גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעשיית הלוויינים הפרטיים גדלה, ומשקיעים מהמרים במיליארדים על נתונים מהחלל

חברות העוסקות בחישה מרחוק מהחלל באמצעים טכנולוגיים מתקדמים חוזות המשך צמיחה חזקה לתעשייה ● יחד עם זאת כמה מנהלים בכירים ואנליסטים צופים שהמספר הרב של החברות יילך ויצטמצם באמצעות מיוזגים בתוך הענף

המשקיעים שופכים כסף לחברות העוסקות בתחום חישה מרחוק / צילום: צילום מסך
המשקיעים שופכים כסף לחברות העוסקות בתחום חישה מרחוק / צילום: צילום מסך

עשרות חברות מנקדות את השמיים בלוויינים מתוך הערכה שצרכנים ישלמו מיליארדי דולרים כדי לקבל צילומים יותר מפורטים של כדור הארץ. לא כל החברות יצליחו, כך אומרים אנליסטים שעוקבים אחרי הענף.

המשקיעים שופכים כסף לחברות העוסקות בתחום חישה מרחוק, ורק השנה התמזגו החברות BlacSky Technology ו-Spiral Global עם חברות ספאק. בין המתחרות שלהן נמצאת Planet Labs, Satellogic ו-Terran Orbital Corp, שגם סגרו עסקאות להנפקה על ידי מיזוגים עם חברות ספאק אחרות, בעוד שישנן חברות שבחרו במסלות של גיוס כספים מקרנות הון סיכון.

ספקיות הדאטה מהחלל משתמשות בלוויינים על מנת לצלם את כדור הארץ ובאותות רדיו וברדארים כדי להביט דרך העננים במקרה הצורך. בשנה שעברה הן גייסו 5.2 מיליארד דולר, לעומת 1.4 מיליארד דולר ב-2015, על פי נתוני PitchBook. ב-2021, עד 10 בנובמבר החברות הללו כבר גייסו עוד 4.5 מיליארד דולר.

לווינים לעזרת חברות הביטוח והאנרגיה

בין היתר גופי ביטחון וסוכנויות ממשלתיות הם הצרכנים של ספקיות הדאטה הפרטיות הללו. אלה משתמשים במידע שמגיע מהחלל כדי לעקוב אחר תנועת כוחות ופרויקטים צבאיים אחרים. חברות הלוויינים גם פונות יותר ויותר ללקוחות מסחריים: חברת החקלאות Corteva למשל מוכרת אפליקציות שמבוססות על דאטה מהחלל שמאפשרים לחקלאים להגדיל את היבול ולחוואים לנהל בצורה יותר טובה את אדמות המרעה שלהם, כך אמרו מנהלי החברות.

בחברות הדאטה הלוויניות אומרים שיש כעת הזדמנות למכור מידע לצרכנים כמו חברות ביטוח, שיכולות להשתמש בו להערכת נזקי אסון לנכסים, או לחברות אנרגיה, שיכולות להשתמש במידע על מנת לנטר קווי צנרת. צרכנים אחרים עשויים לכלול ממשלות וחברות המבקשות לנטר זיהום ולוודא שהן מקיימות את מחויבויותיהן הסביבתיות.

800 לוויינים לחישה מרחוק בחלל

משקיעים ומנהלים בכירים בענף מעריכים שלאורך זמן חברות יחלו לרכוש חברות אחרות והשוק יתייצב על מספר קטן יותר של חברות. "אתה תראה כמה שחקנים גדולים מאוד ודומיננטיים בכל קטגוריה", אמר ג'יימס ברוגר, מנהל השקעות ב-Seraphim, חברת השקעות שתמכה בחברות העוסקות בחישה מרחוק.

שוק החישה מרחוק יצר 2.6 מיליארד דולר בהכנסות ב-2020, יותר מפי שניים ממה שהכניס לפני עשר שנים - כך על פי חברת הנתונים BryceTech. יותר מ-800 לוויינים לחישה מרחוק, שרובם נשלטים על ידי חברות מסחריות, סובבים כעת מסביב לכדור הארץ. זאת, לעומת 123 בסוף 2011, על פי החברה, שספרה 25 חברות הפעילות בתחום.

מספר חברות מהמרות על טכנולוגיות רדאר חדשניות, שיכולות לחדור עננים ולספק כיסוי גם בלילה, או מה שנקרא חיישנים היפר-ספקטרליים המסוגלים לעקוב אחר מאות תדרים בטווח האלקטרומגנטי.

לחברות Maxar Technologies ו-Airbus SE מחלקות חישה מרחוק מהחלל מבוססות יותר והן בין החברות שיש להן לוויינים המצלמים צילומים של כדור הארץ. "אנו חושבים שיש הזדמנות גדולה בשוק", אמר וויל מרשל, מייסד שותף ומנכ"ל Planet Labs, שמפעילה כיום כ-200 לוויינים קטנים יחסית, ויכולה למכור את המידע שהם אוספים או את המוצרים ש-Planet מכינה על בסיס המידע הזה.

ב-Planet Labs צופים, שהחברה תייצר 693 מיליון דולר בהכנסות בשנת הכספים שנגמרת בתחילת 2026, לעומת 113 מיליון דולר בשנת הכספים שתסתיים ב-31 בינואר 2022.

שתי חברות שגם הן מציעות מוצרים המבוססים על נתוני לוויין צמצמו לאחרונה את תחזיותיהן להכנסות. ב-BlackSky אמרו החודש שהם מעריכים שהחברה תייצר לכל היותר 34 מיליון דולר בהכנסות ב-2021, לעומת תחזית קודמת של 40 מיליון דולר. מנכ"ל BlackSky בריאן אוטול, אמר שאחד הגורמים לשינוי הצפי הוא הבעיות העולמיות בשרשראות האספקה עקב מגפת הקורונה, שהפריע לבניית לוויינים ללקוחות חיצוניים.

ביולי, הודיעו ב-Spire Global שהם צופים שהחברה תייצר בין 40 מיליון ל-42 מיליון דולר בהכנסות השנה, לעומת תחזית של 54 מיליון דולר שהחברה פרסמה במצגת למשקיעים חודש יוני האחרון. זאת בשל עיכובים הקשורים לחוזים מסוימים והשלמתן של  כמה עסקאות חדשות. החברה אישרה את התחזית הנמוכה יותר כשדיווחה על תוצאות הרבעון השלישי בנובמבר.

תחזיות לא ריאליות

כריס קווילטי, אנליסט של תעשיית הלוויינים, המנהל חברת ייעוץ ומחקר משלו בשם Quilty Analytics, אמר שהוא לא חושב שתחזיות ההכנסה שפרסמו כמה מהחברות החדשות יותר העוסקות בצילומים של כדור הארץ הן ריאליות. לדבריו, רוב ההכנסה המיוצרת בתחום היום עדיין מגיעה מסוכנויות ביטחון ומודיעין ממשלתיות.

"ללקוחות האלה יכולת מוגבלת להגדיל את התקציב שלהם, והשוק המסחרי יחסית קטן ומעולם לא הדגים את סוג האצת הצמיחה שהחברות הללו מכוונות אליו", אמר קווילטי.

לחברות שגייסו כסף על ידי הנפקה כחברות ציבוריות יש כיום יותר משאבים לחפש עסקאות, אמר ג'ון סרפיני, מנכ"ל ב-HawkEye 360, חברה בבעלות פרטית המשתמשת בלוויינים למעקב אחרי אותות רדיו. לאחרונה גייסה הוקאיי 145 מיליון דולר, וסרפיני אמר שהוא מחפש רכישות.

אמיליאנו קרגיימן, מנכ"ל Satellogic, שהודיעה במצגת ביולי שהיא מתכננת להגדיל את צי הלוויינים שלה ל-300 עד 2025, אמר שהוא לא חושב שחברות יוכלו לעשות רכישות כאלה כעת, בגלל שהגודל הכללי של השוק הוא גדול. לאורך תקופה ממושכת, מיזוגים במטרה להתייעל יכולים להיות הגיוניים, הוא אמר.

דן יבלונסקי, מנכ"ל Maxar, אמר שהחברה שלו חזתה גודל שוק כולל קטן יותר למחלקה של החברה שמספקת נתונים מלוויינים ומוצרים קשורים לעומת הציפיות שהוצגו על ידי חברות חישה מרחוק אחרות. "אם יסתבר שהמספרים הרבה יותר גדולים ממה שאנחנו חושבים שהם או משפרסמנו, זה יהיה נהדר בשבילנו", אמר.

מארק סירנג'לו, מנהל בכיר וותיק בתעשיית החלל וכיום חוקר אורח באוניברסיטת קולורדו, אמר שחברות ימצאו דרכים להפוך נתונים שנאספו מהחלל למוצרים בעלי ערך ככל שהשוק יסתדר מעצמו. "כרגע הוא די מפורק, אבל זה לא הולך להישאר כך", אמר.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"