גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהגרים הלכודים בגבול בין פולין ובלארוס מתמודדים עם שלג, מזל"טים וחזירי בר

אלפי חיילים מסיירים בגבול עם תחילת החורף ● ארגוני זכויות אדם מזהירים שיהיו מקרי מוות נוספים

ניידות משטרה פולניות נוסעות חזרה מהגבול עם בלארוס, סמוך לכפר קוזניצה / צילום: Associated Press, Matthias Schrader
ניידות משטרה פולניות נוסעות חזרה מהגבול עם בלארוס, סמוך לכפר קוזניצה / צילום: Associated Press, Matthias Schrader

עימות בגבול האיחוד האירופי עם בלארוס הופך למשחק חתול ועכבר מתמשך במזרח פולין, כשמהגרים מתפצלים לקבוצות קטנות על מנת להתחמק מאלפי החיילים שנשלחים ללכוד אותם.

בשלג העבה, חיילים פולנים מפטרלים ביערות סמוך לגבול, כחלק ממבצע מתוגבר בן 24 שעות למצוא אנשים שבממשלת פולין אומרים שבלארוס מעודדת לחצות את הגבול לשטח האיחוד האירופי.

חיילים אחרים מתחבאים מאחורי עצים, משקיפים על הכבישים האחוריים בחיפוש אחר מכוניות החשודות בהברחת בני אדם. מזל"טים ומסוקים מזמזמים מעל משאיות צבאיות המתגלגלות לשמורת הטבע ביאלויישה הסמוכה, אחד היערות הקדומים באירופה ושטח המרעה של ביזונים וחזירי בר.

ועל אף כל זה, קבוצות קטנות מתימן, עיראק, השטחים הפלסטיניים ומקומות אחרים ממשיכות להגיע, חוצים את הנחלים הקפואים ובודקים את מזלם במה שהפך לגבול הלאומי המתוח ביותר באירופה. ההתפתחויות האלה הפכו למשבר ממושך, אם כי שקט יחסית, באגף המזרחי של האיחוד האירופי החורף.

ארגוני זכויות אדם מזהירים מעלייה בכמות ההרוגים עם בוא החורף

פולין שיגרה כ-10,000 חיילים לאורך 150 מייל של אדמות מרעה מרוחקות ומבודדות, לאחר שכ-2,000 מבקשי מקלט בשבוע שעבר עטו על מחסום דרכים קרוב לכפר קוזניצה. חיילים פולנים השתמשו בגז מדמיע וזרנוק מים לפזר את ההמון, ובלארוס פירקה מאז את מחנות האוהלים, ובכך הורידה לעת עתה את גובה הלהבות.

ארגוני זכויות אדם מזהירים מעלייה בכמות ההרוגים עם בוא החורף. ביום שלישי, קהילה של פולנים מוסלמים בצפון מזרח המדינה אמרו שקברו וולד מת שאימו העיראקית הפילה בזמן שהעבירה את חמישה ילדיה בגבול. היא עדיין במצב קשה ומאושפזת בבית חולים לא רחוק משם, כך נמסר ממשמר הגבול של פולין.

המשבר מגיע לשיא בכפרים מרוחקים כמו סודזיאלובו, כפר קטנטן שהמאות הבודדות של תושביו חיים שמונה קילומטר מהגבול עם בלארוס. הקיץ, כשאנשים מתימן, קונגו, ועיראק החלו להגיע לכפר, קיבלו אותם הכפריים הפולנים עם ארוחות חמות וכוסות מים. לאחרונה, קבוצה גדולה יחסית הפריעה לחגיגות לידת תינוק חדש בכפר, והכפריים דרשו מהממשלה שתשלח יותר חיילים וכוחות ביטחון לאזור.

בימינו, תושבי האזור נותנים מרק ועוגות תוצרת בית לחיילים שאמורים לשמור על הגבול והם מתפללים לשלום החיילים מדי לילה. פולנים אחרים מחביאים בשקט את המהגרים באסמים שלהם, ושומרים על שתיקה כשמשאיות עם רמקולים נוסעות באזור ומזהירות על מצב החירום.

"לא ידוע מאיפה באות הקבוצות האלה, או אם הם לא יציתו שריפה כלשהי", אמר ראש הכפר תדיאוש טוקייביץ. "הנוכחות המוגברת של הצבא גורמת לתושבים להרגיש בטוחים יותר".

מהגרים מתחממים סמוך לגבול בלארוס-פולין / צילום: Associated Press, Maxim Guchek/BelTA

פולין היא רק אחת משלוש מדינות - כולל לטביה וליטא - שהכריזו על מצב חירום לאורך הגבול שלהן עם בלארוס, ושלחו אלפי חיילים לחסום כבישים ולמצוא מהגרים באזור שהמשטרה הצבאית עושה בו סיורים ונפרש על מאות קילומטרים במזרח אירופה. הצעדים החמורים האלה ננקטו עם תמיכה מוצהרת של מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל, שבשנים קודמות גינו את פולין על מדיניות ההגירה הקשוחה שלה לאחר העלייה ב-2015 במספר המהגרים, כאשר יותר ממיליון איש באו אליה מסוריה או מהים התיכון.

רוסיה הכחישה מעורבות בסכסוך

הפעם, האיחוד האירופי - שנע בחדות לימין בכל הנוגע לשמירה על הגבולות - תמך בתגובה הפולנית, בין היתר בגלל שבכירים באיחוד רואים את המשבר כמשבר מלאכותי שיוצר על ידי הרודן הבלארוסי אלכנדר לוקשנקו. ארה"ב והאיחוד האירופי הטילו סנקציות על לוקשנקו ועל בני בריתו הפוליטיים.

נראה כי רוסיה ובלארוס מכינות את השטח לגל שני של פליטים מאפגניסטן, כך אמר ראש הממשלה הפולני מתיאוש מורבייצקי ביום ראשון. "בסבירות גבוה, יתבצע ניסיון להשתמש במשבר באפגניסטן כפרק נוסף במשבר הפליטים", אמר. רוסיה הכחישה מעורבות בסכסוך ובלארוס אומרת שהיא פשוט דואגת לפליטים שנמנעה מהם כניסה לפולין.

בחודש הבא, פולין תקים חומה בגובה שלושה מטר עם עמודי פלדה וחוטי תיל ותזווד אותה בחיישני חום גוף, מצלמות אבטחה וחיישני תנועה. המועצה האירופית של האיחוד האירופי, שפעם השוותה בין מכשולים כאלה לחומת ברלין, כיום דנה בדרכים לסייע למדינות כמו פולין לממן את החומה. הצבא הבריטי שולח כ-150 מהנדסים על מנת לעזור לפולין להקים את החומה.

מהנדסי הצבא הפולני ויחידות חבלנים כבר נמצאים בגבול, מתכוננים לבנייה ושומרים על סלילי גדר התיל שפולין העמידה שם כמחסום זמני. חיילים מהדיביזיה הממוכנת מס' 16 הקימו עמדות תצפית, ועושים סיורים רגליים סביב השעון בשלוש משמרות. מלונות קטנים וכפריים באזור, שלרוב מארחים טיילים חובבי טבע שבאו ליער הפראי שם, עמוסים בפקידי הגירה או באנשים מיחידת לוחמה בטרור ששותים וחוגגים אל תוך הלילה לפני שהם יוצאים לסיורים ביערות בבוקר.

סיירי גבול פולנים התופסים מהגרים על חם נותנים להם שתי אפשרויות: לבקש מקלט בפולין, צעד המונע מהם לנסות להגיע לגרמניה - היעד המועדף עליהם - או לחזור מיידית לבלארוס. קציני הגירה בשתי המדינות היו פעם עושים קמפינג ושטים ביחד בסירות קאנו, אך לא עוד, כך אמרה קטרזינה זלווסקה, דוברת של משרד המכס של פולין בפודלזי, אזור הסמוך לגבול.

"צריכים להבין שיש כאן בני אדם"

מעבר לגבול, חיילים בלארוסים העבירו אלפי מהגרים שחנו בערי אוהלים גדולות למחסנים מקורים כשמזג האוויר נעשה קר. מהגרים אחרים עשו מסעות באדמות ביצה רטובות במשך קילומטרים רבים, דרך נהרות רדודים או במקומות בהם גובה המים מאפשר להם להקים גשרים מאולתרים, כך סיפר רב סרן מארק נאבז'דיוק, קצין המשרת סמוך לגבול. חלקם חתכו את גדר התיל במזמרות תיל שהם אומרים שקיבלו מהצבא הבלארוסי, סיפר הקצין.

"הם מקבלים את הכלים מהבלארוסים, והחיילים של בלארוס לעתים קרובות אפילו עוזרים להם לחתוך את גדרות התיל", אמר. "בלב המשבר נמצאת ההחלטה של הכוחות הבלארוסים לדחוף את המהגרים האלה דרך הגבול הפולני. הם מביאים אותם לקרבת הגבול במטרה אחת: להעביר אותם באופן לא חוקי".

בכפר בוהוניקי, כעשרה קילומטר מהגבול, גרה קהילה של פולנים מוסלמים הנמצאים בפולין כבר מאות שנים. ארבעה תילי עפר בבית הקברות בבוהוניקי מכסים את גופותיהם של המהגרים שמתו בעת חציית הגבול. אדם נוסף, שגופתו נמצאה כשהוא אוחז בספר תנ"ך, נקברה ביום שני בבית הקברות הקתולי בעיר הסמוכה סוקולקה.

בלילה, תושבי האזור שומעים את הרעש של אזעקות המכוניות, הכלבים הנובחים או צעקות מוזרות בשפות שאינם מכירים מגיחות מהיער. אנשי הכפר נתנו ממתקים ותפוחים לחיילים המוצבים ברחובות, ואספו בגדים ומזון לתת למהגרים העוברים בעיירה הקטנה כשמבטיהם מראים את התשישות והפחד שלהם, כך אמרה אווה קוליקווסקה, ראשת העיר של בוהוניקי.

"איפשהו בתוך כל זה אנחנו צריכים להבין שיש כאן בני אדם", אמרה.

עוד כתבות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם