גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נסיגת הגלובליזציה מתווספת לסיכוני האינפלציה בארה"ב

מכסים ותעריפים, מדיניות 'לרכוש אמריקאי' והפחתת כמות המהגרים הנכנסת לארה"ב עשויים להוסיף ללחצי המחירים

שטרות כסף - דולרים / צילום: תמר מצפי
שטרות כסף - דולרים / צילום: תמר מצפי

בעוד שההפרעות בשרשראות האספקה, מחסור בכוח העובדים והעידוד הפיסקלי שהעניק הממשל האמריקאי הואשמו כולם בעלייה באינפלציה בטווח הקצר, ישנו כוח נוסף הפועל בטווח הארוך ועשוי להיות בעל השפעה: "דה-גלובליזציה".

כלכלנים וקובעי מדיניות טוענים כבר זמן רב שהגלובליזציה עזרה להוריד מחירים. כשהוסרו החסמים למסחר, חברות מקומיות נאלצו להתחרות עם יבוא זול יותר. הליברליזציה של טכנולוגיה ומסחר עודדו חברות לעשות מיקור חוץ לייצור במדינות שהשכר בהן נמוך. מדיניות הגירה שהייתה ברובה ליברלית אפשרה לעובדים רבים בשכר נמוך יותר לעבור למדינות עשירות יותר, אם כי הקשר בין הגירה ושכר אינו ברור לגמרי.

הדפוס הזה עשוי להתהפך ככל שהמגפה מאיצה את הנסיגה מהגלובליזציה שכבר קורית כמה שנים. בעוד שצווארי בקבוק בשרשראות האספקה יוקלו בסופו של דבר, מגמות אחרות עשויות להיות עקשניות יותר - מדיניות פרוטקציוניסטיות כמו תעריפים וכללי "לרכוש תוצרת אמריקה", וכן חזרה של חברות לשטח ארה"ב שם הן יושפעו פחות מהמדיניות האלה, ולבסוף, גם ירידה בכמות ההגירה משחקת תפקיד.

"הארגון מחדש וקיצור שרשראות אספקה... יגבו מחיר שיועבר אל המוכרים ובסופו של דבר לצרכנים", אמרה דנה פיטרסון, כלכלנית ראשית בדירקטוריון הוועידות, גוף מחקר עצמאי שנתמך על ידי חברות אמריקאיות גדולות.

מחקרים הראו שהגלובליזציה השפיעה על המחירים בארה"ב. קריסטין פורבס, כלכלנית מ־MIT, גילתה שהחלקים במדד המחירים לצרכן שהושפעו מגורמים עולמיים, כמו מחירי הסחורות, שינויי שער מטבע ושרשראות ערך עולמיות, הניעו חצי מהשינויים במדד בין 2015 ל־2017, עלייה לעומת כ־25% בתחילת שנות ה־90. הכלכלנים רוברט ג'ונסון מאוניברסיטת נוטר דאם ודיאגו קומין מדרטמות' גילו במחקר מ־2020 שהמסחר הבינלאומי השפיע על המחירים בארה"ב ברמה של הורדתם בין 1997 ל־2018 ב־0.1%-0.4% כל שנה.

כמות התוכן הזר בתעשיית הייצור העולמית עלתה מ־17.3% ב־1995 ל־26.5% ב־2011, על פי נתוני בנק אסיה לפיתוח שנותחו בדירקטוריון הוועידות. מאז ירד התוכן הזר ל־23.5% ב־2020. כמות ההשקעות הזרות העולמיות הישירות, נתון עיקרי של התרחבות עסקית למדינות זרות, הגיעה לשיא של כ־2 טריליון דולר ב־2015 וירדה ל־1.5 טריליון דולר ב־2019, על פי וועידת האו"ם על מסחר ופיתוח.

הדה־גלובליזציה קיבלה תנופה עם המשבר הפיננסי העולמי של 2008, הצבעת בריטניה לצאת מהאיחוד האירופי ב־2016 והתעריפים שהטיל הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. היא עשויה לתרום לאינפלציה הגבוהה הקיימת כיום, אם כי קשה להפריד בין ההשפעות שלה להשפעות המגפה.

כלכלני בנק Citi מציינים שהמחיר של מוצרים לבית ושירותים שונים לבית, שירד כמעט בעקביות מאז המשבר הפיננסי של 2008, החל לטפס ב־2017 כשממשל טראמפ התכונן להכות את סין בתעריפים ומכסים. בסופו של דבר הוטל מכס של 25% על הייבוא מסין. המחירים עלו ב־3% בין אוקטובר 2017 למרץ 2020 ומאז עלו בעוד 8.5%.

תעריפי ממשל טראמפ על פלדה, אלומיניום ויבוא מסין, יחד עם מכסים שהוטלו על ידי שותפות סחר של ארה"ב כפעולת תגמול, הגדילו את העלויות השנתיות שמשלמים צרכנים אמריקאים ב־51 מיליארד דולר לשנה, על פי פורום הפעולה האמריקאי, קבוצת מחקר מדיניות הממוקמת במרכז ימין מבחינה פוליטית.

הנשיא ביידן דן על סיום כמה מהתעריפים של טראמפ, כמו למשל המכסים על פלדה ואלומיניום מאירופה, אבל הותיר על כנם את התעריפים על סחורות מסין.

בחודש שעבר משרד המסחר הכפיל את התעריפים שהוטלו ב־2017 על עץ רך מקנדה ל־18%. התעריפים מגיעים לאחר תלונות של יצרנים אמריקאים כבר כמה עשורים על כך שהייצוא מקנדה מסובסד. יושב הראש של האיגוד הלאומי של קבלני הבנייה צ'אק פאוקה אמר שהעלאת התעריף תפעיל "לחץ כלפי מעלה על מחירי העץ ותהפוך את הבתים ליקרים יותר", וציין שקבלני בניין כבר מתמודדים עם עלויות בנייה גבוהות יותר ומחירי עץ הרבה יותר גבוהים ממה שהיו לפני המגפה.

ביוני אסר ממשל ביידן על יבוא כמה חומרים לפאנלים סולריים ממחוז שינג'יאנג בסין, יצרנית עיקרית שלהם, בכלל האשמת סין בשימוש בכוח עבודה בכפייה. כתוצאה מזה, המחיר של פוליסיליקון, מרכיב מרכזי בלוחות סולאריים, עלה ליותר מ־20 דולר לקילו ברבעון השני של 2021, לעומת 6.20 דולר לקילו שנה קודם לכן, על פי Wood Mackenzie, חברת מחקר.

"לאי הוודאות במדיניות השפעה גדולה מאוד על הזמינות והתמחור של מוצרים", אמרה אביגיל הופר, מנכ"לית איגוד תעשיית האנרגיה הסולרית, המייצג מתקינים של לוחות סולאריים.

ממשל ביידן מבקש גם להחזיר את שרשראות האספקה של כמה מוצרים חיוניים כמו מוליכים למחצה, תרופות ומנירלים נדירים, במקביל להצעה להאיץ את הדרישה מסוכנויות פדרליות לרכוש יותר מוצרים תוצרת ארה"ב.

"ביידן לא רק המשיך את מדיניות המסחר של טראמפ אלא הגביר אותן בסעיפי 'לרכוש אמריקאי' מחמירים יותר, דרישות תוכן מקומי והצעות התומכות באיגודים על מכוניות חשמליות וסוללות בהצעות החוק החדשות על הוצאות", אמר גארי קלייד הופבאור, כלכלן במכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית. הוא העריך שהצעדים האלה של ממשלי טראמפ וביידן עשויים להוסיף חצי אחוז לאינפלציה האמריקאית בתקופה בה הן השפיעו על המדיניות.

בינתיים, כלכלנים בג'יי פי מורגן צ'ייס מעריכים שאוכלוסייה המהגרים בארה"ב השנה קטנה בכ־3 מיליון איש ממה שהייתה לו מגמות ההגירה שלפני 2017 היו נמשכות באותו קצב. מנכ"ל רשת הפיצה דומינוס ריצ'רד אליסון אמר בשיחת רווחים מאוקטובר שהירידה בהגירה בשנים האחרונות החמירה את המחסור בעובדים שנוצר בגלל המגפה, בייחוד נהגים, וזה הוסיף לעלויות והעלה את מחירי המשלוח. "במדינה בה האוכלוסייה לא צומחת בקצב של פעם, אנו בתעשייה שלנו ובכמה אחרות, נצטרך יותר מהגרים... כדי שכוח העבודה ימשיך להיות חזק", אמר.

הרבה חברות אמריקאיות דחפו את הממשל להקל את התעריפים כדי להקטין את העלויות שלהם, למשל בתחומים כמו נעלים לילדים, פלדה ואלומיניום. לשכת המסחר של ארה"ב ביקשה מהממשל להעלות את כמות הוויזות למהגרים שהוא מנפק.

אבל כלכלנים אומרים שהשינוי בשרשראות האספקה והחזרתן לארה"ב עשוי להיות בעל השפעה מתמשכת יותר משינויי תעריפים, ומגיע בזמן שכללי הגירה מגבילים והפרישה של אנשים מדור הבייבי בום הופכים את שוק העבודה האמריקאי לצמא יותר. "המשמעות יכולה להיות שינוי לטווח ארוך יותר בדינמיקה של האינפלציה בגלל שבדיוק העברת יותר כוח לעובדים המקומיים", אמרה פורבס, מ־MIT.

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם