גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק רגולטור חונק: ענקיות הטק הסיניות מתמודדות עם ההאטה בכלכלת סין

כשהצריכה והפרסום הדיגיטלי קיבלו מכה, ישנן חברות המחפשות מנועי צמיחה חדשים

סין. כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות ביותר ייחסו את הצמיחה החלשה בהכנסותיהן להידרדרות התנאים המקרו־כלכליים / צילום: Shutterstock, IHOR SULYATYTSKYY
סין. כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות ביותר ייחסו את הצמיחה החלשה בהכנסותיהן להידרדרות התנאים המקרו־כלכליים / צילום: Shutterstock, IHOR SULYATYTSKYY

ענקיות הטכנולוגיה הסיניות חשות את הצביטה של ההאטה הכלכלית, וזה מוסיף לחץ פיננסי על תעשייה שגם כך נתונה השנה למערכת שלמה של רגולציה נוספת.

כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות ביותר בסין ייחסו את הצמיחה החלשה בהכנסותיהן מיולי עד ספטמבר להידרדרות התנאים המקרו־כלכליים. המכירות הרבעוניות של ענקית הרשתות החברתיות ומשחקי המחשב Tencent צמחו בקצב האיטי ביותר מאז הנפקת החברה ב־2004. חברת המשלוחים המקוונת Meituan דיווחה שקצב הצמיחה בהזמנות אוכל ירד. במנוע החיפוש Baidu דיווחו על האטה בפרסום, בעוד שבענקית המסחר המקוון עליבאבא קיצצו את תחזית הצמיחה לשנה הפיסקלית.

את האתגרים האחרונים שהחברות מתמודדים איתם ניתן להשוות לתוצאות שהציגו כמה מהחברות המקבילות האמריקאיות, כולל גוגל מבית אלפאבת ומיקרוסופט, שהמעבר לעבודה מהבית וקניות ברשת נתנו להן רוח גבית בזמן המגפה. בעוד שהמכירות לרבעון של אמזון האטו בגלל מחסור בעובדים ועיכובים בשרשרות האספקה, גם אמזון וגם גוגל אמרו שהביקוש לפרסומות דיגיטליות נותר חזק.

פלטפורמות האינטרנט הסיניות כבר מתמודדות עם ההשפעה של מדיניות חדשות ששולטות באופן מחמיר על תחומים כמו איסוף מידע, אלגוריתמים שהן מפעילות וכמות הזמן שבני נוער מבלים ברשת. "השאלה היא אם הפלטפורמות האלה נועדו לשרת סוחרים במה שניתן לתאר כתעשיות החסינות למיתון או חסינות לפעולות ענישה. ואין הרבה פלטפורמות כאלה בנקודת הזמן הנוכחית", אמר מייקל נוריס, מנהל מחקר ואסטרטגיה בחברת הייעוץ משנחאי AgencyChina.

הכלכלה של סין צמחה ב־4.9% ברבעון השלישי לעומת שנה קודם לכן, פחות ממה שחזו כלכלנים והאטה גדולה מאוד לעומת קצב ההתרחבות של הרבעון השני, 7.9%. לאחרונה, הצמיחה הכלכלית הואטה בגלל מגוון גורמים שכללו הפסקות חשמל, נושאים של שרשראות האספקה ופעולות ענישה על הסקטור הפרטי כולל בתחומי הטכנולוגיה, נכסי המקרקעין והחינוך.

עבור כמה ענקיות אינטרנט סיניות, ההאטה הכלכלית תורגמה לביקוש חלש יותר לפרסום דיגיטלי.

ההכנסה של Tencent לרבעון השלישי מפרסום מקוון עלתה ב־5% משנה לשנה, האטה לעומת צמיחה של 23% ברבעון הקודם, כתוצאה מרגולציה הדוקה יותר בתחומים כמו חינוך, ביטוח ומשחקי מחשב ברשת. בינתיים, תעשיות אחרות לא חזרו לקצב פעילות מלא, כך אומרים מנהלים בכירים.

"קטגוריות אחרות יזנקו אל הפער וימלאו או ינצלו את המחירים הנמוכים יותר", אמר ג'יימס מיטשל, מנהל אסטרטגיה ב־Tencent. "אני חושב שזה יקרה עם הזמן, אבל כשסביבת המקרו מאתגרת יותר, זה קורה פחות מהר".

מכירות שירותי השיווק המקוונים של מפעילת הפלטפורמה המקוונת Pinduoduo - בעיקר פרסומות דיגיטליות - עלו ב־44% לעומת אותה תקופה בשנה שעברה, פחות מהצמיחה של 64% ברבעון השני ו־157% ברבעון הראשון.

ביום שישי, הרגולטור החזק ביותר בבייג'ינג פרסם טיוטה לכללים חדשים לתעשיית הפרסום באינטרנט, כולל איסור על פרסומות להוראה פרטית אחרי שעות הלימודים המכוונות לתלמידים צעירים וכן הטלת אחריות על מפרסמים ופלטפורמות אינטרנט על תוכן הפרסומות המוצגות בהן.

מנהל האסטרטגיה העיקרי של Baidu הרמן יו אמר שהחולשה בהכנסות מפרסומות כנראה תימשך גם אחרי הרבעון השלישי, בייחוד אם הלחץ מסגרים שהוטלו בגלל הקורונה והרחבת הרגולציה יימשכו. סין רשמה מספר קטן מאוד של מקרי קורונה בהשוואה למדינות אחרות, אבל התפרצויות בודדות המשיכו להתרחש והן גורמות לעצירות זמניות בנסיעות ובפעולת חברות.

ההכנסה מפרסומות ברבעון השלישי ב־ByteDance, המפעילה את האפליקציה טיק טוק ואת הגרסה הסינית שלה, Douyin, היו קטנות יותר למרות שתחום המסחר המקוון גדל במהירות באפליקציות האלה, כך אמרו עובדי החברה. ByteDance אינה נסחרת והיא לא מפרסמת נתוני הכנסות רבעוניים.

מחוץ לסין, ByteDance מגדילה את פעילותה בשווקים בינלאומיים. בשבוע שעבר, החברה השיקה אפליקציה למוכרים בטיק טוק, הניסיון האחרון שלה לשקף את הצלחת המסחר המקוון שלה בסין עם Douyin, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. החברה גם העבירה חלק מעובדי השיווק שלה לסינגפור על מנת לתמוך בתחום הפרסום והמסחר המקוון בטיק טוק, אמרו האנשים.

ב־ByteDance הפנו שאלות לעובדי טיק טוק. דוברת של טיק טוק אמרה שהאפליקציה לא העבירה עובדים של צוות השיווק מסין לסינגפור.

גם חברות אחרות מבקשות לגוון את מנועי הצמיחה שלהן כשהכלכלה הסינית מאטה קצב.

בעליבאבא אמרו שההכנסות בתקופה שמיולי עד ספטמבר סבלו מההאטה בצריכה המקומית וכן מהעלייה בתחרות, וצופים שההכנסות לשנה הפיסקלית 2022 יגדלו ב־20% עד 23% בהשוואה לתחזית של כמעט 30% במאי.

החברה הודיעה שהיא בוחנת את תחום מחשוב הענן והמסחר הבינלאומי כתחומי צמיחה, אם כי הם אחראיים רק על חלק קטן מהמסחר המקוון שהוא בסיס ההכנסות של עליבאבא בסין. בינתיים, ב־Baidu אמרו שהכנסת הליבה הונעה על ידי צמיחה של 73% במחשוב ענן, בחישוב שנתי.

רפאלה הואנג ואניאק באו השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל, לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאסיפת בעלי מניות

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר לסטארט־אפ AI

אנבידיה וגרוק חתמו על הסכם רישוי טכנולוגי בהיקף ענק, שכחלק ממנו המייסד של גרוק ג'ונתן רוס ובכירים נוספים יעברו לשורות אנבידיה ● גרוק, שנוסדה ב־2016 כדי להתחרות בענקית השבבים, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

חוסל בלבנון מחבל מיחידת המבצעים של משמרות מהפכה

מנהיג דאעש בדמשק נעצר ע"י כוחות הביטחון של סוריה ● כוחות הביטחון פעלו הלילה לאכיפה חוזרת כנגד מבנים לא חוקיים ישראלים ● המשפחות המתנגדות לוועדת החקירה הפוליטית צפויות למקד את הלחץ בח"כים החרדים ● אלי פלדשטיין התייחס בראיון לעימות עם יונתן אוריך בחקירה וטען: "יש ללשכה חומרים על גלנט" ● עדכונים שוטפים

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז ESG של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת-ימי", צוין

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום