גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית העבודה של אוורגרנד שימשה גם יזמים סינים אחרים, עד שהיא הפסיקה לעבוד

לאחר שלוו כסף רב למימון צמיחה בקצב מהיר, החברות סובלות מקריסה פיננסית כשהאשראי מתייבש וישנה ירידה במכירות הבתים

משרדי אוורגרנד בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, hxdbzxy
משרדי אוורגרנד בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, hxdbzxy

פריחת תחום נכסי הנדל"ן בסין הולידה יזמים רבים שבדומה לענקית התחום אוורגרנד (Evergrande) לוו כספים רבים על מנת לממן צמיחה בקצב מהיר.

כעת הם גורמים למשקיעים בינלאומיים הפסדים חסרי תקדים בגלל שיותר קשה להשיג אשראי וישנה ירידה גדולה במכירות הבתים החדשים. המשקיעים זונחים את אגרות החוב של החברות, וזה מדליק את האזעקות במשרדי הכספים שלהן.

בעוד שאוורגרנד בינתיים הצליחה לקבץ את הכסף הנחוץ לתשלום ההחזר על אג"ח בדקה התשעים, לפחות ארבע חברות מקבילות הפרו את התחייבויותיהן במסגרות אגרות החוב הדולריות שלהן מאז תחילת אוקטובר. חברות אחרות מוכרות נכסים על מנת לגייס כסף.

כמות הנפגעים מזה עשויה לגדול אם השוק למכירת אגרות חוב חדשות לא ייפתח בקרוב, בגלל שאת החובות הגדולים יש לפרוע בתחילת השנה הבאה. התשואה הממוצעת על אג"ח זבל דולריות של חברות בניה סיניות במדד הנרחב ICE BofA הגיעה ל־30% בסוף אוקטובר, נתון המשקף את הפסימיות הקיצונית של המשקיעים.

ההכנסה מהתעשייה קפצה לכ-1.9 טריליון דולר

מנקודה התחלתית של עמידה במקום בסוף שנות ה־90, הצמיחה המהירה של שוק הדיור בסין יצרה הרבה חברות שאפתניות, מובלות על ידי מייסדיהן שמשכו הון ועתודות קרקע גדולות, מתוך הימור שמחירי הקרקע והדיור ימשיכו לעלות. ההכנסה השנתית מהתעשייה כולה קפצה לסכום המקביל לבערך 1.9 טריליון דולר בשנה, כך מראים נתוני הממשלה, או פי 26 יותר ממה שהיה בשנת 2000.

היום יש אלפי יזמים סיניים, והרבה מהגדולים יותר נסחרים בבורסה. יותר ממאה נסחרים בבורסה של הונג קונג, על פי S&P Global Market Intelligence, שם יש להם שווי שוק משולב של 242 מיליארד דולר.

"אוורגרנד בהחלט דחפה את הגבולות רחוק יותר מאחרים, אבל יש הרבה יזמים בשוק המשתמשים במודל דומה", אמר אנדרו לורנס מ־TS Lombard, אנליסט העוסק זמן רב בתחום הנכסים. "זו הייתה פריחה עצומה והם נסחרו יתר על המידה על מנת לגדול אפילו יותר".

חברת הנכסים Sinic בולטת בגלל המהירות בה עלתה ונפלה. משמעות המילה Sinic היא "כוח חדש" והחברה הוקמה ב־2010 על ידי ז'אנג יואנלין, מנהל חברת בנייה לשעבר. בתחילה התמקדה סיניק במחוז ג'יאנשי הנמצא בתוך סין, ואז התרחבה במהירות לערי החוף המזרחיות ולערים העצומות במערב.

עד 2019, השנה בה הונפקה החברה בהונג קונג, הכנסתה הייתה בסכום המקביל ל־4.8 מיליארד דולר. זמן קצר אחרי זה, קיבלה סיניק דירוג אשראי ועד ינואר השנה מכרה שלוש מערכות של אגרות חוב דולריות בסכום כולל של 710 מיליון דולר.

בספטמבר החברה כבר הייתה בצרות, כשמדיניות "שלושה הקווים האדומים" של בייג'ינג פגעה בכוח המינוף של יזמים ולחצה על התעשייה. מחיר אגרות החוב שלה צלל והמניה שלה ירדה ב־87% ביום אחד, בגלל שהייתה מכירה כפויה של חלק מהמניות של ז'אנג. באוקטובר החמיצה החברה תאריך יעד להחזר 250 מיליון דולר באגרות חוב.

סיניק הייתה אחת מחברת הבנייה השאפתניות יותר של סין אבל לא הייתה ייחודית מבחינה זו והחברה הייתה קרבן לנסיבות המשתנות במהירות, כך אמר משקיע בחברה המנהלת נכסים בכל העולם שהיו לה אגרות חוב של סיניק.

הבנקאים דחפו, המשקיעים הלוו, הסיכונים הפיננסיים גדלו

שווקי אגרות החוב העולמיים הם המקום בו משקיעים חשים את הירידות הפתאומיות של התעשייה בצורה החזקה ביותר. אבל אגרות חוב בינלאומיות היו רק אחד מכמה מקורות מימון ליזמים. סך כל ההלוואות היה גבוה מ־5 טריליון דולר נכון ליוני, כך מעריכים כלכלנים בחברת Nomura.

החברות האחרונות שהגיעו לחדלות פירעון כוללות גם את Modern Land (China) המתמקדת בפרויקטים ירוקים ואת החברה משנזן Fantasia Holdings, חברת בנייה ברמה גבוהה שנמצאת בבעלות האחיינית של סגן נשיא סיני לשעבר.

המתחים גדלו כבר במשך זמן מה, כשחברות כמו החברה המתמחה בפארקים תעשייתיים China Fortune Land Development הגיעה לחדלות פירעון מוקדם יותר השנה. לחברה הוי כ־4.6 מיליארד דולר באגרות חוב בינלאומיות שלא נפרעו.

למרות שהלחץ הפתאומי על האשראי והמכירות חשף את החולשות של המודל העסקי של יזמים רבים, אנליסטים ומשקיעים אומרים שזה היה רק חלק ממערכת גדולה יותר.

כשחברות הבנייה מינפו עצמן לגדול, בנקאים דחפו בהתלהבות עסקאות ומשקיעים הלוו כסף בשמחה בשיעורי ריבית גבוהים, וזה גרם לסיכונים הפיננסיים לגדול ולהיערם בעשור האחרון, כך אמר גורדון איפ, מנהל השקעות ראשי בתחום הכנסה קבועה בחברה Value Partners בהונג קונג.

"היזמים לא חפים מאשמה, אבל הם רק חלק מהמכונה"

ממשלות מקומיות, בינתיים, מכרו אדמה בהתלהבות גדולה. בשנה שעברה מכירות הקרקעות האלה הכניסו 8.4 טריליון יואן, כ־13.1 טריליון דולר - כמעט 31% מההכנסה של ממשלות מקומיות, על פי Nomura.

"זו הייתה סביבת עבודה שעבדה בשביל כולם", אמר טראביס לאנדי, אנליסט בהונג קונג שמפרסם בפלטפורמת המחקר Smartkarma. "זו מכונה מאוד מורכבת, עם הרבה מפעילים המשמנים את הגלגלים שלה. היזמים לא חפים מאשמה, אבל הם רק חלק מהמכונה".

הכיוון של Kaisa Group Holdings מראה עד כמה היו משקיעים בינלאומיים מוכנים לתת אשראי אפילו לחברות שהעבר הקרוב שלהן לא היה נקי לגמרי.

קייזה נכנסה לצרות בסוף 2014, אחרי שהרשויות בעיר בה נמצאים משרדיה חסמו מכירות של חלק מהנכסים של החברה, והיא הגיעה לחדלות פירעון שנה אחר כך - בתקופה בה כמעט לא נשמע על חדלויות פירעון של תאגידים סינים שלוו כסף. מאוחר יותר הסכימה קייזה להסדר שהחליף את החוב הקיים שלה ב־3 מיליארד דולר באגרות חוב חדשות במדינות זרות עם תאריך פירעון רחוק יותר.

מניות החברה נסחרו שוב ב־2017 לאחר הפסקה של שנתיים וקייזה קיבלה שוב במהרה גישה לשווקי אגרות החוב הבינלאומיים. ב־2019, יכלה להנפיק 3 מיליארד דולר בחוב חדש, ובשנה שאחרי זה מכרה אפילו יותר.

לאחרונה פיגרה קייזר בכמה תשלומים של ריבית על אגרות החוב שלה, והחברה דוחפת משקיעים להחליף 400 מיליון דולר בחוב שאמור להיפרע בתחילת דצמבר באגרות חוב חדשות שיבשילו רק בעוד שנה וחצי.

דירוג האשראי של קייזה הורד לרמה של אג"ח זבל ואגרות החוב שלה צנחו: אגרת חוב של 9.375% שאמורה להבשיל ב־2024 נסחרה לאחרונה ב־31.6 סנט על הדולר, על פי Tradeweb.

חברות בנייה אחרות, כמו Yango Group, כבר עשו החלפות חוב, מהלך שחברות דירוג אשראי בינלאומיות תופשות פעמים רבות כצורה של חדלות פירעון.

לגבי אוורגרנד, המצב שלה רחוק מלהיות פתור. החוב הדולרי שלה שאמור להיפרע בחצי השנה הקרובה גובה מ־3.5 מיליארד דולר - הרבה יותר מסך התשלומים שהצליחה לעשות מאז שהחמיצה את הקופונים הראשונים שלה בספטמבר. כל חבויות החברה מגיעות לסכום של כ־300 מיליארד דולר.

"אנחנו עדיין חושבים שחדלות פירעון של אוורגרנד היא סבירה ביותר", נכתב בדו"ח של S&P Global Ratings מ־18 בנובמבר, כשקשיי החברה למכור בתים חדשים משמעותם שהמודל העיקרי שלה "בפועל אינו בתוקף".

אניאק באו ופרנסס יון השתתפו בהכנת הכתבה. 

עוד כתבות

הביטוי שדיסני מחקה מהדוחות מעיד על מנגנון פיננסי שקרס

בשקט בשקט דיסני כרעה תחת הנטל והסירה מדוחותיה הכספיים את המושגים ששלטו בהוליווד בשנים האחרונות: הכלה, גיוון ושיתופיות ● מחשש לתביעות וסערות פוליטיות בתאגיד נמנעים משפת הייצוג, וחוזרים לניטרליות שתורמת לניהול סיכונים

פרויקט שכירות בשכונת סירקין בפתח תקווה / הדמיה: סנאפצט רועי כהן

איזו עיר בישראל היא שיאנית המגורים בשכירות, ואיזו מדינה היא שיאנית הפעילות הספורטיבית?

מי היה הסנדק של אריק איינשטיין, כמה צמדים של אב ובן כיהנו כנשיאי ארה"ב ןבראש איזו מדינה עומדים יחד נשיא צרפת ובישוף אורז'ל? ● הטריוויה השבועית

קורטני קרדשיאן בסרטון הקמפיין. כל המשפחה משתתפת בקידום / צילום: צילום מסך יוטיוב

החברה מטירת הכרמל פיתחה תוסף מזון. קורטני קרדשיאן התאהבה בו

המותג Lemme של קורטני קרדשיאן השיק תוסף מזון בקמפיין שזכה ליותר מ–8.4 מיליון צפיות ● המוצר, בצורת סוכריות גומי, מבוסס על פיתוח של סטארט–אפ ישראלי שמפיק אבקת חלבונים עם סגולות ייחודיות מחלב פרה ● "זה המותג הכי סקסי שקנה מאיתנו", מספרת המייסדת מאיה אוטמזגין–אשכנזי, ומשוכנעת: בקרוב הטרנד יגיע לישראל

"טיהור אתני בדלת האחורית": מי עוצר את הארגון שמפנה עזתים מהרצועה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הכוח הבינלאומי של טראמפ מתקשה למצוא מדינות שיסכימו לקחת חלק בשיקום עזה, רומניה תשלם 400 מיליון דולר לאלביט עבור "מל"טים שיזהו תנועות של הרוסים סמוך לגבולה", וזה הארגון המסתורי שמסייע לעזתים לברוח דרך ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

העיתונאית הסורית שמלמדת על ישראל: "לחיזבאללה הייתה הילה סביבו, כמו בועה שישראל פוצצה עם חיסול נסראללה"

אשת התקשורת הייבי בוזו, שפועלת לקידום דו־קיום והשמעת קולות ליברליים בעולם הערבי, מתארת שינוי איטי אך חסר תקדים בתודעה האזורית: "אנשים כבר מבינים את האמת על חמאס" ● היא מאמינה שהנרטיב הקיצוני של אל־ג'זירה מאבד אחיזה, בעוד רבים במזרח התיכון מביעים לראשונה רצון אמיתי לשלום ויציבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השתמשו בחניה המשותפת במשך כ־50 שנה. האם יש להם זכויות?

מפקח המקרקעין הורה למשפחה להפסיק את השימוש שעשו בחניה משותפת במשך כמעט 48 שנה ● ביהמ"ש דחה תביעה של אחות לקבל מחצית מכספי חשבון בנק שהיה משותף לה ולאִמה ● וגם: הפניקס תשלם למבוטח שנאלץ לעזוב את דירתו בעקבות הצפה בגין דמי השכירות ששילם לבתו - אשר הוכרו כהוצאה לגיטימית במסגרת הפוליסה

בודקים את המיתוס. האם קור הוא גורם ישיר למחלות / צילום: ציור: מיקל אנקר

בניגוד למה שחושבים על החורף, הקשר בין קור למחלות הוא עקיף בלבד

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החורף מתקרב ובקרוב כולנו נשלוף את הטישו, אך הקשר בין השניים שונה ממה שחושבים

החיסכון של סלקום מעמלות המדיה נחשף: - כ25% מהתקציב בשנה

מדיניות עבודת השיווק והפרסום החדשה של סלקום מצביעה על צוותים עצמאיים שילוו את מותגי קבוצת התקשורת ● בכך, סלקום למעשה מוציאה מהמשוואה את עמלות המדיה המקובלות בענף הפרסום, מה שיחסוך לחברה כ-10 מיליון שקל בשנה

אסף אלמגור, מנכ''ל בזן / צילום: שגיא מורן

מנכ"ל בזן עוזב את תפקידו לאחר שלוש שנים

מנכ"ל קבוצת בזן, אסף אלמגור, הודיע לדירקטוריון הקבוצה על רצונו לפרוש מניהול הקבוצה לאחר שלוש שנים בתפקיד ● החברה פועלת למינוי מנכ"ל חדש ותעדכן עם השלמתו

בדיקה טכנולוגית / צילום: Shutterstock

האם המודל החדש של ג'מיני מצדיק את ההתלהבות?

מודל הבינה המלאכותית החדש של גוגל, ג'מיני 3, מציע מספר מצבים - מהיר, חושב וקנבס - עולה 20 דולר בחודש ומהווה שדרוג משמעותי לעומת הדור הקודם ● עם זאת, גם כעת לא מומלץ לסמוך עליו בעיניים עצומות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

רשות ני"ע נגד שיווק הקרנות ברשתות: פרסומי מנהלי קרנות ומשפיענים יוגבלו

בעמדת סגל שפרסמה היום הרשות היא מסדירה את האופן שבו מנהלי קרנות נאמנות, ומי שמקבלים מהם כסף, יוכלו לפרסם את הקרנות שלהם ברשתות החברתיות ● הכללים חלים גם על תגובות לפרסומים הנוגעים לקרנות תחת ניהולם

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

הרפורמה הצרכנית בחשמל: מי יהנה מהחשמל הזול?

רשות החשמל פרסמה שימוע למכרז למכירת הספק שך חשמל זול לשוק הפרטי, אך ללא מגבלות ברורות חלק ניכר מההקצאה עלול לזרום לעסקים ולספקולנטים - ולצמצם את ההנחות המוצעות לצרכנים ● במקביל, גם חשבון החשמל עליו מוצעת ההנחה צפוי לעלות

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

למרות התנגדות הייעוץ המשפטי: חוק השידורים בדרך לוועדה מיוחדת

ועדת הכנסת תדון ביצירת מסלול עוקף לקידום הצעת החוק של שר התקשורת שלמה קרעי, ובכך תדלג על ההתנגדות שהוביל יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן ● בענף מביעים חשש מפוליטיזציה

אהרון סנקרי / צילום: פרטי

"הייתי בן 21 וחשבתי שאני מרוויח בענק": כך איבד משקיע צעיר את הכסף בפרויקט בחו"ל

אהרון סנקרי הוא רק אחד ממאות משקיעים שטוענים כי הולכו שולל בפרשת בראשית־סיגנצ'ר, שבה גויסו לכאורה כ־44 מיליון שקל במרמה ● מה אפשר ללמוד מסיפורו על זהירות בהשקעות בכלל ובחו"ל בפרט

שלט לא לעשן / צילום: Shutterstock

מעשנים רק שתי סיגריות ביום? זו ההשפעה על הבריאות שלכם

מחקר חדש מראה כי עישון 2־5 סיגריות ביום מעלה את הסיכון לתמותה מהתקף לב ב־57% ● נראה כי ההשפעה היא לא לינארית, וגם עישון חברתי כבר מכניס את המעשנים לטריטוריה מסוכנת ● ומה קורה כשמפסיקים? לפי הנתונים חלה ירידה ניכרת בסיכון, אך רק אחרי 30 שנה נעלמות ההשפעות לחלוטין

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הטעות הגדולה ביותר שישראלים עושים בפנסיה – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בכל שנה 120 אלף ישראלים עושים את הטעות הזאת בפנסיה שלהם ● בוול סטריט מאמינים כי "ימי 'שבע המופלאות' הם בעיקר מאחורינו" ● מנהל ההשקעות שמסמן את ההזדמנות הבאה ● וגם: פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א לא מצליח להתרומם

פנסיה (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

"המהפכה השנייה בפנסיה" יוצאת לדרך: מערכת שליטה אישית לציבור על כספי החיסכון

רשות שוק ההון מוציאה לדרך מכרז חדש במטרה לייצר פלטפורמה חדשה שתחליף את המסלקה הפנסיונית ותאפשר לציבור לשלוט בצורה ישירה על המידע הפנסיוני שלו ואף לבצע פעולות ● המערכת תעלה כ-10 שקלים לכניסה ● רשות שוק ההון: "מהפכה בשוק החיסכון הפנסיוני בישראל"

מימין: אלי גליקמן, ראסל אלוונגר, יוס שירן / צילום: ענבל מרמרי, יח''צ, עינת לברון

מאבק השליטה שמקפיץ את צים, והישראלית שטסה ב-160% תוך חצי שנה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מניית צים השלימה קפיצה של כ-20% מאז פורסם מאבק השליטה הרשמי על החברה ● אבן קיסר המריאה, לאחר שהודיעה על צעדי התייעלות שתקיים ● ויצרנית השבבים טאואר טסה ב-160% על רקע בום ה-AI

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

קפה מסוכן ללב? מחקר חדש מאתגר את התפיסה הזאת

מחקר חדש מגלה: צריכת קפאין מפחיתה את הסיכון להפרעות בקצב הלב ● מיקרוסופט מרחיבה את עוזר הבינה המלאכותית לצוותי הרפואה גם לאחים ואחיות ● חברת הקנאביס שיח מדיקל מציגה ירידה בהכנסות אך שיפור ברווחיות ● ריג'נטיס דוחה שוב את מועד ההנפקה ● וננוז זוכה במקום הראשון בתחרות של תערוכת הטכנולוגיה הרפואית הגדולה בעולם ● השבוע בביומד

תדלוק בתחנת דלק / צילום: ap, Marta Lavandier

ממחר: מחיר הדלק יעלה ב-4 אגורות לליטר

משרד האנרגיה: "מחיר הבנזין בתחנה יעמוד על 7.11 אגורות לליטר בשירות עצמי, עלייה של כ־0.56% לעומת החודש הקודם; מתוך זה, עלייה של 3 אגורות נובעת מהעלייה במחיר הבינלאומי של הדלק, ועוד עלייה של אגורה אחת נובעת מהתחזקות הדולר"