גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצל ועידת גלזגו: משקיעי האג"ח מתנגדים ל"גרינוושינג" של וול סטריט

משקיעים נמנעים מאג"ח ירוקות של חברות כגון ג'יי.פי מורגן, בטענה שהן לא עומדות בסטנדרטים של השקעה בת-קיימא וידידותית לסביבה

סוחר בוול סטריט / צילום: Shutterstock
סוחר בוול סטריט / צילום: Shutterstock

תפקידו של מנהל קרנות האג"ח ג'יימס ריץ' הוא למצוא השקעות בנות-קיימא ללקוחותיו. לאחרונה, הוא דוחה הרבה ממה שיש לוול סטריט להציע לו.

ריץ' הוא חלק מקבוצה של משקיעים שנזהרים יותר ויותר מגרינוושינג (greenwashing) של אגרות חוב המתויגות כידידותיות לסביבה. דוגמה אחת: ג'יימס נפטר מאגרת חוב ירוקה שהונפקה על-ידי ג'יי.פי מורגן מתוך תיק השקעות ירוקות בשווה 200 מיליון דולר שהוא מנהל בחברה Aego Asset Management בגלל חששות לגבי הרקורד הסביבתי של הבנק באופן כללי. קרן שהוא עובד בה עבור Transamerica Asset Management נפטרה מאגרת החוב הזו ברבעון הראשון, כך ניתן ללמוד מהדיווחים הפיננסיים של Transamerica.

"קביעת יעד להפחתת פליטות פחמן ל־2030 והקמת מאמץ של 2.5 טריליון דולר לקיימות הן דוגמאות ברורות למחויבות המתמשכת שלנו", אמר דובר של הבנק.

מכירות של אגרות חוב ירוקות פרחו והגיעו לרמה של 250 מיליארד דולר בשנה, לעומת כ־50 מיליארד דולר ב־2015, על-פי Climate Bonds Initiative. השוק הזה עוזר להשלים ירידה עולמית במימון פרויקטים סביבתיים שהביאה לכך שרוב התעשיות אינן מקיימות את היעדים הנחוצים כדי להאט את שינוי האקלים באופן יעיל.

אגרות החוב פופולריות גם בגלל שהן מעודדות את האטרקטיביות של התאגידים שמנפיקים אותן בקרב משקיעים בעלי מודעות סביבתית. בנקים להשקעות אוהבים אותן בגלל התעריפים שהן מייצרות - 2.2 מיליארד דולר ב־2021, על-פי נתוני בלומברג. מנהלי כספים ממהרים לרכוש אותן לקרנות העוסקות בסביבה, חברה ומשילות, או ESG, שהלקוחות שלהם דורשים יותר ויותר. ובממוצע, לווים עדיין יכולים למכור אגרות חוב ירוקות בשיעור ריבית נמוך יותר לעומת חוב קונבנציונלי.

עדיין, רגולטורים פיננסיים בארה"ב ואירופה בוחנים את תעשיית ההשקעות לסימנים של טענות שווא, או "גרינוושינג" (greenswashing). ישנם מנהלי כספים שלא אוהבים אגרות חוב ירוקות, שהם אומרים שיש בהן פרצות ללווים או שמונפקות על-ידי חברות שהרקורד הסביבתי שלהן מוטל בספק.

"אנו רואים משקיעים מתמקדים יותר ויותר בדרך בה רווחי המניות תואמים את אסטרטגיות הקיימות של המנפיקים", אמר סטיבן ניקולס, מנהל שווקי הון ESG בשווקים האמריקאים בבנק אמריקה.

עקרונות לא מחייבים לאגרות חוב ירוקות, שהוגדרו על-ידי בנקים ומשקיעים, קובעים שהן צריכות לממן פרויקטים שיש בהם תועלת חברתית. בנק ג'יי.פי מורגן הנפיק את שלו בספטמבר 2020 כדי לממן את המעבר שלו לאנרגיה מתחדשת ובניינים בני-קיימא, לצד הלוואות ללקוחות העושים שינויים דומים.

בעוד שהשימושים האלה תואמים את עקרונות ההשקעה של ESG, ריץ' תהה אם הרקורד של הבנק באופן כללי תואם אותם גם הוא. ההסתייגויות שלו גדלו לאחר שמנהלים בג'יי.פי מורגן האמונים על קיימות וקשרי משקיעים לא הצליחו לענות על שאלותיו באופן שהניח את דעתו, אמר. הוא אמר שראה גם מעט סימנים לכך שהבנק מפחית את כמות ההלוואות שהוא מחלק לתעשיית דלקי המאובנים.

"ג'יי.פי מורגן הוא המממן הגדול ביותר של תעשיית האנרגיה בעולם", אמר ריץ'. "זה לא בדיוק משדר קיימות".

הבנק הבטיח לעזור במימון בגובה 2.5 טריליון דולר לטיפול בנושאים סביבתיים בעשור הקרוב. הבנק הוא הרשם העיקרי לאגרות חוב ירוקות לחברות אחרות, על-פי נתוני Dealogic. הייתה לבנק גם חשיפה של כ־40 מיליארד דולר לחברות נפט וגז בשנה שעברה, והוא מחזיק באוויר את חברת כריית הנפט Peabody Energy Corp בהלוואה שנמשכת עד 2024.

ישנם משקיעים הנמנעים מאגרות חוב ירוקות המאפשרות ללווים לממן השקעות שהם בלאו הכי עושים כחלק ממהלך העסקים הרגיל שלהם. המשקיעים גם מטילים ספק באגרות חוב המשמשות למימון מחדש של חוב שנצבר על פרויקטים ידידותיים לסביבה שכבר נבנו בעבר, נוהל שמותר במסגרת עקרונות אגרות החוב הירוקות.

חברת ניהול הכספים מבוסטון Income Research + Management ויתרה על אגרות חוב בנות-קיימא של חברת אדיסון מדרום קליפורניה בשווי 450 מיליון דולר, בין היתר בגלל שכמעט חצי מהכסף נועד למימון מחדש, כך אמר כריסטוף נלסון, מנהל שותף ברשת למחקר אשראי. יחד עם זאת, משקיעים אחרים חטפו את אגרות החוב שהונפקו ביוני במחיר גבוה יותר מאגרות החוב הרגילות של החברה, כך אמר.

חברות אנרגיה לעתים קרובות מנפיקות אגרות חוב ירוקות למימון פרויקטים של אנרגיה מתחדשת ומודרניזציה של רשת החשמל, השקעות סטנדרטיות בתעשיית האנרגיה, אמר נלסון. "אפשר להתייחס להרבה מההנפקות האלה במידה רבה של ספקנות".

"אנחנו לא מבקשים פשוט לקבל קרדיט על עבודה שכבר נעשתה", אמר דובר של Edison International, חברת-האם של אדיסון בדרום קליפורניה. החברה ממנת את רוב השקעות ההון בהלוואות בנקאיות לטווח קצר לפני שהיא מממנת אותן מחדש בשווקי האג"ח ומסגרת המימון בר-קיימא שלה קיבלה את הציון הגבוה ביותר האפשרי מחברת הייעוץ Vigeo Eiris, אמר הדובר.

מנהלי קרנות ב־Aegon וב־Income Research + Management ממשיכים לרכוש אגרות חוב ירוקות, אבל אומרים שהם מעדיפים חברות כמו וולמארט, שגם היא מובילה בתחומים אחרים של קיימות.

בנק אמריקה מכר את 2 מיליארד הדולר הראשונים באגרות חוב ירוקות למשקיעים בספטמבר. החברה כבר התחייבה לצרוך אך ורק אנרגיה מתחדשת עד 2035 ולהגיע לאפס פליטות פחמן עד 2040. גם בג'יי.פי מורגן קבעו יעד של נטו אפס פליטות, הכולל איזונים של פחמן עד 2050 .

מארגני כנס COP26, פסגת האקלים הבינלאומית שהחלה ביום ראשון לעבוד על תיאום הפחתת הפליטות, ביקשו מחברות כמו וולמארט להוביל חברות אחרות להאיץ את ההתחייבויות שלהן לאפס פליטות, כך אמרה קת'לין מקלפלין, מנהלת הקיימות הראשית ברשת החנויות.

"אם אתה בודק את הנתונים המדעיים, אנחנו חייבים להתקדם יותר מהר ברמה חברתית", אמרה.

בעוד שב־BNP Asset Management מנסים להימנע מאגרות חוב ירוקות שמממנות פרויקטים של דלק מאובנים, ווידוא יכול להיות קשה בגלל שעדיין אין סטנדרט לדיווח, כך אמר אדם הקרוב לחברה. חברת ניהול הכספים לאחרונה מכרה אגרות חוב ירוקות של חברה אירופית שסירבה לפרט איך השתמשה בכסף מאגרת חוב ירוקה שהנפיקה שנה קודם לכן, אמר אותו אדם.

"היינו רוצים לראות את השוק מתחזק לגבי נושא הדיווח", אמרה כריסטה קלאפ, יועצת בכירה בסיסרו, המספקת חוות-דעת עצמאיות לגבי אגרות חוב ירוקות.

סיסרו נתנה את ציון המשילות הנמוך ביותר שלה ביוני לאגרת חוב ירוקה שהונפקה על-ידי חברת עיבוד הפסולת הצרפתית Paprec, שלא דורשת מהחברה לפרסם דוחות עצמאיים על הדרך בה משתמשים לבסוף בהכנסות. "מערכת הדיווח ב־Paprec מהווה חוליה חלשה, בגלל שאין בה שקיפות ופירוט", נכתב בחוות-דעת על העסקה.

ב־Paprec מודיעים איך ישתמשו בהכנסות מהנפקת אגרות חוב ירוקות בעת הנפקתן, אמר מנהל הכספים הראשי שארל־אנטואן בלאן. החברה מכרה אגרת חוב ירוקה בגובה 450 מיליארד דולר השנה על-מנת לממן מחדש פרויקטים קיימים, כמו גם כדי לממן רכישות שכבר נעשו, וההשפעה החברתית של הנכסים שנרכשו תפורט בדוח הקיימות של Paprec לשנת 2021, אמר. 

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

תיקון והתנצלות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד