גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחד משווקי הנדל"ן החמים ביותר מנסה להתקרר

ניו זילנד מושכת בכל המנופים בניסיון למתן את מחירי הנכסים מבלי לזעזע את הכלכלה שלה ולגרום לקריסה של השוק

ניו זילנד. מחירי הבתים עלו ביותר מ־30% בשנה האחרונה / צילום: Shutterstock
ניו זילנד. מחירי הבתים עלו ביותר מ־30% בשנה האחרונה / צילום: Shutterstock

ניו זילנד הופכת למקרה מבחן בשאלה אם הרשויות יכולות לרסן עלייה במחירי הדיור מבלי לפגוע בשוק ולערער את כל שאר הכלכלה כתוצר לוואי בלתי נמנע של זה.

מאמצי המדינה בדרום האוקיינוס השקט עשויים להוות תוכנית פעולה למדינות רבות אחרות העומדות מול דילמה דומה לאחר שוך מגפת הקורונה. שילוב של שיעורי ריבית נמוכים, סיוע כלכלי ושינויים בהרגלי הרכישה לאחר שרבים בעולם עברו לעבודה מרחוק מעלים את מחירי הדיור בכל העולם ומוציאים מהשוק הרבה קוני בתים הרוצים לרכוש את הנכס הראשון שלהם.

הבעיה חמורה במיוחד בניו זילנד, שם מלאי הבתים לא עמד בשיעור גידול האוכלוסין במשך רוב העשור האחרון. מחירי הבתים עלו ביותר מ־30% בשנה האחרונה, על פי מדד מחירי נכסי מקרקעין שמפרסם מוסד הנדל"ן של ניו זילנד.

יחס הדיור לעומת הכנסה במדינה, המודד עד כמה בתים בה הם בני השגה, הוא הגבוה ביותר בהשוואה לממוצע לטווח ארוך ב־30 כלכלות מפתח שנותחו על ידי חברת המחקרCapital Economics. לכל כלכלה, יצרה החברה מדד הקובע במספר 100 את הממוצע לטווח ארוך ביחס בין מחירי הבתים להכנסות. הציון של ניו זילנד במדד הזה הוא 178, או הרבה מעל הממוצע לטווח ארוך במדינה. לשם ההשוואה, הציון של ארה"ב הוא 93, או מעט מתחת לממוצע, והיא הייתה במקום השישי ברשימה.

לממשלות יש כמה כלים להשפעה על מחירי מקרקעין, כולל הגדלת מלאי הבתים על ידי השקעה ישירה או שינוי כללי השימוש בקרקע, הגבלת הלוואת משכנתאות ומתן סיוע כלכלי לרוכשים פעם ראשונה.

כלכלנים וקובעי מדיניות דנים אם בנקים מרכזיים צריכים להשתמש בשיעורי הריבית כדי לנסות לרסן את מחירי הבתים על ידי השפעה על עלות ההלוואה. שיעורים גבוהים יותר יכולים להפוך משכנתאות ליקרות יותר ולצנן את הביקוש לבתים אבל הם יכולים גם להביא השפעות לא רצויות על האינפלציה או התעסוקה, התחומים המסורתיים בהם מתמקדים הבנקים המרכזיים.

מעלים את הריבית 

ניו זילנד מושכת בכל המנופים. באוקטובר, הבנק המרכזי במדינה העלה את שיעור הריבית ל־0.5% לעומת 0.25%, שיא שלילי, וציין שיהיו עוד העלאות במהלך השנה הבאה, בין היתר בגלל הזינוק במחירי הבתים. ומוקדם יותר השנה הממשלה בניו זילנד, בצעד בלתי צפוי, הורתה לבנק המרכזי לשקול את מחירי הדיור בעת שהוא בא לקבוע מדיניות מוניטרית, אף על פי שבכירי הבנק הזהירו שתהיה לכך השפעה קטנה על השוק וזה יכול להוביל לתעסוקה נמוכה ולאינפלציה שהיא מתחת ליעד הרצוי.

ניו זילנד גם הגבילה את ההלוואות בפיקדון נמוך, צעד שנועד לצמצם את מספר המשכנתאות בסיכון ולהפחית את הסיכוי לתיקון בשוק דיור שיהיה מזיק, דבר שעשוי לערער את הכלכלה מבחינה נרחבת יותר. החל מ־1 בנובמבר, רק 10% מההלוואות לדיירים בעלים יכולות להיות ביחס הלוואה לעומת ערך של יותר מ־80%, לעומת 20% שמותרים כעת. הרעיון עובד בתור שימוש במגבלות חוב לעומת הכנסה ככלי נוסף.

הממשלה מתכננת גם לפשט את בניית הדיור הרווי בערים ולהגביל את כמות הריבית שניתן להפחית מהשקעות בדיור למגורים. השינוי במס אמור להקטין את הדרישה בקרב משקיעים לנכסי מגורים קיימים, דינמיקה שעזרה לטפל במחירי מקרקעין גבוהים בעבר והקשתה על רוכשים בפעם הראשונה לעלות על סולם הנדל"ן.

השאלה אם מאמצי ניו זילנד ישפיעו באופן מדיד על מחירי הדיור מבלי שתהיה לכך השפעה בלתי רצויה מבחינה כלכלית או חברתית עדיין לא ברורה.

הביקוש צפוי לעלות

בספטמבר, החודש האחרון עבורו יש נתונים זמינים, מחירי נכסים בשבע מתוך 16 מחוזות של ניו זילנד הגיע לרמות שיא חציוניות, על פי מוסד נכסי המקרקעין. המחירים באוקלנד, העיר הגדולה ביותר במדינה, ירדו ב־4% מאוגוסט עד ספטמבר, אבל סגר בגלל קורונה בעיר פגע בקנייה ובמכירה. במוסד אמרו שהפעילות צפויה להתחדש כשהסגר יוסר.

גארת' קירנן, אנליסט תחזיות ראשי ב־Infometrics, לא מצפה שמחירי הבתים בניו זילנד יירדו בקרוב. כל צעדי הממשלה והבנק המרכזי גם יחד עשויים להצליח להאט את עליית המחירים, אמר, אבל מבחינת רוכשים פעם ראשונה זו עדיין תוצאה עגומה למדי.

גם הביקוש צפוי לעלות, אמר קירנן. הממשלה לאחרונה החליטה לאשר מעמד תושב לעשרות אלפי אנשים הנמצאים במדינה על בסיס וויזות זמניות, מה שאומר שאנשים רבים נוספים יחפשו בתים לרכישה. ותעשיית הבינוי עדיין נאבקת לבנות בתים מהר מספיק למלא את הביקוש הקיים.

קירנן אמר ששיעורי הריבית יצטרכו לעלות בהרבה יותר ממה שכרגע צפוי כדי לגרום לירידת מחירים. הבנק המרכזי של ניו זילנד חזה באוגוסט ששיעור המזומן יצטרך להגיע ל־1.6% עד סוף 2022 ול־2% במחצית השנייה של 2023.

אפילו אם מחירי הבתים יפסיקו לעלות, ומתוך הנחה שההכנסות יגדלו ב־3% בשנה, ייקח ליחס מחירי הבתים לעומת הכניסה עד 2050 לרדת לרמה בה היה בשנת 2000.

"הולך להיות מאוד כואב אני חושב, מאוד קשה לאנשים הרוצים להיכנס לשוק הדיור, לתקופה מאוד ארוכה", אמר.

בניתוח האחרון שעשתה, צפתה חברת Capital Economics שהאינפלציה במחירי הדיור בכלכלות גדולות תתמתן באופן טבעי בחודשים הקרובים והם לא צופים ירידה במחירים שתערער את הכלכלות.

אבל החברה הוסיפה שהסיכון להתרסקות גדול יותר במדינות כמו ניו זילנד, שם נגישות הבתים הייתה כבר לקראת הקצה לפני המגפה. מדינות אחרות במצב דומה כוללות את קנדה, דנמרק, אוסטרליה, שבדיה ונורבגיה, נמסר מהחברה.

"לא היינו אומרים שירידה במחירי הבתים בכל אחת מהמדינות האלה היא וודאית או צפויה לקרות - חלק מהן מהבהבות באדום כבר כמה שנים אך מחירי הבתים ממשיכים להמרות את כוח הכבידה", נכתב בחברת המחקר. "אבל לא נחוץ הרבה כדי לדחוף אותם מעבר לקצה".

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

תיקון והתנצלות

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"