גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית העבודה של אוורגרנד שימשה גם יזמים סינים אחרים, עד שהיא הפסיקה לעבוד

לאחר שלוו כסף רב למימון צמיחה בקצב מהיר, החברות סובלות מקריסה פיננסית כשהאשראי מתייבש וישנה ירידה במכירות הבתים

משרדי אוורגרנד בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, hxdbzxy
משרדי אוורגרנד בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, hxdbzxy

פריחת תחום נכסי הנדל"ן בסין הולידה יזמים רבים שבדומה לענקית התחום אוורגרנד (Evergrande) לוו כספים רבים על מנת לממן צמיחה בקצב מהיר.

כעת הם גורמים למשקיעים בינלאומיים הפסדים חסרי תקדים בגלל שיותר קשה להשיג אשראי וישנה ירידה גדולה במכירות הבתים החדשים. המשקיעים זונחים את אגרות החוב של החברות, וזה מדליק את האזעקות במשרדי הכספים שלהן.

בעוד שאוורגרנד בינתיים הצליחה לקבץ את הכסף הנחוץ לתשלום ההחזר על אג"ח בדקה התשעים, לפחות ארבע חברות מקבילות הפרו את התחייבויותיהן במסגרות אגרות החוב הדולריות שלהן מאז תחילת אוקטובר. חברות אחרות מוכרות נכסים על מנת לגייס כסף.

כמות הנפגעים מזה עשויה לגדול אם השוק למכירת אגרות חוב חדשות לא ייפתח בקרוב, בגלל שאת החובות הגדולים יש לפרוע בתחילת השנה הבאה. התשואה הממוצעת על אג"ח זבל דולריות של חברות בניה סיניות במדד הנרחב ICE BofA הגיעה ל־30% בסוף אוקטובר, נתון המשקף את הפסימיות הקיצונית של המשקיעים.

ההכנסה מהתעשייה קפצה לכ-1.9 טריליון דולר

מנקודה התחלתית של עמידה במקום בסוף שנות ה־90, הצמיחה המהירה של שוק הדיור בסין יצרה הרבה חברות שאפתניות, מובלות על ידי מייסדיהן שמשכו הון ועתודות קרקע גדולות, מתוך הימור שמחירי הקרקע והדיור ימשיכו לעלות. ההכנסה השנתית מהתעשייה כולה קפצה לסכום המקביל לבערך 1.9 טריליון דולר בשנה, כך מראים נתוני הממשלה, או פי 26 יותר ממה שהיה בשנת 2000.

היום יש אלפי יזמים סיניים, והרבה מהגדולים יותר נסחרים בבורסה. יותר ממאה נסחרים בבורסה של הונג קונג, על פי S&P Global Market Intelligence, שם יש להם שווי שוק משולב של 242 מיליארד דולר.

"אוורגרנד בהחלט דחפה את הגבולות רחוק יותר מאחרים, אבל יש הרבה יזמים בשוק המשתמשים במודל דומה", אמר אנדרו לורנס מ־TS Lombard, אנליסט העוסק זמן רב בתחום הנכסים. "זו הייתה פריחה עצומה והם נסחרו יתר על המידה על מנת לגדול אפילו יותר".

חברת הנכסים Sinic בולטת בגלל המהירות בה עלתה ונפלה. משמעות המילה Sinic היא "כוח חדש" והחברה הוקמה ב־2010 על ידי ז'אנג יואנלין, מנהל חברת בנייה לשעבר. בתחילה התמקדה סיניק במחוז ג'יאנשי הנמצא בתוך סין, ואז התרחבה במהירות לערי החוף המזרחיות ולערים העצומות במערב.

עד 2019, השנה בה הונפקה החברה בהונג קונג, הכנסתה הייתה בסכום המקביל ל־4.8 מיליארד דולר. זמן קצר אחרי זה, קיבלה סיניק דירוג אשראי ועד ינואר השנה מכרה שלוש מערכות של אגרות חוב דולריות בסכום כולל של 710 מיליון דולר.

בספטמבר החברה כבר הייתה בצרות, כשמדיניות "שלושה הקווים האדומים" של בייג'ינג פגעה בכוח המינוף של יזמים ולחצה על התעשייה. מחיר אגרות החוב שלה צלל והמניה שלה ירדה ב־87% ביום אחד, בגלל שהייתה מכירה כפויה של חלק מהמניות של ז'אנג. באוקטובר החמיצה החברה תאריך יעד להחזר 250 מיליון דולר באגרות חוב.

סיניק הייתה אחת מחברת הבנייה השאפתניות יותר של סין אבל לא הייתה ייחודית מבחינה זו והחברה הייתה קרבן לנסיבות המשתנות במהירות, כך אמר משקיע בחברה המנהלת נכסים בכל העולם שהיו לה אגרות חוב של סיניק.

הבנקאים דחפו, המשקיעים הלוו, הסיכונים הפיננסיים גדלו

שווקי אגרות החוב העולמיים הם המקום בו משקיעים חשים את הירידות הפתאומיות של התעשייה בצורה החזקה ביותר. אבל אגרות חוב בינלאומיות היו רק אחד מכמה מקורות מימון ליזמים. סך כל ההלוואות היה גבוה מ־5 טריליון דולר נכון ליוני, כך מעריכים כלכלנים בחברת Nomura.

החברות האחרונות שהגיעו לחדלות פירעון כוללות גם את Modern Land (China) המתמקדת בפרויקטים ירוקים ואת החברה משנזן Fantasia Holdings, חברת בנייה ברמה גבוהה שנמצאת בבעלות האחיינית של סגן נשיא סיני לשעבר.

המתחים גדלו כבר במשך זמן מה, כשחברות כמו החברה המתמחה בפארקים תעשייתיים China Fortune Land Development הגיעה לחדלות פירעון מוקדם יותר השנה. לחברה הוי כ־4.6 מיליארד דולר באגרות חוב בינלאומיות שלא נפרעו.

למרות שהלחץ הפתאומי על האשראי והמכירות חשף את החולשות של המודל העסקי של יזמים רבים, אנליסטים ומשקיעים אומרים שזה היה רק חלק ממערכת גדולה יותר.

כשחברות הבנייה מינפו עצמן לגדול, בנקאים דחפו בהתלהבות עסקאות ומשקיעים הלוו כסף בשמחה בשיעורי ריבית גבוהים, וזה גרם לסיכונים הפיננסיים לגדול ולהיערם בעשור האחרון, כך אמר גורדון איפ, מנהל השקעות ראשי בתחום הכנסה קבועה בחברה Value Partners בהונג קונג.

"היזמים לא חפים מאשמה, אבל הם רק חלק מהמכונה"

ממשלות מקומיות, בינתיים, מכרו אדמה בהתלהבות גדולה. בשנה שעברה מכירות הקרקעות האלה הכניסו 8.4 טריליון יואן, כ־13.1 טריליון דולר - כמעט 31% מההכנסה של ממשלות מקומיות, על פי Nomura.

"זו הייתה סביבת עבודה שעבדה בשביל כולם", אמר טראביס לאנדי, אנליסט בהונג קונג שמפרסם בפלטפורמת המחקר Smartkarma. "זו מכונה מאוד מורכבת, עם הרבה מפעילים המשמנים את הגלגלים שלה. היזמים לא חפים מאשמה, אבל הם רק חלק מהמכונה".

הכיוון של Kaisa Group Holdings מראה עד כמה היו משקיעים בינלאומיים מוכנים לתת אשראי אפילו לחברות שהעבר הקרוב שלהן לא היה נקי לגמרי.

קייזה נכנסה לצרות בסוף 2014, אחרי שהרשויות בעיר בה נמצאים משרדיה חסמו מכירות של חלק מהנכסים של החברה, והיא הגיעה לחדלות פירעון שנה אחר כך - בתקופה בה כמעט לא נשמע על חדלויות פירעון של תאגידים סינים שלוו כסף. מאוחר יותר הסכימה קייזה להסדר שהחליף את החוב הקיים שלה ב־3 מיליארד דולר באגרות חוב חדשות במדינות זרות עם תאריך פירעון רחוק יותר.

מניות החברה נסחרו שוב ב־2017 לאחר הפסקה של שנתיים וקייזה קיבלה שוב במהרה גישה לשווקי אגרות החוב הבינלאומיים. ב־2019, יכלה להנפיק 3 מיליארד דולר בחוב חדש, ובשנה שאחרי זה מכרה אפילו יותר.

לאחרונה פיגרה קייזר בכמה תשלומים של ריבית על אגרות החוב שלה, והחברה דוחפת משקיעים להחליף 400 מיליון דולר בחוב שאמור להיפרע בתחילת דצמבר באגרות חוב חדשות שיבשילו רק בעוד שנה וחצי.

דירוג האשראי של קייזה הורד לרמה של אג"ח זבל ואגרות החוב שלה צנחו: אגרת חוב של 9.375% שאמורה להבשיל ב־2024 נסחרה לאחרונה ב־31.6 סנט על הדולר, על פי Tradeweb.

חברות בנייה אחרות, כמו Yango Group, כבר עשו החלפות חוב, מהלך שחברות דירוג אשראי בינלאומיות תופשות פעמים רבות כצורה של חדלות פירעון.

לגבי אוורגרנד, המצב שלה רחוק מלהיות פתור. החוב הדולרי שלה שאמור להיפרע בחצי השנה הקרובה גובה מ־3.5 מיליארד דולר - הרבה יותר מסך התשלומים שהצליחה לעשות מאז שהחמיצה את הקופונים הראשונים שלה בספטמבר. כל חבויות החברה מגיעות לסכום של כ־300 מיליארד דולר.

"אנחנו עדיין חושבים שחדלות פירעון של אוורגרנד היא סבירה ביותר", נכתב בדו"ח של S&P Global Ratings מ־18 בנובמבר, כשקשיי החברה למכור בתים חדשים משמעותם שהמודל העיקרי שלה "בפועל אינו בתוקף".

אניאק באו ופרנסס יון השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מלון נורדוי בנחלת בנימין / צילום: גלית חתן

פתאל חנך מלון בן 22 חדרים בת"א: "זה אותו מאמץ עם 5% מהכסף"

מלון נורדוי בתל אביב נפתח לאחר שנה של שיפוצים ושימור מחמיר, בהשקעה של כ–66.5 מיליון שקל שביצעה קבוצת פתאל ● שורד השבי שגיא דקל חן ייקח חלק במהלך של בנק מזרחי טפחות, לצד הפרזנטורים דביר בנדק וחן אמסלם - כך נודע לגלובס ● וגם: אליעזר (צ'ייני) מרום מונה ליו"ר סמארטי א.א.ר טכנולוגיות ● אירועים ומינויים

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

לקראת שביתה של עובדי צים? הוועד הכריז על סכסוך עבודה ודורש לעצור את מכירת החברה לידיים זרות

על רקע המהלכים למכירת החברה, הודיע ועד עובדי צים על סכסוך עבודה ● בין השאר מעלה הוועד את נושא הרציפות של אספקה ימית לישראל בשעת חירום ● יו"ר ועד עובדי צים: "זהו תחילתו של מאבק, ונחריף את הצעדים ככל שיידרש"

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל יידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית שהתקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

אילוסטרציה: Shutterstock

הרשות לאיסור הלבנת הון מזהירה: אלה הדגלים האדומים לזיהוי הונאות קריפטו

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מפרסמת מסמך מקיף המתריע מפני התרחבות ההונאות, מתקפות הכופרה ומימון טרור דרך נכסים וירטואליים ● המסמך מופץ על רקע שנת שיא בהיקף הפעילות הפלילית ומפרט אינדיקציות לזיהוי פעילות חשודה בזירות מסחר, ארנקים וכספומטים לקריפטו

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

גמל להשקעה או פוליסות חיסכון? / צילום: Shutterstock

פוליסות חיסכון מול גמל להשקעה: מה ההבדלים, איפה מרוויחים יותר, ומי המנהלים המובילים בתשואות

לקופות הגמל להשקעה יש יתרונות ברורים על פני פוליסות חיסכון, ובכל זאת הן מנהלות חצי מכמות הכסף ● אחת הסיבות: חברות הביטוח מתרכזות בפוליסות החיסכון, הרווחיות יותר מבחינתן ● מובילי התשואות בפוליסות החיסכון - איילון השנה ומיטב ב-3 שנים. בגמל להשקעה: הראל, מנורה וכלל ● וכיצד קורה שהראל ראשונה בתשואות במוצר אחד אך בתחתית באחר?

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

"ועדת טיוח": התגובות הקשות לוועדת החקירה הפוליטית

מליאת הכנסת אישרה את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי 7 באוקטובר בקריאה טרומית ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

החזית של ארה"ב מול דנמרק: גרינלנד, טורבינות רוח ואוזמפיק בסכנה

הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה "אורסטד" ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הביקוש קפא, המחירים ירדו: ענף הנדל"ן מסכם שנה מאתגרת, ומה צפוי ב־2026?

שנת 2025 הייתה מטלטלת במיוחד עבור שוק הנדל"ן: הרגולציה סביב מבצעי המימון התהדקה, היצע הדירות בשיא היסטורי, המחירים ירדו כמעט מדי חודש, ותמהילי המשכנתאות השתנו ● רגע לפני 2026, המומחים מנסים להעריך האם המגמות יימשכו או שמדובר רק בתיקון זמני

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

"למי שמאמין במשק הישראלי": הבכיר שממליץ על הסקטור שטס ב-140% בשנתיים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך כי מבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

קמפיין מכבי שיצר מקאן ת''א / צילום: צילום מסך מיוטיוב

קופ"ח מכבי יוצאת למכרז פרסום, בענף סבורים שהוא "שערורייה"

היקף התקציב העומד ככל הידוע על כ-25 מיליון שקל יוצא למכרז חדש ● המכרז הוא לחמש שנים, עם אופציה להארכה כפולה של שלוש שנים בכל פעם - כלומר 11 שנים ברצף ● קופת חולים מכבי בתגובה: "המכרז מנוהל באופן מקצועי תחת פיקוח של ועדת המכרזים של מכבי"

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות, וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת־ימי", צוין

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: אלעד זגמן, ענבה, לע''מ

הכפלת הפטור ממע"מ נכנסה לתוקף: איך יסתיימו המהלכים הבאים של השר סמוטריץ'

בניגוד לעמדת אגף התקציבים במשרד, שר האוצר חתם על הצו שיעלה את תקרת הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ־75 ל־150 דולר ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר מחו נגד המהלך וטענו כי יפגע בעסקים הקטנים ● המאבקים הבאים: הטלת מס רווחי יתר של 15% על הבנקים, רפורמת החלב, החזרת המס על בעלי קרקעות פנויות והטלת מס יסף על משקיעי נדל"ן

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

רשות התחרות סיימה את הבדיקה: האם אל על תיקנס בגלל מחירי הטיסות?

רשות התחרות סיימה בדיקה כלכלית ומשפטית שנועדה לקבוע האם אל על ניצלה את מעמדה כמונופול בקווי טיסה מסוימים בתקופת המלחמה ● עפ"י המסתמן, על החברה יוטל עיצום כספי שגובהו טרם נקבע, ושעשוי להגיע עד כ-118 מיליון שקל

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר ב-3.18 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר שלושה רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?