גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמצעים ביומטריים, טלפונים חכמים ומצלמות אבטחה מציבים אתגרים חדשים למרגלים אמריקאים

ארה"ב והמדינות היריבות לה מחפשות דרכים חדשים להתאים את הריגול לעולם משתנה ● להיות על הרדאר יכול לחשוף את זהותו של מרגל, אבל כך גם לא להיות בו

מצלמת מעקב / צילום: Associated Press, Steven Senne
מצלמת מעקב / צילום: Associated Press, Steven Senne

סוכנים סמויים, שרבים חושדים שהיו סוכני מוסד, תכננו מבצע חשאי להתנקש בפעיל טרור פלסטיני שגר בדובאי. התוכנית מ־2010 הוכתרה כהצלחה אלמלא החלק של החשאיות - מצלמות במעגל סגור עקבו אחרי כל צעד ושעל של הצוות, ואפילו לכדו את פניהם האמיתיות לפני שלבשו תחפושות להסתרת זהותם.

ב־2017, אדם שנחשד שהוא סוכן מודיעין אמריקאי ערך פגישה חשאית לכאורה עם האח למחצה של הרודן השולט בצפון קוריאה קים ג'ונג און, כמה ימים לפני שהתנקשו בחייו של האח למחצה. גם המפגש הזה הפך למידע ציבורי, הודות לצילומי מצלמת האבטחה של המלון שבו נפגשו.

בדצמבר האחרון, הגיע תורה של רוסיה. באתר המחקרי Bellingcat, השתמשו במידע על נסיעות וטלפונים כדי לעקוב אחר צעדיהם של פעילים בשירות הביון הרוסי FSB, שלטענת האתר המחקרי ניסו לרצוח את הפוליטיקאי הרוסי מהאופוזיציה אלכסיי נבלני. ב־Bellingcat חשפו את שמות שלושת האנשים ופרסמו את צילומיהם.

ה-CIA צריכה למצוא דרכים חדשים

ריגול ופעילות ביון הם לא מה שהיו פעם.

פעם, קצין CIA מיומן יכול היה לחצות גבולות עם ארנק מלא תעודות זהות בדויות או לנסוע בחשאיות בערים זרות בלי להתגלות ולפגוש סוכנים אחרים. היום, הוא או היא מתמודדים עם מכשולים דיגיטליים שהם מאפייני החיים המודרניים: מצלמות אבטחה המכסות כל שטח ואמצעי זיהוי ביומטריים בגבולות, שלא להזכיר טלפונים חכמים, שעונים ומכוניות שכל רגע שולחים את מיקומם לרשתות. ואז ישנו גם "האבק הדיגיטלי", הרקורד הפרטי שכמעט כל אדם משאיר אחריו באינטרנט.

בשילוב פיתוחים באינטליגנציה מלאכותית המאפשרים סינון מהיר של המידע הזה, הטכנולוגיות הופכות במהירות לכלי רב עצמה בעזרתו יכולים יריבים למשוך מרגלים מהמסתור, כך אומרים קציני ביון כיום ולשעבר בארה"ב ובמדינות מערביות אחרות.

"זה ממש גרוע", אמר קצין ביון-נגדי אמריקאי לשעבר לגבי השפעת כל מה שהוזכר לעיל על פעולות הריגול של ארה"ב. "זה ממש מאתגר את הנחות היסוד ואת הגישה לגבי איך לפעול בעניין".

"מעקב טכני נפוץ", כפי שהתחום נקרא באופן כולל, הוא כעת חשש של ממש ב־CIA, ומכריח את סוכנות הביון למצוא דרכים חדשות הדורשות מרגע לרגע יותר משאבים על מנת לגייס סוכנים ולגנוב סודות, כך אומרים הקצינים.

בסביבה חדשה זו, "הרבה יותר מסובך לנהל את הריגול המסורתי", אמר מנהל ה־CIA וויליאם ברנס בשימוע בפברואר לאישור מינויו. "הסוכנות, כמו חלקים רבים אחרים של ממשלת ארה"ב, הולכת להיאלץ להתאים עצמה". אך הוא הוסיף: "אני בטוח לגמרי שהגברים והנשים של ה־CIA יכולים לכך".

במקרה של דובאי, ישראל מעולם לא אישרה או הכחישה את מעורבותה. ב־CIA סירבו להגיב על הקשרים לחצי האח של מנהיג צפון קוריאה. רוסיה מכחישה שהרעילה את נבלני.

"המרכיבים היסודיים של הריגול נופצו"

בדוח מינואר של המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים נמצא כי שבעוד שטכנולוגיות דיגיטליות מתוחכמות יעזרו לסוכנויות הביון של ארה"ב לאסוף מודיעין ולזהות יריבים, היתרון נמצא בידי חברות סמכותניות כמו סין ורוסיה, השולטות בטכנולוגיות האלה במידה רבה יותר.

קציני CIA "ייאבקו לשמור על הכיסוי שלהם ולפעול בחשאיות ויתמודדו עם סיכון מתמשך בחשיפה - של עצמם, של הסוכנים ושל המקצוע שלהם בריגול", נכתב בדוח של המרכז.

בראיון עם קצין מה־CIA, דחה הקצין את הרעיון שמרחב הפעולה של הסוכנות מצטמצם, ואמר שהסוכנות תשתמש גם בשיטות ריגול מסורתיות וגם בשיטות חדשות. "אנחנו עושים מאמצים כבירים למניעת גילוי של הקצינים שלנו ושל המקורות איתם הם נפגשים".

"היומינט [מודיעין ממקורות אנוש] אינו מת, לא קרוב לזה אפילו", אמר הקצין.

אחרים לא כל כך בטוחים.

"המרכיבים היסודיים של הריגול, אני חושב, נופצו - הם כבר שבורים", אמר דויין נורמן, מנהל תחנה של ה־CIA לשעבר שהוביל מאמץ מוקדם של הסוכנות להתאים את הריגול לעידן הדיגיטלי, הנקרא "תחנת העתיד".

בתור דוגמה, שאל איך יכול קצין CIA להתיימר לעבוד עבור סוכנות ממשלתית אחרת או חברה פרטית אם הטלפון שלו לא נמצא באופן שגרתי במיקום של אותה ישות, ואין רישום שלו עושה משיכות בכספומט או משלם על ארוחות צהריים בקרבת מקום, ואין שום זכר לו במצלמות האבטחה במקום?

מצב שבו אין למישהו "תביעת רגל" אלקטרונית - כלומר שאין לו מכשיר טלפון ואין לו נוכחות אינטרנטית - הוא רמז בפני עצמו לשירותי הביון היריבים, כך אמר נורמן וכך אומרים גם אחרים.

בנאום מ־2018, דון מייריקס, מי שאז הייתה סגנית מנהל ה־CIA במדע וטכנולוגיה, אמרה שבכ־30 מדינות, שירותי הביון הזרים כבר לא טורחים לעקוב באופן פיזי אחרי סוכני ה־CIA "כשאנו עוזבים את מקום עיסוקנו [התייחסות כנראה לשגרירויות ארה"ב], בין מצלמות האבטחה ותשתית הסלולר, הכיסוי שיש להם טוב מספיק שהם לא צריכים לעקוב".

מברק סודי ביותר מהעת האחרונה בין קציני מודיעין־נגדי במפקדת ה־CIA לתחנות ולבסיסים ברחבי העולם הזהיר שמספר רב של מודיעים של הסוכנות במדינות זרות נלכדו, כך אמרו קצינים המכירים את תוכן המברק. במברק הצביעו על סביבת עבודה יותר קשוחה למרגלים אמריקאיים במדינות זרות, בין היתר כתוצאה ממעקב דיגיטלי פולשני. קיומו של המברק דווח לראשונה ב"ניו יורק טיימס".

קציני מודיעין, תוך ציון סודיות תפעולית, סירבו לדון בפרטים נוספים איך מעקב כזה בידי ממשלות סין, רוסיה, איראן או אחרות עשוי לפגוע במשימות ה־CIA - או באופן שבו סוכנות הביון האמריקאית מגיבה לכך.

אך הם כן הציעו קווים מנחים לגבי איך עשוי להיראות העתיד של הריגול.

הריגול הופך לספורט קבוצתי

חציית גבולות בינלאומיים בשם בדוי הופכת במהירות לנחלת העבר, בגלל אמצעים ביומטריים כמו זיהוי פנים וסריקת אישונים, אמרו קצינים לשעבר. "יותר קשה לסוכני מודיעין להתחפש בשם בדוי", אמר קצין מודיעין מערבי בדימוס שהעריך שבקריירה שלו היו לו תשע זהויות בדויות, וכרטיס אשראי הקשור לכל אחת מהן.

יותר מעשי ריגול ייעשו "בשם האמיתי", כלומר שהמרגל לא יעמיד פנים שהוא מישהו אחר אלא "יחיה את הכיסוי" שלו כאיש עסקים, אקדמאי או בעל מקצוע אחר שאין לו קשר ברור לממשלת ארה"ב.

מוסקבה ובייג'ינג שלחו "שטף אדיר" של מה שמוכר כאוספי מודיעין לא מסורתיים לרחבי העולם, כך אמר מפקד המודיעין־הנגדי לשעבר של ארה"ב וויליאם אוונינה. כשנשאל אם ארה"ב עשויה לנהוג באופן דומה ענה: "זו תהיה ההנחה שלך כעיתונאי במידה רבה מאוד".

הריגול הופך גם יותר ויותר לספורט קבוצתי. בעוד שפעם מרגל בודד יכול היה להגות ולבצע מבצע שלם - לפגוש סוכן, להביא מסמכים חשאיים - בעתיד, יהיה צורך בקבוצה שתעזור לנטר את אמצעי המעקב דיגיטלי ולהדריך את סוכן ה־CIA איך לעקוף אותם.

מייריקס תיארה בנאום שלה מ־2018 איך, כמבחן, צוות של ה־CIA הכין מפה של מצלמות אבטחה בעיר הבירה של מדינה יריבה לארה"ב שלא נקבה בשמה, לצד סוג המצלמות והכיוון אליו צופה כל אחת מהן. על ידי שימוש באינטליגנציה מלאכותית, תכנן הצוות מסלול שאינו נצפה על ידי אף אחת מהן ובו יכול סוכן לנוע בבטחה.

בעוד שעמיתים במפקדה מסתכלים על סדרה של מסכים, סוכנת ה־CIA ההולכת ברחוב עשויה ללבוש שעון חכם שיאמר לה אם היא "ירוקה" - חופשיה ממעקב דיגיטלי - צהובה או אדומה.

בשביל צעדים כאלה נחוצים יותר זמן, יותר כוח אדם ויותר משאבים.

זה יותר "משימה בלתי אפשרית" מאשר ג'יימס בונד, ו"המשמעות של זה היא שבסך הכל יהיו פחות מבצעים" עם מאגר קטן יותר של אזרחים זרים שיגויסו לרגל עבור ארה"ב, כך אמר נורמן. "אתה הולך להוציא הרבה יותר אנרגיה בעבודה על מעט המבצעים שהם חשובים באמת".

יש גם אינספור טריקים דיגיטליים שניתן להפעיל במה שאוונינה כינה "הגרסה הטכנולוגית של חתול ועכבר". לדוגמה, אפשר "לזייף" מיקום של טלפון, להונות לוכדי מרגלים זרים שיחשבו שהמטרה שלהם נמצאת במקום אחד בזמן שתהיה במקום אחר, כך אמרו קציני CIA היום ולשעבר.

הבכירים שרואיינו אמרו שה־CIA, שבשנה הבאה יצוינו 75 שנה לייסודו, התמודד והתגבר על אתגרים טכנולוגיים גדולים בעבר. בתקופת המלחמה הקרה במוסקבה בשנות ה־80, הייתה הנחה ארוכת שנים שהסוכנות לא תוכל לגייס ולפגוש מרגלים סובייטים מתחת לאף של ה־KGB. מפקד תחנה לשעבר והעמיתים שלו מצאו דרכים, כולל דרכים חדשות לתקשורת בטווח קצר עם סוכנים ודרכים להתחפש, והסוכנות הצליחה בתקופה זו להפעיל את אחד המרגלים הסובייטים המוצלחים ביותר של המלחמה הקרה כולה, אדולף טולקצ'ב.

"רוב האתגרים הטכנולוגיים ניתנים לעקיפה", אמר קצין ה־CIA הבכיר. "אנחנו משחקים התקפה מעולה, ולא יושבים בחוסר מעש בכל הנוגע למגננה".

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?