גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק רגולטור חונק: ענקיות הטק הסיניות מתמודדות עם ההאטה בכלכלת סין

כשהצריכה והפרסום הדיגיטלי קיבלו מכה, ישנן חברות המחפשות מנועי צמיחה חדשים

סין. כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות ביותר ייחסו את הצמיחה החלשה בהכנסותיהן להידרדרות התנאים המקרו־כלכליים / צילום: Shutterstock, IHOR SULYATYTSKYY
סין. כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות ביותר ייחסו את הצמיחה החלשה בהכנסותיהן להידרדרות התנאים המקרו־כלכליים / צילום: Shutterstock, IHOR SULYATYTSKYY

ענקיות הטכנולוגיה הסיניות חשות את הצביטה של ההאטה הכלכלית, וזה מוסיף לחץ פיננסי על תעשייה שגם כך נתונה השנה למערכת שלמה של רגולציה נוספת.

כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות ביותר בסין ייחסו את הצמיחה החלשה בהכנסותיהן מיולי עד ספטמבר להידרדרות התנאים המקרו־כלכליים. המכירות הרבעוניות של ענקית הרשתות החברתיות ומשחקי המחשב Tencent צמחו בקצב האיטי ביותר מאז הנפקת החברה ב־2004. חברת המשלוחים המקוונת Meituan דיווחה שקצב הצמיחה בהזמנות אוכל ירד. במנוע החיפוש Baidu דיווחו על האטה בפרסום, בעוד שבענקית המסחר המקוון עליבאבא קיצצו את תחזית הצמיחה לשנה הפיסקלית.

את האתגרים האחרונים שהחברות מתמודדים איתם ניתן להשוות לתוצאות שהציגו כמה מהחברות המקבילות האמריקאיות, כולל גוגל מבית אלפאבת ומיקרוסופט, שהמעבר לעבודה מהבית וקניות ברשת נתנו להן רוח גבית בזמן המגפה. בעוד שהמכירות לרבעון של אמזון האטו בגלל מחסור בעובדים ועיכובים בשרשרות האספקה, גם אמזון וגם גוגל אמרו שהביקוש לפרסומות דיגיטליות נותר חזק.

פלטפורמות האינטרנט הסיניות כבר מתמודדות עם ההשפעה של מדיניות חדשות ששולטות באופן מחמיר על תחומים כמו איסוף מידע, אלגוריתמים שהן מפעילות וכמות הזמן שבני נוער מבלים ברשת. "השאלה היא אם הפלטפורמות האלה נועדו לשרת סוחרים במה שניתן לתאר כתעשיות החסינות למיתון או חסינות לפעולות ענישה. ואין הרבה פלטפורמות כאלה בנקודת הזמן הנוכחית", אמר מייקל נוריס, מנהל מחקר ואסטרטגיה בחברת הייעוץ משנחאי AgencyChina.

הכלכלה של סין צמחה ב־4.9% ברבעון השלישי לעומת שנה קודם לכן, פחות ממה שחזו כלכלנים והאטה גדולה מאוד לעומת קצב ההתרחבות של הרבעון השני, 7.9%. לאחרונה, הצמיחה הכלכלית הואטה בגלל מגוון גורמים שכללו הפסקות חשמל, נושאים של שרשראות האספקה ופעולות ענישה על הסקטור הפרטי כולל בתחומי הטכנולוגיה, נכסי המקרקעין והחינוך.

עבור כמה ענקיות אינטרנט סיניות, ההאטה הכלכלית תורגמה לביקוש חלש יותר לפרסום דיגיטלי.

ההכנסה של Tencent לרבעון השלישי מפרסום מקוון עלתה ב־5% משנה לשנה, האטה לעומת צמיחה של 23% ברבעון הקודם, כתוצאה מרגולציה הדוקה יותר בתחומים כמו חינוך, ביטוח ומשחקי מחשב ברשת. בינתיים, תעשיות אחרות לא חזרו לקצב פעילות מלא, כך אומרים מנהלים בכירים.

"קטגוריות אחרות יזנקו אל הפער וימלאו או ינצלו את המחירים הנמוכים יותר", אמר ג'יימס מיטשל, מנהל אסטרטגיה ב־Tencent. "אני חושב שזה יקרה עם הזמן, אבל כשסביבת המקרו מאתגרת יותר, זה קורה פחות מהר".

מכירות שירותי השיווק המקוונים של מפעילת הפלטפורמה המקוונת Pinduoduo - בעיקר פרסומות דיגיטליות - עלו ב־44% לעומת אותה תקופה בשנה שעברה, פחות מהצמיחה של 64% ברבעון השני ו־157% ברבעון הראשון.

ביום שישי, הרגולטור החזק ביותר בבייג'ינג פרסם טיוטה לכללים חדשים לתעשיית הפרסום באינטרנט, כולל איסור על פרסומות להוראה פרטית אחרי שעות הלימודים המכוונות לתלמידים צעירים וכן הטלת אחריות על מפרסמים ופלטפורמות אינטרנט על תוכן הפרסומות המוצגות בהן.

מנהל האסטרטגיה העיקרי של Baidu הרמן יו אמר שהחולשה בהכנסות מפרסומות כנראה תימשך גם אחרי הרבעון השלישי, בייחוד אם הלחץ מסגרים שהוטלו בגלל הקורונה והרחבת הרגולציה יימשכו. סין רשמה מספר קטן מאוד של מקרי קורונה בהשוואה למדינות אחרות, אבל התפרצויות בודדות המשיכו להתרחש והן גורמות לעצירות זמניות בנסיעות ובפעולת חברות.

ההכנסה מפרסומות ברבעון השלישי ב־ByteDance, המפעילה את האפליקציה טיק טוק ואת הגרסה הסינית שלה, Douyin, היו קטנות יותר למרות שתחום המסחר המקוון גדל במהירות באפליקציות האלה, כך אמרו עובדי החברה. ByteDance אינה נסחרת והיא לא מפרסמת נתוני הכנסות רבעוניים.

מחוץ לסין, ByteDance מגדילה את פעילותה בשווקים בינלאומיים. בשבוע שעבר, החברה השיקה אפליקציה למוכרים בטיק טוק, הניסיון האחרון שלה לשקף את הצלחת המסחר המקוון שלה בסין עם Douyin, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. החברה גם העבירה חלק מעובדי השיווק שלה לסינגפור על מנת לתמוך בתחום הפרסום והמסחר המקוון בטיק טוק, אמרו האנשים.

ב־ByteDance הפנו שאלות לעובדי טיק טוק. דוברת של טיק טוק אמרה שהאפליקציה לא העבירה עובדים של צוות השיווק מסין לסינגפור.

גם חברות אחרות מבקשות לגוון את מנועי הצמיחה שלהן כשהכלכלה הסינית מאטה קצב.

בעליבאבא אמרו שההכנסות בתקופה שמיולי עד ספטמבר סבלו מההאטה בצריכה המקומית וכן מהעלייה בתחרות, וצופים שההכנסות לשנה הפיסקלית 2022 יגדלו ב־20% עד 23% בהשוואה לתחזית של כמעט 30% במאי.

החברה הודיעה שהיא בוחנת את תחום מחשוב הענן והמסחר הבינלאומי כתחומי צמיחה, אם כי הם אחראיים רק על חלק קטן מהמסחר המקוון שהוא בסיס ההכנסות של עליבאבא בסין. בינתיים, ב־Baidu אמרו שהכנסת הליבה הונעה על ידי צמיחה של 73% במחשוב ענן, בחישוב שנתי.

רפאלה הואנג ואניאק באו השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי

יו"ר הפד פאוול לא השיב על שאלות עיתונאים בנוגע לעתידו בבנק המרכזי ולמתקפות מצד טראמפ ● בהודעת הפד לא ניתנה הנחיה לגבי הצעדים הבאים; בשווקים מעריכים כי הפד ימתין לפחות עד יוני לפני שינוי נוסף בריבית ● הנגידים סטיבן מירן וכריסטופר וולר, שמונו ע"י טראמפ, הצביעו נגד ההחלטה ● "הייתה תמיכה רחבה בוועדה בהחלטה היום", אמר פאוול, "הבנק בעמדה טובה לבחון את הנתונים מפגישה לפגישה"

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקי; קיריאקוס מיצוטאקיס, ראש ממשלת יוון / צילומים: AP-Khalil Hamra, קובי גדעון-לע''מ

יוון מתכננת להרחיב את הטריטוריה הימית, ומסתכנת במלחמה עם טורקיה

אתונה תומכת את שאיפותיה להרחיב את המים הטריטוריאליים בחוק הבינלאומי, ובגיבוי עסקאות נשק במיליארדים עם ישראל ● אנקרה זועמת ומגיבה ב"הפגנת נוכחות" קבועה בים האגאי

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

הפרויקט ברמת אפעל / הדמיה: viewpoint

לא רק דירות: גינדי מציעה תנאי תשלום 20־80 על משרדים ותשואה של 8%

חברת גינדי החזקות מבטיחה לשלם לקונים 8% על סכום המקדמה למשך 3 שנים, ואחר־כך על התשלום הכולל למשך עוד שנתיים ● החסרונות: התשואה הכוללת לשנים אלה אינה גבוהה, והמשקיע חייב להביא בחשבון תקופות אי־תפוסה, וכן דמי ניהול וארנונה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת תקציב המדינה

ברוב של 62 חברי כנסת, אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק תקציב המדינה ל-2026 ● לקואליציה נותרו חודשיים להשלים את מהלך החקיקה, וגורל הרפורמות יוכרע כעת בוועדות הכנסת ● מוקדם יותר קרא סמוטריץ' לנגיד להוריד בחדות את הריבית. כך הגיב בנק ישראל

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

חתולים בחצר בניין / צילום: תמר מצפי

חמלה או מטרד? השכנים שהגיעו לבית המשפט בגלל האכלת חתולים

לא חסרות סיבות למריבות בין שכנים, אך מעבר לבעיות השכיחות, לבית המשפט מגיעות עוד ועוד תביעות בגלל האכלת חתולים ● מתי האכלת חתולים "היא ביטוי ראוי לרגישות מוסרית ולערבות הדדית כלפי הסביבה והחי שבה", ומתי ראוי שהרגישות לחי תופנה גם לשכנים האנושיים?

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

עו''ד גיא אבני / איור: גיל ג'יבלי

פרשת "מוכר החלומות”: עו"ד גיא אבני ישלם 600 אלף שקל לארבעה משקיעים

ביהמ"ש קבע כי עו"ד גיא אבני, הנאמן של קבוצת בראשית, הפר את חובותיו כנאמן כאשר העביר כספי הלוואות לחברה מבלי לוודא את קיומן של ערבויות בנקאיות ● מדובר בפסק דין אזרחי נוסף נגד אבני, בשורה של תביעות שמנהלים משקיעים שאיבדו את כספם

מרעומי פגזים שמייצרת ארית תעשיות / צילום: חזי שטרנליכט

מבקר במפעל בשדרות יתקשה להאמין שזו חברה בשווי של מעל 7 מיליארד שקל

מניית ארית תעשיות ממשיכה לשבור שיאים, כשהמרעומים אותם היא מייצרת זוכים לביקושי שיא ● לצד החשש כי התנפחה לשווי "בועתי", יש בשוק מי שטוען כי "ניסיון לתמחר חברות בענף בדרך קונבנציונלית חוטא למטרה" ● וכיצד היא מתכוונת להשתלט על 15% מהשוק העולמי?

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?