גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה גרמה לרבים לפרוש מוקדם לגמלאות, אך הכלכלה זקוקה להם בחזרה

פרישה מוקדמת ולא צפויה לפנסיה של עובדים אמריקאים מבוגרים מסבכת עוד יותר את שוק העבודה, שהמחסור בידיים עובדות בו גם ככה אינו פשוט מאז מגפת הקורונה ● כרגע אף אחד לא יודע להעריך בוודאות כמה מהם יחזרו לשוק, אם בכלל

מגפת הקורונה הביאה לעלייה במספר הפורשים משוק העבודה בקרב דור הבייבי בום. דבר זה מייצר עומס נוסף על השוק הדליל בלאו הכי, שבו מעסיקים רבים כבר מתמודדים עם חוסר בכוח אדם.

דווקא עובדים מבוגרים שהכי פחות יכלו להרשות לעצמם לצאת לפנסיה מוקדמת - אלה עם הכנסה נמוכה יותר ופחות השכלה - נטו יותר לעזוב את שוק העבודה במהלך המגפה, כך מצאו החוקרים. חלקם פרשו בגלל פחדים מהמגפה, ואחרים לאחר שלא הצליחו למצוא עבודה מתאימה. כעת תוהים החוקרים אם הנטישה שלהם היא זמנית או קבועה.

בנוסף, הערך העולה של מניות, דירות ונכסים אחרים הוביל גם הוא קבוצה של בומרים עשירים יותר לפרוש מוקדם מהצפוי, כך אומרים כלכלנים.

שינויים אלה מסבכים את עבודתם של קובעי המדיניות הכלכלית המנסים לקבוע איזה משרות שאבדו במגפה יחזרו וכמה עובדים אמריקאים יוכלו למלא אותן. בינתיים, לא ברור אם פורשים מהעת האחרונה יוכלו להתפתות לחזור לעבוד בגלל משרות טובות יותר ושכר גבוה יותר - או בגלל שהם מתגעגעים לחייהם בזמן שעוד עבדו - וכמה מהם עזבו את השוק לתמיד.

האם הפד יעלה ריבית מוקדם

בספטמבר, היו בארה"ב 5 מיליון פחות משרות ממה שהיו בה לפני המגפה, על פי נתוני משרד התעסוקה. בכל זאת מעסיקים דיווחו על שיעור גבוה של משרות פנויות בתעשיות כמו הפנאי והאירוח, הייצור והתחבורה - שהיו בין הגורמים שהכבידו על ההאטה בייצור ועל תחום השירותים.

הקושי להעסיק עובדים גם הגביר את התחרות על העובדים בשוק והביאו לעליות שכר. היו 10.4 מיליון משרות פנויות בסוף אוגוסט, על פי משרד התעסוקה - יותר מ־8.4 מיליון אמריקאים מובטלים שחיפשו עבודה.

מושל הפד רנדל קווארלס אומר כי הוא לא מצפה ששיעור ההשתתפות בכוח העבודה יחזור לרמות שהיו לפני המגפה. "סיבה אחת היא שמספר לא מידתי של עובדים מבוגרים יותר הגיבו לזעזוע הראשוני של הקורונה על ידי החלטה לפרוש", אמר. חזרה איטית לכוח העבודה עשויה להמשיך ללחוץ על משכורות ואולי להוביל בכירים בפד להעלות את שיעור הריבית מוקדם ממה שחשבו שיעשו.

הבנקים של הפדרל ריזרב בקנזס סיטי ובדלאס הם בין הארגונים העוקבים אחר העלייה במספר הפורשים. מפברואר 2020 עד אפריל השנה מספר העובדים שפרשו היה גבוה ב־1.5 מיליון איש ממגמת הפרישה של 2019 - כך נמסר מהפד של דלאס.

שיעור האמריקאים שפרשו מעבודות הגיע לרמה עונתית מתואמת של 19.6% ברבעון השלישי השנה לעומת 18.5% ברבעון הרביעי של 2019 לפני המגפה, על פי נתוני הפד של פילדלפיה.

מעסיקים מעדיפים שהבומרס לא יפרשו

עם הגעת דור הבייבי בומרס לזקנה, כלכלנים מכירים בכך שחלק מהאנשים שפרשו בזמן המגפה היו פורשים בלאו הכי בשנים הקרובות. מעסיקים רבים אומרים שהיו מעדיפים שלא יפרשו עדיין.

ורוניקה פרימוס, בת 69, עזבה ביוני משרה כמורה במחוז ריצ'לנד של קולומביה, דרום קרולינה. "המנהל בבית הספר שאל אותי, 'את לא יכולה להישאר עוד שנה?'" נזכרת פרימוס, שלפני המגפה תכננה להמשיך לעבוד עוד שנתיים. "ואני אמרתי לו 'לא, אני עייפה'".

פרימוס אמרה שאחת הסיבות שפרשה הייתה שהיא האמינה שמורים יהיו תחת לחץ להשלים פערי לימוד של תלמידים שנגרמו במגפה, והיא לא רצתה לעבוד בלחץ כזה.

היא מתכננת להתמקד בייעוץ ללימודים כדי להישאר עסוקה וכך להגדיל את חסכונותיה לפרישה ואת הטבות הביטוח הלאומי שלה.

"הכלכלה לא נעצרה לגמרי"

בעוד שעובדים צעירים רבים שעזבו את כוח העבודה בראשית המגפה חזרו מאז לעבוד, עובדים מבוגרים יותר חזרו במספרים קטנים יותר, כך ניתן ללמוד מנתוני משרד התעסוקה. בין האמריקאים בגיל העבודה העיקרי 25 עד 54, שיעור ההשתתפות בכוח העבודה - מספר העובדים ומחפשי עבודה - קפצה ברמה מאוזנת עונתית ל־81.6% בספטמבר לעומת 79.8% באפריל 2020, בתחילת המגפה.

לאמריקאים בגיל 55 או יותר, השיעור עמד על 38.6% בספטמבר, כמעט ללא שינוי לעומת אפריל שנה שעברה, כך מראים הנתונים.

אפילו לפני המגפה, סך ההשתתפות בכוח העבודה בארה"ב היה בירידה ככל שאוכלוסיית המדינה הזדקנה. שיעורם ריחף סביב 63% לפני המגפה, פחות מ־67% שהיה בתחילת שנות ה־2000.

קווין אוקונור, בן 58, מספר שעבודה מהבית במגפה עזרה לו להבין שהוא לא צריך לחזור ללוח זמני הנסיעות התכוף שבאופן נורמלי נזקק לו בתפקידו ב־LogicMark, יצרנית מערכות רפואיות. הוא החליט לפרוש ביוני, שנתיים לפני שתכנן.

אוקונור, שגר במינאפוליס, אמר שהסתכל אל העתיד למתי שיוכל לראות את נכדיו לעתים קרובות יותר ואולי לבלות את החורפים בעיר חמה יותר. הוא אמר שביצועי החסכונות בתיק ההשקעות שלו עזרו לו לקבל את ההחלטה לפרוש מוקדם. בשבילו, אמר, "הכלכלה לא הגיעה לעצירה מוחלטת".

חלק מהפורשים לפנסיה עוד יחזרו

סטפאני ארונסון, מנהלת תוכנית מחקרים כלכליים במכון ברוקינגס, אמרה שבעוד שהחלטות על פרישה לרוב מחזיקות מעמד, ישנם אזרחים ותיקים שעשויים לחזור לשוק העבודה אם ייראו שתנאי ההעסקה משתפרים. היא ציינה את העלייה בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה בקרב אמריקאים מבוגרים יותר לקראת סוף החזרה לשגרה הקודמת, כששוק העבודה הצפוף שכנע חלק מהם לחזור לעבוד.

ברוס ווייט, בן 63, היה בין אלה שרצו להמשיך לעבוד במגפה אך לא מצא פרנסה. הוא אמר שהגיש יותר מ־100 פניות למקומות עבודה לאחר שפוטר מתפקידו כמנהל רישום בחברת אירוח מאורלנדו, פלורידה - משרה שפוטר ממנה במסגרת קיצוצים שעשתה החברה בשל הקורונה.

"התכוונתי להמשיך לעבוד עד גיל 66 או 67 או עד מתי שאוכל להמשיך", אמר ווייט, "לא הייתי מוכן עדיין להתחיל לאסוף קצבאות של הביטוח הלאומי".

וייט, בתמיכת חסכונות לפרישה והטבות הביטוח הלאומי, אמר שכסף לא היה הבעיה העיקרית שלו. 'לא לעבוד' = זה מה שהיה לו קשה. בחלק מהימים, הוא מספר, "הייתי בדאון, לא רציתי לקום, לא רציתי לעשות כלום". הוא מאמין שהגיל שלו הופך אותו ללא אטרקטיבי למעסיקים.

סיאווש רדפור, עוזר ניהול מחקר במעבדת הפרישה של ה"ניו סקול", אוניברסיטה פרטית בניו יורק, אמר שישנם עובדים מבוגרים יותר שמתמודדים עם אפליה בחיפוש פרנסה. לדבריו, עשויים לוותר עליהם גם בתעשיות שיש בהן הרבה משרות פנויות, כמו שירותי המזון, בגלל שמעסיקים חושבים שהעבודות קשות מבחינה פיזית. המשמעות היא שעבור חלק מהעובדים המבוגרים יותר "אין באמת את האופציה לחזור לכוח העבודה".

העובדים הפחות משכילים פורשים יותר

המחקר מצביע על כך שכמה מהיציאות המוקדמות מכוח העבודה בזמן המגפה היו יותר מודגשות אצל אזרחים מבוגרים שיש להם פחות השכלה ושכר נמוך יותר. שיעור גבוה יותר של עובדים ללא תארים פרשו לפני גיל הפרישה המקובל, 65, בהשוואה לאלו שהיה להם חינוך אקדמי. על פי נתוני מפקד אוכלוסין, שיעור הפורשים בגילאים 55 עד 64 שהם חסרי השכלה גבוהה עלה ב־0.8% מ־2019 עד 2021. זאת בהשוואה לירידה של 0.6% לגבי עובדים באותם גילאים שהיו בעלי השכלה גבוהה.

במרכז לחקר הפרישה במכללת בוסטון השתמשו בנתונים ממפקד האוכלוסין על מנת לקבוע שאובדני עבודה בשלב מוקדם יותר במגפה היו חמורים יותר בקרב עובדים מבוגרים בהכנסה נמוכה לעומת עובדים בהכנסה גבוהה: כ־38% מהעובדים בגילאים 62 ויותר בשליש התחתון של מדרג השכר השבועי כבר לא עבדו ברבעון הרביעי של 2020, עלייה מ־28% ברבעון השני של 2019.

בקרב עובדים בגילאים דומים בשליש העליון של מקבלי השכר השבועי, 22% לא עבדו ברבעון הרביעי של 2020 לעומת 18% ברבעון השני של 2019.

לעובדים פחות משכילים שיש להם הכנסה נמוכה יותר, יש סיכוי נמוך יותר לחסכונות טובים לזמן הפרישה והם נמצאים בסיכון גדול יותר לצרות פיננסיות עקב פרישה שלא תוכננה כהלכה, כך אמר אחד החוקרים מהניו סקול.

חצי ממשקי הבית ללא חסכונות לפרישה

וולטר מינארד לא תכנן לפרוש לפנסיה עד שהמגפה הגיעה. הוא התכוון לעבוד לפחות עוד שלוש שנים. אבל הקורונה הפכה את העבודה שלו במפעל ייצור בעיר פלה באיווה למסוכנת מדי. מינארד, בן 65, היה מנהל את מלאי המשלוחים שהעבירו נהגי משאיות ושליחים, של התאגיד ורמיר והשולחן שלו היה במרכז קומת המפעל בחברה.

למינארד יש סוכרת, לחץ דם גבוה ובעיות רפואיות אחרות ובגלל אלה הוא נמצא בסיכון גדול יותר לחלות בקורונה. "הרגשתי שאם אני אחטוף משהו, זה כנראה יהרוג אותי", אמר. הוא החליט לפרוש באפריל 2020.

מינארד מחשיב עצמו כגמלאי אבל הוא חושש מהעתיד. לעזוב את העבודה שלו, ששילמה שכר של כ־45 אלף דולר בשנה, וכן ביטוח הבריאות שסיפקה החברה, גרם למשפחה שלו למשבר כלכלי, הוא מספר. אשתו, שעבדה במסעדת מזון מהיר, התפטרה גם היא בתחילת המגפה בגלל החשש שתדביק בקורונה את בעלה.

המשפחה החלה לפגר בתשלומי משכנתא בסכום של כ־16 אלף דולר, אמר. מינארד החל לקבל ביטוח לאומי, אבל אמר שזה לא הספיק לכיסוי ההוצאות היומיות שלו, התשלומים על הבית ועלויות הטיפולים הרפואיים. כמו אמריקאים רבים, למינארד יש חסכונות קטנים לפרישה אבל סקר של הפד מצא שבחצי ממשקי הבית בארה"ב ב־2019 לא היו חסכונות לזמן הפרישה.

מינארד ויתר על הבית בגלל שידע שלא יצליח להחזיק אותו. הוא ואשתו עברו לקראוון, והוא החל תהליך של רישום לפשיטת רגל. "אנחנו פשוט נשרכים יותר ויותר מאחור", אמר.

עוד כתבות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"