גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פעילים סמויים של הטליבאן השתלטו על אפגניסטן מבפנים

ההצלחה של הרשת החשאית בקאבול, הנאמנה לחקאני, שינתה את מאזן הכוחות בתוך הטליבאן לאחר הנסיגה האמריקאית

לוחם טליבאן בקאבול / צילום: Associated Press, Petros Giannakouris
לוחם טליבאן בקאבול / צילום: Associated Press, Petros Giannakouris

סוכני טליבאן סמויים - לעתים מגולחים, לובשים ג'ינס ומרכיבים משקפי שמש - השקיעו שנים בחדירה למשרדי ממשלה, אוניברסיטאות, חברות וארגוני סיוע באפגניסטן.

ואז, כשכוחות אמריקאיים השלימו את נסיגתם באוגוסט, הפעילים האלה יצאו מהצללים בקאבול ובערים גדולות אחרות ברחבי אפגניסטן, צעד שהפתיע את השכנים והעמיתים שלהם. הם הוציאו את כלי הנשק שלהם ממסתור ועזרו מבפנים לטליבאן להשתלט במהירות על המדינה.

התפקיד המרכזי ששיחקו התאים הסמויים האלה נעשה גלוי רק כעת, שלושה חודשים אחרי הנסיגה האמריקאית. בזמנו, ערים אפגניות נפלו אחת אחרי השנייה כמו דומינו עם התנגדות מועטה של כוחות הממשלה שנתמכו על ידי האמריקאים. קאבול נפלה תוך שעות בודדות, וכמעט ולא נורו יריות בעת כיבושה.

"היו לנו סוכנים בכל ארגון ובכל מחלקה", התגאה מאוולאווי מוחמד סלים סעד, מנהיג טליבאן בכיר שניהל מבצעי פיגועי התאבדות והתנקשויות בבירה האפגנית לפני נפילתה לידי הטליבאן. "היחידות שכבר היו לנו בקאבול השתלטו על המקומות האסטרטגיים".

אנשיו של סעד שייכים לכוח המכונה כוח באדרי של רקשת חקאני, ענף של הטליבאן המוגדר כארגון טרור על ידי ארה"ב בגלל קשריו לאל קאעדה. כשהוא יושב לפני כוורת של מסכי טלוויזיה במעגל סגור במרכז הביטחון של שדה התעופה בקאבול, עליו הוא מפקח היום, אמר: "היו לנו אנשים אפילו במשרד שבו אני נמצא היום".

המלחמה באפגניסטן שנמשכה 20 שנה נראתה לעתים קרובות כקרב בין כנופיות של מורדים מהטליבאן - אנשים מזוקנים שפעלו מתוך מסתורים בהרים - וכוחות אפגניים ואמריקאיים שנאבקו לשלוט בשטח הכפרי. אבל בסופו של דבר מי שעזר לנצח בקרב היו אנשי הרשת הגדולה והסודית של הפעילים בערים.

ב־15 באוגוסט, לאחר שהנשיא אשרף גאני ברח מקאבול, אלה היו האנשים שהשתלטו על העיר בזמן שהכוחות הקונבנציונליים יותר של הטליבאן נותרו מחוץ לה.

מוחמד רחים עומארי, מפקד בדרג בינוני בכוח באדרי, עבד באופן חשאי בחברת המסחר בדלק של משפחתו בקאבול לפני שקיבל הוראה לפעול באותו יום. הוא אמר שהוא ו־12 אנשים אחרים נשלחו למתחם מודיעין אפגני במזרח העיר, שם פירקו מנשקם את הקצינים שהיו במקום ומנעו מהם להשמיד מחשבים וקבצים.

תאים אחרים נשלחו לתפוס מתקנים ממשלתיים וצבאיים אחרים והגיעו לשדה התעופה של קאבול, שם ארה"ב הייתה בעיצומו של מבצע הפינוי הגדול שלה. הם השתלטו על הטבעת ההיקפית של שדה התעופה עד שכוחות טליבאן חמושים טוב יותר הגיע מהאזורים הכפריים בשעות הבוקר. סוכן אחד, מולה רחים, אפילו נשלח לבטח את המכון הארכאולוגי של אפגניסטן כדי לשמור על שכיות החמדה.

עומארי אמר שבכוח באדרי היו תאים מסודרים שעבדו על משימות שונות - לוחמים חמושים, מגייסי כספים ומי שהיו מעורבים בתעמולה ובגיוס.

"כעת התאחדו שלושת סוגי המוג'הדין האלה", אמר. עומארי עצמו הוא כיום סגן מפקד המשטרה במחוז ה־12 של קאבול.

ההצלחה שלהם עזרה להגביר את ההשפעה של "החקאני" בתוך תנועת הטליבאן כולה. כוח באדרי נוסד על ידי באדרודין חקאני, שנהרג בתקיפת מזל"ט אמריקאית בפקיסטן ב־2012. כעת מפקד על הכוח אחיו, סיראג'ודין חקאני, האחראי על ביטחון הפנים באפגניסטן וגם מכהן כשר הפנים בממשלה החדשה.

כוח באדרי, שנקרא כך על שם קרב באדר שבו ניצח הנביא מוחמד בשנת 624, כולל כמה תת־קבוצות. המוכרת ביותר ביניהן היא יחידת הכוחות המיוחדים באדרי 313, שלוחמיה החובשים קסדות משוכללות ושריון גוף נשלחו לשרת סמוך לנחתים האמריקאיים בשדה התעופה של קאבול בשבועיים שבין נפילת קאבול והשלמת הפינוי האווירי האמריקאי.

קאמרן, שלא רצה לגלות את שם משפחתו, קיבל משימה להשתלט על האוניברסיטה בקאבול ממנה קיבל את התואר שלו, ועל המשרד לחינוך על־תיכוני.

קאמרן, בן 30 ממחוז ווארדק ממערב לקאבול, אמר שהפך למגייס של הטליבאן כשלמד לימודי תואר שני בערבית באוניברסיטה ב־2017. הוא מעריך שלאורך השנים שכנע כ־500 איש, בעיקר סטודנטים, להצטרף לטליבאן. על מנת לשמור על הכיסוי שלו, גילח את הזקן, הרכיב משקפי שמש והתלבש בחליפות או ג'ינס.

הבינו שהוא מהטליבאן כשהגיע עם אקדח

"הרבה מהחברים שלנו שעטו זקנים הפכו למטרות", הוא נזכר. "אני לא נחשדתי. בעוד שהרבה מהחברים שלנו בדרג נמוך נעצרו, אני לא נעצרתי. הייתי המנהיג שלהם".

רבים ממכריו - חברים לכיתה לשעבר, מורים ושומרים - הבינו לראשונה שהוא חבר בטליבאן כשהגיע עם אקדח ב־15 באוגוסט, כך סיפר. "הרבה עובדים במשרד וכל סגל האוניברסיטה הכירו אותי. הם היו מופתעים לראות אותי", אמר קאמרן, שבתפקידו החדש משמש כמנהל הביטחון של האוניברסיטאות בקאבול.

מאז אימץ קאמרן את המראה הטיפוסי של הטליבאן: טורבן שחוק, קמיז לבן (בגד מוסלמי לגברים) וזקן ארוך. החליפות ומכנסי הג'ינס שלו מעלים אבק בארון. "אלה לא הבגדים המסורתיים שלנו", אמר. "אני לא חושב שאצטרך ללבוש אותם שוב".

תאים דומים של הטליבאן פעלו בערים אפגניות גדולות אחרות. בקנדהאר, העיר השנייה בגודלה באפגניסטן, המרצה באוניברסיטה אחמד וואלי אקמל אמר שביקש שוב ושוב ממפקדי הטליבאן רשות להצטרף למאבק המזוין נגד הממשלה הנתמכת על ידי ארה"ב לאחר שהשלים תואר ראשון בלימודי שריעה.

"הייתי מוכן לקחת רובה קלצ'ניקוב וללכת בגלל שאף אפגאני לא יכול לסבול את הפלישה למדינתו", הוא נזכר. "אבל אז החכמים שלנו אמרו לנו לא, אל תבואו לכאן, תישארו שם, תעבדו באוניברסיטאות בגלל שגם אלה האנשים שלנו והתקשורת והעולם משקרים להם לגבינו".

הטליבאן שלח את אקמל להודו ללמוד תואר שני בזכויות אדם מהאוניברסיטה המוסלמית של אליגאר, סיפר. כשחזר לקנדהאר, היה ממוקד בגיוס ותעמולה עבור הטליבאן. לאחר נפילת קאבול, הפך לדובר הראשי של משרד האוצר בניהול הטליבאן.

פרשטה עבאסי, עורכת דין אפגאנית, אומרת שכבר זמן רב חשדה באדם שעבד לצידה במתחם מבוצר, מחנה בארון ליד שדה התעופה של קאבול, שאירח קצינים בפרויקטים של פיתוח במימון ארה"ב ומדינות מערביות אחרות.

אבל זה לא היה עד נפילת קאבול - כשהאיש הופיע בטלוויזיה ובידיו רובה קלצ'ניקוב - שגילתה שבעצם הוא היה מפקד בטליבאן. "הייתי בהלם", אמרה עבאסי, שכיום נמצאת בלונדון.

האיש, אסאד מסעוד קוהיסטאני, אמר בראיון עם CNN שנשים צריכות לכסות את פניהן.

אדם המכיר את היסטוריית ההעסקה של קוהיסטאני אמר שהוא עבד על פרויקט השקיה במימון USAID ובעבר הועסק כמנהל כספים בסוכנות של האו"ם. כשנשאלה סוכנות האו"ם לפיתוח בינלאומי לגבי קוהיסטאני, ענתה שהיא מעבירה את התוכניות שלה באפגאניסטן לביקורת של סוכנויות העוסקות במניעת טרור.

מחנה בארון, המנוהל על ידי אנשים מערביים, כולל בית מלון עם מסעדה שהגישה בירה ומשקאות אלכוהוליים אחרים. עבאסי, כמו נשים רבות שעבדו במחנה, לבשה כיסוי ראש רופף בשעות העבודה ולעתים אפילו אותו הסירה. "אני לא יכולה לתאר לעצמי כמה הוא בטח רתח עלינו", אמרה.

סעד, המפקד מכוח באדרי, אמר שהיה מזועזע כשנפגש לראשונה עם תושבי קאבול כמו עבאסי כשהגיע לשדה התעופה בקאבול לקבל פיקוד עליו ב־16 באוגוסט ב־7 בבוקר. רבים מהם צעקו לאנשי הטליבאן "אתם המוות", הוא נזכר כיום.

"זה היה כואב לראות נשים אפגניות בורחות לחו"ל, מותירות את התיקים שלהן מאחור", אמר. "הדור של 20 השנים האחרונות לא ראו אותנו בכלל ופחדו מאיתנו".

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

היישר מרוסיה: איראן תקבל השבוע נשק חדש

לפי סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית, איראן תקבל כבר בשבוע הבא אספקת מטוסי קרב מדגם סוחוי 35 ● כיום חיל האוויר של משטר האייתוללות מתבסס על מטוסים מיושנים מאוד כמו פנטום - כך שמאזן הכוחות האווירי הנוכחי צפוי להשתנות, אך ישראל עדיין מתקדמת יותר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?