גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלון מאסק שבר את המנטרה של תעשיית הרכב עם עסקת הרץ-טסלה

למכירות לציי רכב להשכרה יש רקורד מעורב, אבל ההסכם של טסלה עשוי להאיץ את אימוץ המכוניות החשמליות

אלון מאסק / צילום: Associated Press, Jae C. Hong
אלון מאסק / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

מכירות לציי רכב של חברות השכרה נראו לעתים כמעמסה ליצרניות רכב. אלון מאסק מפר את הסטיגמה הזו, עם ההסכם של טסלה לספק כלי רכב לחברת הרץ, צעד המסמן שהמכוניות החשמליות מוכנות להתקבל על ידי ההמונים.

טסלה הוסיפה בערך 109 מיליארד דולר להערכת השוק שלה מאז שהודיעה הרץ כי הזמינה 100 אלף מכוניות שיימסרו עד סוף שנה הבאה. מחיר המניה שקפץ הזניק את טסלה והפך אותה לחברה האמריקאית האחרונה שחוצה את קו טריליון הדולר לפי שווי שוק.

טסלה התחילה בייצור מכוניות יוקרה מדגם רודסטר שלה, מכונית ספורט, אבל החברה שואפת להפוך מכוניות נטענות לנגישות יותר. מאסק, המנכ"ל, מקדם כבר זמן רב את דגם 3 של החברה כצעד גדול בכיוון הזה, אם כי במחיר התחלה של כ-45 אלף דולר בארה"ב, על פי האתר של טסלה, המכונית אינה בת השגה לאנשים רבים.

טסלה שלטה בשוק המכוניות החשמליות האמריקאי, אבל נתח השוק הזה נותר קטן. רק 2.6% מהמכוניות שנמכרו בתוך ארה"ב היו מונעות בכוח סוללה בתשעת החודשים הראשונים של השנה, על פי חברת המחקר Wards Intelligence. ההסכם של הרץ, שעולה יותר מ-4 מיליארד דולר בחישוב לפי המחיר הרשום של הדגם, יאפשר ליותר אנשים בארה"ב ובאירופה להתנסות בנהיגה במכונית חשמלית.

ההסכם עם הרץ אמור להפוך את הטסלה לזמינה להשכרה בערים ובשדות תעופה ברחבי המדינה. היא מגיעה עם יתרון נוסף: דובר בפרופיל גבוה. מאסק, שנמנע בגאווה מפרסום רגיל, כעת מתנאה באחד השמות החזקים ביותר בספורט בארה"ב, כוכב הפוטבול טום בריידי, המככב בקמפיין השיווק של הרץ להשכרת מכוניות חשמליות.

נראה שהסטיגמה לא מפחידה את מאסק

לתעשיית הרכב רקורד מעורב בכל הנוגע למכירה לציי רכב. בעוד שהעסק יכול לעזור לחשוף לקוחות למותגים שאולי לא שקלו בעבר לרכוש, ישנה סטיגמה הנדבקת לדגמים שמופיעים יותר מדי במגרשי השכרת רכב, כך אומרים אנליסטים.

מבחינה היסטורית, מכירות לציי רכב להשכרה נתנו ליצרנים פתח לזרוק אליו את הדגמים הלא פופולריים שלא הצליחו למכור לאנשים פרטיים בסוכנויות הרכב. לעתים קרובות, חברות השכרה קנו את המכוניות האלה בהנחה לעומת מחירי אולם התצוגה, וכך הדגמים הפכו לעסק פחות רווחי לחברות הרכב.

יצרניות רכב מדטרויט, למשל, ספגו בעבר ביקורת על כך שהשתמשו בעסקאות שעשו עם חברות השכרה כדרך לרפד נתוני מכירות ולשמור את המפעלים עסוקים אפילו בזמנים בהם הביקוש מצד לקוחות פרטיים היה בירידה.

חברות הרכב האמריקאיות נסוגו מנוהג זה בשנים האחרונות ונתנו עדיפות לרווחיות על פני נתח שוק לאחר שיצאו ממיתון שאיים על העתיד שלהן לפני יותר מעשור. חברות השכרות רכב גם הן שינו את השיטה שלהן למלא את הציים, וקונות יותר מכוניות מהדגמים שצרכנים צפויים לראות בסוכנויות הרכב ופחות מדגמי הבסיס של המכוניות המשפחתיות שהיו נפוצים אצל חברות ההשכרה בעבר.

"ההסכם עם טסלה טוב לאימוץ מכוניות חשמליות", אמר נשיא ג'נרל מוטורס מארק רויס ביום שלישי וציין שחברות השכרת רכב יכולות להיות לקוחות חשובים גם לכלי הרכב הנטענים שהחברה שלו מייצרת.

בשביל טסלה, ישנם סיכונים בכך שהמכוניות שלה נמצאות בציי רכב, כולל לערך ותדמית המותג של מכוניות מדגם 3, כך אמרה ג'סיקה קאלדוול, אנליסטית רכב באתר מכירות המכוניות Edmunds.com. "זה הופך את הדגם לפחות אקסקלוסיבי", אמרה קאלדוול.

כשמחיר המכוניות המשומשות שזינק בזמן המגפה יחזור לרמה נורמלית יותר, אמרה קלדוול שהערך השולי של מכוניות דגם 3 עשוי להיפגע, כפי שקרה באופן היסטורי עם כלי רכב שנמכרו במסות לחברות השכרה.

טסלה לא הגיבה לבקשת תגובה.

25 אלף תחנות טעינה עבור העסקה

דגם הפנאי של החברה, דגם Y, כבר גונב חלק מהתהילה של דגם 3. מכירות מודל Y בארה"ב עלו בכ-64% ברבעון השלישי, בהשוואה לשנה קודם לכן, בעוד שמכירות דגם 3 נשארו פחות או יותר באותה רמה, על פי חברת המחקר Cox Automotive. טסלה לא מפרסמת נתוני מכירות על מכוניות לפי דגמים או אזורים.

על מנת להשיג את ההזמנה, טסלה מינפה את מעמדה כחברה הראשונה שבנתה תחנות עגינה ללקוחות הרץ להטענת המכוניות. החברה בנתה רשת של יותר מ-25 אלף תחנות טעינה.

ישנן חברות רכב כמו טויוטה והונדה שקבעו לעצמן מגבלה על כמות המכוניות שהן מוכרות להשכרה, ומתמקדות במקום זה בעסק המכירה לפרטיים שהוא רווחי יותר. לאורך זמן, הסתמכות יתר על מכירת מכוניות לחברות השכרת רכב יכולה לפגוע בדימוי של מותג ובערך המכוניות בקנייה יד שנייה, כך אומרים אנליסטים ומנהלים בכירים בתעשיית הרכב.

ג'ונתן סמוק, אנליסט של תעשיית הרכב בחברה Cox Automotive, אמר שזה לא בהכרח יקרה לטסלה. מאסק אמר שהחברה לא עשתה להרץ הנחה על המכוניות.

בייחוד בשוק הנוכחי, בו ייצור מכוניות חדשות מוגבל על ידי המחסור העולמי בשבבים, סמוק אומר שההתחייבות של טסלה לספק 100 אלף מכוניות להרץ מהווה סימן לכך שיצרנית המכוניות החשמליות מצליחה להתקדם בייצור, תחום בו הייתה בקשיים בעבר.

"בהחלט מדובר במסר חזק מצד טסלה שיש להם ביטחון ביכולתם למלא את ההזמנה בלי להוריד ממה שהם יכולים לעשות בצד הקמעונאי של התעשייה", אמר סמוק.

ההזמנה של הרץ כוללת חלק גדול מיכולת הייצור של טסלה, שהגיעה לכחצי מיליון מכוניות בשנה שעברה. האנליסט דן לוי מחברת קרדיט סוויס אמר שהוא צופה שהחברה תספק עוד כ-900 אלף מכוניות ללקוחות השנה ותמכור קרוב ל-1.3 מיליון מכוניות ב-2022.

ביום שני צייץ מאסק ש"טסלה היא בהחלט בעיה של קו הייצור, לא בעיה של ביקוש".

החברה מקימה שני מפעלים חדשים לתמיכה בצמיחה, אחד באזור אוסטין, טקסס ואחד בגרמניה. היא מכוונת להתחיל ייצור בשני המפעלים עד סוף השנה.

ההזמנה של הרץ עשויה להוות עד 30% מהמכירות של טסלה בארה"ב בשנה הבאה, כך אמר טייסון ג'ומיני, אנליסט רכב בחברת המחקר JD Power.

למאסק תוכניות נוספות להביא עוד מכוניות של טסלה ללקוחות. לפני שנה הציג את שאיפתו לייצר בסופו של דבר מכונית חשמלית שתעלה רק 25 אלף דולר.

מייק קוליאס השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: הרמטכ"ל קיין לא מתנגד לתקיפה

נשיא ארה"ב: מעדיף עסקה, אך אם לא נגיע להסכם זה יהיה יום רע מאוד עבור איראן ● בעקבות הערכת מצב עדכנית: ארה"ב מפנה מלבנון חלק מאנשיה ● בצל פריסת הכוחות האמריקניים: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● דיווחים שוטפים

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים