גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד המשפטים האמריקאי תובע את טקסס על מפת מחוזי הבחירה

הממשלה הפדרלית אומרת שהחלוקה מחדש למחוזות במדינה הדרומית מפלה נגד מצביעים ממוצא לטיני

התובע הכללי של ארה''ב, מריק גרלנד, ווניטה גופטה, עוזרת לתובע הכללי / צילום: Reuters, Mandel Ngan/Pool
התובע הכללי של ארה''ב, מריק גרלנד, ווניטה גופטה, עוזרת לתובע הכללי / צילום: Reuters, Mandel Ngan/Pool

ממשל ביידן תבע ביום שני את מדינת טקסס בפעם השנייה על נהלי הבחירות שלה, והאשים מחוקקים במדינה הרפובליקאית באפליה נגד לטינים ומיעוטים אחרים בכך שאישרו חלוקה מחדש של המחוזות במדינה בבחירות לקונגרס ולרשויות המדינה. בממשלה הפדרלית טוענים שהחלוקה מחדש פוגעת בזכויות ההצבעה של מיעוטים.

התביעה היא האתגר הראשון של משרד המשפטים הפדרלי לחלוקה מחדש למחוזות, כשהמדינות בארה"ב עושות תהליך של פעם בעשור בו הן משרטטות מחדש את גבולות מחוזות הבחירה שלהן.

בעשור האחרון גדלה אוכלוסיית טקסס יותר מכל מדינה אחרת בארה"ב והיא קיבלה שני מושבים נוספים בבית הנבחרים. מיעוטים שחורים, אסיאתיים, ואחרים מהווים כ-95% מהצמיחה באוכלוסייה, על פי מפקד האוכלוסין של 2020. כיום טקסנים לבנים מהווים פחות מ-40% מאוכלוסיית המדינה, ירידה של 5%, ומספרם פחות או יותר שווה למספר אזרחי טקסס הלטינים.

המפות החדשות לא נותנות לאוכלוסיית המיעוט הגדלה הזדמנויות חדשות לבחור את נציגיהם, כך נמסר ממשרד המשפטים, ובמקום זה מדללות במכוון את כוח ההצבעה של המיעוטים בכמה דרכים, כולל על ידי חלוקת הקהילות האלה בין כמה מחוזות. בתביעה נאמר שטקסס "סירבה להכיר באלקטורט המיעוט הגדל במדינה" ובכך הפרה את סעיף 2 של חוק זכויות ההצבעה.

"זו לא הפעם הראשונה שטקסס פעלה לצמצם את זכויות ההצבעה של אזרחי המיעוט שלה", אמרה וניטה גופטה, עוזרת לתובע הכללי של ארה"ב בהכרזה על התביעה. "עשור אחרי עשור, בתי הדין גילו שטקסס הפעילה תוכניות חלוקה מחדש שבכוונה דיללו את כוח ההצבעה של מצביעים לטינים ושחורים וזה מפר את חוק זכויות ההצבעה".

"תביעה אבסורדית"

מחוקקים בטקסס אמרו שהמפה לדעתם משקפת באופן ראוי את תושבי המיעוטים ותואמת את חוק זכויות ההצבעה.

"התביעה האבסורדית של משרד המשפטים נגד המדינה שלנו היא התכסיס האחרון של ממשל ביידן לשלוט במצביעים מטקסס", כתב בטוויטר התובע הכללי הרפובליקאי של טקסס קן פקסטון. "אני בטוח שהחלטות החלוקה מחדש של הרשויות המחוקקות שלנו יוכחו כחוקיות, והניסיון המגוחך הזה להטות את הדמוקרטיה ייכשל".

התוכניות של טקסס גם אותגרו בבית הדין על ידי קבוצות פעילים שאומרות שהמחוקקים התעלמו ממחויבות חוקית ליצור מחוזות חדשים שיש בהם מיעוטים רבים וייצגו את המגוון הגדל במדינה, בייחוד סביב הערים הצומחות במהירות דלאס ויוסטון.

הפעולה של משרד המשפטים ביום שני מגיעה כחודש אחרי שתבע את המדינה על חלקים מחוק הצבעות חדש ונפרד, שאנשי המשרד אמרו שיפגע בזכויותיהם של אנשים בעלי זכות בחירה, כולל אנשים שלא שולטים היטב באנגלית, תושבים בגיל השלישי, אנשים בעלי מוגבלויות, חיילים בצבא האמריקאי ואמריקאים המתגוררים מחוץ לארה"ב.

ברחבי ארה"ב, תהליך החלוקה מחדש למחוזות נבחן מקרוב, ורוב האנליסטים אומרים שהרפובליקאים נהנים מיתרון ברוב המדינות. בעוד שהתהליך לשירטוט מחוזות מחדש משתנה ממדינה למדינה, הרפובליקאים שולטים ביותר גופי חקיקה של מדינות שאחראים לחלוקת המפה מחדש, וזה גורם לדמוקרטים לחשוש לגבי סיכויי המפלגה שלהם בבחירות האמצע של 2022.

הליך חפוז עם אפשרות מינימלית להתנגדות

ארגונים לזכויות הבוחרים בודקים גם אם ההליך יעניק לקבוצות מיעוט השפעה נוספת, כשתוצאות מפקד האוכלוסין מראות שתושבים לא לבנים הניעו את צמיחת המדינה בעשור האחרון, בזמן שהאוכלוסייה הלבנה בטקסס הצטמקה.

בטקסס, אמרה העוזרת לתובע הכללי גופטה, המחוקקים הקימו את התוכנית לאחר הליך חפוז שנתן לציבור רק אפשרות מינימלית להגיב או להתנגד לו. התביעה מיום שני מבקשת מבית הדין למנוע מטקסס לערוך בחירות במסגרת תוכניות החלוקה מחדש למחוזות ורוצה לכפות על המדינה לעשות חלוקה אחרת.

ממשל ביידן אמר שיאתגר שינויים בהליכי בחירות במדינות הנתמכים על ידי הרפובליקאים ברחבי ארה"ב. ביוני תבע משרד המשפטים את מדינת ג'ורג'יה, בטענה שחוקי ההצבעה החדשים שלה נועדו להגביל את זכות ההצבעה של מצביעים שחורים, בין היתר.

יכולת משרד המשפטים לאכוף זכויות הצבעה מוגבלת על ידי החלטה מ-2013 של בית המשפט העליון שהביאה לקיצה סמכות שהייתה למשרד המשפטים הפדרלי לאשר שינויים בחוקי ההצבעות במדינות לפני שהם נכנסים לתוקף, כך אמר התובע הכללי מריק גרלנד ביום שני. הוא דחק בקונגרס לחדש את סמכות משרד המשפטים לאשר מראש שינויים בחוקי ההצבעה, שאמר ש"הייתה הכלי הטוב ביותר בידי המשרד להגנה על זכויות ההצבעה".

בהחלטה של בית המשפט העליון מ-2013, נשיא בית הדין רוברטס כתב שמצבי אי הצדק שסמכות האישור מראש מחוק זכויות ההצבעה של 1965 בא לטפל בהם נעלמו ברובם, וציין נתונים משנת 2004 שהראו שאחוז גבוה יותר של תושבי מיסיסיפי השחורים נרשמו להצביע בבחירות לעומת תושביה הלבנים. בעוד שחוק זכויות ההצבעה היה "מוצלח ביותר בטיפול באפליה הגזעית ואינטגרציה של הליך ההצבעה", כתב רוברטס, הוא עשה זאת על ידי חתירה תחת "ההגינות, הכבוד והסוברניות שעוד נותרה בידי המדינות".

עוד כתבות

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

זום גלובלי / צילום: AP

הודו עושה היסטוריה, והתחנה הגרעינית שחוזרת לפעול ביפן

הודו עשתה היסטוריה ושיגרה לחלל את לוויין התקשורת המסחרי הכבד בעולם ● תחנת הכוח הגרעינית הגדולה ביפן שבה לפעול אחרי יותר מעשור ● ובהונדורס המועמד של טראמפ זכה בבחירות - ועורר טענות לזיוף • זום גלובלי, מדור חדש

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת-ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

כדי להקים שוק שכירות, המדינה מחלקת קרקעות בנזיד עדשים

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז ESG של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל, לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאסיפת בעלי מניות

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

חוסל בלבנון מחבל מיחידת המבצעים של משמרות מהפכה

מנהיג דאעש בדמשק נעצר ע"י כוחות הביטחון של סוריה ● כוחות הביטחון פעלו הלילה לאכיפה חוזרת כנגד מבנים לא חוקיים ישראלים ● המשפחות המתנגדות לוועדת החקירה הפוליטית צפויות למקד את הלחץ בח"כים החרדים ● אלי פלדשטיין התייחס בראיון לעימות עם יונתן אוריך בחקירה וטען: "יש ללשכה חומרים על גלנט" ● עדכונים שוטפים

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"