גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיטי הפכה לבת ערובה של כנופיות חמושות שהשתלטו על מסוף הדלק

הכנופיה החזקה ביותר במדינה חסמה את הגישה לטרמינל הדלק המרכזי בהאיטי ● בתמורה לשחרור המסוף מנהיג הכנופיה, שוטר לשעבר, דורש שראש הממשלה יתפטר וכן שהמדינה תעביר לידיהם 50 מיליון דולר

מנהיג קואליציית G9, ג'ימי שריזייה, בפורט־או־פרנס, בחודש שעבר / צילום: Associated Press, Joseph Odely
מנהיג קואליציית G9, ג'ימי שריזייה, בפורט־או־פרנס, בחודש שעבר / צילום: Associated Press, Joseph Odely

המיליציות בהאיטי העלו את הקצב החטיפות של אנשים בחודשים האחרונים, כולל קבוצה של 17 מיסיונרים אמריקאים וקנדיים ומשפחותיהם שכרגע מוחזקים עד לקבלת כופר. כעת אחת הכנופיות מנסה דבר חדש: להחזיק מדינה שלמה כשבויה.

מאז יום ראשון שעבר, הכנופיה הגדולה ביותר בהאיטי חסמה גישה לטרמינל הדלק הגדול ביותר במדינה, המספק 70% מהדלק ברחבי האיטי, מה שגרם למחסור חמור בדלק בבירה ובערים אחרות, כך אומרים פקידי ממשלה, מנהיגי איגודי עובדים וחברים בכנופיה.

ג'ימי שריזייה, שוטר בגמלאות שעומד בראש קואליציית G9 כפי שמכונה איגוד של קבוצות עברייניות, אמר שאנשיו ימנעו הפצת דלק מהטרמינל עד שהממשלה תמסור לידיהם 50 מיליון דולר וכן שראש הממשלה אריאל הנרי יפרוש מתפקידו. "אריאל הנרי יתפטר בשמונה, ובשמונה וחמישה האזור ישוחרר ומשאיות הדלק יוכלו למלא את המכלים", אמר שריזיה. "הקרב שלנו הוא קרב פוליטי. אנחנו מיליציה פוליטית חמושה".

בנאום שהועבר בטלוויזיה ביום שישי, אמר רה"מ הנרי, שהממשלה עובדת לפתור את המחסור בדלק, אך מבלי לספק פרטים נוספים באשר לאופן שבו היא מנסה לפתור את הבעיה. הוא אמר שממשלתו לא תקיים משא ומתן עם מיליציות. "תקשיבו לי טוב: האנשים האלה שהפכו את כל העם בהאיטי לבני ערובה ומטילים אימה על האוכלוסייה, הם אויבי העם", הוא אמר.

אופנוענים ממתינים מחוץ לתחנת דלק בעיר הבירה בהאיטי, השבוע / צילום: Associated Press, Matias Delacroix

השוטרים עשו יד אחת עם הכנופיות

חסימת טרמינל הדלק על ידי המיליציה החמושות היא רק הסימן האחרון לפריעת החוק המתפשטת במדינה הענייה שממוקמת באיים הקריביים. ארגוני זכויות אדם אומרים שהכנופיות שולטות בקרוב לשני שלישים מהבירה, סוחטות חברות וחוטפות קורבנות עבור כופר. בכמה מקרים, הן חמושות טוב יותר מהמשטרה ומספר החברים בהן גדול ממספר השוטרים, כך אומרים פקידים בהאיטי.

"כבר כמה זמן, המדינה מתמודדת עם בעיית ביטחון שגדלה יותר ויותר מיום ליום", אומר ראש הממשלה, אריאל הנרי. "למרבה הצער, גילינו שאפילו חלק מהשוטרים עשו יד אחד עם הכנופיות... המדינה איבדה את כוחה להפעיל סמכות".

הכנופיות חוטפות גם מספר הולך וגדל של זרים. המיסיונרים שנחטפו על ידי כנופיה המכנה עצמה 400 Mawozo - מילה קריאולית שניתן לתרגם פחות או יותר ל"400 פרחחים עירוניים". הם דורשים 17 מיליון דולר בעבור שחרורם תוך שהם מאיימים להרוג את השבויים, שביניהם גם חמישה ילדים מגיל 8 חודשים ומעלה.

תחושת חוסר הביטחון גוברת

בהתפתחות שרק מוסיפה לתחושת הכאוס, נהגים ועובדים בענף התחבורה יצאו לשביתה כדי להפגין על חוסר הביטחון והמחסור בדלק, וחסמו רחובות בצמיגים בוערים. השביתה בוטלה ביום רביעי, לאחר שנמשכה שבוע.

המחסור בדלק וחוסר הביטחון הגובר גרמו לעובדי מערכת הבריאות להפסיק לחסן נגד קורונה במדינה שבה פחות מאחוז מהאוכלוסייה קיבלו מנה אחת של החיסון, כך אמר ז'אן וויליאם פאפה, מנהל GHESKIO, מרכז רפואי בהאיטי.

מיליציית G9 חסמה גישה לפאתי טרמינל הדלק בוארו (Varreux) מאז יום ראשון. התושבים דיווחו על מקרי ירי רבים באזור. הכאוס החמיר עד כדי כך שכששר הפנים והמשפטים של האיטי ביקר בטרמינל ביום רביעי כשהוא לבוש קסדה ואפוד חסין לכדורים, הוא נאלץ לברוח במהירות מהמקום לאחר שחברי המיליציה שמו לב שהוא נמצא במקום.

"אין דלק בהאיטי בימים אלה", אמר ז'אק אנדרסון דרוש, ראש הפדרציה של איגודי עובדים בענף התחבורה, והוסיף ש"המשטרה לא יכולה להיכנס לכל מקום כך שהקבוצות החמושות עושות מה שמתחשק להן".

בינתיים החוצפה והתעוזה הגוברות של הכנופיות מפחידות ומאיימות על התושבים. "נראה שלמנהיגי הכנופיות אין גבולות. המשטרה לא מספיק מצוידת על מנת להילחם באיום של הקבוצות המאורגנות היטב והמצוידות היטב האלה", אמר תומא ללים, כלכלן במכון המדעים, הטכנולוגיה ולימודים בהאיטי. "היכולת של המדינה לחדש את הסדר והביטחון במדינה בלי תמיכה טכנית ופיננסית של הקהילייה הבינלאומית מוטלת בספק רב".

ארה"ב מסייעת בכסף ואימונים

בכירים בהאיטי הודו שהם נאבקים להכיל את הפורענות הגוברת, אבל לא הציגו תוכנית למלחמה נגד הכנופיות ולשחזור הסדר. ארה"ב מסייעת למשטרה באימונים, משכורות, יכולות וטכנולוגיה. מאז שהחל המשבר השנה, ארה"ב העבירה עוד 50 מיליון דולר למשטרה בנוסף ל־10 מיליון דולר שהיא נותנת כל שנה, כך אמר שר הפנים והמשפטים.

האיטי, שהיא אחת המדינות העניות ביותר בעולם, תקועה במשבר פוליטי וביטחוני מאז יולי, כשהנשיא ג'ובנל מואיז נהרג ברצח שעדיין לא נפתר. ממשלתו של הנרי, בתורה, שנכנסה לתפקיד בעיקר כדי לפקח על קיומן של בחירות חדשות, היא חלשה.

האיטי פירקה את צבאה ב־1995 לאחר הפיכה צבאית. המדינה ייסדה מחדש את הצבא ב־2017, אבל בתפקיד סמלי בעיקר; יש בו רק 500 חיילים על פי נתוני האו"ם. המשטרה במדינה אחראית על הביטחון אבל יש בה פחות מ־15 אלף שוטרים. לעומת זאת, בכל אחת מ־200 הכנופיות הפועלות בהאיטי יש בין 100 ל־200 חברים או אפילו יותר, אומר גדעון ז'אן, מנהל המרכז לניתוח ומחקר זכויות אדם, עמותה מקומית.

חסימת טרמינל הדלק והדרישה מראש הממשלה להתפטר הן תצוגה חסרת תקדים של כוח מצדו של שריזיה, שהואשם באלימות קיצונית. על פי משרד האוצר של ארה"ב, הוא תכנן והשתתף בהתקפה מ־2018 על תושבי לה סאלין, שכונת עוני, שרבים מתושביה היו יעד לפגיעה בגלל הקשרים שלהם לכאורה עם כנופיות אחרות. כ־71 אנשים נהרגו, יותר מ־400 בתים הושמדו ולפחות שבע נשים נאנסו על ידי הכנופיות האלימות.

הסיוע הזר אחראי ל־15% מהתקציב

הכנופיות התעצמו תחת נשיאותו של מואיז. עוזר קרוב של הנשיא המנוח הואשם על ידי משרד האוצר האמריקאי בכך שתכנן את הטבח בשכונת לה סאלין.

"הכנופיות האלה, בתמיכת כמה פוליטיקאים בהאיטי, מדכאות התנגדות פוליטית בשכונות של עיר הבירה פורט-או־פרנס שידוע שמשתתפות בהפגנות נגד הממשלה", מסרו במשרד האוצר האמריקאי ב־2020, שהכריז על סנקציות נגד מפירי זכויות אדם בהאיטי ומדינות אחרות.

המצב של כספי הציבור במדינה נותר גרוע מאוד. ההכנסות ממסים מהוות רק 5.6% מהתוצר המקומי הגולמי, אחד מהשיעורים הנמוכים ביותר באמריקה הלטינית, על פי התקציב של האיטי. הסיוע הזר המחויב ל־2021 - בעיקר מארה"ב, האו"ם והבנק לפיתוח בין־אמריקאי - היה אחראי לכמעט 15% מתקציב של 1.9 מיליארד דולר.

בינתיים מהגרים מהאיטי שלחו 3.3 מיליארד דולר בתשלומים לתוך המדינה בשנה שעברה, יותר מחצי מהתוצר שלה, כך אמר ללים, ורוב הכסף הגיע מארה"ב, קנדה וצרפת. "העברות מחוץ למדינה של אזרחי האיטי הן הגורם החשוב ביותר שמחזיק את המדינה בחיים", אמר.

עוד כתבות

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"