גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אומיקרון מדגיש את הסיכון של שיעור התחסנות נמוך במדינות עניות

הזן החדש של נגיף הקורונה זוהה לראשונה באפריקה, שם רק 7% מהאוכלוסייה מחוסנת במלואה, בעוד שבמערב שיעור החיסון עומד על 58%־67%

חיסון לקורונה בדרום אפריקה / צילום: Associated Press, Themba Hadebe
חיסון לקורונה בדרום אפריקה / צילום: Associated Press, Themba Hadebe

הזיהוי של זן חדש של נגיף הקורונה עם מוטציות רבות בדרום אפריקה בשבוע האחרון מדגיש את הסיכון לבריאות הציבור בקרב אוכלוסיות גדולות ולא מחוסנות בעולם המתפתח, שם נאבקות המדינות להשיג חיסונים בעוד שהנגיף מתפשט ומתפתח.

בסך הכל, רק 7% מהאנשים באפריקה מחוסנים במלואם, לעומת כ־42% מאוכלוסיית העולם כולו - על פי אוניברסיטת אוקספורד. באירופה ובארה"ב, רמות החיסון עומדות על 67% ועל 58%.

 

הפער הזה, כך אומרים מומחי בריאות הציבור, עזר לפתוח את הדלת לעליית הווריאנט האחרון, שיש בו יותר מ־50 מוטציות - כולל 30 על חלבון הספייק, החלבון אותו תוקפים החיסונים - לעומת הזן שהתגלה בסין לפני שנתיים.

מדעני ארגון הבריאות העולמי הכריזו ביום שישי שהזן החדש, שכינו אותו אומיקרון, הוא "וריאנט מדאיג", ואמרו שהעדויות מצביעות על כך שהוא יותר מדבק ויכול להדביק גם אנשים שחלו בעבר בקורונה או אנשים מחוסנים.

הווריאנט שכרגע נפוץ בעולם, דלתא, זוהה לראשונה בהודו וגרם לעלייה בהדבקות שהגיעה באביב האחרון במדינה, שמעט מתושביה קיבלו חיסוני קורונה, לשיא של 400 אלף מקרים ביום. כשליש מתושבי הודו מחוסנים לגמרי כיום, אך אזורים נרחבים של העולם המתפתח מפגרים אחרי נתון זה בהרבה.

במדינה המאוכלסת ביותר באפריקה, ניגריה, רק 1.7% מהאנשים מחוסנים לגמרי מתוך אוכלוסייה של 206 מיליון נפש. במדינה השנייה המאוכלסת ביותר באפריקה, אתיופיה, הלכודה כעת במלחמת אזרחים, רק 1.2% מהתושבים חוסנו.

העולם עלול להידרדר למעגל מסוכן

כמה מומחי בריאות הציבור אומרים שהם חוששים שהעולם עלול להידרדר למעגל מסוכן שבו זנים חדשים ומדאיגים מתפתחים בקרב אוכלוסיות לא מחוסנות, וגורמים למדינות המחוסנות יותר להזמין זריקות דחף, מה שיקשה עוד יותר על הבאת חיסונים לעולם המתפתח.

"אנחנו במצב שבו מדינות בעלות הכנסה גבוהה ימשיכו לקבל חיסוני דחף באופן שגרתי, בעוד שאנשים במדינות בעלות הכנסה נמוכה עוד לא קיבלו את המנה הראשונה של החיסון", אמרה אלכסנדרה פלאן, פרופסורית אסיסטנטית לבריאות הציבור ובריאות עולמית באוניברסיטת ג'ורג'טאון.

על מנת לעזור לסגור את הפער, הודיע במאי ממשל ביידן שיתמוך בהשהיה זמנית של רישום הפטנטים וקניין רוחני אחר הקשורים לחיסונים. הרעיון היה לתת למדינות מתפתחות לייצר חיסונים בעצמן לאוכלוסיות שלהן.

תומכי הרעיון הזה, כולל דרום אפריקה והודו, לא הצליחו להגיע להסכמים עם מתנגדיו, כולל האיחוד האירופי, שאמרו שהסרת הגנות הפטנטים תדכא את ההשקעה במחקר תרופות ולא תקל בסוף על מגפה.

ביידן: לוותר על הגנות הקניין הרוחני על חיסונים

ביום שישי קרא הנשיא ביידן מחדש למדינות לוותר על הגנות הקניין הרוחני על החיסונים. "החדשות האלה היום מדגישות את החשיבות של פעולה מהירה בנושא זה", אמר.

הווריאנט החדש כבר התפשט לכמה מדינות דרום אפריקאיות אחרות, וכן לאירופה ולסין, וגרם לעצירת הטיסות הבינלאומיות ולממשלות לשקול מחדש צעדי סגר שהן מאוד היו רוצות להימנע מהם.

מניות, מחירי הנפט ואגרות חוב ממשלתיות כולם ירדו ביום שישי כשחברות התכוננו לאפשרות העגומה שהפרעות המגפה ימשיכו אל תוך 2022.

בשלב זה עדיין לא ברור היכן צץ הווריאנט החדש. דרום אפריקה פיתחה מערכת מעקב יסודית, העושה ריצוף גנטי של דגימות של נגיף הקורונה, על מנת להבין איך הוא משתנה, והמשמעות של זה עשויה להיות שזו פשוט המדינה בה התגלה הזן החדש, אך לא המקום בו הוא התפתח.

כמו כן, אפריקה אינה לבד בכך שחלקים גדולים מאוכלוסייתה לא מחוסנים. בדרום אפריקה, שחיסנה כ־24% מאוכלוסייתה, יעברו כנראה בקרוב את בולגריה, המדינה הכי פחות מחוסנת באיחוד האירופי, שיש בה מלאי חיסונים גדול הודות לרכישות שעשה האיחוד האירופי במיליארדי דולרים, אבל עדיין צריכה לשכנע יותר מ־25% מהאוכלוסייה שלה לקבל את החיסון.

מה שברור, כך אומרים מומחי בריאות הציבור, הוא כמה השיקום מהמגפה ושיקום הכלכלה העולמית, אפילו במדינות עשירות, תלוי גם בהגדלת מלאי החיסונים וגם בעידוד הביקוש להם במקומות עניים בעולם בהם אנשים עדיין לא מתחסנים.

במשך רוב השנה, אפריקה הייתה בשולי הפצת החיסונית המסיבית בעולם. Covax, הקמפיין בתמיכת ארגון הבריאות העולמי להביא מנות חיסון למדינות בעלות הכנסה נמוכה, הצליח לשלוח רק 544 מיליון מנות, כשליש ממה שתכנן לשלוח עד עתה.

איסורי יבוא, תקלות בייצור והתפשטות זן דלתא המדבק יותר ברחבי הודו, יצרנית החיסונים הגדולה ביותר בעולם, עיכבו את הפצת הזריקות. המכשולים האלה סוף סוף מוסרים, וב־Covax צופים שלפחות 400 מיליון מנות חיסון נוספות יישלחו בחודש הקרוב.

יצרנים ברחבי העולם נמצאים במסלול לייצר סך של 12 מיליארד מנות עד סוף השנה, על פי הפדרציה הבינלאומית של יצרנים ואיגודים, קבוצת לובי של התעשייה. מדובר ביותר מ־11 מיליארד מנות שבארגון הבריאות העולמי אומרים שנחוצות על מנת להזריק שתי מנות ל־70% מאוכלוסיית העולם.

ועדיין, הזמנות עצומות מהמלאי הזה הולכות למדינות עשירות, שם יש סכנה שיאוחסנו במחסנים. מדינות עניות פחות יודעות מתי המנות שלהן צפויות להגיע.

ככל שהמלאי גדל, נתקלות הרשויות באתגרים חדשים, ביניהם הביקוש. אנשים במקומות בהם יש מעט מקרים - או שאין בהם חולים מאומתים בגלל מיעוט בדיקות וטיפול בבתי החולים - פחות לחוצים לקבל את החיסון.

כאב ראש למדינות ללא חשמל יציב

באוכלוסייה הצעירה יחסית באפריקה היו פחות מקרי מוות בגלל הקורונה מאשר במדינות המבוגרות יותר באירופה ובאמריקה, אם כי הנתונים הרשמיים מעריכים את הפגיעה של המחלה בהערכת חסר גדולה. מומחי בריאות הציבור בילו עשורים במאבק נגד הססנות בקבלת חיסונים באזורים שמרנים מאוד כמו צפון ניגריה, שם אוכלוסייה מוסלמית גדולה לעתים קרובות סקפטית לגבי הכוונות של ארגונים לא ממשלתיים ממדינות המערב.

"הרבה חיסונים מגיעים כעת ושיעור קבלתם מאתגר", אמר ג'ון נקנגזונג, וירולוג מקאמרון ומנהל מרכזי אפריקה למניעת מחלות והפצתן, בשיחה עם עיתונאים ביום שישי.

ממשלות לא מצאו את המימון לקמפיינים של מודעות חברתית, ולאחר שנה שחיכו לחיסונים, משלוחים גדולים הגיעו בהתרעה קצרה, עם מעט זמן להקים אתרי התחסנות. שמירה על המנות מקוררות היא כאב ראש למדינות בהן החשמל לא יציב. מדינות בדרום אפריקה ביקשו מ־Covax לעכב את משלוחי החיסונים שלהן לסוף 2021 לשנה הבאה, כדי שיהיה להן מספיק זמן להקים את התשתית היקרה לחלוקת המנות.

"חיסון הקורונה הוא אחד ההישגים המדעיים יוצאי הדופן של האנושות", אמר מטשידיסו מואטי, מנהל אזורי של ארגון הבריאות העולמי לאפריקה. "באפריקה, אנו לאט לאט מתגברים על בעיות המלאי".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד