גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמכים מודלפים מלמדים על תפקידו של נשיא סין בפעולות הענישה של בני מיעוטים

העתקים של נאומים פנימיים שפורסמו על ידי ארגון המבוסס בבריטניה מראים איך המנהיג הסיני קבע את תוכנית הפעולה לקמפיין נרחב נגד האויגורים ומיעוטים סיניים אחרים באזור

נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: Associated Press, Andy Wong
נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: Associated Press, Andy Wong

פאנל של עורכי דין ואקטיביסטים בבריטניה פרסמו מה שתיארו כמסמכים מודלפים של הממשלה הסינית השופכים אור נוסף על התפקיד ששיחק הנשיא שי ג'ינפינג בניהול הקמפיין של המפלגה הקומוניסטית להיטמעות כפויה של מיעוטים דתיים בחברה הסינית, במחוז שינג'יאנג בצפון מערב המדינה.

העתקים של המסמכים, שחלקם מסומנים "סודי ביותר", כוללים נאומים שנשא הנשיא שי ומנהיגים בכירים אחרים בפני אנשי המפלגה לגבי המצב בשינג'יאנג בשנים 2014 ו־2017, התקופה בה נהגה והושק קמפיין ההיטמעות הכפויה.

על פי המסמכים, הנשיא שי הזהיר לגבי סכנות ההשפעה הדתית והאבטלה בקרב המיעוטים והדגיש את חשיבות "יחס האוכלוסייה", או המאזן המספרי בין המיעוטים לבין הסינים ממוצא האן, הסינים המהווים את רוב העם במדינה והקבוצה האתנית הגדולה ביותר בעולם.

העתקי המסמכים הועלו ביום שלישי לאתר של בית הדין האויגורי, קבוצה לא ממשלתית שערכה שימועים בלונדון לגבי הפרות זכויות האדם שנעשו נגד בני העם האויגורי, המיעוט הגדול ביותר בשינג'יאנג.

"ההשפעה האישית של שי הרבה יותר גדולה ממה שחשבנו"

אדריאן זנז, חוקר של המדיניות הסינית כלפי מיעוטים אתניים היושב במינאפוליס, אמר שפנו אליו מבית הדין האויגורי בבקשה לאמת את המסמכים, והוא עשה זאת יחד עם שני עמיתים.

המסמכים הם כנראה חלק ממצבור מסמכים שהניו יורק טיימס דיווח עליו כבר ב־2019, אמר זנז. הניו יורק טיימס פרסם את הטקסט של כתריסר עמודים, אבל לא הראה צילום של אף מסמך. זנז אמר שבעוד שהדיווח בניו יורק טיימס הראה ששי היה מעורב באופן אישי בתכנון הקמפיין של המפלגה בשינג'יאנג, האוסף המלא של המסמכים מצייר תמונה שלמה יותר.

"ההשפעה האישית של שי על פרטים רבים מהזוועה הזו הרבה יותר גדולה ממה שחשבנו", אמר.

משרד החוץ הסיני האשים את זנז ואת בית הדין האויגורי בהפצת שמועות והוסיף שלבית הדין אין מעמד חוקי. "לא משנה מה יעשו הליצנים האלה נגד סין, הפיתוח של שינג'יאנג רק ישתפר וישתפר", נמסר ממשרד החוץ.

את מקור הדליפה לא ניתן היה לקבוע. דוברת של הניו יורק טיימס אישרה שהמסמכים שפורסמו על ידי בית הדין האויגורי הם אותם מסמכים עליהם דיווח העיתון ב־2019, והוסיפה שהעיתון לא היה הגורם שהדליף אותם לבית הדין.

שינג'יאנג, הנמצאת במרכז אסיה, היא ביתם של כ־14 מיליון אויגורים דוברי אויגורית, שפה הקרובה לטורקית, ומיעוטים אחרים, ברובם מוסלמים. פעילי זכויות אדם וחוקרים אומרים שהרשויות הסיניות באזור כלאו מיליון או יותר אויגורים ובני מיעוטים אחרים במחנות ריכוז כחלק מקמפיין היטמעות חברתית כפויה גורף שכולל בין היתר איסורים על קיום מנהגים דתיים, אינדוקטרינציה פוליטית, עבודת פרך, הפרדה בין בני משפחה ואכיפה מחמירה של נהלי הגבלת ילודה.

מדיניות המפלגה הקומוניסטית בשינג'יאנג הובילה לסנקציות מצד ארה"ב ומדינות מערביות אחרות ועזרה להניע קריאות בין פעילי זכויות אדם להחרים את אולימפיאדת החורף בבייג'ינג, שצפויה להתקיים ב־2022.

"משפט אחד של שי יכול להשפיע על מדיניות שלמה"

הרשויות הסיניות מתארות את המחנות כמתקני הכשרה תעסוקתית ומתארת את הקמפיין של הממשלה כגישה חדשנית להתמודדות עם קיצוניות דתית. במשך עשורים, נאבקה בייג'ינג בתנועה בדלנית קטנה ולעתים אלימה בשינג'יאנג, שמתגוררת באוזר שנמצא בלב פרויקט התשתיות הלאומי העצום של שי "יוזמת החגורה והדרך", שעלותו טריליוני דולרים.

חוקרים אומרים שהקמפיין של המפלגה בשינג'יאנג הוביל לסדרת מתקפות מצד בדלנים אויגורים, כולל מתקפה בבייג'ינג ומתקפה נוספת בעיר הדרום מערבית קונמינג, ב־2013 וב־2014. שי ביקר בשינג'יאנג זמן קצר לאחר המתקפה בקונמינג, והודיע על תחילת מה שהגדיר אז כ"מלחמה עממית נגד הטרור".

הרבה מהמסכים שפורסמו ביום שלישי מתוארכים לאביב 2014. בסקירה שנלוותה למסמכים, כתב זנז שווידא את מקוריות המסמכים בין היתר על ידי השוואת תוכנם לדיווחי התקשורת בבעלות המדינה על הקמפיין בשינג'יאנג ומסמכי ממשלה שאחר כך פורסמו באופן ציבורי.

בית הדין האויגורי החליט לא לפרסם את המסמכים המקוריים על מנת לשמור על מקור הדליפה, כך אמר זנז. במקום זה, פרסם תעתיקים שלהם המשחזרים את צורתם ותוכנם, אך ללא סימנים העלולים להצביע על מקורם.

זנז ציין שבכמה מקרים משפטים שלראשונה נאמרו על ידי הנשיא שי בנאומים מ־2014 הופיעו אחר כך במסמכי מדיניות של הממשלה או יוחסו לפקידים בכירים אחרים שחזרו על דברי הנשיא מילה במילה.

תעתיק של נאום שנשא שי בפגישה בשינג'יאנג במאי 2014, למשל, מצטט אותו אומר שהמפלגה הקומוניסטית "לא צריכה להסס או לוותר על השימוש בנשק הדיקטטורה הדמוקרטית של העם ולמקד את האנרגיה שלנו בלתת מכה מוחצת" נגד כוחות הקיצוניים הדתיים בשינג'יאנג.

העיתון הרשמי שינג'יאנג דיילי ייחס ציטוט כמעט זהה לפקיד הממשלה הבכיר ביותר באזור באותה עת, ז'אנג צ'ונשיאן, חודש אחר כך.

הנאום של שי מ־2014 גם נעשה לפני תוכנית תעסוקה גורפת לאויגורים בתחום הטקסטיל ותעשיות אחרות שפעילי זכויות עובדים אומרים שנעשתה פעמים רבות בכפייה ושהובילה את ארה"ב להטיל איסור על יבוא מוצרים התפורים מכותנה שמקורה בשינג'יאנג.

"בעיות התעסוקה בשינג'יאנג בולטות. מספרים גדולים של אנשים מחוסרי עבודה שנותרו להתבטל עשויים לגרום לצרות", אמר שי, על פי אחד המסמכים. העבודה בתוכניות הממשלה, לעומת זאת, "תורמת לאינטראקציה אתנית, החלפת רעיונות והיטמעות".

בנאום אחר שלא פורסם בעבר, טען שי ש"מאזן האוכלוסייה וביטחון האוכלוסייה הם יסודות חשובים לשלום ויציבות לשנים ארוכות". המשפט הזה צוטט מילה במילה שש שנים אחר כך על ידי פקיד בכיר בשינג'יאנג שהזהיר ששיעור הסינים ממוצא האן באוכלוסייה בדרום שינג'יאנג שהאויגורים היו הרוב בה היה "נמוך מדי" ב־15%.

"משפט אחד של שי יכול להשפיע על מדיניות שלמה", אמר זנז.

המסמכים מראים ששי עשה הבדלה בין "רוח הדת הטהורה" וקיצוניות דתית, וטען ש"על פעילויות דתיות נורמליות והזכויות החוקיות של העולם הדתי חובה להגן". אבל המנהיג הסיני גם יצא נגד מה שתיאור כהתערבות של הדת בנושאים הקשורים ל"חיי החול" כמו נישואין, הלוויות ומציאת בני זוג, כך ניתן לראות במסמכים.

בפועל, כפי שדיווח הוול סטריט ג'ורנל, האויגורים בשינג'יאנג סבלו מאיומים במעצר או שליחה למחנות בגלל מגוון מנהגים דתיים נפוצים כמו תפילה או החזקת ספרי קוראן.

"במקומות בהם הדת מתערבת בנושאי המדינה - וכמובן 'נושאי המדינה' זה כמעט הכל, בעצם - אז זה מוגדר כקיצוניות דתית שיש להילחם נגדה", אמר זנז.

המסמכים שהודלפו כוללים גם את הטקסט של נאום מ־2017 שנשא מנהיג המפלגה הקומוניסטית בשינג'יאנג צ'ן קואנגואו, בו הוא מקשר באופן ישיר את מחנות הריכוז לפקודות מבייג'ינג, ומונה אותם לצד רשתות המעקב הנרחבות במחוז כדוגמה למאמצים "ליישם לגמרי את המטרה המרכזית" שהנשיא שי קבע למחוז שינג'יאנג.

בית הדין האויגורי קיבל 11 תיקי מסמכים הכוללים בסך הכל 300 עמודים, כך אמר זנז. הם לא כוללים תסריט שאלות ותשובות שהכינו פקידים בשינג'יאנג כמדריך מה לומר לאויגורים שחוזרים על בני משפחה שנעצרו, שהיה חלק מהדיווח של הניו יורק טיימס מ־2019.

בית הדין פרסם תעתיקים של שלושה מסמכים בלבד מתוך ה־11 ביום שלישי, והאחרים יפורסמו בעתיד, כך אמר זנז.

דיוויד טובין, חוקר העוסק בשינג'יאנג באוניברסיטת שפילד הבריטית, וג'יימס מילוורד, היסטוריון מאוניברסיטת ג'ורג'טאון, עברו על המסמכים המקוריים ועל הניתוח שעשה זנז. בעוד שרבים מהרעיונות על דת וניהול המיעוטים האתניים כבר הופיעו בסין בעבר, אמר טובין, המסמכים המודלפים מהווים שינוי בגלל שמקורם הוא מרכז הכוח של סין.

"זו לא אידאולוגיה שיש ללמוד אותה או להרהר עליה, זו פקודה", אמר לגבי המסר ששי שלח לפקידים הבכירים. "אין אפשרות להתנגד או לסרב לזה".

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר