גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקציב הביטחון של ארה"ב מתעכב בגלל ויכוחים על האויגורים ונורד סטרים 2

הצעת החוק להרשאות הביטחון הלאומי כוללת העלאות שכר לחיילים וכסף לבנייה צבאית, ולרכישת ספינות ומטוסים

יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite
יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite

הצעת תקציב הביטחון, שלרוב עוברת בקונגרס בתמיכה דו-מפלגתית גדולה, מתעכבת בסנאט בגלל כמה מדיניות נתונות במחלוקת לגבי רוסיה וסין, וכן בגלל הלחצים של לוח הזמנים של הסנאט בסוף השנה.

חוק הרשאות הביטחון הלאומי (NDAA) כולל העלאות שכר לחיילים וכסף לבנייה צבאית, ספינות ומטוסים. השנה החבילה של 777.9 מיליון דולר תגדיל את ההוצאה הצבאית בכ-5% לעומת התקציב של שנה שעברה.

בעת שהדמוקרטים דנים ב-NDAA, הם עובדים גם להעלאת תקרת החוב עד אמצע החודש, ולסיים את חבילת החינוך, הבריאות והאקלים שלהם בעלות 2 טריליון דולר, הנקראת "לבנות מחדש טוב יותר", עד סוף השנה. חלוקת הסנאט 50-50 והרוב הקטן של הדמוקרטים בבית הנבחרים מותירים למפלגה מקום מועט לתמרון.

ה-NDAA התעכב לאחר שמספר סנאטורים רפובליקאים התנגדו לקדם אותו אלא אם יצליחו לקבל מספיק קולות לתיקונים בהם תמכו, בייחוד תיקון שיזם הסנאטור ג'ים ריש (רפובליקאי מאיידהו) שיצריך סנקציות נגד בעלי הצינור נורד סטרים 2, צינור שנועד להעביר גז טבעי רוסי לגרמניה. במאי מחלקת המדינה ויתרה על סנקציות על החברה בעלת הצינור, בגלל שהממשל מנסה לחזק את קשרי ארה"ב עם גרמניה.

בניית הצינור בים הבלטי הושלמה בעיקרה, אבל הפרויקט עדיין מצריך רישוי טכני להפעלתו. סנקציות נגד החברה שהיא בעלת הצינור ימנעו מגרמניה ומהאיחוד האירופי מלהרשות לגז לזרום בצינור ועשויה לסבך את קשרי הבית הלבן עם גרמניה ועם רוסיה. הפרויקט יאפשר לרוסיה לעקוף מערכת הובלה העוברת דרך אוקראינה, וקייב ניסתה למנוע את התקדמותו.

הסנאטור בוב מננדז (דמוקרט מניו ג'רזי) גם הוא הגיש תיקון על סנקציות נגד רוסיה ל-NDAA. על פי התיקון שלו, נשיא ארה"ב יוכל להטיל סנקציות על נורד סטרים 2 רק במקרה שרוסיה תיזום פלישה או הפיכה שלטונית באוקראינה. בכירי הממשל אמרו ביום שישי שרוסיה צוברת כוח גדול סמוך לגבול שלה עם אוקראינה, מה שנותן לה אפשרות לפלוש לאוקראינה אם תרצה בתחילת 2022.

דמוקרטים בסנאט הסכימו להרשות הצבעה על שני התיקונים.

המכשול העיקרי: ניסוח חוק בנוגע לאויגורים

המכשול העיקרי הפך אחר כך לדרישה של הסנאטור מרקו רוביו (רפובליקאי מפלורידה) שהניסוח של חוק מניעת ההעסקה בכוח של אויגורים יועתק ל-NDAA. אותו חוק נועד להבטיח שמוצרים המיוצרים על ידי כח העבודה של מוסלמים אויגורים ואחרים במחוז הסיני שינג'יאנג לא נכנסים לשוק האמריקאי. החוק עבר בסנאט בקול אחד ביולי, אבל לא עבר בבית הנבחרים.

מנהיגי הדמוקרטים בסנאט אמרו שהם לא יתנגדו למהות התיקון של רוביו, אבל כלילת הניסוח של החוק כלשונו ב-NDAA תפר את הדרישה החוקתית שצעדי ההכנסה של טקסטים להצעת החוק יגיעו מבית הנבחרים ולא מהסנאט. הם ציינו שהדמוקרטים נתנו את קולותיהם לעשרות תיקונים אחרים שהציעו הרפובליקאים.

"זה מצער שהדרישה המוטעית הזו של סנאטור רפובליקאי יחיד מונעת מעבר של החוק החשוב הזה שמטרתו לשמור על ביטחוננו הלאומי", אמר ביום חמישי מנהיג הרוב בסנאט צ'אק שומר (דמוקרט מניו יורק).

"אין עם זה בעיה פרוצדורלית", הגיב רוביו בפוקס ניוז, וטען שהממשל פועל נגד הצעת החוק. "הבעיה היא שהם לא רוצים להעביר את זה. הבית הלבן מתנגד לזה, ג'ון קרי מתנגד לזה, ורוב התאגידים בארה"ב מתנגדים לזה בגלל שהם מרוויחים הרבה כסף מהעבודה בחינם שיוצאת ממחוז שינג'יאנג".

במסיבת עיתונאים של הדמוקרטים בבית הנבחרים ביום שישי, שאל עיתונאי אם קרי, שליח ארה"ב לנושאי אקלים, דיבר עם ננסי פלוסי (דמוקרטית מקליפורניה) ועם אחרים בבקשה לא לפעול לגבי הצעת החוק כרגע כדי שלא תסבך את דיוני שינוי האקלים שלו עם סין.

פלוסי אמרה שלא. "אני לא נמצאת במקום שני אחרי אף אחד בקונגרס מבחינת הביקורת שלי לגבי רקורד זכויות האדם של סין", אמרה.

היא אמרה שגרסת בית הנבחרים של הצעת החוק על עבודה בכפייה, שהוגשה על ידי חבר בית הנבחרים ג'ים מקגוברן (דמוקרט ממסצ'וסטס) חזקה יותר מההצעה של הסנאט, אך היא לא אמרה מתי תובא ההצעה להצבעה.

כשנשאלה ביום שישי לגבי עמדת הבית הלבן על התיקון, אמרה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי שממשל ביידן והקונגרס שניהם מודאגים מנושא העבודה בכפייה בשינג'יאנג. "אנחנו בשום פנים ואופן לא עושים לובי נגד העברת הצעת החוק", אמרה. היא אמרה שהממשל מציע לקונגרס עצות טכניות על מנת שהחקיקה תהיה יעילה וניתנת ליישום.

"אני לא חושב שמישהו יצביע בעד גימיק"

כשהשיחות תקועות במקום וסוף השנה מתקרב, אחת האפשרויות הפתוחות בפני שומר היא לוותר על הניסיון להעביר בסנאט גרסה של ה-NDAA ולמצוא גישה חלופית, כך אומרים עוזרים בקונגרס המכירים את הנושא.

בזמן שהסנאט נאבק בשאלה, אנשי הצוות בוועדות הכוחות המזוינים של הסנאט ושל בית הנבחרים כבר מנסחים פשרה על פיה יוכל ה-NDAA לעבור בשני הבתים של הקונגרס, וביום שישי הפשרה הזו הייתה כמעט מוכנה, אמרו עוזרי חקיקה. בית הנבחרים יכול להצביע על נוסח הפשרה בתחילת השבוע ולשלוח אותה לסנאט לסיים להעבירה מיד, כך אמרו.

התהליך עשוי להיות מסובך על ידי תקרת החוב המאיימת. המחוקקים דנים באפשרות להתחיל לדון על תקרת החוב כחלק מה-NDAA, כך אמרו אנשים המכירים את השיחות. שומר ומוביל המיעוט בסנאט מיטץ' מקונל (רפובליקאי מקנטאקי) החלו לדון דנו באופן פרטי בתקרת החוב כבר לפני כמה שבועות, ומקווים להימנע מלהגיע למריבות המפלגתיות שאפיינו שיחות על הנושא הזה מוקדם יותר השנה.

הרפובליקאים קראו לדמוקרטים להעלות את תקרת החוב דרך תהליך המכונה הליך השלמה ומאפשר להעביר חקיקה מראש בסנאט ברוב פשוט, והמשמעות של זה היא שלא יהיה צורך בקולות הרפובליקאים. הדמוקרטים סירבו, ובמקום זה דחקו ברפובליקאים לשתף פעולה על הנושא דרך הצבעה רגילה. הדמוקרטים העבירו חוק קצר מועד להעלאת תקרת החוב על פי קווים מפלגתיים באוקטובר אחרי ש-11 רפובליקאים תמכו בהליך פרוצדורלי שמקדם את ההצעה.

אבל מובל המיעוט בבית הנבחרים קווין מקראתי (רפובליקאי מקליפורניה) הזהיר במסיבת עיתונאים ביום שישי שהרפובליקאים יתנגדו לשימוש בהצעת החוק על מדיניות הביטחון הלאומי כמסלול להעלאת תקרת החוב. "עכשיו הם רוצים לעשות איזה גימיק", אמר. "אני לא חושב שמישהו יצביע בעד גימיק".

ברט פורסט השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

פטריית עשן כתצואה מהפצצות בטהרן, אתמול / צילום: Reuters, רויטרס

איראן מודיעה רשמית - חמינאי חוסל: "המנהיג העליון מת"

נקבע מותה של הפצועה אנוש בפגיעה הישירה בתל אביב ● ארגון זכויות אדם: כוחות ביטחון באיראן ירו על אזרחים שחגגו ● באיראן הודיעו על 40 ימי אבל בשל מותו, שדרן טלוויזיה פרץ בבכי ● משמרות המהפכה איימו: "בעוד רגעים תחל הפעולה ההרסנית בהיסטוריה" ● דיווח ברשת CBS: לפחות 40 גורמים במשטר האיראני נהרגו במתקפות ● עדכונים שוטפים

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?