גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית העבודה של אוורגרנד שימשה גם יזמים סינים אחרים, עד שהיא הפסיקה לעבוד

לאחר שלוו כסף רב למימון צמיחה בקצב מהיר, החברות סובלות מקריסה פיננסית כשהאשראי מתייבש וישנה ירידה במכירות הבתים

משרדי אוורגרנד בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, hxdbzxy
משרדי אוורגרנד בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, hxdbzxy

פריחת תחום נכסי הנדל"ן בסין הולידה יזמים רבים שבדומה לענקית התחום אוורגרנד (Evergrande) לוו כספים רבים על מנת לממן צמיחה בקצב מהיר.

כעת הם גורמים למשקיעים בינלאומיים הפסדים חסרי תקדים בגלל שיותר קשה להשיג אשראי וישנה ירידה גדולה במכירות הבתים החדשים. המשקיעים זונחים את אגרות החוב של החברות, וזה מדליק את האזעקות במשרדי הכספים שלהן.

בעוד שאוורגרנד בינתיים הצליחה לקבץ את הכסף הנחוץ לתשלום ההחזר על אג"ח בדקה התשעים, לפחות ארבע חברות מקבילות הפרו את התחייבויותיהן במסגרות אגרות החוב הדולריות שלהן מאז תחילת אוקטובר. חברות אחרות מוכרות נכסים על מנת לגייס כסף.

כמות הנפגעים מזה עשויה לגדול אם השוק למכירת אגרות חוב חדשות לא ייפתח בקרוב, בגלל שאת החובות הגדולים יש לפרוע בתחילת השנה הבאה. התשואה הממוצעת על אג"ח זבל דולריות של חברות בניה סיניות במדד הנרחב ICE BofA הגיעה ל־30% בסוף אוקטובר, נתון המשקף את הפסימיות הקיצונית של המשקיעים.

ההכנסה מהתעשייה קפצה לכ-1.9 טריליון דולר

מנקודה התחלתית של עמידה במקום בסוף שנות ה־90, הצמיחה המהירה של שוק הדיור בסין יצרה הרבה חברות שאפתניות, מובלות על ידי מייסדיהן שמשכו הון ועתודות קרקע גדולות, מתוך הימור שמחירי הקרקע והדיור ימשיכו לעלות. ההכנסה השנתית מהתעשייה כולה קפצה לסכום המקביל לבערך 1.9 טריליון דולר בשנה, כך מראים נתוני הממשלה, או פי 26 יותר ממה שהיה בשנת 2000.

היום יש אלפי יזמים סיניים, והרבה מהגדולים יותר נסחרים בבורסה. יותר ממאה נסחרים בבורסה של הונג קונג, על פי S&P Global Market Intelligence, שם יש להם שווי שוק משולב של 242 מיליארד דולר.

"אוורגרנד בהחלט דחפה את הגבולות רחוק יותר מאחרים, אבל יש הרבה יזמים בשוק המשתמשים במודל דומה", אמר אנדרו לורנס מ־TS Lombard, אנליסט העוסק זמן רב בתחום הנכסים. "זו הייתה פריחה עצומה והם נסחרו יתר על המידה על מנת לגדול אפילו יותר".

חברת הנכסים Sinic בולטת בגלל המהירות בה עלתה ונפלה. משמעות המילה Sinic היא "כוח חדש" והחברה הוקמה ב־2010 על ידי ז'אנג יואנלין, מנהל חברת בנייה לשעבר. בתחילה התמקדה סיניק במחוז ג'יאנשי הנמצא בתוך סין, ואז התרחבה במהירות לערי החוף המזרחיות ולערים העצומות במערב.

עד 2019, השנה בה הונפקה החברה בהונג קונג, הכנסתה הייתה בסכום המקביל ל־4.8 מיליארד דולר. זמן קצר אחרי זה, קיבלה סיניק דירוג אשראי ועד ינואר השנה מכרה שלוש מערכות של אגרות חוב דולריות בסכום כולל של 710 מיליון דולר.

בספטמבר החברה כבר הייתה בצרות, כשמדיניות "שלושה הקווים האדומים" של בייג'ינג פגעה בכוח המינוף של יזמים ולחצה על התעשייה. מחיר אגרות החוב שלה צלל והמניה שלה ירדה ב־87% ביום אחד, בגלל שהייתה מכירה כפויה של חלק מהמניות של ז'אנג. באוקטובר החמיצה החברה תאריך יעד להחזר 250 מיליון דולר באגרות חוב.

סיניק הייתה אחת מחברת הבנייה השאפתניות יותר של סין אבל לא הייתה ייחודית מבחינה זו והחברה הייתה קרבן לנסיבות המשתנות במהירות, כך אמר משקיע בחברה המנהלת נכסים בכל העולם שהיו לה אגרות חוב של סיניק.

הבנקאים דחפו, המשקיעים הלוו, הסיכונים הפיננסיים גדלו

שווקי אגרות החוב העולמיים הם המקום בו משקיעים חשים את הירידות הפתאומיות של התעשייה בצורה החזקה ביותר. אבל אגרות חוב בינלאומיות היו רק אחד מכמה מקורות מימון ליזמים. סך כל ההלוואות היה גבוה מ־5 טריליון דולר נכון ליוני, כך מעריכים כלכלנים בחברת Nomura.

החברות האחרונות שהגיעו לחדלות פירעון כוללות גם את Modern Land (China) המתמקדת בפרויקטים ירוקים ואת החברה משנזן Fantasia Holdings, חברת בנייה ברמה גבוהה שנמצאת בבעלות האחיינית של סגן נשיא סיני לשעבר.

המתחים גדלו כבר במשך זמן מה, כשחברות כמו החברה המתמחה בפארקים תעשייתיים China Fortune Land Development הגיעה לחדלות פירעון מוקדם יותר השנה. לחברה הוי כ־4.6 מיליארד דולר באגרות חוב בינלאומיות שלא נפרעו.

למרות שהלחץ הפתאומי על האשראי והמכירות חשף את החולשות של המודל העסקי של יזמים רבים, אנליסטים ומשקיעים אומרים שזה היה רק חלק ממערכת גדולה יותר.

כשחברות הבנייה מינפו עצמן לגדול, בנקאים דחפו בהתלהבות עסקאות ומשקיעים הלוו כסף בשמחה בשיעורי ריבית גבוהים, וזה גרם לסיכונים הפיננסיים לגדול ולהיערם בעשור האחרון, כך אמר גורדון איפ, מנהל השקעות ראשי בתחום הכנסה קבועה בחברה Value Partners בהונג קונג.

"היזמים לא חפים מאשמה, אבל הם רק חלק מהמכונה"

ממשלות מקומיות, בינתיים, מכרו אדמה בהתלהבות גדולה. בשנה שעברה מכירות הקרקעות האלה הכניסו 8.4 טריליון יואן, כ־13.1 טריליון דולר - כמעט 31% מההכנסה של ממשלות מקומיות, על פי Nomura.

"זו הייתה סביבת עבודה שעבדה בשביל כולם", אמר טראביס לאנדי, אנליסט בהונג קונג שמפרסם בפלטפורמת המחקר Smartkarma. "זו מכונה מאוד מורכבת, עם הרבה מפעילים המשמנים את הגלגלים שלה. היזמים לא חפים מאשמה, אבל הם רק חלק מהמכונה".

הכיוון של Kaisa Group Holdings מראה עד כמה היו משקיעים בינלאומיים מוכנים לתת אשראי אפילו לחברות שהעבר הקרוב שלהן לא היה נקי לגמרי.

קייזה נכנסה לצרות בסוף 2014, אחרי שהרשויות בעיר בה נמצאים משרדיה חסמו מכירות של חלק מהנכסים של החברה, והיא הגיעה לחדלות פירעון שנה אחר כך - בתקופה בה כמעט לא נשמע על חדלויות פירעון של תאגידים סינים שלוו כסף. מאוחר יותר הסכימה קייזה להסדר שהחליף את החוב הקיים שלה ב־3 מיליארד דולר באגרות חוב חדשות במדינות זרות עם תאריך פירעון רחוק יותר.

מניות החברה נסחרו שוב ב־2017 לאחר הפסקה של שנתיים וקייזה קיבלה שוב במהרה גישה לשווקי אגרות החוב הבינלאומיים. ב־2019, יכלה להנפיק 3 מיליארד דולר בחוב חדש, ובשנה שאחרי זה מכרה אפילו יותר.

לאחרונה פיגרה קייזר בכמה תשלומים של ריבית על אגרות החוב שלה, והחברה דוחפת משקיעים להחליף 400 מיליון דולר בחוב שאמור להיפרע בתחילת דצמבר באגרות חוב חדשות שיבשילו רק בעוד שנה וחצי.

דירוג האשראי של קייזה הורד לרמה של אג"ח זבל ואגרות החוב שלה צנחו: אגרת חוב של 9.375% שאמורה להבשיל ב־2024 נסחרה לאחרונה ב־31.6 סנט על הדולר, על פי Tradeweb.

חברות בנייה אחרות, כמו Yango Group, כבר עשו החלפות חוב, מהלך שחברות דירוג אשראי בינלאומיות תופשות פעמים רבות כצורה של חדלות פירעון.

לגבי אוורגרנד, המצב שלה רחוק מלהיות פתור. החוב הדולרי שלה שאמור להיפרע בחצי השנה הקרובה גובה מ־3.5 מיליארד דולר - הרבה יותר מסך התשלומים שהצליחה לעשות מאז שהחמיצה את הקופונים הראשונים שלה בספטמבר. כל חבויות החברה מגיעות לסכום של כ־300 מיליארד דולר.

"אנחנו עדיין חושבים שחדלות פירעון של אוורגרנד היא סבירה ביותר", נכתב בדו"ח של S&P Global Ratings מ־18 בנובמבר, כשקשיי החברה למכור בתים חדשים משמעותם שהמודל העיקרי שלה "בפועל אינו בתוקף".

אניאק באו ופרנסס יון השתתפו בהכנת הכתבה. 

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר