גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצורת קשה מכה בדרום אמריקה

עשרות סכרים הידרו-חשמליים בברזיל הפסיקו לעבוד לאחר שזרימת המים התמעטה בשל הירידה בכמות הגשמים ● עקב כך תעבורת סחורות לייצוא בנהרות נפגעה משמעותית ועימה גם הכלכלות של דרום אמריקה ● מדענים קושרים בין הבצורת לבירוא היערות באמזונס בשנים האחרונות

בדרך כלל, כשהגשם יורד באופן רגיל, כמות המים העוברת כל שנייה בסכר איטייפו העצום יכולה למלא ארבע בריכות אולימפיות. הסכר מייצר חשמל לפרגוואי וברזיל ומאפשר לספינות לייצא תבואה אפילו עד סין.

אך מאז 2019, כמות הגשם התמעטה באופן חד - לא רק שם, אלא בחלקים נרחבים מדרום אמריקה - והותירה אזורים נרחבים בבצורת. לאחר שעשרות סכרים הידרו־חשמליים בברזיל הפסיקו לעבוד, מחירי החשמל החלו לזנק. כמו כן, ההעברה בנהר של פולי סויה, מקור הכנסה מרכזי באזור, נפגעה מאוד במרכז המסחר בתבואה ברוזריו, ארגנטינה.

אבל פרגוואי, מדינה ללא גישה לים, עם אוכלוסייה של שבעה מיליון תושבים, שמוקפת במדינות שכנות עצומות ותלויה בשני נהרות גדולים, היא הנפגעת הגדולה ביותר מהמצב - כך אומרים פקידי הממשלה, מדעני אקלים ואנשי עסקים התלויים בנהרות. העונה היבשה חוזרת כל שנה, אבל הבצורת השנה היא החמורה ביותר באזור מאז שנת 1940, אומרים הפקידים.

לנהרות יש חשיבות כלכלית עצומה

בעוד שמנהיגי העולם התכוננו לוועידת האקלים העולמית שהחלה השבוע בגלזגו, סקוטלנד, מבט חטוף על פרגוואי מאפשר להבין בקלות את הנזקים שדפוסי מזג האוויר המשתנים עשויים לגרום למדינות הפגיעות ביותר בפני שינוי האקלים.

בפרגוואי, מדינה בגודל של קליפורניה עם שדות תבואה, מרעי בקר ומטעי פרי, נהרות הפראנה והפרגוואי, שאורכם ביחד כמעט 7,500 קילומטר, מהווים מקור מים לערים וגם ערוצים לקשר בין פרגוואי והעולם - הנתיבים שדרכם הייצוא חקלאי עוזר להזין כ־80 מיליון איש וגם מאפשרים לנייד דלק, מכונות, כימיקלים וחומרי דישון.

"כבר עברו 25 שנים מאז שייצרנו כל כך מעט אנרגיה", אמר הוגו זראטה, המפקח על הפעילות באיטייפו, הסכר השני בגודלו בעולם לייצור חשמל לאחר סכר שלושת הערוצים בסין. "הבצורת הזו התמשכה כל 2020 וחשבנו שב־2021 יהיה טוב יותר. אבל המצב החמיר, וזרימת המים ירדה אפילו יותר".

בשביל פרגוואי, מדינה שמשתמשת בנהרות ל־96% מהמסחר שלה, ניתן לראות את ההשלכות של זה בממגורות התבואה הפרטיות ובנמל ההעמסה בנהר פראנה המנוהל על ידי ענקית תעשיית החקלאות Trociuk Industries.

במקום ספינות, עוברים למשאיות

מוקדם יותר החודש, גובה המים היה כה נמוך ששיירות הדוברות העצומות במדינה שצי הדוברות שלה הוא השלישי בגודלו בעולם לא יכלו להעמיס תבואה לייצוא. במקום זה, התבואה הועמסה על משאיות שאחר כך נסעו יותר עמוק לאורך נהר פרגוואי, ושם הדוברות העמיסו את התוצרת בהספק של 50%.

החלופה הזו יקרה מאוד, ובמדינה יודעים שלא ניתן לשאת אותה לאורך זמן. בעוד שמשאית יכולה להעביר 30 טונות של תבואה, דוברה יכולה להעביר 2,000 טונות. ושיירת הדוברות שלרוב חורשות את הנהרות יכולה להעביר 30 אלף טונות, משהו שיידרשו עבורו 350 משאיות.

"אנחנו רואים שעם השנים, יש פחות מים מאשר בדרך כלל", אמר קרלוס טרוצ'יוק, המנהל את החברה באנקרנסיון בדרום פרגוואי, מול נהר פראנה הזורם מארגנטינה. "ניווט בנהר הוא כל כך משמעותי שאם לא נתקן את בעיית התעבורה הזו, זה ישפיע באופן עצום על הכנסות המדינה".

רשת החשמל של ברזיל נפעיה

בסכר איטייפו על נהר הפראנה, זרימת המים ירדה מאז 2019 ביותר מ־30%. ההכנסות לפרגוואי מהסכר צפויות לצנוח ב־40% השנה ל־365 מיליון דולר, 2.8% מתקציב הממשלה וסכום המהווה כמחצית ממה שהיה ב־2016. השנה, הסכר - המנוהל במשותף על ידי ברזיל ופרגוואי - צפוי לייצר 65 אלף גיגה וואט לשעה, ירידה עצומה מהשיא של 103 אלף גיגה וואט לשעה שייצר ב־2016.

הירידה הזו פגעה ברשת החשמל של ברזיל, ש־11% מהחשמל שלה תלויים באיטייפו. נשיא ברזיל, ז'איר בולסונרו, ביקש מהברזילאים לא להשתמש במעליות ולקצץ בצריכת החשמל בדרכים אחרות. "עזרו לנו", כתב בחודש שעבר בעמוד הפייסבוק שלו.

בעוד שבצורות עשויות לקרות באופן שגרתי ולהיגרם בגלל נסיבות מורכבות, אחד הגורמים האחראיים לתקופת היובש הארוכה עשוי להימצא במרחק גדול מהאמזונס. כמה מדעני אקלים אומרים שנראה שישנן עדויות לכך שבירוא היערות ביער הגשם הגדול ביותר בעולם משנה דפוסים של מזג האוויר, והעונה היבשה הופכת לחמה יותר ויבשה יותר כשרמות הגשם מתמעטות יותר מהרגיל בעונה הגשומה.

בירוא יערות באמזונס הברזילאי מאז 2004 הוריד עצים בשטח השווה לזה של מדינת מיזורי בארה"ב. אדמת חוות החליפה את העצים. לדברי לוני תומפסון, קלימטולוג שלמד הידרולוגיה באמריקה הלטינית, העצים האלו היו אחראיים להרבה ממי הגשמים על ידי אידוי. "כשאתה עובר מיער לאדמה חקלאית, אתה משנה את היכולת לאגור את המים בצמחייה, מה שהיה הנורמה במערכת הזו", אמר תומפסון, כיום פרופסור באוניברסיטת אוהיו סטייט.

הבצורת לא צפויה להיגמר בקרוב

העונה הגשומה נמשכת כחצי שנה והתחילה לאחרונה, אבל הבצורת המתמשכת שכבר נכנסת לשנתה השלישית לא צפויה להיגמר, כך אומרים מדעני אקלים, פקידי ממשלה בכירים ואנשי עסקים של תעשיית החקלאות העוקבים אחרי דפוסי מזג האוויר.

ד"ר נורמן ברויר, מדען מפרגוואי שחקר את השפעת האקלים על החקלאות, אומר שבעוד שסביר ששינוי האקלים גורם לבצורות ארוכות ויבשות יותר, עדיין לא ניתן לקבוע זאת בוודאות עד שיהיה קו מגמה ארוך של תקופות יובש משמעותיות לבחון. אבל הוא אמר שלעת עתה ברור שגם השנה תימשך הבצורת. "זה לא אומר שלא יירד גשם", אמר ברויר. "זה אומר שיורד פחות גשם מהחציוני ההיסטורי".

במשך יותר משנתיים, חקלאים התמודדו עם מזג אוויר חם שצולה את השדות שלהם ומאדה כל זכר ללחות. הם למדו שאחרי בצורת עלול להגיע מזג אוויר כל כך קר שהוא משמיד גידולים. הרבה מדענים אומרים שתנועת מטוטלת בדפוסי מזג האוויר עשויה להיות תוצר לוואי של שינוי האקלים.

"כשיורד מעט גשם, החורפים נעשים קשים יותר וקרים יותר", אמר אלפרד פטקאו, חבר בקואופרטיב של 300 משפחות חקלאיות שהגיעו מצפון אירופה. דפוסי מזג האוויר מהעת האחרונה, אמר, גרמו לירידה של 60% בכמות המים שירדה בחווה שלו השנה, בהשוואה ל־2018. ברמה לאומית, הירידה בכמות המים הייתה קטנה יותר, אבל כמות הסויה, התירס והחיטה שנקצרו הייתה קטנה לעומת שנים קודמות, כך מראים נתונים של איגודים חקלאיים.

באותה עת, פטקאו אמר שראה איך מחיר הדשן ומשמידי המזיקים, לצד מחיר הדלק, מזנק בגלל הקושי לייבא סחורה בנהרות שהם רדודים מכדי שניתן יהיה לשוט עליהם. "יש מעט מים", אמר. "ובנוגע להעברת מוצרים, כשבנהר יש מעט מים, המחירים עולים". באחד הימים לא מזמן ירדו 76 מ"מ של גשם, וזה גרם לפטקאו לקוות שיגיע גשם נוסף. אבל צריך עוד הרבה מאוד כדי להפוך את התנאים שהפכו לנורמה מאז 2019 והותירו את החוות מיובשות, כך אמר.

דגי הסלמון נעלמו מהנהר

מוקדם יותר החודש על הפראנה, אנטוניו בריוס בן ה־39 וחבר שלו חזרו מכמה ימי דיג עם דג אחד בלבד, סלמון גדול. "היינו תופסים 20 עד 30 קילו של דגים בשבוע - הפעם, זה היה רק סלמון אחד, במשקל שניים וחצי קילו", אמר הדייג.

על מנת שהדוברות ישוטו שוב, מנהיגי עסקים מקומיים חופרים בנהר כדי שיעמיק, פרויקט שמומן ברובו בכספים פרטיים. אבל פתרון כזה לוקח זמן וכסף. באחד הימים לא מזמן, נהר פראנה מחוץ למשרד של טרוצ'יוק לא הגיע אפילו לעומק של מטר וחצי, מה שהקשה אפילו על דוברות ריקות לשוט עליו.

למרות שטרוצ'יוק חושש שהעונה הגשומה לא תביא מספיק מים לשנות את פני הדברים, הוא אמר שיש לו תקווה. כמה ימים אחר כך, ירד מספיק גשם כדי שדוברות יוכלו לשוט, אם כי לא בתפוסה מלאה, כדי להימנע מלהיתקע בקרקעית. "יש כעת הזדמנות - המים שמגיעים - ואנו חייבים לנצל זאת", אמר. "אנחנו מקווים שיגיעו עוד מים כי אני כבר לא ישן כמה חודשים".

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית