גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עקבות הקוקאין הובילו מאירופה לאקוודור: כך נראה המרדף אחר סוחר סמים חמקני

קטטה בכיכר בפירנצה שבאיטליה העירה את תשומת-לב השוטרים לכנופייה שלטענתם הציפה את אירופה בקוקאין ● מבצע שארך שנה הוביל אותם למנהיג - מתנקש אלבני שכלוא באקוודור

חבילות קוקאין שנעצרו בקולומביה / צילום: Reuters, משטרת קולומביה
חבילות קוקאין שנעצרו בקולומביה / צילום: Reuters, משטרת קולומביה

המשטרה בפירנצה אומרת שעקבה אחרי רשת נרחבת שהציפה את אירופה בקוקאין והובילה אותה למנהיג לא צפוי: מתנקש אלבני שכלוא באקוודור.

המבצע, שלקח שנה, חשף איך קבוצות פושעים חדשות מנצלות את הגלובליזציה והופכות את אירופה ליריבה של ארה"ב על התואר המפוקפק שוק הקוקאין הגדול ביותר בעולם, כך אומרים במנהל אכיפת הסמים האמריקאי (DEA).

"הארגונים האלבניים מאוד חזקים"

המשטרה אומרת שהאלבני, דריטן רשפי, מצא מקור לקוקאין בקולומביה דרך אחד האסירים האחרים. בעזרת טלפון מוכמן, ארגון משלוחים השווים מאות מיליוני דולרים על ספינות הובלה לנמלים בהולנד, העביר את הרווחים הלאה ופיקד על התקפות נגד יריביו, כולל שני מקרי רצח, כך אומרים בכירים באיטליה.

נתיבי הסחר ההומים, הגבולות הפתוחים ותקשורת מודרנית מאובטחת עזרו לארגונים כמו של רשפי להזין את הרעב האירופי לקוקאין. המבצע להפלת הרשת שלו, בהובלת נציבת המשטרה בפירנצה אמיליה דל פרטה ובמעורבות של תובעים מקומיים ושוטרים במדינות אחרות באירופה, היה אחת ההצלחות לרשויות ביבשת, שנאבקות להכיל את כמויות הסם המגיעות אליה.

רוב המשלוחים נכנסים לאירופה דרך נמלים מסחריים כשהם מוסתרים במכולות המגיעות במספרים גדולים מכדי שניתן יהיה לבדוק את תכולתן אחת אחת. מרגע שהן מגיעות לחוף, הקוקאין מסולק מהן במהירות. מדינות האיחוד האירופי הסירו ברובן את הגבולות ביניהן, אבל כוחות משטרה נותרו לאומיים. אירופול, סוכנות המשטרה האירופאית, הפכה למרכז חיוני של שיתוף פעולה, אבל פקידים בכירים אומרים שחסמים בירוקרטיים ומחסומי שפה מעכבים את עבודת הסוכנות ואנשיה זקוקים למשאבים נוספים.

קבוצות עבריינים חדשות צצו באירופה. בכירים ביבשת אומרים שהרשת של רשפי, המכונה קומפניה בלו (Kompania Bello), הייתה אחת הרשתות הגדולות הקשורה לאלבניה, מדינה בלקנית קטנה שיש לה גולים רבים באירופה.

"הארגונים האלבניים מאוד חזקים", אמר פרנצ'סקו מסינה, מנהל לוחמה בפשע במשטרה הלאומית של איטליה. "הם פלשו לשוק הקוקאין במידה כזו שכיום זה אחד הארגונים הכי חזקים שאנו נלחמים בהם".

החקירה שנמשכה שש שנים הסתיימה בספטמבר שנה שעברה, לאחר שנעשו במסגרתה יותר ממאה מעצרים בעשר מדינות על אישומים של סחר בינלאומי בסמים והתקפות אלימות. איטליה ביקשה מאקוודור להסגיר לידיה את רשפי על אישומים של הקמת וניהול ארגון פשע בינלאומי המעורב בסחר בסמים ובהלבנת הון.

את רשפי, בן 41, לא ניתן היה להשיג לתגובה. עורך דינו באקוודור נורה ונהרג באפריל. עורך דין שכיום מייצג אותו באלבניה סירב להגיב. רשויות הכלא באקוודור אמרו שלאסירים אין גישה לטלפונים ניידים. בפועל, הרשויות מודיעות באופן שגרתי על החרמת טלפונים, סמים וכלי נשק מהאסירים.

העלייה והנפילה של רשפי

התיאור להלן על העלייה והנפילה של ארגונו של רשפי מבוסס על ראיונות עם שישה בכירים במערכת אכיפת החוק באיטליה והאיחוד האירופי ועל מסמכי בית משפט מאיטליה.

המבצע שהסתיים בלכידתו של רשפי החל בפשיטה בפירנצה באפריל 2014. המשטרה עצרה כמה אלבנים שהתקוטטו על עסקי הזנות, וחקירה נוספת הובילה את החוקרים לחשוד שהם קשורים גם לסחר בסמים.

במהלך חיפוש בדירה, גילתה המשטרה מכשיר בלאקברי שהכיל 10 סיסמאות מספריות, קודי כניסה למכשירים אחרים, אך ללא שמות או מספרי טלפונים המזהים את הבעלים.

שופט הורה לחברת בלאקברי לספק גישה למסרים המוצפנים של הסיסמה היחידה שעדיין הייתה מחוברת למכשיר פעיל. המסרים חשפו שקבוצה של אלבנים הביאה קוקאין מהולנד ונתנה אותו לארגון פושעים חזק בדרום איטליה.

"בשלב זה הבנו שהם חייבים להיות ארגון גדול עם שוק משלו", אמרה דל פרטה, שוטרת וותיקה בת 33 שבשגרה מתמודדת עם הסרסורים וסוחרי הסמים הקטנים של פירנצה.

המשטרה השיגה גישה לסיסמאות נוספות ומדינות אחרות הצטרפו לחקירה, וחשפו שהאלבנים השתמשו בהולנד כמרכז להפצת קוקאין ברחבי אירופה.

דל פרטה וארבעה עמיתים שלה עברו על ההודעות שהגיעו מכל מיני מיקומים בעולם כמעט בזמן אמת.

הצוות שלה הקים חשבונות דמה ברשתות חברתיות על מנת לעקוב אחרי פרופילים של חשודים אפשריים, והשתמש בלייקים ותגובות על מנת להתאים אותם לחשבונות בלאקברי.

עד 2016, ידעו שהמנהיג נמצא באקוודור אבל לא יכלו לזהות אותו. ואז, רמזים מוזרים החלו לצוץ בשיחות שלו. "אני יוצא לזמן שלי בחצר", כתב בהודעה אחת. בהודעה אחרת, אמר ש"אני צריך להחביא את הטלפון שלי".

כאשר בשיחה נוספת הזכיר הרשעה, דל פרטה הבינה שהוא נמצא מאחורי סורגים, ולמשטרה לא לקח זמן רב להבין שמדובר ברשפי. אופיו של רשפי עוצב על ידי הקשיים הכלכליים והאלימות העבריינית שאחזו באלבניה בשנות ה־90 כשהמדינה יצאה מהשלטון הקומוניסטי.

הראשונה מתוך שלושה מקרי בריחה מהכלא

ב־1999, כשעדיין היה נער, ביצע רצח מוזמן של שוטר בבר, וכשריסס אותו בכדורים מרובה קלצ'ניקוב הרג עוד אדם שהיה לידו, כך אמר ארבן פרשרי, תובע בכיר באלבניה בדימוס. המשטרה עצרה את רשפי רק בינואר 2006 בבירת המדינה, טיראנה.

באותו ערב, ברח רשפי מחדר החקירות לאחר שפתח מנעול שבור באצבעו ואמר לשומר שהמשטרה סיימה לחקור אותו. מאוחר יותר הרשיע אותו בית משפט ברצח, שלא בנוכחותו.

זו הייתה הראשונה משלושה מקרים של בריחה מהכלא לאחר שהמשטרה באירופה רדפה אחריו ברחבי היבשת על אישומים של סחר בסמים ואישומים אחרים. באיטליה, ניסר את סורגי התא שלו בכלא והצליח לברוח. בבלגיה, טיפס על חומת בית הכלא וקפץ לצד השני.

עיתונאי אלבני פרסם בשנה שעברה מה שאמר שהיה ראיון עם רשפי, שבו הנאשם אמר שהאשמה שגויה ברצח גרמה לו לברוח מהמדינה, מנעה ממנו למצוא עבודה לגיטימית במערב אירופה והכריחה אותו לחיות חיים של פשיעת סמים.

"האינסטינקט ההישרדותי הוביל אותי בכיוון הזה", צוטט בראיון.

הפעם הבאה שהמשטרה תפסה אותו הייתה באקוודור ב־2014, שם נתפס כשברשותו יותר מ־270 קילוגרמים של קוקאין, כך אומרים באינטרפול, המשטרה הבינלאומית.

בכלא באקוודור, יצר רשפי קשר עם סוחר סמים אקוודורי שהיו לו קשרים לקרטלים חזקים בקולומביה ובמקסיקו.

הקוקאין נשלח מעבר לאוקיינוס בספינות תובלה, בעיקר לנמלים בהולנד, שם היו לאחד מחברי הכנופייה קשרים עם עובדי נמל מושחתים. כ־50 קילו היו מובאים לחוף כל יום, מוסעים לאחסנה ולמרכזי עיבוד ואז נשלחים לאיטליה ולשווקים אחרים במכוניות שיש להן רצפה כפולה.

"בואו ניכנס לשוק עם השם שלנו"

רשפי פיקד באופן ישיר על כמה אלבנים באקוודור, הולנד, איטליה ואלבניה והיו לו שותפים עסקיים ברוב מערב אירופה ששלטו בערוצי הפצת הקוקאין ברחבי היבשת.

כשהארגון של רשפי גדל, ביקש לבלוט לעומת אחרים. "בואו ניכנס לשוק עם השם שלנו" כתב לרשפי המתאם של הארגון באיטליה ב־2016. "המותג שלנו עדיין לא מוכר".

רשפי כתב לו בחזרה, והציע את השם בלו, שמשמעותו "יפה". לא עבר זמן רב ולבני הקוקאין של הארגון היו חתומות במותג שלה.

רשפי שלט בקומפניה בלו בשילוב של כריזמה ואלימות. הוא הורה על פעולות תקיפה רבות ולפחות שני מקרי רצח, אחד באקוודור ואחד באלבניה, כך אומרים במשטרת איטליה. מקורבים שלו שנעצרו סירבו לדבר, מחשש שיבוצעו פעולות נקמה נגד משפחותיהם, אמרה דל פרטה.

אלבנים שהיו בצרות פנו אליו לקבלת סיוע. כשרשפי שמע ששלושה מבני עמו ברחו מכלא ברומא בשלוש בבוקר יום אחד ב־2016, ארגן סירה שתאסוף אותם בחוף הדרומי של איטליה ותשיט אותם לאלבניה.

רשפי העביר מזומנים באוקיינוס האטלנטי על ידי שימוש במערכת "הכסף הטס" הסינית "פייגיאן", שבה כסף המופקד אצל סוכן במדינה מסוימת יכול להיאסף מסוכן במדינה אחרת, בלי להותיר ניירת רבה. הוא גם חסך כסף על עמלות בכך שהשתמש בשליחים משלו. ביוני 2016, המשטרה בפירנצה נתנה טיפ לעמיתיה באקוודור, שתפסו שליח בשדה התעופה גואייקיל עם 350 אלף אירו, כ־392 אלף דולר, שהיו מוחבאים בריפוד של המזוודה שנשא.

הצוות של דל פרטה חגג כל תפיסה של כסף או קוקאין עם בקבוק של פרוסקו או ברנדי יווני. כיום מסודרים בשורה כ־20 בקבוקים על ארון במשרד הקטן שלה.

"זה היה מבחן גדול בשבילנו" אמרה. "לא עשינו בפירנצה משהו בסדר גודל כזה לפני כן".

ריאן דובי השתתף בהכנת הכתבה

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"