גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אומיקרון מדגיש את הסיכון של שיעור התחסנות נמוך במדינות עניות

הזן החדש של נגיף הקורונה זוהה לראשונה באפריקה, שם רק 7% מהאוכלוסייה מחוסנת במלואה, בעוד שבמערב שיעור החיסון עומד על 58%־67%

חיסון לקורונה בדרום אפריקה / צילום: Associated Press, Themba Hadebe
חיסון לקורונה בדרום אפריקה / צילום: Associated Press, Themba Hadebe

הזיהוי של זן חדש של נגיף הקורונה עם מוטציות רבות בדרום אפריקה בשבוע האחרון מדגיש את הסיכון לבריאות הציבור בקרב אוכלוסיות גדולות ולא מחוסנות בעולם המתפתח, שם נאבקות המדינות להשיג חיסונים בעוד שהנגיף מתפשט ומתפתח.

בסך הכל, רק 7% מהאנשים באפריקה מחוסנים במלואם, לעומת כ־42% מאוכלוסיית העולם כולו - על פי אוניברסיטת אוקספורד. באירופה ובארה"ב, רמות החיסון עומדות על 67% ועל 58%.

 

הפער הזה, כך אומרים מומחי בריאות הציבור, עזר לפתוח את הדלת לעליית הווריאנט האחרון, שיש בו יותר מ־50 מוטציות - כולל 30 על חלבון הספייק, החלבון אותו תוקפים החיסונים - לעומת הזן שהתגלה בסין לפני שנתיים.

מדעני ארגון הבריאות העולמי הכריזו ביום שישי שהזן החדש, שכינו אותו אומיקרון, הוא "וריאנט מדאיג", ואמרו שהעדויות מצביעות על כך שהוא יותר מדבק ויכול להדביק גם אנשים שחלו בעבר בקורונה או אנשים מחוסנים.

הווריאנט שכרגע נפוץ בעולם, דלתא, זוהה לראשונה בהודו וגרם לעלייה בהדבקות שהגיעה באביב האחרון במדינה, שמעט מתושביה קיבלו חיסוני קורונה, לשיא של 400 אלף מקרים ביום. כשליש מתושבי הודו מחוסנים לגמרי כיום, אך אזורים נרחבים של העולם המתפתח מפגרים אחרי נתון זה בהרבה.

במדינה המאוכלסת ביותר באפריקה, ניגריה, רק 1.7% מהאנשים מחוסנים לגמרי מתוך אוכלוסייה של 206 מיליון נפש. במדינה השנייה המאוכלסת ביותר באפריקה, אתיופיה, הלכודה כעת במלחמת אזרחים, רק 1.2% מהתושבים חוסנו.

העולם עלול להידרדר למעגל מסוכן

כמה מומחי בריאות הציבור אומרים שהם חוששים שהעולם עלול להידרדר למעגל מסוכן שבו זנים חדשים ומדאיגים מתפתחים בקרב אוכלוסיות לא מחוסנות, וגורמים למדינות המחוסנות יותר להזמין זריקות דחף, מה שיקשה עוד יותר על הבאת חיסונים לעולם המתפתח.

"אנחנו במצב שבו מדינות בעלות הכנסה גבוהה ימשיכו לקבל חיסוני דחף באופן שגרתי, בעוד שאנשים במדינות בעלות הכנסה נמוכה עוד לא קיבלו את המנה הראשונה של החיסון", אמרה אלכסנדרה פלאן, פרופסורית אסיסטנטית לבריאות הציבור ובריאות עולמית באוניברסיטת ג'ורג'טאון.

על מנת לעזור לסגור את הפער, הודיע במאי ממשל ביידן שיתמוך בהשהיה זמנית של רישום הפטנטים וקניין רוחני אחר הקשורים לחיסונים. הרעיון היה לתת למדינות מתפתחות לייצר חיסונים בעצמן לאוכלוסיות שלהן.

תומכי הרעיון הזה, כולל דרום אפריקה והודו, לא הצליחו להגיע להסכמים עם מתנגדיו, כולל האיחוד האירופי, שאמרו שהסרת הגנות הפטנטים תדכא את ההשקעה במחקר תרופות ולא תקל בסוף על מגפה.

ביידן: לוותר על הגנות הקניין הרוחני על חיסונים

ביום שישי קרא הנשיא ביידן מחדש למדינות לוותר על הגנות הקניין הרוחני על החיסונים. "החדשות האלה היום מדגישות את החשיבות של פעולה מהירה בנושא זה", אמר.

הווריאנט החדש כבר התפשט לכמה מדינות דרום אפריקאיות אחרות, וכן לאירופה ולסין, וגרם לעצירת הטיסות הבינלאומיות ולממשלות לשקול מחדש צעדי סגר שהן מאוד היו רוצות להימנע מהם.

מניות, מחירי הנפט ואגרות חוב ממשלתיות כולם ירדו ביום שישי כשחברות התכוננו לאפשרות העגומה שהפרעות המגפה ימשיכו אל תוך 2022.

בשלב זה עדיין לא ברור היכן צץ הווריאנט החדש. דרום אפריקה פיתחה מערכת מעקב יסודית, העושה ריצוף גנטי של דגימות של נגיף הקורונה, על מנת להבין איך הוא משתנה, והמשמעות של זה עשויה להיות שזו פשוט המדינה בה התגלה הזן החדש, אך לא המקום בו הוא התפתח.

כמו כן, אפריקה אינה לבד בכך שחלקים גדולים מאוכלוסייתה לא מחוסנים. בדרום אפריקה, שחיסנה כ־24% מאוכלוסייתה, יעברו כנראה בקרוב את בולגריה, המדינה הכי פחות מחוסנת באיחוד האירופי, שיש בה מלאי חיסונים גדול הודות לרכישות שעשה האיחוד האירופי במיליארדי דולרים, אבל עדיין צריכה לשכנע יותר מ־25% מהאוכלוסייה שלה לקבל את החיסון.

מה שברור, כך אומרים מומחי בריאות הציבור, הוא כמה השיקום מהמגפה ושיקום הכלכלה העולמית, אפילו במדינות עשירות, תלוי גם בהגדלת מלאי החיסונים וגם בעידוד הביקוש להם במקומות עניים בעולם בהם אנשים עדיין לא מתחסנים.

במשך רוב השנה, אפריקה הייתה בשולי הפצת החיסונית המסיבית בעולם. Covax, הקמפיין בתמיכת ארגון הבריאות העולמי להביא מנות חיסון למדינות בעלות הכנסה נמוכה, הצליח לשלוח רק 544 מיליון מנות, כשליש ממה שתכנן לשלוח עד עתה.

איסורי יבוא, תקלות בייצור והתפשטות זן דלתא המדבק יותר ברחבי הודו, יצרנית החיסונים הגדולה ביותר בעולם, עיכבו את הפצת הזריקות. המכשולים האלה סוף סוף מוסרים, וב־Covax צופים שלפחות 400 מיליון מנות חיסון נוספות יישלחו בחודש הקרוב.

יצרנים ברחבי העולם נמצאים במסלול לייצר סך של 12 מיליארד מנות עד סוף השנה, על פי הפדרציה הבינלאומית של יצרנים ואיגודים, קבוצת לובי של התעשייה. מדובר ביותר מ־11 מיליארד מנות שבארגון הבריאות העולמי אומרים שנחוצות על מנת להזריק שתי מנות ל־70% מאוכלוסיית העולם.

ועדיין, הזמנות עצומות מהמלאי הזה הולכות למדינות עשירות, שם יש סכנה שיאוחסנו במחסנים. מדינות עניות פחות יודעות מתי המנות שלהן צפויות להגיע.

ככל שהמלאי גדל, נתקלות הרשויות באתגרים חדשים, ביניהם הביקוש. אנשים במקומות בהם יש מעט מקרים - או שאין בהם חולים מאומתים בגלל מיעוט בדיקות וטיפול בבתי החולים - פחות לחוצים לקבל את החיסון.

כאב ראש למדינות ללא חשמל יציב

באוכלוסייה הצעירה יחסית באפריקה היו פחות מקרי מוות בגלל הקורונה מאשר במדינות המבוגרות יותר באירופה ובאמריקה, אם כי הנתונים הרשמיים מעריכים את הפגיעה של המחלה בהערכת חסר גדולה. מומחי בריאות הציבור בילו עשורים במאבק נגד הססנות בקבלת חיסונים באזורים שמרנים מאוד כמו צפון ניגריה, שם אוכלוסייה מוסלמית גדולה לעתים קרובות סקפטית לגבי הכוונות של ארגונים לא ממשלתיים ממדינות המערב.

"הרבה חיסונים מגיעים כעת ושיעור קבלתם מאתגר", אמר ג'ון נקנגזונג, וירולוג מקאמרון ומנהל מרכזי אפריקה למניעת מחלות והפצתן, בשיחה עם עיתונאים ביום שישי.

ממשלות לא מצאו את המימון לקמפיינים של מודעות חברתית, ולאחר שנה שחיכו לחיסונים, משלוחים גדולים הגיעו בהתרעה קצרה, עם מעט זמן להקים אתרי התחסנות. שמירה על המנות מקוררות היא כאב ראש למדינות בהן החשמל לא יציב. מדינות בדרום אפריקה ביקשו מ־Covax לעכב את משלוחי החיסונים שלהן לסוף 2021 לשנה הבאה, כדי שיהיה להן מספיק זמן להקים את התשתית היקרה לחלוקת המנות.

"חיסון הקורונה הוא אחד ההישגים המדעיים יוצאי הדופן של האנושות", אמר מטשידיסו מואטי, מנהל אזורי של ארגון הבריאות העולמי לאפריקה. "באפריקה, אנו לאט לאט מתגברים על בעיות המלאי".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?