גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבי טיומקין, דרך רשת הילטון ועד כלל ביטוח: אלפרד אקירוב לא חושש מעימותים

בתוך כ-40 שנה הפך אקירוב את חברת אלרוב לאימפריה של נדל"ן ומלונאות הנסחרת בשווי של יותר מ-4.5 מיליארד שקל ● בדרך הוא נאבק עם שורה של גופים ואנשי עסקים מהבולטים במשק, שהאחרונים שבהם הם בכירי חברת הביטוח שעליה הוא מבקש להשתלט כעת

אלפרד אקירוב / צילום: איל יצהר
אלפרד אקירוב / צילום: איל יצהר

גם בגיל 80 אלפרד אקירוב לא נח. לצד הרחבת אימפריית הנדל"ן שלו בארץ ובחו"ל, נערך איש העסקים המנוסה להשתלטות על חברת כלל ביטוח, מהלך שמעורר סערה בשוק ההון, וזאת לנוכח השגות לגבי התאמתו לשמש בעל שליטה בחברת ביטוח המנהלת כספי ציבור בהיקף עצום.

בסוף השבוע שעבר הגישה חברת אלרוב  נדל"ן ומלונאות, שבשליטת אקירוב, בקשה  לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון לקבלת היתר שליטה בכלל ביטוח. בכוונת אלרוב לרכוש נתח של כ-15% נוספים ממניות כלל, מה שיכפיל את החזקותיה הקיימות בחברת הביטוח. שווי השוק של המניות שבכוונת אלרוב לרכוש עומד על כ-800 מיליון שקל. 

 

ייאמר לזכותו אקירוב כי הוא בעל הון ייחודי בנוף המקומי. מאז החל לפעול באמצעות אלרוב, שנוסדה בשנת 1978, הוא ביסס את מעמדו כאחד מאנשי העסקים הבולטים בישראל. בניגוד לשורה ארוכה של טייקונים, שקמו ונפלו במהלך התקופה, אקירוב הצליח לשרוד בהצלחה לא מעט משברים כלכליים ותהפוכות בשוק, והפך את אלרוב לאימפרייה של ממש, עם החזקה של עשרות נכסים מניבים ונכסי מלונאות באירופה ובישראל, בשווי של כ-8.5 מיליארד שקל.

נוכח פריחת תחום הנדל"ן בישראל וגם בעולם, השאירה מניית אלרוב את משבר הקורונה הרחק מאחור, עם נסיקה של יותר מפי שלושה (215%) מרמת השפל שקבעה בשיא המשבר בשווקים - בחודש מרץ 2020 - והיא נסחרת היום ברמת שיא, המשקפת לחברה שווי של יותר מ-4.5 מיליארד שקל.

נסיקת המניה העלתה את ערך החזקותיו של אקירוב בחברה (כ-74%) לכ-3.4 מיליארד שקל, והיא מקנה שווי של כ-250 מיליון שקל להחזקותיהם המשותפות של ילדיו, ג'ורג'י ושרון אקירוב (כ-5%).

הצלחתו של אקירוב להמשיך ולפתח את עסקיו במהלך השנים נקשרה גם לתכונות האופי שלו: חכם, קשוח ופיננסייר מיומן. כמנהל אקירוב נחשב לריכוזי מאוד ולמי שאינו נרתע ממאבקים מול גורמים במגזר העסקי - אולי התכונה שמעלה את מפלס החשש בקרב אלה המתריעים מפני מעורבות צפויה שלו בניהול עסקיה של כלל ביטוח (ע"ע שלמה אליהו), שלא בהכרח תיטיב עם החברה, החולשת על כספי ציבור בהיקף של יותר מרבע מיליארד שקל. 

גורמים ברגולציה, ובכלל ביטוח עצמה, חוששים מהאפשרות כי כבעל שליטה יפעל אקירוב באופן שיקדם אינטרסים עסקיים או פרסונליים שלא בהכרח ישרתו בצורה מיטבית את עסקיה של חברת הביטוח. 

כמי שאינו נרתע ממאבקים, לאורך השנים עלה שמו של אקירוב בקשר ללא מעט מאבקים מול גופים ואנשי עסקים בולטים במשק (בהם גם כלל ביטוח בעצמה). להלן הבולטים שבהם.

2020: מתעמת עם מנהלי כלל ביטוח

אלרוב של אקירוב הפכה לבעלת עניין בכלל ביטוח בשנת 2020, זמן לא רב לאחר שכלל הפכה לחברה ללא גרעין שליטה לאחר מכירה כפויה והדרגתית של החזקות בעל השליטה האחרון בחברת הביטוח - קבוצת אי.די.בי.

כניסתה של אלרוב להשקעה בכלל  (החזיקה בשלב ראשון כ-5% מהמניות) התבצעה בד בבד עם התפתחות מערכת יחסים עכורה בין אקירוב ובין בכירי חברת הביטוח, המנכ"ל יורם נוה ומנהל ההשקעות הראשי של החברה יוסי דורי. זאת סביב התנגדותה של כלל ביטוח לעסקת בעלי עניין שבה ביקשה אלרוב להיטיב עם בנו של אקירוב, ג'ורג'י, המחזיק ב-15% ממניות החברה הבת של אלרוב, לוקה, הפועלת בתחום המלונות בחו"ל.

כבעלת מניות המיעוט הגדולה באלרוב באותה עת (החזיקה בכ-13% מהמניות) היה בכוחה של כלל ביטוח לסכל את העיסקה, שנועדה להקל על אקירוב הבן בכל הקשור למימון פעילותה של לוקה בחו"ל. 

יורם נווה / צילום: כדיה לוי

בתגובה לכך, כנראה, לקח אקירוב חלק בניסיון להדחת מנכ"ל כלל ביטוח, יורם נוה. האחרון, שיצא כנגד ניסיון ההדחה שהוביל יו"ר כלל דני נוה, טען כי אלרוב הייתה בין בעלי המניות שעמדו מאחורי המהלך, וזאת על רקע ההתנגדות של כלל לעסקת בעלי העניין של אלרוב. בין הצדדים ניטש ויכוח עז, שכלל חילופי מכתבים חריפים מטעמם של עורכי דין, ובסופו של דבר, בעקבות התערבות הרגולטור והליך בדיקה חיצוני, בוטל ניסיון הדחת המנכ"ל.

איך זה נגמר: מוקדם יותר השנה אושרה עסקת בעלי העניין של אלרוב, בתמיכתה של כלל ביטוח. זאת כאשר עוד טרם ההצבעה הודיעה כלל על מכירת החזקותיה באלרוב לידי חברת הנדל"ן ישראל קנדה תמורת כ-380 מיליון שקל, מכירה שהניבה לה רווח נאה.

1998: מסתכסך בפרויקט ממילא

יותר מ-20 שנה קודם, במסגרת פרויקט ממילא של אלרוב, הנמצא סמוך לעיר העתיקה בירושלים ונחשב לאחד ממיזמי הדגל של החברה מאז נוסדה, נקלע אקירוב לסכסוך עם חברת קרתא, חברה שהוקמה לצורך פיתוח אזור ממילא ונשלטה בידי המדינה ועיריית ירושלים.

קניון ממילא בירושלים / צילום: איל יצהר

הליך בוררות בין הצדדים נפתח כבר בשנת 1998, עם טענות אלרוב לגבי מחדלים בהתנהלותה של קרתא שעיכבו את פיתוח הפרויקט, בעוד שקרתא טענה מצידה, כי אלרוב הפרה את ההסכם בין הצדדים ונמנעה מלשלם לה את הכספים שהגיעו לה.

איך זה נגמר: במהלך השנים ניתנו כמה החלטות ופסקי דין בנושא, האחרונות מהן בשנת 2020, אז החליט ביהמ"ש המחוזי בירושלים על חלוקת סכומים מקופת הפירוק של קרתא, שכללו תמורה של 35 מיליון שקל לאלרוב, ובתחילת השנה הנוכחית החליט ביהמ"ש על מתן 20 מיליון שקל נוספים לאלרוב.

1998: בוררות עם אבי טיומקין 

סכסוך אחר שאליו נקלע אקירוב בערך באותה תקופה, ואשר הסתיים בבוררות, היה בינו ובין איש העסקים ויועץ ההשקעות אבי טיומקין. הסכסוך בין הצדדים התעורר נוכח דרישת טיומקין לדמי תיווך בסכום של כ-1 מיליון דולר עבור שירותיו בעסקה שבמסגרתה רכשו קרנות ההשקעות של איל הפיננסים ג'ורג' סורוס כ-25% ממניות אלרוב, תמורת כ-30 מיליון דולר.

אבי טיומקין / צילום: עינת לברון

אקירוב מצידו טען, כי טיומקין אינו זכאי לדמי תיווך, משום שלא הוא שתיווך בעסקה, וכן טען כי העמיד בעבר לטיומקין הלוואה שבאותה עת טרם נפרעה, ואשר עמדה על כ-1.5 מיליון שקל. 

איך זה נגמר: בסיום הליך הבוררות שניהל בין השניים עו"ד רם כספי נקבע מנגנון של פיצוי בין הצדדים, שקוזז ביניהם כך שבפועל אף אחד מהם לא יצא מהבוררות עם תשלום כספי.

2000: תובע את דיוויד רובנר

עוד סכסוך של אקירוב שעשה גלים בברנז'ה העסקית היה מול איש העסקים דיוויד רובנר, לשעבר מנכ"ל חברת ציוד התקשורת ECI. לטענת אקירוב, השקעה של יותר מ-20 מיליון שקל שביצעה אלרוב בחברת הטכנולוגיה נט2וויירלס, שעסקה בהאצת תקשורת נתונים ברשתות סלולריות, ירדה לטמיון עקב מעשה הונאה של רובנר, יו"ר נט2וויירלס וממייסדיה, שהוביל את החברה המדוברת לאחר פרישתו מ-ECI.

איך זה נגמר: לאחר שאקירוב תבע את רובנר בסכום שהוערך בכ-5 מיליון דולר הגיעו הצדדים לגישור, שבו הוסכם כי חברת הביטוח המבטחת את רובנר תשלם 600 אלף דולר לאלרוב, תמורת חיסול סופי של תביעותיו.

2001: נאבק עם רשת הילטון

זמן קצר לאחר סיום המאבק מול רובנר התגלעו חילוקי דעות בין אלרוב ובין רשת המלונאות הבינלאומית הילטון  בקשר לבית מלון שהקימה אלרוב בירושלים. הילטון תבעה מאלרוב "את אכיפת הסכמי ניהול מלון הילטון ירושלים... שבוטלו באופן חד-צדדי על-ידי אלרוב" לטענתה, ומנגד טענה אלרוב, כי "ביטול ההסכם נעשה כדין לנוכח הפרה יסודית של ההסכם מצד הילטון".

איך זה נגמר: בשנת 2011 התקבל פסד דין של בימ"ש שאישר פסק בורר, והילטון מימשה ערבות בנקאית בסכום של כ-95 מיליון שקל שהועמדה על-ידי אלרוב לשם הבטחת תשלום פסק הבורר. ב-2012 הצדדים הגיעו להסדר שכלל ויתור על כל התביעות והטענות ההדדיות.

המאבק הבא: ישראל קנדה?

בצד הקונה בעסקה שבה מכרה כלל ביטוח את מניותיה באלרוב בחודש מרץ השנה הייתה חברת ייזום הנדל"ן ישראל קנדה  של ברק רוזן ואסי טוכמאייר. נכון להיום מורווחת הרוכשת במאות מיליוני שקלים על השקעתה באלרוב, שמנייתה נהנית זה תקופה ארוכה מעליות שערים משמעותיות.

עם זאת, בדברים שאמרו הצדדים לאחרונה אפשר אולי למצוא את שורשיו של מאבק עתידי פוטנציאלי. לפני מספר שבועות הצהירו רוזן וטוכמאייר שמלבד הערכתם כי אלרוב נסחרה בשווי נמוך בעת שרכשו את מניותיה, הם צופים חילופי דורות בחברה - אמירה שבשוק הבינו ככוונה להשתלט על החברה בעת שאקירוב יציע את מניותיו בה למכירה.

אקירוב מצידו לא נותר חייב, ובראיון שהעניק לאחרונה לכלכליסט, אמר כי השניים "מדברים שטויות. יש להם חלומות - שיחלמו. אני יכול לעצור בן אדם מלחלום? עוד לא ראיתי ג'וק בולע פיל, אבל הכול יכול להיות... אין לי ריב איתם. אז הם אמרו. אני לא בקשר איתם".

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק