גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי המזון בכל העולם עולים עם התפשטות האינפלציה

מפרו עד הפיליפינים, קציר גרוע וצווארי בקבוק בשרשרת האספקה מותירים משפחות עניות רעבות

חקלאים בהודו. שיטפונות במדינה גרמו לאובדן גדול שלתוצרת חקלאית / צילום: Shutterstock
חקלאים בהודו. שיטפונות במדינה גרמו לאובדן גדול שלתוצרת חקלאית / צילום: Shutterstock

מוקדם יותר השנה יכלה סליה מאטוס, אם יחידנית משכונת העוני פראיסופוליס בסאו פאולו, להרשות לעצמה לרכוש מוצרי יסוד להאכיל את משפחתה. כיום, היא אומרת, כשמחיר הבשר ומוצרי מזון אחרים עלה ב־30%, לעתים קרובות היא הולכת לישון רעבה כדי שיהיה מספיק אורז ושעועית לארבעת ילדיה.

"זה משפיל", אמרה מאטוס, בת 41. "לפעמים אני פשוט רוצה לבכות... אני קונה גז לבישול ואז אני לא יכולה להרשות לעצמי לקנות מזון, או שאם אני קונה מזון אין לי כסף לקנות סבון". היא אומרת שאין לה מספיק כסף אפילו לקנות את שאריות העצמות שמוכר הקצב.

מחירי המזון העולים גרמו לקשיים גוברים בחלקים נרחבים של העולם המתפתח, מפרו עד הפיליפינים. באוקטובר, נמסר מארגון האו"ם לחקלאות ולמזון שמחירי המזון בעולם הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2011.

ממשלות לאומיות וארגוני סיוע מזהירים שהעלייה במחירי המזון מובילה לעלייה בשיעור הרעב ותת התזונה, בייחוד בקרב משפחות עניות שבלאו הכי נאבקות בהשלכות הכלכליות האחרות של מגפת הקורונה.

העלייה הזו הייתה חדה במיוחד באמריקה הלטינית, שם האינפלציה הגואה העלתה את מחירי רוב הסחורות והאו"ם מעריך שעשרות מיליוני אנשים סובלים מתת תזונה או מדלגים על ארוחות.

באסיה, שבה מדינות באופן כללי חוות אינפלציה פחות חריפה, מזג האוויר הגרוע פגע בגידולים, וגרם לעליית מחירים במקומות מסוימים. גשמים עזים בהודו בחודשים האחרונים גרמו לשיטפונות והצפות, השמידו גידולים וגרמו לעליית המחיר של ירקות כמו כרובית ובצל.

"אנחנו מסתדרים על ידי אכילת אורז בלבד, לפעמים לחם עם סוכר. האם יש אפשרות אחרת?" אמרה שנטי הורו, טבחית ואם יחידנית בת 41 מניו דלהי.

בסין, גשמים עזים פגעו גם במחוזות בהם מגדלים ירקות מה שהעמיק את המחסור במלאי שהיה קיים עוד מלפני וכל זאת בעת שהמדינה מתאוששת מהשפעות מגפת הקורונה. בפיליפינים ובמדינות אחרות בדרום מזרח אסיה נאבקו במחירים עולים לירקות ולשמן דקלים.

באמריקה הלטינית, הנזק מהעלייה במחיר המזון עשוי להיות עמוק יותר וממושך יותר, כך הזהירו כלכלנים וקובעי מדיניות.

מעלים את הרבית כדי לבלום את האינפלציה

הבנקים המרכזיים באזור העלו את שיעורי הריבית באופן אגרסיבי במאמץ לרסן את האינפלציה. ברזיל וצ'ילה שתיהן הכריזו לאחרונה על העלאת שיעורי הריבית הגדולה ביותר שלהן מזה עשרים שנה.

זו תרופה שקשה לבלוע באזור שסבל מההתכווצות הכלכלית הגדולה ביותר מהמגפה וכן משיעורי התמותה הגבוהים ביותר מקורונה, על פי נתוני Our World in Data.

"האינפלציה הייתה בעייתית במיוחד באמריקה הלטינית שם היא עלתה הרבה יותר בחדות מאשר באזורים אחרים", אמר וויליאם ג'קסון, כלכלן שווקים מתעוררים ראשי בחברת המחקר מלונדון Capital Economics.

לאחר שבברזיל ובחלקים אחרים של האזור נרשמה צמיחה חלשה בשנים שלפני המגפה, כעת יש במדינות אלה סטגפלציה, שילוב הרסני של עליית מחירים לצד חוסר צמיחה של הכלכלה, אמר ג'קסון.

האינפלציה גבוהה יותר מהיעד של בנקים מרכזיים בכל המדינות באזור - במקרה של ברזיל, גבוהה פי שלושה מהיעד. הבצורת החמורה ביותר במדינה כבר כמעט 100 שנה פגעה בגידולים חקלאיים וייבשה מאגרים המפעילים גם סכרים הידרו חשמליים, וזה העלה את מחיר החשמל.

העלייה במחיר המזון והאנרגיה גרמה לאינפלציה לטפס גם במקסיקו, בקולומביה, בפרו ובצ'ילה. בברזיל, מחיר בשר הבקר והביצים גבוה ב־20% לעומת שנה שעברה, בעוד שמחיר העוף והעגבניות עלה בכמעט 30%, על פי מחקר של קרן חטוליו ורגאס (FGV).

ג'ולייטה אירורטה, אחות בת 27 מבואנוס איירס, אמרה שהיא כבר לא יכולה להרשות לעצמה לתת לבנה את התזונה המאוזנת לה הוא זקוק. "כמעט שנתיים מחיינו היינו בסיכון בקו החזית, וכעת, עם השכר שלנו, נעשה קשה לקנות מספיק אוכל", אמרה.

לקוחות נהגו לבקש מהקצבים חלקים זולים כמו קרבי עופות כדי להאכיל את חיות המחמד שלהם; כעת הם קונים את החלקים האלה כדי להאכיל את המשפחה.

מיגלינה אספינדולה, עקרת בית בת 60, אמרה שנאבקה למצוא פרנסה מאז שהאיש שאת ביתו ניקתה בעבר מת מקורונה. אפילו כשהיא מוצאת עבודה, חלק כל כך גדול מהשכר שלה הולך על אוכל שכעת אין לה כסף לתרופת הסכרת שהיא זקוקה לה. "אני בסוף מפסידה, כמו תמיד".

בפראיסופוליס, בפרברים הדרום מערביים של סאו פאולו, מאטוס החלה לחכות בתור שעות כל יום במרכז קהילתי מקומי המנוהל על ידי G10 Favelas, עמותה המחלקת ארוחות בחינם לתושבי שכונות העוני של ברזיל.

לפני כמה שבועות, החל המרכז לסגור שעריו לפני הצהרים כשפרצו מריבות לאחר שמלאי המזון אזל.

העמותה נשענת על תרומות מסופרמרקטים ומהעשירים, אבל כשירד שיעור המתים מקורונה בברזיל התרומות האלה החלו להידלדל.

"נראה שאנשים לא מבינים את זה", אמר גילסון רודריגז, מנהל G10 Favelas. "המצב אפילו גרוע יותר כעת לעניים ממה שהיה באמצע המגפה".

סילווינה פרידלבסקי בבואנוס איירס, ויבהוטי אגרוול ושאן לי בניו דלהי, פליז סולומון בסינגפור ובינגיאן וואנג בבייג'ינג השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

תיקון והתנצלות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים