גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בישראל: אושר החיסון לקורונה של פייזר לילדים בני 5-11

צוות הטיפול במגיפות שמייעץ למשרד הבריאות, אישר היום ברוב של 73 נגד-2 את חיסון הקורונה של חברת פייזר לילדים בני 5-11 ● זאת לאחר שמינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את החיסון לילדים ● מדוע הוועדה שייעצה ל-FDA התלבטה בעניין, מה צריך לדעת לגבי תופעות הלוואי, והאם החיסון לילדים מסמן - סוף-סוף - את סיומה של המגפה? הצוללת עושה סדר ● האזינו

חיסון לקורונה / צילום: Associated Press, Darko Vojinovic
חיסון לקורונה / צילום: Associated Press, Darko Vojinovic

הצט"מ, צוות הטיפול במגיפות שמייעץ למשרד הבריאות, אישר היום ברוב של 73 נגד-2 את חיסון הקורונה של חברת פייזר לילדים בני 5-11. החיסון באריזה המותאמת למנות הקטנות יותר לילדים, צפוי להגיע לארץ בימים הקרובים. מבצע החיסונים יחל כנראה עם הגעת המנות, סביב ה15.11 כפי שהעריך משרד הבריאות בעבר.

עדיין לא ברור מה יהיה הפרוטוקול המדויק לילדים מחלימים.

בשבוע האחרון התמתנה הירידה בתחלואה, אולם עם חיסון הילדים יש להניח כי תתחדש הירידה, ותסתור מגמות אחרות כמו עליית התחלואה באירופה ויבוא שלה לאחר ההקלה במגבלות על התיירות, והמשך דעיכת החיסון אצל מי שלא נטלו את מנת הדחף.

האישור של ה-FDA

מגפת הקורונה בדעיכה בישראל, אבל עדיין מזמנת לנו הרבה רגעים מותחים. עקבנו במתח אחרי ההצבעה של הוועדה המייעצת ל-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, שהתבקשה להכריע האם לאשר את החיסון לקורונה לבני 5-11, בתקווה להביא להגנה טובה עוד יותר של האוכלוסייה מפני המגפה, אולי אפילו להביא לדעיכתה הסופית ולהפיכתה ממגפה למחלה המאופיינת בהתפרצויות מעטות ולא מסוכנות, לפחות במדינות המחוסנות ביותר.

אולם, חברי הוועדה ציינו במהלך הישיבה כי ההחלטה אינה בהכרח פשוטה, ועד הרגע האחרון הביעו גם חששות. בסופו של דבר בחרו לאשר את החיסון כמעט פה אחד, ברוב של 17 בעד ונמנע אחד.

אחרי הוועדה, גם מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) אישר אמש (ו') את השימוש בחיסון הקורונה של פייזר ו-BioNTech לילדים בגילאי 5 עד 11, מהלך שיאפשר לחסן כ-28 מיליון ילדים בארה"ב.

המרכז לבקרת מחלות ומניעתן יהיה חייב לאשר זאת סופית לפני שניתן יהיה להעניק את החיסונים. ההכרעה נקבעה לישיבת הוועדה המייעצת לבדיקת המינונים לילדים בשבוע הבא, ומיד לאחר מכן צפויה הפצה פומבית של החיסונים.

על פי ההערכות, משרד הבריאות יאשר את החיסון גם בישראל.

מיהי הוועדה המייעצת?
ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, מכנס לקראת כל החלטה חשובה, פאנל של יועצים מומחים שאינם עובדי ה-FDA, אלא הם בעלי תפקידים במוסדות רפואיים מובילים. ועדה כמעט קבועה של מומחים בתחום בריאות הציבור, החיסונים והמחלות הזיהומיות כונסה מההצבעה הראשונה על חיסון הקורונה של פייזר במבוגרים, ועד ההצבעה הנוכחית.

כיצד קיבלו חברי הוועדה את החלטתם?
חברי הוועדה התבקשו לבחון את התועלת של החיסון לעומת הסיכונים שלו עבור המחוסן הספציפי (תוך שאנחנו יודעים שיש גם השפעות בלתי ישירות של החיסון, שגם מגינות על אוכלוסיות אחרות שאינן ילדים, וגם משנות את מגמת המגפה באופן שחזק את ההגנה על הילדים - אך שיקול זה לא נלקח בחשבון בניתוח התועלת מול הסיכון למחוסן).

כמה מחברי הוועדה טענו כי היו מעדיפים לקבל למענה שאלה אחרת, למשל קודם לאשר את החיסון רק לילדים בסיכון, או לאשר את החיסון רק בתנאי שלא תהיה חובת חיסון. אולם, בסופו של דבר השאלה שנשאלה הייתה כפי שתואר לעיל.

מה המידע שהיה זמין לחברי הוועדה?
חברת פייזר ערכה ניסוי בכ-3000 מחוסנים בהשוואה לקבוצת ביקורת קטנה יותר של לא מחוסנים. החיסון נמצא אפקטיבי ב-90% במניעת מחלה תסמינית ונמצא כי הוא מעלה את רמות הנוגדנים המנטרלים נגד קורונה מוריאנט הדלתא, לאותה רמה שבה הם מצויים אצל מחוסנים טריים בני 16-25, וזאת למרות שהמינון שקיבלו הילדים היה נמוך יותר - שליש מהמינון במבוגרים. בניסוי לא נמצאו תופעות לוואי חמורות לחיסון.

ה-FDA ביקש מן הוועדה המייעצת לשים על כף המאזניים המטאפורית מצד אחד את הסיכונים האפשריים של החיסון, כפי שזוהו באוכלוסיות הבוגרות יותר, ואת הסיכונים במגפה לילד היחיד, כפי שזוהו עד כה בקרב ילדים בגיל זה, שהרי המגפה כבר קיימת. ה-FDA ערך לפני המפגש חישוב משלו, בו מצא כי כאשר מניחים הנחה שמרנית שתופעת הלוואי העיקרית (והנדירה), דלקת בשריר הלב, תופיע באותה התדירות בילדים כמו שהופיע אצל בני נוער מחוסנים, עדיין מספר האשפוזים מקורונה שצפוי למנוע החיסון ברמות התחלואה הנוכחיות בארה"ב, הוא גבוה משמעותית ממספר האשפוזים הצפויים להתווסף בשל תופעת הלוואי.

אם נדמיין את המאזניים המטאפוריות הללו שבצד אחד שלהן סיכון החיסון ובצד השני סיכון המגפה, אפשר לשנות מעט את המשקלות ולראות מה מתרחש. למשל, אם מניחים שבעקבות חיסוני הבוסטר, רמות התחלואה צפויות לרדת מאוד, הרי שאפשר להגיע לחישוב שבו התחלואה יורדת עד כדי כך, שכפות המאזניים משתוות. אולם, כרגע זה לא המצב.

לעומת זאת, אחד המומחים במפגש ציין כי ההערכה היא שדלקת שריר הלב תופיע לעיתים נדירות יותר בילדים מאשר בבני נוער, זאת גם משום שהמינון יותר נמוך, וגם משום שככל הנראה התופעה של דלקת בשריר הלב בגברים צעירים מתווכת על ידי טסטוסטרון, ולילדים הקטנים אין הרבה ממנו. אז זוהי נקודה שמטה את הכף לטובת החיסון.

כמו כן נאמר כי בעוד ה-FDA השווה מספר אשפוזים מדלקת שריר הלב למספר האשפוזים מקורונה, זו אולי לא ההשוואה המלאה כי אשפוזים מקורונה בילדים, הגם שהם נדירים, נוטים להיות חמורים יותר מאשר אשפוזים מדלקת שריר הלב מחיסונים נגד קורונה (שהם, כאמור, נדירים עוד יותר). כלומר כל ילד מאושפז בכף הקורונה של המאזניים, "שוקל" יותר מאשר ילד בכף החיסון. עוד נקודה לטובת החיסון.

ונקודה אחרונה שעלתה היא התופעות ארוכות הטווח. איש לא יודע מה ילד יום, אולם כרגע אין סימנים לתופעות ארוכות טווח של החיסון, בעוד ילדים סובלים באחוזים של בין 5%-7% מתופעות "לונג קוביד", וגם לגבי המחלה אין לדעת אם לא תשוב ותתקוף עוד שנים קדימה, כפי שקורה לפעמים במחלות כמו אבעבועות רוח (שמתפתחת לשלבקת חוגרת בגילאים מאוחרים), איידס (המחלה המקורית בעת ההידבקות היא בלתי מורגשת או קלה אך האיידס היא כמובן מחלה קטלנית), וחצבת (שיכולה להתבטא מאוחר יותר במחלה נוירולוגית שמותירה נכויות לכל החים).

מה קורה עכשיו בישראל?
בישראל ממתינים לאישור הרשמי של ה-FDA את החיסון, שאמור להגיע בימים הקרובים. ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורביץ נפגשו אתמול כדי לתכנן את קמפיין החיסונים בילדים. נראה כי ישראל מתכננת את הקמפיין למחצית השניה של חודש נובמבר, אולי כדי ללמוד מן הניסיון בארה"ב ולהרגיע את ההורים הישראלים עם נתונים של ילדים אמריקאים רבים שכבר צפויים להתחסן עד אז. ייתכן שאם ההיענות של הציבור לחיסון תהיה גבוהה, התאריך הזה יוקדם. בכל מקרה, יידרש עוד חודש מיום החיסון הראשון ועד שהילדים יהיו מוגנים.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביותר מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם