גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שבו ילדים יפסיקו לחכות לצלצול כדי לברוח מהכיתה

ההתרחבות הדיגיטלית, אם תיושם נכון, תוכל לגשר על פערים בין מעמדות, בד-בבד עם העצמה של הפעולות הדיגיטליות שלנו ● עם זאת, בלי בקרה רגולטורית שתרסן את כוחן של הפלטפורמות הגדולות שייווצרו - עלולים להיווצר נזקים כמו התמכרות והתנכרות ● המהפכה הבאה של האינטרנט, כתבה שנייה בסדרה

 

באמצעות המטא־וורס נחזה בכמויות בלתי נתפסות של יצירתיות ומוחות חושבים / צילום: Shutterstock
באמצעות המטא־וורס נחזה בכמויות בלתי נתפסות של יצירתיות ומוחות חושבים / צילום: Shutterstock

עולמות וירטואליים ווירטואליים למחצה שמאפשרים מעבר ביניהם, על גבי פלטפורמות שונות ומכשירים שונים, תוך שימוש באינטרנט ה"רגיל" ותוספת נרחבת של מציאות מדומה (VR), מציאות רבודה (AR) וטכנולוגיות נוספות - זהו המטא-וורס בתצורתו המלאה, ועל כך דיברנו באריכות בטור הקודם. אבל ההסבר הזה מעלה את השאלה המתבקשת, במה שונה המטא-וורס מהמצב הנוכחי שלנו כיום? הרי גם היום אנחנו מבלים את רוב זמננו בעולמות וירטואליים שמחוברים לאינטרנט, אז למה כל הטרראם?

אז כן, זה נכון, גם היום אנחנו מבלים שעות רבות בעולמות הווירטואליים השונים שהאינטרנט יודע להציע לנו - פייסבוק, אינסטגרם, וואטסאפ, טיק טוק, סלאק, פיפ"א ועוד. אומנם אלה אינם עולמות מבוססי AR או VR, והם לא בנויים במבנה של "עולם וירטואלי", אבל הלכה למעשה הם סוג של עולם בפני עצמו. יש לנו שם דפוסי התנהגות וחברים, אנחנו צורכים שם תוכן ומתקשרים עם אחרים, עם מותגים ובכלל - ואני בכלל לא מתחיל לדבר על רובלוקס, פורטנייט, מיינקראפט ואחרים.

וכן, זה נכון שעד היום לא טרחנו להגדיר בצורה פורמלית ושונה כל שלב בהתפתחות האינטרנט (והוא מתפתח באופן רציף כבר למעלה מ-30 שנה), אבל יש נקודות שבהן כנראה נכון "לחתוך" שלבים בהתפתחות של תהליך כדי שיהיה מעין קו ברור על מה כולם מדברים. זה קרה במהפכת המובייל, ועל אחת כמה וכמה נכון שיקרה כאשר אנחנו מדברים על המטא-וורס.

ה-Clear Cut הזה כאשר אנחנו מדברים על המטא-וורס עוזר לכולנו להבין שאומנם רובלוקס, מיינקראפט, Horizon, פורטנייט ואחרים הם סוג של "אבות קדומים" של המטא-וורס שבוא יבוא, אבל היעד הוא משהו אחר, גדול יותר ושונה ממה שאנחנו מכירים היום, כזה שראוי להתייחס אליו כשלב אבולוציוני בפני עצמו.

להבדיל, זה קצת דומה לאבולוציה שלנו כבני אדם. רובנו הגדול מכיר את האבולוציה באופן הבא: היה קוף ואז הומו ספיינס והיום אנחנו כאן. בדרך היו כמובן עוד שלבים, אבל הם כנראה לא הצדיקו "מיתוג עצמאי". המטא-וורס הוא אכן שלב אבולוציוני של האינטרנט, אבל בשל השוני שלו וההשפעה שהוא יכול לייצר עלינו כחברה וכאנושות, מין הראוי להקדיש לו שם ייחודי ופרק ייחודי בהיסטוריה של הטכנולוגיה בכלל והאינטרנט בפרט.

להיות מרטין לותר קינג

אחרי ששמנו את הנקודה הזו מאחורינו, בואו נדבר על השאלה הבאה, והיא אף מהותית יותר: מה אנחנו אמורים לעשות במטא-וורס? בעיניי, התשובה פשוטה: כמעט הכול.

נוכל לצאת לסרט עם האווטאר שלנו ואווטאר של חברים במטא-וורס (באמצעות משקפי מציאות מדומה כמובן), נוכל לקחת רכבים לנסיעת מבחן, לעבוד במשרד הווירטואלי שלנו או לחוות תקופות ומאורעות שונים בהיסטוריה. רוצים ללמוד באמת מי זה מרטין לותר קינג? יאללה - כנסו למטא-וורס, ותהיו מרטין לותר קינג לכמה שעות.

נוכל להיפגש ככה עם רופא או לערוך ראיונות עבודה, להסתכל על בניין ולדעת בדיוק אילו בתים נמכרו בו ומתי (עם שכבת מציאות רבודה שתתווסף על מה שאנחנו רואים במציאות), וגם לבחור אוכל במסעדה תוך שאנחנו רואים בדיוק איך נראית כל מנה (במקום לשאול את המלצר "איך המנה מגיעה? גדולה כזו? משביעה?").

חלקכם בוודאי קוראים את זה וחושבים שמדובר בעתיד מבהיל, מפחיד אפילו. כנראה שיש אמת וצדק בחששות, אבל אל תשללו על הסף - כמו בכל דבר בחיים, זה בעיקר שאלה של היערכות נבונה, הבנה ומינון.

לשנות מסלול חיים

עם התרחבות כזו של דיגיטציה (כאמור זו רק התרחבות, כי שעות המסך והאינטרנט בכלל כבר עמוק מאוד בתוך חיינו) ישנן גם סכנות. כמובן שצריך שתהיה בקרה, כמובן שצריך לרסן את כוחן של הפלטפורמות הגדולות שייווצרו, וכמובן שהרגולטורים במדינות השונות חייבים לקחת חלק בעניין, ולייצר סט של חוקים ותקנות רלוונטיים. לא כמו שקרה עם מהפכות המובייל והסושיאל, שבהן הממשלות נשארו הרחק מאחור וזזו לאט מדי, ורק היום מתחילות להבין את חוסר האחריות והנזקים שחוסר המעש שלהם יצר (או לא מנע).

אבל למרות כל הסכנות המובנות ולמרות החששות, אני רוצה לחזור לרגע לדוגמה שנתתי בטור הראשון על המטא-וורס - לאותו ילד מהודו שבזכות המטא-וורס יוכל לקבל הזדמנות להרגיש מה זה להיות אמריקאי, ולמרות שהחיים בחרו עבורו נתיב חיים מסוים מאוד, עם המטא-וורס, אולי, הוא יוכל לשנות את מסלול חייו. איך? על ידי כך שבמרחב הווירטואלי הוא יכול להיראות איך שהוא רוצה, לדבר באיזה מבטא שהוא רוצה, ללמוד ולעבוד באיזה מקום או מקצוע שהוא רוצה.

דוגמה אחרת - ילדה מברזיל שההורים שלה אינם משכילים, ואין להם יכולת להעניק לה הזדמנות אמיתית לחיי שפע. בזכות המטא-וורס היא תוכל ללמוד וירטואלית בבית הספר האיכותי ביותר בארה"ב, ולקבל השכלה הרבה יותר טובה ממה שיש לה בנמצא בעולם ה"אמיתי".

משפחות יוכלו לטייל יחד (גם אם זה בעולם הווירטואלי) במקומות מדהימים ברחבי העולם, שכלכלית לא היה להן סיכוי להגיע אליהם, ילדים יוכלו ללמוד בצורה חווייתית ולאהוב את הלמידה במקום לחכות לצלצול כדי לברוח, אנשים ממדינות נידחות יוכלו לעמוד לראשונה בחייהם מול רופא מומחה ברמה גבוהה ואולי להאריך כך את חייהם, ועוד אלפי דוגמאות.

השילוב הזה של תחושת נוכחות (ב-VR: מציאות מדומה) והוספת שכבות דיגיטליות למציאות הרגילה (AR: מציאות רבודה) יכול כמובן לייצר גם סכנות של התמכרות והתנכרות, אבל מאידך יכול גם לפתוח מגוון עצום של הזדמנויות ולהפוך את העולם למחובר ושוויוני יותר. לא פחות חשוב מכך, הוא יכול לשחרר כמויות בלתי נתפסות של יצירתיות ומוחות חושבים, שיקפיצו את האנושות עוד כמה קפיצות קדימה בכל תחום שרק תחשבו עליו.

לדאוג להזדמנות

אז בפעם הבאה שאתם נתקפים זיעה קרה כשאתם שומעים על עולמות וירטואליים - תזכרו שלמטבע הזה יש שני צדדים, ושבגלל חששות (חלקם כאמור כנראה מוצדקים) אין סיבה לשפוך את התינוק עם המים. אם אנחנו כיזמים, משקיעים, אנשי אקדמיה, עובדים, מפתחים, יוצרים, משתמשים ואפילו "סתם" אזרחים נדאג שהחלק הזה של הבקרה, התקנות, המינון והחוקים הרלוונטיים ייושם, ונדאג שהגורמים הרלוונטיים יפעלו במהירות ובמקצועיות הנדרשת - נקבל הרבה מאוד מהטוב שהמטא-וורס יביא איתו.

גם השוויוניות של המטא-וורס בסופו של דבר תהיה תלויה בנו. אם דיברנו על ילדים במקומות חלשים יותר בעולם ועל זה שהמטא-וורס יכול לתת להם הזדמנות, זה לא אומר בהכרח שהוא ייתן. זה בידינו לדאוג גם שחברות וממשלות מחברות את המדינות האלו ואת האזורים האלו לאינטרנט מספיק טוב, עם תשתיות מספיק איכותיות, ועם יכולת בסיסית להשתתף כמה שיותר באקו סיסטם סביב המטא-וורס. אחרת, הוא בעיקר יספק עוד כוח, יצירתיות, הנאה והון למדינות המבוססות, ואז חלק גדול מהקסם שלו יתפספס.

בטור הבא נדבר על השחקניות השונות במרוץ למטא-וורס, לפחות נכון להיום, ועל הקשיים וההזדמנויות שעומדות לפניהן. 

הכותב הוא מנכ"ל mihi.market, מרצה ל-MBA במסלול האקדמי של המכללה למינהל ויוצר קהילות Digital. Tech. Business ו- Beyond the metaverse

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בניין רשת החדשות אל ג'זירה / צילום: Shutterstock, BalkansCat

פה אחד: הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

מודיעין: פרויקט תעסוקה חדש יוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור