גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדמוקרטים מתמודדים עם שינויים בהצעת חוק העולה 2 טריליון דולר

פריטים נוספים ברשימת המשימות למחוקקים: שמירה על מימון הממשלה, העלאת תקרת החוב והעברת חוק תקציב הביטחון

בניין הקפיטול בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Andrea Izzotti
בניין הקפיטול בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Andrea Izzotti

כשיחזרו הדמוקרטים לוושינגטון יצטרכו למיין רשימה גדולה של משימות, כולל יישוב אי ההסכמה לגבי הצעת החוק "לבנות מחדש טוב יותר", שמירה על מימון הממשלה והגדלת תקרת החוב לפני שלארה"ב נגמר הכסף לשלם את חובותיה.

חבילת החינוך, הבריאות והאקלים בגובה 2 טריליון דולר של המפלגה, שעברה בבית הנבחרים לפני פגרת חג ההודיה, עוברת כעת לסנאט המחולק 50-50, שם מקווה מנהיג הרוב צ'אק שומר (מניו יורק) לאשר אותה לפני חג המולד.

הסנאטורים הדמוקרטיים חייבים להגיע להסכמה פה אחד על הצעות המדיניות ולצלוח אתגרים פרוצדורליים, ושני הדברים האלה עשויים לגרום לעוד לשינויים בתוכן הצעת החוק.

סנאטורים רבים רוצים לתקן את ההגדלה המוצעת בהצעת החוק בהנחות על מיסי מדינה ומסים מקומיים כך שיהיה בה דירוג לפי רמת ההשתכרות. בנוסף, הסנאטור ג'ו מנצ'ין (ממערב ווירג'יניה), שחודשים רבים ביטא ספקות לגבי קנה המידה של הצעת החוק, רוצה להסיר ממנה את ארבעת השבועות לחופשה משפחתית בתשלום שהגרסה שאושרה בבית הנבחרים כללה בהצעה. גם הוא וגם הסנאטורית קירסטן סינמה, הדמוקרטית מאריזונה שהכריחה את המפלגה לשנות את סעיפי המס המרכזיים בהצעת החוק, לא התחייבו שיתמכו בה בגרסתה הסופית.

פקיד בכיר בבית הלבן אמר שהממשל היה בקשר קרוב עם מחוקקים ואנשי צוות לגבי חבילת ההוצאה. נושאים מרכזיים כוללים את השאלה איך לקבוע סדר זמנים לתהליך ואיזה שינויים צריכים להיעשות בתחומים הכוללים את החופשה בתשלום או מסים.

כל שינוי שיעשה הסנאט יצטרך להיות מאושר על ידי בית הנבחרים לפני שיועבר לשולחנו של הנשיא ג'ו ביידן. הבית הלבן רוצה שהחבילה תועבר עד סוף השנה, אמר הפקיד.

הדמוקרטים רוצים גם להתמודד עם ההאשמות של רפובליקאים שהחבילה תעודד עוד יותר את האינפלציה, שעלתה בחודשים האחרונים, על ידי הזרמת יותר כסף לכלכלה. הדמוקרטים אומרים שהפרעות לשרשראות אספקה בגלל הקורונה והשיקום הכלכלי הם האשמים האמיתיים בעלייה החדה במחירים, ואומרים שכמה סעיפים בתוכנית שלהם יורידו למשפחות את יוקר המחיה.

בגלל שהדמוקרטים משתמשים בהליך חקיקה מיוחד המכונה השלמה להעברת החבילה ברוב פשוט ללא תמיכת הרפובליקאים, הם חייבים לעצב את הצעת החוק בהתאם לכללים בהם ניתן להצביע בהליך כזה. אחת המגבלות העיקריות היא שסעיפי הצעת החוק חייבים להתייחס באופן ישיר לתקציב הפדרלי. הרפובליקאים יכולים לטעון שסעיף כלשהו אינו עומד בתנאים אלה והדמוקרטים יכולים להגן על הליך ההשלמה אך מדובר בתהליך שעלול להימשך כמה שבועות.

הוויכוחים האלה, שהפרלמנטרית בסנאט (שאינה קשורה לאף אחת מהמפלגות) מכריעה בהם, סיבכו את הניסיונות הקודמים של הדמוקרטים לכלול בהצעת החוק סעיפים הקשורים בהגירה. בהצעת החוק כפי שעברה בבית הנבחרים, הציעו הדמוקרטים להגן באופן זמני על מהגרים לא חוקיים בארה"ב מגירוש. המחוקקים עשויים להיאלץ להסיר את הסעיף הזה מהצעת החוק אם תקבע הפרלמנטרית שהוא לא תואם את הכללים להעברת חוק בהליך השלמה.

חלקים אחרים מהצעת החוק עשויים להתמודד עם בעיות פרוצדורליות אחרות, כולל צעדים המיועדים להוריד את מחיר התרופות בסקטור הציבורי - אם כי נראה שצעדים המשפיעים על המחירים בתוך תוכנית Medicare לא מתמודדים עם בעיות דומות. על פי הצעת החוק של בית הנבחרים, חברות שיעלו את מחיר התרופות מהר יותר מקצב האינפלציה ייענשו, ועל מחיר האינסולין תהיה תקרה של 35 דולר לחודש.

שומר אמר במסיבת עיתונאים בנוי יורק בסוף השבוע האחרון שהתקרה על מחיר האינסולין עלולה להתמודד עם בעיות פרוצדורליות. "אני חושב שאנחנו במצב טוב לקבל 50 קולות", אמר שומר. "אנחנו צריכים להיות בטוחים, אבל אני חושב שאני במצב טוב כאן, באמת. אבל יש דרכים שונות, דרך הפרלמנטרית ודרכים אחרות, בהן הרפובליקאים יכולים לנסות להעיף את זה".

סעיפים בהצעת החוק שנועדו לחזק את הסטנדרטים להעסקת עובדים במשק עשויים גם הם לעמוד מול אתגרים, כך אומרים עוזרי המחוקקים. הדמוקרטים והרפובליקאים יצטרכו לשתף פעולה לגבי הפריטים הנותרים ברשימת המשימות.

הרפובליקאים חסמו ניסיון להצביע על מאמץ דו מפלגתי להעביר 20 תיקונים בחוק הרשאת ההגנה הלאומית, תקציב ביטחון שנתי בגובה 777.9 מיליארד דולר, לפני שיצאו המחוקקים לחופשת חג ההודיה. הדמוקרטים קבעו הצבעה פרוצדורלית ליום שני עם רף של 60 קולות על הצעת חוק חלופית הכוללת את התיקונים שרוצים הרפובליקאים להכניס. אם 60 סנאטורים יסכימו להתקדם, תקציב הביטחון יוכל לעבור בקרוב.

בינתיים, המימון לתוכניות הממשלה הקיימות ייגמר ביום שישי 3 בדצמבר, מה שנותן למחוקקים רק ימים בודדים להעביר חקיקה שתמנע סגירה של הממשלה. כמה דמוקרטים רצו הארכה מאוד קצרת טווח של מימון הממשלה, אולי עד 17 בדצמבר, בעוד הרפובליקאים רוצים הארכה שתימשך אל תוך 2022.

כמה רפובליקאים ציינו שיקבלו הארכה של המימון בגובהו הנוכחי לתוכניות ממשלה שעדיין פועלות עד סוף שנת הכספים, מה שישמור על רמות המימון שנידונו עוד בזמן סוף כהונת הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. הדמוקרטים רוצים להגדיל את המימון.

המחוקקים יצטרכו גם להתמודד עם תקרת החוב של הממשלה. שרת האוצר ג'נט ילן אמרה למחוקקים שלממשלה עשויים לאזול המשאבים למלא את התחייבויות המדינה כבר ב־15 בדצמבר, מה שקובע לקונגרס עוד דדליין קרוב.

שלא כמו המלחמה הציבורית של כשהדמוקרטים והרפובליקאים על הנושא הזה, שומר ומיטץ' מקונל מוביל המיעוט בסנאט (רפובליקאי מקנטאקי) דנו באופן פרטי בשאלה איך להתמודד עם הנושא. הרפובליקאים ביקשו לגרום לדמוקרטים להשתמש בהליך ההשלמה להעלאת תקרת החוב ללא תמיכה רפובליקאית, בעוד שהדמוקרטים התעקשו שהרפובליקאים ישתפו פעולה בהעלאת תקרת החוב דרך הצבעה שגרתית.

דרכים אפשריות לכך כוללות הסכמה של הרפובליקאים לאפשר לדמוקרטים להעלות את תקרת החוב על פי קווים מפלגתיים - ולא בהליך השלמה - או שהדמוקרטים יעלו את תקרת החוב בהליך השלמה שהרפובליקאים יתמכו בו.

קתרין לוסי ולינדזיי ווייז השתתפו בהכנת הכתבה. 

עוד כתבות

הפריצה ללובר. הגנבים החנו משאית עם סולם בשטח מת של מצלמות האבטחה המיושנות / צילום: ap, Alexander Turnbull

לא רק הלובר: גל פריצות למוזיאונים שוטף את צרפת

לפני כחודש נרעשה צרפת כשתכשיטי הכתר נשדדו מהלובר, אלא שזה רק קצה הקרחון ● מחירי הזהב שזינקו והאבטחה שנזנחה במשך שנים הנחיתו על המדינה לא פחות משמונה מקרי שוד מאתרי אמנות מרכזיים רק בחודשיים האחרונים, ואלה מצטרפים לגל שחווה אירופה כולה ● ה"וול סטריט ג'ורנל" צלל אל מאחורי הקלעים של הפריצות הגדולות

מנכ''ל בזק, ניר דוד, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל בזק: "ביטול ההפרדה המבנית יעשה שינוי משמעותי וישפיע על יוקר המחיה"

ניר דוד, מנכ"ל בזק, אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "ישראל יכולה להפוך לצומת תקשורת עולמי, וזו הזדמנות גדולה" ● הוא הוסיף כי המשקיעים הזרים חוזרים לישראל: "הפוטנציאל עומד להתפוצץ"

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

ליטל לשם / צילום: באדיבות Protego

בילדות היא נדדה בין בסיסי צה"ל. היום היא מובילה קרן לחברות ביטחוניות

"החודש קרביין נמכרה ב-625 מיליון דולר. למרות שאני כבר לא שם, האקזיט משמעותי מאוד מבחינתי, כי לא מכרתי את המניות שלי בניגוד לאחרים" ● שיחה קצרה עם ליטל לשם, מייסדת קרן פרוטגו להשקעה בטכנולוגיות ביטחוניות

''כסף על הרצפה'' / צילום: Shutterstock

"כסף על הרצפה": האם גל ההנפקות של תל אביב בדרך להפוך לצונאמי?

אחרי שלוש שנות בצורת, שוק ההנפקות של ת"א התעורר לחיים עם קרוב ל–20 חברות חדשות שהצטרפו לבורסה ● מה השתנה, האם הגל הנוכחי יהפוך לצונאמי, וגם: למה כולם רוצים להחזיק פתאום בחברת חיתום ● גלובס צולל למהפכה של הבורסה: "לא נגיע ל־100 הנפקות כמו ב־2021, אבל יהיו כמה עשרות חברות גדולות שינפיקו"

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' עירן הלפרין / צילום: פרטי

חוקר השנאה שמצהיר: "אנחנו נוסעים ב-300 קמ"ש לעבר הקצנה"

שיחה עם פרופ' עירן הלפרין, ראש המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ● על הקיטוב שהפך לנורמה, הסיבות לכך ומה ישראל צריכה לעשות כדי לעצור את הדהירה

הישראליות בוול סטריט / צילום: באדיבות נאייקס, אלן צצקין, נאבן

הישראלית שצנחה במעל 20% בעקבות הדוחות, וזו שהתאוששה מהשפל

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● פלטפורמת בניית האתרים Wix נפלה בכ-24% מאז שפרסמה את דוחותיה, על רקע ירידה שנרשמה בשולי הרווח ● מנגד, נאייקס קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות ● נאבן התאוששה מעט, לאחר שנפלה במעל 40% מאז הנפקתה בחודש שעבר

מנכ''ל קבוצת הפניקס, אייל בן סימון, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אייל בן סימון: "הפניקס היא מחוללת התחרות המרכזית בעולם הפיננסי"

מנכ"ל הפניקס אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי עוד לפני הכלכלה, "אנו חייבים להבין שמדינת ישראל צריכה תוכנית ארוכת-טווח" ● לגבי החוסן של הכלכלה הישראלית הוא טוען: "הרבה מדינות היו רוצות יחס חוב-תוצר כמו שלנו" ● וגם: מה הוא חושב לגבי הכוח של המתווכים הפיננסיים בישראל?

מו''ל גלובס, אלונה בר און, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "גלובס פועל מרצון אמיתי להיות גורם שמסייע בחוסן של הכלכלה הישראלית"

בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים שתיערך היום, מו"ל גלובס אלונה בר און התייחסה לאתגרים עמם התמודדה החברה הישראלית בשנים האחרונות, וכן לאתגרים עמם התמודד העיתון ● בר און: "יצירת תוכן נקי שהוא לא מלא בסימני קריאה, ולפעמים יש בו גם סימני שאלה, הייתה קשה לעיכול לרבים"

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

ביל אקמן שוקל הנפקות בו זמנית של חברה וקרן חדשה

המיליארדר ביל אקמן, מתכנן להנפיק את חברת ניהול קרנות הגידור שלו, פרשינג סקוור לציבור כבר בתחילת השנה הבאה, במקביל לקרן סגורה חדשה

וודי ובאז. סרט שאף פעם לא היה על צעצועים / צילום: Shutterstock

סרט האנימציה שלא פחד לגעת בחרדות והשאיר אבק לדיסני: 30 שנה ל"צעצוע של סיפור"

לפני 30 שנה בובת קאובוי ואיש חלל מפלסטיק שינו את העולם ● סרט אחד הפך את פיקסאר למעצמה גלובלית, החזיר למסלול את הנשיא שלה סטיב ג'ובס, ופתח שער לתעשייה של מיליארדים ● עם מכירות מרצ'נדייז שלא נגמרות וסיקוול חמישי שאך קיבלנו הצצה אליו, "צעצוע של סיפור" הוא ממש לא סתם סרט על צעצועים מדברים

מנכ''ל קבוצת חיפה, מוטי לוין, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מוטי לוין: "ביטחון תזונתי הוא עניין קיומי, זה האיום שמבפנים"

מנכ"ל קבוצת חיפה אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אפשר להגיע למצב של ביטחון מזון ברוב הגידולים; הרבה מהמצוקות יכולות להיפתר ע"י יישום מסקנות הוועדה של משרד החקלאות וביטחון המזון, דרך מענקים, הקצאות מים ורגולציה"

בודקים את המיתוס. הקרמבו הוא לא המצאה כחול לבן / צילום: אביעד לוי

הקרמבו הוא המצאה כחול־לבן? תחשבו שוב

הממתק החורפי נאחז היטב בישראליות, אבל שורשיו נמצאים בכלל בנכר ● כיצד הוא קיבל מקום משמעותי בתרבות ובדיאטת המדינה, ולמה הוא נמכר רק מנובמבר ועד פסח?

ועידת ישראל לעסקים ה-32

ועידת ישראל ה-32 יוצאת לדרך בהשתתפות צמרת המשק

ועידת ישראל לעסקים של גלובס היא הוועידה הוותיקה והחשובה בישראל. במסגרתה מתקיימים מושבים בתחומים: השקעות, תשתיות, הייטק וחדשנות, בריאות ועוד ● בין המשתתפים: ג׳ייסון גרינבלט, שליח הבית הלבן למזרח התיכון לשעבר, יו"ר צ'ק פוינט, מנכ"ל שיבא, מנכ"לי הפועלים, הפניקס, בזק, תנובה, אלקטרה צריכה, תורפז תעשיות, מנכ"ל הבורסה ורבים נוספים ● עוד בין המשתתפים: השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט והאלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים לשעבר, בהופעה ראשונה

בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה / צילום: אנגלו סכסון עפולה

עסקה תוך שלוש שעות: בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה?

ברובע יזרעאל בעפולה נמכר פנטהאוז בן חמישה חדרים, בשטח בנוי של 190 מ"ר, תמורת 2.7 מיליון שקל ● מחיר השיווק של הפנטהאוז עמד על 2.8 מיליון שקל והוא עמד כשלוש שעות בלבד על המדף ● השכונה נחשבת למבוקשת עם אוכלוסייה צעירה, חילונית ודתית ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מימין: הילה ויסברג, ענבל קרייס, פרופ' אסנת לב ציון קורח, קרן כהן חזן / צילום: כדיה לוי

"הגיים צ'יינג'ר לעתיד": שלוש בכירות מדברות על מנועי הצמיחה של התעשייה

בפאנל "תעשייה, חדשנות ובריאות - האבנים הגדולות של כלכלת ישראל", שהתקיים במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, דיברו שלוש בכירות בתעשייה הישראלית על הצלחה והמנוע להוביל, על מהפכת ה-AI ויישומה, ועל תחזיות לעתיד ● וגם: מה ישמור על העליונות הטכנולוגית שלנו?

מייקל רפפורט, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: תמר מצפי

מייקל רפפורט: "ישראל צריכה להיפטר מהמושג הסברה, כי היא לא צריכה להסביר שום דבר"

"נעלבתי מכך ששחקנים לא יכלו לתמוך בישראל בזמן שהיו חטופים בשבי. זו מבוכה", אמר השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס ● בעוד כמעט כל שחקני הוליווד, לרבות היהודים שבהם, נאלמו דום או יצאו כנגד ישראל אחרי ה-7 באוקטובר, רפפורט היה בין אלה שהשמיעו קול צלול וברור בעד ישראל

ג'יליאן מייקלס / צילום: Don FLood

הכוכבת האמריקאית שסבורה: "השנאה כלפי ישראל היא קופת מזומנים של משפיענים"

התמודדות עם עודף משקל בילדות הפכה את ג'יליאן מייקלס לאימפריית כושר ובריאות משגשגת - עם תפקידי מפתח בפריים־טיים, אפליקציה עתירת משתמשים, סדרת רבי־מכר והון שמוערך ב־20 מיליון דולר ● בשנים האחרונות היא אחת הדמויות הבולטות במאבק באנטישמיות בארה"ב, ולאחרונה עוררה סערה כשעזבה את תוכנית האירוח שלה בעיצומו של ויכוח בנושא ● ראיון מיוחד

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מדינת אי, מחיר מטרה וכשרות: מנכ"ל תנובה משרטט את הבעיות בשוק החלב

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא, פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?