גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה אישרה עובדים פלסטינים להייטק, אבל בענף לא מתלהבים

לפי התוכנית, 500 עובדים מצטיינים מהגדה יועסקו בחברות הייטק בישראל, באופן מדורג בשנתיים הקרובות ● אלא שהמספר לא מתקרב לתת מענה למחסור בכוח אדם, וממילא חברות ההייטק מעדיפות להעסיק אותם במיקור חוץ ובמודל עבודה מרחוק, שחוסכים להן עלויות משמעותיות

חברה שמעוניינת להעסיק מתכנת פלסטיני תזדקק לשלם לכל הפחות 150% מהשכר הממוצע במשק / צילום: Shutterstock
חברה שמעוניינת להעסיק מתכנת פלסטיני תזדקק לשלם לכל הפחות 150% מהשכר הממוצע במשק / צילום: Shutterstock

ביום ראשון ביצעה הממשלה צעד נוסף להגדרת ההייטק הישראלי כענף המצוי במחסור בידיים עובדות, ואישרה באופן רשמי את הרחבת המכסות לעובדים מהרשות הפלסטינית, נוסף על ענפים אחרים - בניין, חקלאות, תעשייה ושירותים. בפועל, המכסה מאפשרת למתכנתים או הנדסאים פלסטינים מיהודה ושומרון להכנס לעבודה בישראל מדי יום ולהפוך לעובדים מן המניין בכל חברת הייטק בישראל בה יחפצו. זאת, במידה וימצאו אחת כזו שתסכים לשכור את שירותיהם באופן ישיר ולשלם להם לפחות 17,000 שקל בחודש.

התוכנית היא חלק ממהלך אותו מובילים כמה שרים, בהם שרת החדשנות אורית פרקש הכהן, שרת הפנים איילת שקד וראש הממשלה נפתלי בנט, והיא נועדה לסייע לענף ההייטק להתמודד עם המחסור בידיים עובדות מחד, ולקדם רפורמות מיסוי על רווחי החברות וקרנות ההון סיכון מאידך. במסגרת זו מקודמת למשל התוכנית להבאת העובדים הזרים להייטק, הכוללת הקלות בהוצאת ויזות מומחה לעובדי הייטק מנוסים שאינם יהודים; יוזמה לאיתור מהנדסים יהודים וישראלים לשעבר בארה"ב ובבריטניה, ותמרוצם לעלות לישראל; שילוב סטודנטים זרים בהייטק הישראלי; ומימון תקני תואר שלישי ופוסט דוקטורט בתחום הבינה המלאכותית.

אבטלה בהייטק הפלסטיני

למרות הרעש הרב שיצרה התוכנית, היא מוגדרת בסך הכל כפיילוט שיכלול 500 עובדים בלבד עד 2024. רק לאחר מכן ימונה צוות בין-משרדי שיבחן את האפקטיביות של שילוב העובדים הפלסטינים בתעשייה הישראלית, את השפעתו על שילוב עובדים ישראליים בענף ואת ההשפעה על הכלכלה הפלסטינית, ויוכל להביא לאישור הממשלה את הארכת התוכנית, ביטולה או את הגדלת המכסה.

כלומר, עד שנת 2025 לא נראה גל של מתכנתים מרמאללה מציף את תל אביב. מאות בודדות של עובדים אינם יותר מאשר טיפה בים ביחס למחסור הרשמי של עובדי הייטק בישראל, המוערך על ידי רשות החדשנות באופן שמרני בכ-14,000 איש. מנגד, לפי נתוני המשרד לשיתוף פעולה אזורי, ברשות הפלסטינית קיימת אבטלת הייטק גבוהה, המוערכת בכ־22 אלף בוגרי תארים טכנולוגיים שאינם מועסקים בתחומים אותם למדו, ועוד 5,000 מהנדסים מובטלים הזמינים לעבודה באופן מיידי. לפי משרד הפנים בישראל, 75% מכלל בוגרי האוניברסיטה בחוגי ההנדסה והטכנולוגיה ברשות הפלסטינית אינם מוצאים עבודה מתאימה לכישוריהם.

למרות הרצון הטוב, בכירים בענף ההייטק ברשות הפלסטינית מתקשים לברך על התוכנית. "אין אבטלת הייטק ברשות הפלסטינית", אומר לגלובס טארק מעיה, מנכ"ל חברת התוכנה אקסלט (Exalt) המעסיקה 280 מתכנתים ברמאללה והמספקת שירותי תוכנה לחברות ישראליות ובינלאומיות. "אין עובד בר-העסקה שאינו מועסק כבר. יש לנו יותר ביקוש לעובדי הייטק מאשר היצע, ואנחנו עובדים קשה מול אוניברסיטאות ומכוני הכשרה כדי להדביק את הביקוש. אם כבר, התוכנית עושה קניבליזציה להייטק הפלסטיני, כיוון שמצטיינים יעברו מחברה אחת לאחרת בתמורה לשכר גבוה יותר".

יש לציין, כי הסתירה שבין נתוני משרד הפנים לדבריו של מעיה על מחסור חמור בהייטק הפלסטיני נובעת מהעובדה שרבים מהמובטלים אינם עומדים בדרישות הסף של חברות ההייטק המקומיות, בדומה לישראל.

חוסר התעניינות

פנייה למרבית חברות ההייטק בישראל סיפקה תמונה של חוסר עניין בתוכנית. חברות ההייטק ומרכזי פיתוח בינלאומיים מעסיקים עובדים פלסטינים באמצעות מיקור חוץ, והתוכנית איננה כוללת תמריץ להעסקה ישירה של עובדים שכאלה. הנה כמה שאלות ותשובות שיסייעו שיסייעו ליזם הישראלי להתמצא בתוכנית:

האם כל מתכנת פלסטיני יכול להגיש בקשה לעבוד בישראל?
התוכנית פתוחה רק לעובדי הייטק מיהודה ושומרון, וכאלה שאותרו מראש על ידי חברות הייטק. הבקשה לאשרה מוגשת לרשות האוכלוסין על ידי חברה ישראלית, המוכרת כחברת הייטק ברשות החדשנות, שמעוניינת להעסיק עובד מסוים לאחר שאיתרה אותו. עם האישור, רשות האוכלוסין עומדת בקשר עם המנהל האזרחי ביהודה ושומרון על מנת לאפשר לעובד מעבר יומיומי מהיר. במידה והעובד עוזב או מועזב ממקום עבודתו, קיים נוהל המאפשר לו לשמור על אשרת הכניסה שלו תוך שהוא מחפש עבודה בחברת הייטק ישראלית אחרת.

 

חברה שמעוניינת להעסיק מתכנת פלסטיני תזדקק לשלם לכל הפחות 150% מהשכר הממוצע במשק, או מעל כ-17,000 שקל. מדובר בשכר גבוה יחסית למה שרגילות חברות ישראליות לשלם ביהודה ושומרון, שם משכורת טובה בהייטק עומדת על 3,000 דולר (כ-9,300 שקלים), אם כי בהשוואה לעובדי הייטק ישראלים זהו שכר נמוך והוא מאפיין בדרך כלל עובדים מתחילים בענף שמאחוריהם שנה או שנתיים ניסיון בלבד.

אני מעסיק כבר היום פלסטינים מרחוק. למה אני צריך להעביר אותם כל יום במחסומים לתל אביב?
ההערכה היא כי כבר כיום מועסקים מרחוק בין 600 ל-1,000 עובדי תוכנה פלסטיניים בתעשייה הישראלית באמצעות חברות קבלן מקומיות משכם, רמאללה, בית לחם ובית ג’אללה. בין החברות המעסיקות נמנות עסאל טק (ASAL tech) מרמאללה, שעובדת עם מרכזי הפיתוח של אנבידיה, סיסקו ואינטל בישראל; ואקסלט (Exalt), גם היא מרמאללה, המשרתת חברות סטארט-אפ ישראליות כמו קייטו נטוורקס וקווילט וסניפים של ענקיות אמריקאיות בישראל, כמו נוקיה ו-HP. חברות ישראליות לא יוותרו כל כך מהר על העסקת עובדים ברשות הפלסטינית במודל של אוף-שור ובשכר נמוך שנע בין 2,000 ל- 3,000 דולר. עם זאת, כמה מהם הביעו נכונות לשכור ישירות כמה עובדים מצטיינים, גם אם הדבר כרוך בתשלום גבוה יותר של 17,000 שקל ומעלה.

אלעד ברעם, מנהל מערך הבדיקות האוטומטיות בחברת הסייבר קייטו נטוורקס, שכבר מעסיק שלוש שנים כ- 15 מהנדסים ברמאללה ובשכם באמצעות שירות מיקור חוץ אומר כי התוכנית תסייע לו לשכור שני עובדים ישירות.

בעיית המחסומים

שכירה ישירה של מתכנת פלסטיני מתוך צפייה לראותו במשרד מדי יום היא בעייתית, וחברות ההייטק מבינות זאת. הנפקת אשרות כניסה לעובדי הייטק, בדיוק כפי שהן מונפקות לעובדי חקלאות או בניין, היא עניין פלואידי. אירועים ביטחוניים ומצבי חירום שונים יכולים להשבית את המחסומים בגדה בכל רגע. "הבעיה עם המחסומים, גם עבור מי שיש לו אישור עבודה בישראל, היא שהם בלתי צפויים", אומר מעיה. בעוד שברשות האוכלוסין מבטיחים מעבר מהיר ביותר, מעיה טוען כי בעלי אישור עבודה יכולים לעבור את המחסומים בתוך עשר דקות בפעם אחת ובתוך שעה וחצי בפעם אחרת".

לדברי מריאן כהן, יו"ר איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים, התוכנית תהיה רלוונטית יותר להנדסאים או מפעילי מכונות מתוחכמות במפעלי הייטק מאשר למתכנתים שיכולים לעבוד מרחוק. "אבל אין מקום לקביעת מינימום שכר, שכן המשכורות נקבעות לפי מחיר השוק. אם יהיה כדאי לעובד פלסטיני להגיע לכאן, הוא יבוא", הוא מוסיף.

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים