גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיעים בנפט בגלל חששות האינפלציה מקפיצים את המחירים

מנהלי קרנות קונים חוזים עתידיים של אנרגיה כדי להגן על עצמם נגד אינפלציה ובכך יוצרים נבואה המגשימה את עצמה

באר נפט בדקוטה הצפונית, ארה''ב / צילום: Associated Press, Matthew Brown
באר נפט בדקוטה הצפונית, ארה''ב / צילום: Associated Press, Matthew Brown

לוק פיליפ לא עובד בחברת אנרגיה גדולה ואינו יצרן תעשייתי. הוא לא סוחר יומי או בכיר באופ"ק. אבל הוא עוזר להניע את העלייה במחירי הנפט.

פיליפ מנהל את ההשקעות בבנק הפרטי SYZ בשווייץ, והחשש הגדול שלו הוא שהאינפלציה נוגסת ב־28.5 מיליארד דולר בהשקעות הלקוחות שהוא מנהל. אז הוא החל לקנות נפט.

מנהלי קרנות כמו פיליפ תורמים לראלי שדחף את מחירי הנפט לרמותיהם הגבוהות ביותר מאז 2014. בעוד ששווקי חוזים עתידיים באנרגיה הם לרוב תחום ההתעסקות של יצרנים וקרנות גידור העוסקות בסחורות, ראלי במחירי הנפט שלא מראה סימני האטה כרגע מפעיל לחץ על מנהלי כספים מסורתיים שמנהלים תיקי מניות ואגרות חוב.

בגלל שמחירי סחורות נוטים לעלות יחד עם האינפלציה, הם יכולים להגן על תיקי השקעות נגד האפקט השוחק שלה. בשילוב עם סחורות אחרות כמו נחושת וזהב, אנרגיה היא "גידור די טוב", אמר פיליפ, שבתקופה האחרונה קונה חוזים עתידיים על אנרגיה ומוכר אגרות חוב לתאריכים מאוחרים יותר שיאבדו מערכם אם יתברר שהאינפלציה הגבוהה תארך זמן רב מהצפוי.

אמנם, חששות אינפלציה אינם המנוע העיקרי של העלייה של בנצ'מרק מערב טקסס מ־62 דולר לחבית באוגוסט ל־85 דולר השבוע: ארגון המדינות המייצרות נפט, אופ"ק, עדיין דבק בתוכנית שלו להגביר את הייצור בצעדים קטנים. כמו כן, מחסור בגז טבעי גרם לכמה יצרנים תעשייתיים לעבור לדיזל, המזוקק מנפט.

להבדיל בין הגורמים השונים האלה אינו דבר פשוט. אבל סוחרים ואנליסטים אומרים שכמה מהעליות הגדולות לאחרונה במחיר הנפט ניתנות להסברה על ידי חששות האינפלציה, בייחוד בימים בהם אין חדשות על מלאי שעשויות להניע את המסחר של השחקנים הרגילים כמו סוחרים בסחורות ויצרני נפט.

באחד הסימנים לעניין שמגלים המשקיעים, כסף נשפך לקרנות הקונות חוזים עתידיים על אנרגיה ומניות, שתופסות תאוצה בדיוק כפי שחששות האינפלציה נכנסו למרכז הבמה בסתיו. הקרנות האלה חוות ארבעה שבועות רצופים בהם נכנס אליהן כסף בפעם הראשונה מאז האביב, והשבוע שעבר, כש־753 מיליון דולר זרמו לקרנות, היה הגבוה ביותר בתקופה של חמישה חודשים, על פי חברת הנתונים EPFR.

נתונים ממועצת המסחר בסחורות עתידיות הראו עלייה ברכישה ספקולטיבית של חוזים עתידיים על נפט גולמי ואופציות בשבוע לקראת 19 באוקטובר. הימורים על נפט ב־100 דולר לחבית - מחיר שלאחרונה נצפה לפני שבע שנים - עלו מוקדם יותר בקיץ. החודש, משקיעים הימרו כבר על 200 דולר לחבית.

המשקיעים האלה, במיוחד אלה שהם חדשים בתחום או קונים מסיבות משניות כמו חששות האינפלציה, לקוחים את הסיכון שזעזוע פתאומי עשוי לגרום לצניחה במחיר הנפט. זה קרה באביב של 2020, כשהביקוש התרסק בגלל מגפת הקורונה בדיוק בזמן שערב הסעודית הגבירה את הייצור.

מה עוד, אנרגיה היא אחד הגורמים המשפיעים על מדד המחירים לצרכן, המדד הנרחב ביותר של אינפלציה. המשמעות של זה היא שהשקעה באנרגיה כגידור נגד עליית מחירים עשויה להתגלות כמעגל המחזק את עצמו: כשמחירי הנפט עולים, עולה גם האינפלציה, וזה גורם למנהלי כספים כמו פיליפ לחזור לשוק האנרגיה כדי לחזק את ההגנות שלהם.

"אנשים קונים נפט, זה מגביר את ציפיות האינפלציה, וזה יכול להזין את עצמו", אמר אוון בראון, ראש מחלקת הקצאת נכסים ב־UBS Asset Management.

האינפלציה עברה מהשלכה טבעית וצפויה של יציאת הכלכלות מהסגרים למקור מרכזי לחשש של המשקיעים. מחירים גבוהים יותר פוגעים בתשואות של אגרות חוב והלוואות בשיעורים קבועים. מניות של חברות שלא יכולות להעביר עלויות גבוהות יותר בקלות ללקוחות נוטות להיפגע גם הן.

מחירים לצרכנים בארה"ב בספטמבר עלו בקצב שנתי של 5.4%, יותר מהר מאוגוסט ורק מעט פחות מהר משיא של 30 שנה. הקצב השנתי של 4.5% בגרמניה באוקטובר היה הקצב המהיר ביותר משנה לשנה מאז 1993.

בנקאים מרכזיים בארה"ב ואירופה אומרים שמחירים גבוהים יותר כנראה יהיו זמניים ויירגעו כשעיכובים בשרשרת האספקה ייפתרו והכלכלות יעברו את החריקות של פתיחה מחדש. אבל המשקיעים לא כל כך בטוחים. בנוסף לגידור מסורתי יותר נגד אינפלציה, כמו אגרות חוב שהתשואות שלהן קשורות למחירים לצרכנים, הם עטים על הסחורות.

בראון, שעוזר להרכיב תיקים ל־1.2 טריליון דולר של נכסי לקוחות ב־UBS, ממליץ על חוזים עתידיים על סחורות, על מניות אנרגיה ועל מטבעות של מדינות עשירות בנפט כמו רוסיה וקנדה. ג'ון רו, ראש קרנות מרובות נכסים ב־Legal & General Investment Management, אמר שהוא מגן על השקעותיו נגד בריחת מחירים על ידי רכישת פזו צ'יליאני, הקשור למחיר הנחושת, ומניות של מכרות זהב.

בינתיים, נראה שהאסטרטגיה הזו עובדת. האינפלציה עולה אבל גם מחירי האנרגיה ומתכות רבות עולים. פול אוקונור, ראש מחלקת ריבוי נכסים ב־Janus Henderson, הזהיר שזה עשוי לא להחזיק מעמד.

האינפלציה היום מונעת על ידי שרשראות אספקה תקועות שיצרו מחסור בכמעט כל דבר, וגרמו לעלייה במחיריהם של חומרי הגלם. אבל הוא צופה שהאינפלציה בעתיד תונע על ידי עלייה במשכורות, ופחות ברור אם לזה תהיה אותה השפעה על מחירי הסחורות. "זה די מוטל בספק", אמר על האסטרטגיה הזו.

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה