גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בישראל: אושר החיסון לקורונה של פייזר לילדים בני 5-11

צוות הטיפול במגיפות שמייעץ למשרד הבריאות, אישר היום ברוב של 73 נגד-2 את חיסון הקורונה של חברת פייזר לילדים בני 5-11 ● זאת לאחר שמינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את החיסון לילדים ● מדוע הוועדה שייעצה ל-FDA התלבטה בעניין, מה צריך לדעת לגבי תופעות הלוואי, והאם החיסון לילדים מסמן - סוף-סוף - את סיומה של המגפה? הצוללת עושה סדר ● האזינו

חיסון לקורונה / צילום: Associated Press, Darko Vojinovic
חיסון לקורונה / צילום: Associated Press, Darko Vojinovic

הצט"מ, צוות הטיפול במגיפות שמייעץ למשרד הבריאות, אישר היום ברוב של 73 נגד-2 את חיסון הקורונה של חברת פייזר לילדים בני 5-11. החיסון באריזה המותאמת למנות הקטנות יותר לילדים, צפוי להגיע לארץ בימים הקרובים. מבצע החיסונים יחל כנראה עם הגעת המנות, סביב ה15.11 כפי שהעריך משרד הבריאות בעבר.

עדיין לא ברור מה יהיה הפרוטוקול המדויק לילדים מחלימים.

בשבוע האחרון התמתנה הירידה בתחלואה, אולם עם חיסון הילדים יש להניח כי תתחדש הירידה, ותסתור מגמות אחרות כמו עליית התחלואה באירופה ויבוא שלה לאחר ההקלה במגבלות על התיירות, והמשך דעיכת החיסון אצל מי שלא נטלו את מנת הדחף.

האישור של ה-FDA

מגפת הקורונה בדעיכה בישראל, אבל עדיין מזמנת לנו הרבה רגעים מותחים. עקבנו במתח אחרי ההצבעה של הוועדה המייעצת ל-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, שהתבקשה להכריע האם לאשר את החיסון לקורונה לבני 5-11, בתקווה להביא להגנה טובה עוד יותר של האוכלוסייה מפני המגפה, אולי אפילו להביא לדעיכתה הסופית ולהפיכתה ממגפה למחלה המאופיינת בהתפרצויות מעטות ולא מסוכנות, לפחות במדינות המחוסנות ביותר.

אולם, חברי הוועדה ציינו במהלך הישיבה כי ההחלטה אינה בהכרח פשוטה, ועד הרגע האחרון הביעו גם חששות. בסופו של דבר בחרו לאשר את החיסון כמעט פה אחד, ברוב של 17 בעד ונמנע אחד.

אחרי הוועדה, גם מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) אישר אמש (ו') את השימוש בחיסון הקורונה של פייזר ו-BioNTech לילדים בגילאי 5 עד 11, מהלך שיאפשר לחסן כ-28 מיליון ילדים בארה"ב.

המרכז לבקרת מחלות ומניעתן יהיה חייב לאשר זאת סופית לפני שניתן יהיה להעניק את החיסונים. ההכרעה נקבעה לישיבת הוועדה המייעצת לבדיקת המינונים לילדים בשבוע הבא, ומיד לאחר מכן צפויה הפצה פומבית של החיסונים.

על פי ההערכות, משרד הבריאות יאשר את החיסון גם בישראל.

מיהי הוועדה המייעצת?
ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, מכנס לקראת כל החלטה חשובה, פאנל של יועצים מומחים שאינם עובדי ה-FDA, אלא הם בעלי תפקידים במוסדות רפואיים מובילים. ועדה כמעט קבועה של מומחים בתחום בריאות הציבור, החיסונים והמחלות הזיהומיות כונסה מההצבעה הראשונה על חיסון הקורונה של פייזר במבוגרים, ועד ההצבעה הנוכחית.

כיצד קיבלו חברי הוועדה את החלטתם?
חברי הוועדה התבקשו לבחון את התועלת של החיסון לעומת הסיכונים שלו עבור המחוסן הספציפי (תוך שאנחנו יודעים שיש גם השפעות בלתי ישירות של החיסון, שגם מגינות על אוכלוסיות אחרות שאינן ילדים, וגם משנות את מגמת המגפה באופן שחזק את ההגנה על הילדים - אך שיקול זה לא נלקח בחשבון בניתוח התועלת מול הסיכון למחוסן).

כמה מחברי הוועדה טענו כי היו מעדיפים לקבל למענה שאלה אחרת, למשל קודם לאשר את החיסון רק לילדים בסיכון, או לאשר את החיסון רק בתנאי שלא תהיה חובת חיסון. אולם, בסופו של דבר השאלה שנשאלה הייתה כפי שתואר לעיל.

מה המידע שהיה זמין לחברי הוועדה?
חברת פייזר ערכה ניסוי בכ-3000 מחוסנים בהשוואה לקבוצת ביקורת קטנה יותר של לא מחוסנים. החיסון נמצא אפקטיבי ב-90% במניעת מחלה תסמינית ונמצא כי הוא מעלה את רמות הנוגדנים המנטרלים נגד קורונה מוריאנט הדלתא, לאותה רמה שבה הם מצויים אצל מחוסנים טריים בני 16-25, וזאת למרות שהמינון שקיבלו הילדים היה נמוך יותר - שליש מהמינון במבוגרים. בניסוי לא נמצאו תופעות לוואי חמורות לחיסון.

ה-FDA ביקש מן הוועדה המייעצת לשים על כף המאזניים המטאפורית מצד אחד את הסיכונים האפשריים של החיסון, כפי שזוהו באוכלוסיות הבוגרות יותר, ואת הסיכונים במגפה לילד היחיד, כפי שזוהו עד כה בקרב ילדים בגיל זה, שהרי המגפה כבר קיימת. ה-FDA ערך לפני המפגש חישוב משלו, בו מצא כי כאשר מניחים הנחה שמרנית שתופעת הלוואי העיקרית (והנדירה), דלקת בשריר הלב, תופיע באותה התדירות בילדים כמו שהופיע אצל בני נוער מחוסנים, עדיין מספר האשפוזים מקורונה שצפוי למנוע החיסון ברמות התחלואה הנוכחיות בארה"ב, הוא גבוה משמעותית ממספר האשפוזים הצפויים להתווסף בשל תופעת הלוואי.

אם נדמיין את המאזניים המטאפוריות הללו שבצד אחד שלהן סיכון החיסון ובצד השני סיכון המגפה, אפשר לשנות מעט את המשקלות ולראות מה מתרחש. למשל, אם מניחים שבעקבות חיסוני הבוסטר, רמות התחלואה צפויות לרדת מאוד, הרי שאפשר להגיע לחישוב שבו התחלואה יורדת עד כדי כך, שכפות המאזניים משתוות. אולם, כרגע זה לא המצב.

לעומת זאת, אחד המומחים במפגש ציין כי ההערכה היא שדלקת שריר הלב תופיע לעיתים נדירות יותר בילדים מאשר בבני נוער, זאת גם משום שהמינון יותר נמוך, וגם משום שככל הנראה התופעה של דלקת בשריר הלב בגברים צעירים מתווכת על ידי טסטוסטרון, ולילדים הקטנים אין הרבה ממנו. אז זוהי נקודה שמטה את הכף לטובת החיסון.

כמו כן נאמר כי בעוד ה-FDA השווה מספר אשפוזים מדלקת שריר הלב למספר האשפוזים מקורונה, זו אולי לא ההשוואה המלאה כי אשפוזים מקורונה בילדים, הגם שהם נדירים, נוטים להיות חמורים יותר מאשר אשפוזים מדלקת שריר הלב מחיסונים נגד קורונה (שהם, כאמור, נדירים עוד יותר). כלומר כל ילד מאושפז בכף הקורונה של המאזניים, "שוקל" יותר מאשר ילד בכף החיסון. עוד נקודה לטובת החיסון.

ונקודה אחרונה שעלתה היא התופעות ארוכות הטווח. איש לא יודע מה ילד יום, אולם כרגע אין סימנים לתופעות ארוכות טווח של החיסון, בעוד ילדים סובלים באחוזים של בין 5%-7% מתופעות "לונג קוביד", וגם לגבי המחלה אין לדעת אם לא תשוב ותתקוף עוד שנים קדימה, כפי שקורה לפעמים במחלות כמו אבעבועות רוח (שמתפתחת לשלבקת חוגרת בגילאים מאוחרים), איידס (המחלה המקורית בעת ההידבקות היא בלתי מורגשת או קלה אך האיידס היא כמובן מחלה קטלנית), וחצבת (שיכולה להתבטא מאוחר יותר במחלה נוירולוגית שמותירה נכויות לכל החים).

מה קורה עכשיו בישראל?
בישראל ממתינים לאישור הרשמי של ה-FDA את החיסון, שאמור להגיע בימים הקרובים. ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורביץ נפגשו אתמול כדי לתכנן את קמפיין החיסונים בילדים. נראה כי ישראל מתכננת את הקמפיין למחצית השניה של חודש נובמבר, אולי כדי ללמוד מן הניסיון בארה"ב ולהרגיע את ההורים הישראלים עם נתונים של ילדים אמריקאים רבים שכבר צפויים להתחסן עד אז. ייתכן שאם ההיענות של הציבור לחיסון תהיה גבוהה, התאריך הזה יוקדם. בכל מקרה, יידרש עוד חודש מיום החיסון הראשון ועד שהילדים יהיו מוגנים.

עוד כתבות

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

התחרות תגדל, ומה עם המחירים? סימני השאלה סביב הכניסה האפשרית של אובר

מליאת הכנסת נתנה אור ירוק ראשוני לחוק התחבורה השיתופית, אך הדרך להפעלת השירות בישראל עוד ארוכה ● סימני השאלה לגבי המודל רבים, כשהמבחן יהיה בהורדת מחירי הנסיעה ● עוד על הסוגיה - בכנס "תשתיות לעתיד" של גלובס שייערך ביום ד'

אילוסטרציה: Shutterstock, SeventyFour

60 אלף שקל לעורך דין: הרפורמה בסיעוד שמלחיצה את הלוביסטים

האוצר מבקש להגביל את חברות מיצוי הזכויות הגובות עשרות אלפי שקלים, אך ברקע גוברים הלחצים לפצל את החוק ● המועצה לצרכנות חושפת: "ניצול של חולים והחתמות אגרסיביות"

ישראל תחכיר 16 אלף דונם לארה''ב להקמת עיר טכנולוגית / אילוסטרציה: Shutterstock

מזכר הבנות חושף את התוכנית האמריקאית לנגב. על הפרק: הקמת כור גרעיני

ישראל וארה"ב הגיעו להבנות סביב הקמת מרכז לייצור שבבים ובינה מלאכותית בדרום הארץ, תחת ניהול אמריקאי ישיר ● על פי מסמך שהגיע לידי גלובס, ישראל תעניק לאמריקאים חוזה חכירה לקרקע ל־99 שנה, ועל השולחן עלתה גם אפשרות להקמת כור גרעיני באתר

מניחים אבן פינה למפעל ייצור של מיקרון בניו יורק / צילום: Reuters, USA TODAY Network

בזכות חוות השרתים: מניות שבבי הזיכרון הן הטרנד החדש בוול סטריט

הגישה לשבבי זיכרון היא צוואר הבקבוק הגדול ביותר של חוות השרתים, ומניות השחקניות המרכזיות בתחום, כמו סנדיסק, מיקרון וסיגייט, רשמו בשנה החולפת תשואות תלת־ספרתיות ואף יותר ● אנליסטים מעריכים כי הביקושים ימשיכו להיות חזקים בזמן הקרוב, וכי יש למניות עוד לאן לעלות

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת, ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock

חמש סיבות לרף מחיר של 5,000 דולר: מה דוחף את הזהב לשבור עוד ועוד שיאים

בין שזו ירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות, יוקר המניות או המכסים שמטיל הנשיא טראמפ — רכישת המתכת הזהובה הפכה לתרופת–נגד לכל התקף עצבנות בשוק ● מי מתדלקים את הרכישות, אילו אפיקים נפגעים מהמגמה, ומה יקבע אם המומנטום בזהב יימשך

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הבכירה לשעבר באירופה שיוצאת נגד עסקת גוגל-וויז

בעוד האיחוד האירופי מתקרב להכרעה בעסקת רכישת וויז בידי גוגל, הילרי ג'נינגס, לשעבר בכירה ברשות ההגבלים הבריטית, משמיעה התנגדות חריפה לעסקה מחשש להשלכות אפשריות על התחרות, ניטרליות הענן וריבונות הדאטה באירופה

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המותגים הסיניים מסתערים על עסקי הליבה של ב.מ.וו ומרצדס

עם זינוק של 99% במסירות באירופה ב–2025 ושבירת שיאים היסטוריים, תעשיית הרכב הסינית מתחרה גם מול מכוניות היוקרה ביבשת ● בזמן שיבואנים ישראלים בונים על "אקזיט" באירופה, מותגי הענק מיפן ומקוריאה מאבדים אחיזה, וגם בשוק היוקרה האירופי נאבקים על הטריטוריה

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: הבית נרשם על שם הבת משיקולי מס - אך שייך לאם

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם הבת בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאם שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בשל דרישת חברי הכנסת החרדים: ההצבעה על תקציב המדינה תידחה ליום רביעי

בשבוע שעבר האוצר הניח את הצעת תקציב המדינה לשנת 2026 על שולחן הכנסת תחת חוסר ודאות לגבי הסיכויים להעברתו, וזאת על רקע המחלוקת בקואליציה על חוק הגיוס ● התקציב צריך לעבור את תהליך החקיקה במלואו עד 31 במרץ - אחרת הכנסת תתפזר, וישראל תצא לבחירות

תיק הנכסים של הציבור / אילוסטרציה: Shutterstock

לישראלים יש 7 טריליון שקל בשוק ההון. איפה הם נמצאים?

בנק ישראל מפרסם מדי רבעון את תיק הנכסים של הציבור • בכמה הוא מסתכם, ומה הנכסים המועדפים על הישראלים? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

עסקאות ב־2.2 מיליארד שקל: החברות הביטחוניות שוברות שיאים, והשנה רק התחילה

מתחילת השנה דיווחו חברות תעשייה ביטחונית בבורסה, ובראשן אלביט מערכות ונקסט ויז'ן, על 14 עסקאות שונות ● במקביל, מדד ת"א־ביטחוניות, שהושק רק בנובמבר, זינק ב־28% בפחות מחודש ● מה עומד מאחורי הביקוש הגובר למוצרים שמספקות התעשיות הביטחוניות מישראל?

מימין לשמאל: יובל פרחי, נועה לוטן־יעקבי ואורי עיני / צילום: יח''צ

מאמינים בצפון: קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי פותחת שלוחה בגליל העליון

השלוחה החדשה של קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי תפעל במרכז היזמות Hubayta של תנועת "הביתה חוזרים לגליל", הממוקם באגמון מרקט, ותתמקד בתחומי הקריאייטיב

מדיניות של חברות התעופה / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה עם איראן: חברות התעופה הישראליות מגמישות את תנאי הביטולים

הצעדים נועדו להעניק לנוסעים גמישות גבוהה יותר בתכנון טיסות בתקופה הקרובה, והם מצטרפים להיערכות תפעולית ושירותית של החברות נוכח אי־הוודאות הביטחונית ● אף שמדובר במהלכים דומים במהותם, היקף ההקלות ותנאיהן משתנים מחברה לחברה

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

נוחי דנקנר יעיד הבוקר בתביעה הייצוגית על הרצת מניות אי.די.בי

בעל השליטה לשעבר בקונצרן אי.די.בי יעיד על חלקו ב"הנפקת החברים" מ-2012, שבה גויסו 321 מיליון שקל ממקורבים ● דנקנר ואיתי שטרום הורשעו בכך שלפני ההנפקה הריצו מניות, ובעקבות זאת ריצו עונשי מאסר ונתבעו ב-50 מיליון שקל ● שטרום הגיע לפשרה נפרדת בגובה 7.5 מיליון שקל, ודנקנר טוען כי שטרום היה זה שיזם והוביל את התרמית

המומחה שטוען: הסבב הבא עם איראן יהיה גדול יותר מאי-פעם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כתב העת האמריקאי הפורן אפיירס טוען שהדרך היחידה להצליח לפרק את חמאס מנשקו היא ע"י "קבלנים צבאיים פרטיים", הסבב הבא של ישראל מול איראן עלול להיות ארוך וקשה יותר, וההיסטוריון הבריטי היהודי שמפציר בעולם לבחון את האנטישמיות לפני שתהפוך ל"קטסטרופה" • כותרות העיתונים בעולם

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

נותנת עודף מ-10 דולר: מדוע צללה מניית מובילאיי לשפל של כל הזמנים

חברת האוטוטק שמוביל אמנון שעשוע פרסמה תחזית מאכזבת, ונפלה לשווי של 8 מיליארד דולר - פחות ממחצית השווי בהנפקה ● אמנון שעשוע: "פותחים את שנת 2026 עם מומנטום חזק"