גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אומיקרון מדגיש את הסיכון של שיעור התחסנות נמוך במדינות עניות

הזן החדש של נגיף הקורונה זוהה לראשונה באפריקה, שם רק 7% מהאוכלוסייה מחוסנת במלואה, בעוד שבמערב שיעור החיסון עומד על 58%־67%

חיסון לקורונה בדרום אפריקה / צילום: Associated Press, Themba Hadebe
חיסון לקורונה בדרום אפריקה / צילום: Associated Press, Themba Hadebe

הזיהוי של זן חדש של נגיף הקורונה עם מוטציות רבות בדרום אפריקה בשבוע האחרון מדגיש את הסיכון לבריאות הציבור בקרב אוכלוסיות גדולות ולא מחוסנות בעולם המתפתח, שם נאבקות המדינות להשיג חיסונים בעוד שהנגיף מתפשט ומתפתח.

בסך הכל, רק 7% מהאנשים באפריקה מחוסנים במלואם, לעומת כ־42% מאוכלוסיית העולם כולו - על פי אוניברסיטת אוקספורד. באירופה ובארה"ב, רמות החיסון עומדות על 67% ועל 58%.

הפער הזה, כך אומרים מומחי בריאות הציבור, עזר לפתוח את הדלת לעליית הווריאנט האחרון, שיש בו יותר מ־50 מוטציות - כולל 30 על חלבון הספייק, החלבון אותו תוקפים החיסונים - לעומת הזן שהתגלה בסין לפני שנתיים.

מדעני ארגון הבריאות העולמי הכריזו ביום שישי שהזן החדש, שכינו אותו אומיקרון, הוא "וריאנט מדאיג", ואמרו שהעדויות מצביעות על כך שהוא יותר מדבק ויכול להדביק גם אנשים שחלו בעבר בקורונה או אנשים מחוסנים.

הווריאנט שכרגע נפוץ בעולם, דלתא, זוהה לראשונה בהודו וגרם לעלייה בהדבקות שהגיעה באביב האחרון במדינה, שמעט מתושביה קיבלו חיסוני קורונה, לשיא של 400 אלף מקרים ביום. כשליש מתושבי הודו מחוסנים לגמרי כיום, אך אזורים נרחבים של העולם המתפתח מפגרים אחרי נתון זה בהרבה.

במדינה המאוכלסת ביותר באפריקה, ניגריה, רק 1.7% מהאנשים מחוסנים לגמרי מתוך אוכלוסייה של 206 מיליון נפש. במדינה השנייה המאוכלסת ביותר באפריקה, אתיופיה, הלכודה כעת במלחמת אזרחים, רק 1.2% מהתושבים חוסנו.

העולם עלול להידרדר למעגל מסוכן

כמה מומחי בריאות הציבור אומרים שהם חוששים שהעולם עלול להידרדר למעגל מסוכן שבו זנים חדשים ומדאיגים מתפתחים בקרב אוכלוסיות לא מחוסנות, וגורמים למדינות המחוסנות יותר להזמין זריקות דחף, מה שיקשה עוד יותר על הבאת חיסונים לעולם המתפתח.

"אנחנו במצב שבו מדינות בעלות הכנסה גבוהה ימשיכו לקבל חיסוני דחף באופן שגרתי, בעוד שאנשים במדינות בעלות הכנסה נמוכה עוד לא קיבלו את המנה הראשונה של החיסון", אמרה אלכסנדרה פלאן, פרופסורית אסיסטנטית לבריאות הציבור ובריאות עולמית באוניברסיטת ג'ורג'טאון.

על מנת לעזור לסגור את הפער, הודיע במאי ממשל ביידן שיתמוך בהשהיה זמנית של רישום הפטנטים וקניין רוחני אחר הקשורים לחיסונים. הרעיון היה לתת למדינות מתפתחות לייצר חיסונים בעצמן לאוכלוסיות שלהן.

תומכי הרעיון הזה, כולל דרום אפריקה והודו, לא הצליחו להגיע להסכמים עם מתנגדיו, כולל האיחוד האירופי, שאמרו שהסרת הגנות הפטנטים תדכא את ההשקעה במחקר תרופות ולא תקל בסוף על מגפה.

ביידן: לוותר על הגנות הקניין הרוחני על חיסונים

ביום שישי קרא הנשיא ביידן מחדש למדינות לוותר על הגנות הקניין הרוחני על החיסונים. "החדשות האלה היום מדגישות את החשיבות של פעולה מהירה בנושא זה", אמר.

הווריאנט החדש כבר התפשט לכמה מדינות דרום אפריקאיות אחרות, וכן לאירופה ולסין, וגרם לעצירת הטיסות הבינלאומיות ולממשלות לשקול מחדש צעדי סגר שהן מאוד היו רוצות להימנע מהם.

מניות, מחירי הנפט ואגרות חוב ממשלתיות כולם ירדו ביום שישי כשחברות התכוננו לאפשרות העגומה שהפרעות המגפה ימשיכו אל תוך 2022.

בשלב זה עדיין לא ברור היכן צץ הווריאנט החדש. דרום אפריקה פיתחה מערכת מעקב יסודית, העושה ריצוף גנטי של דגימות של נגיף הקורונה, על מנת להבין איך הוא משתנה, והמשמעות של זה עשויה להיות שזו פשוט המדינה בה התגלה הזן החדש, אך לא המקום בו הוא התפתח.

כמו כן, אפריקה אינה לבד בכך שחלקים גדולים מאוכלוסייתה לא מחוסנים. בדרום אפריקה, שחיסנה כ־24% מאוכלוסייתה, יעברו כנראה בקרוב את בולגריה, המדינה הכי פחות מחוסנת באיחוד האירופי, שיש בה מלאי חיסונים גדול הודות לרכישות שעשה האיחוד האירופי במיליארדי דולרים, אבל עדיין צריכה לשכנע יותר מ־25% מהאוכלוסייה שלה לקבל את החיסון.

מה שברור, כך אומרים מומחי בריאות הציבור, הוא כמה השיקום מהמגפה ושיקום הכלכלה העולמית, אפילו במדינות עשירות, תלוי גם בהגדלת מלאי החיסונים וגם בעידוד הביקוש להם במקומות עניים בעולם בהם אנשים עדיין לא מתחסנים.

במשך רוב השנה, אפריקה הייתה בשולי הפצת החיסונית המסיבית בעולם. Covax, הקמפיין בתמיכת ארגון הבריאות העולמי להביא מנות חיסון למדינות בעלות הכנסה נמוכה, הצליח לשלוח רק 544 מיליון מנות, כשליש ממה שתכנן לשלוח עד עתה.

איסורי יבוא, תקלות בייצור והתפשטות זן דלתא המדבק יותר ברחבי הודו, יצרנית החיסונים הגדולה ביותר בעולם, עיכבו את הפצת הזריקות. המכשולים האלה סוף סוף מוסרים, וב־Covax צופים שלפחות 400 מיליון מנות חיסון נוספות יישלחו בחודש הקרוב.

יצרנים ברחבי העולם נמצאים במסלול לייצר סך של 12 מיליארד מנות עד סוף השנה, על פי הפדרציה הבינלאומית של יצרנים ואיגודים, קבוצת לובי של התעשייה. מדובר ביותר מ־11 מיליארד מנות שבארגון הבריאות העולמי אומרים שנחוצות על מנת להזריק שתי מנות ל־70% מאוכלוסיית העולם.

ועדיין, הזמנות עצומות מהמלאי הזה הולכות למדינות עשירות, שם יש סכנה שיאוחסנו במחסנים. מדינות עניות פחות יודעות מתי המנות שלהן צפויות להגיע.

ככל שהמלאי גדל, נתקלות הרשויות באתגרים חדשים, ביניהם הביקוש. אנשים במקומות בהם יש מעט מקרים - או שאין בהם חולים מאומתים בגלל מיעוט בדיקות וטיפול בבתי החולים - פחות לחוצים לקבל את החיסון.

כאב ראש למדינות ללא חשמל יציב

באוכלוסייה הצעירה יחסית באפריקה היו פחות מקרי מוות בגלל הקורונה מאשר במדינות המבוגרות יותר באירופה ובאמריקה, אם כי הנתונים הרשמיים מעריכים את הפגיעה של המחלה בהערכת חסר גדולה. מומחי בריאות הציבור בילו עשורים במאבק נגד הססנות בקבלת חיסונים באזורים שמרנים מאוד כמו צפון ניגריה, שם אוכלוסייה מוסלמית גדולה לעתים קרובות סקפטית לגבי הכוונות של ארגונים לא ממשלתיים ממדינות המערב.

"הרבה חיסונים מגיעים כעת ושיעור קבלתם מאתגר", אמר ג'ון נקנגזונג, וירולוג מקאמרון ומנהל מרכזי אפריקה למניעת מחלות והפצתן, בשיחה עם עיתונאים ביום שישי.

ממשלות לא מצאו את המימון לקמפיינים של מודעות חברתית, ולאחר שנה שחיכו לחיסונים, משלוחים גדולים הגיעו בהתרעה קצרה, עם מעט זמן להקים אתרי התחסנות. שמירה על המנות מקוררות היא כאב ראש למדינות בהן החשמל לא יציב. מדינות בדרום אפריקה ביקשו מ־Covax לעכב את משלוחי החיסונים שלהן לסוף 2021 לשנה הבאה, כדי שיהיה להן מספיק זמן להקים את התשתית היקרה לחלוקת המנות.

"חיסון הקורונה הוא אחד ההישגים המדעיים יוצאי הדופן של האנושות", אמר מטשידיסו מואטי, מנהל אזורי של ארגון הבריאות העולמי לאפריקה. "באפריקה, אנו לאט לאט מתגברים על בעיות המלאי".

עוד כתבות

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם