי בניין כדי להימנע מאיחורים שעלולים להוביל לאובדן תשלומי שכירות או לאובדן מכירות.
המחירים וההעדפות הופכים משניים ביחס לאפשרות להשיג את הפריט, אומר קורט יינגר, אנליסט מחקר בבנק ההשקעות D.A. Davidson. "הקבלנים והיזמים פתוחים מאוד לנסות מוצר חדש", הוא אומר.

לפעמים יש מעט אלטרנטיבות, או שאין בכלל.

יותר מ-90% מהבונים דיווחו על מחסור במכשירי חשמל, בקורות המשמשות לשלד בבתי עץ, ובלוחות עץ מעובד, כך לפי סקר שנערך בחודש מאי על ידי ההתאחדות הלאומית של בוני הבתים. 90% השיבו שהם חווים מחסור בדיקטים, ו-87% דיווחו על מחסור בדלתות ובחלונות.

שישה-שמונה חודשי המתנה

"המכות באות מכל כיוון וקשה להשתלט עליהן", אומרת דיפה רגוואן מוולס פארגו, אנליסטית שמתמקדת בשוק הדיור. השינויים בשוק העבודה ובייצור במהלך המגפה סיבכו את המאמצים להקים מחדש את האספקה השוטפת של חומרי הבניין מהמפעלים.

בתחילת המגפה, חברות הבנייה פיטרו עובדים וניסו להשתמש במלאי. ואז הביקוש לבתים חדשים קפץ, והאספקה לא יישרה איתו קו, בין היתר בגלל מחסור בעובדי ייצור ככל שהמגפה נמשכה, אומרת ליסה אלרם, מרצה לניהול שרשרת האספקה בבית הספר לניהול באוקספורד, אוהיו.

למשל, תומכות ברזל לרצפה ולתקרה, שמשתמשים בהן לעתים קרובות במבנים גדולים כמו מחסנים - מצויות במחסור בגלל הפסקות עבודה במפעלים ובגלל המחסור והמחירים הגבוהים של חומרים כמו פלדה. תחליפים כמו קורות בטון אפשר להשיג יותר בקלות - אבל הם יקרים יותר, אומר רוג’ר מקרון, מנהל חברת הייעוץ Project Management Advisors Inc בשיקגו. "הבעלים ישלם יותר עבור הבטון כדי להימנע מחוסר הוודאות שבפלדה", הוא אומר.

חוסר ודאות לגבי זמינות החומרים מסבך את העניינים עבור חברות הבנייה כשהן מנסות לתמחר הצעות למכרזים ולקבוע תאריכי מסירה. למשל, בדרך כלל לוקח חודש לשנע צמר סלעים (חומר מבודד), אבל כעת חברת Skender Construction LLC עומדת בפני המתנה של שישה עד שמונה חודשים לחומר הבידוד הזה לקירות, לבניין משרדים בן 11 קומות שהיא בונה בשיקגו.

Skender והלקוחות שלה שקלו בידוד פיברגלס במקום, אבל זה ידרוש יותר שכבות של קירות גבס, מה שייקר את העלויות, אז היא דבקה בתוכנית המקורית ומחפשת ספקים נוספים של צמר סלעים, אומר נדי הליק, סגן נשיא בחברה.

הספקית Rockwool North America תולה את האשמה להמתנה הארוכה בביקוש הגבוה, מסר הנשיא רורי מוס.

קשה להשיג גם יריעות איטום לגג, בגלל מחסור בחומרי גלם ובמשאיות לשינוע. היצרנים "לא יודעים מתי הדברים יחזרו לשגרה", אומר טוני ריידר, סגן נשיא של National Roofing Partners in בעיר קופל בטקסס. בהתחשב בפקק האוניות בנמלי ארה"ב, הוא אומר, "אנחנו מודאגים מכך שזה לא עומד להשתפר".

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם