גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לי חברות קריפטו הגנו על הענף בשימוע בקונגרס, שם שוקלים פיקוח על התעשייה

מנהלי החברות אמרו בשימוע בבית הנבחרים בארה"ב, שיהיה קשה להכניס את הנכסים הדיגיטליים תחת רגולציה במסגרת החוקים הפיננסיים הקיימים

מטבעות קריפטו / אילוסטרציה: Shutterstock, Dan Eady
מטבעות קריפטו / אילוסטרציה: Shutterstock, Dan Eady

מנכ"לים בתעשיות מטבעות הקריפטו הופיעו בפני הקונגרס ביום רביעי וטענו שהטכנולוגיות שלהם בעלות הבטחה לגבי העתיד, בזמן שמחוקקים ורגולטורים התחבטו בשאלה איך להוסיף פיקוח ממשלתי לשוק של יותר מ־2 טריליון דולר.

ועידת השירותים הפיננסיים של בית הנבחרים, בהובלת חברת בית הנבחרים מקסין ווטרס (דמוקרטית מקליפורניה), כינסה את השימוע מתוך תקווה לשפר את הבנת המחוקקים על נכסי הקריפטו ואיך התחום הזה משתלב ברגולציות הקיימות. בעוד שמיליוני אמריקאים השקיעו בנכסי קריפטו, מומחים רבים אומרים שסוג הנכסים הזה מצריך כללים ברורים יותר בהמשך הדרך, והקונגרס עשוי לחוקק אותם.

מטבעות קריפטו הוא השם שניתן לקבוצה רחבה של נכסים דיגיטליים כמו ביטקוין. בעוד שישנם אנשים המבקרים נכסים אלה כתנודתיים, לא שקופים ומציבים למשתמשים ולמערכת הפיננסית הנרחבת יותר סיכונים, בכירים בתעשייה אומרים שמטבעות קריפטו יכולים לגרום לעסקאות פיננסיות לקרות יותר מהר, להיות פחות יקרות ויותר נגישות למשתמשים ברחבי העולם.

"לתעשייה הזו יש הפוטנציאל לשפר את חייהם של אנשים רבים", אמר למחוקקים סם בנקמן־פריד, מנכ"ל החברה FTX Trading.

בין האנשים האחרים שהעידו בפני הוועדה: מנהלים בכירים בחברה המנפיקה מטבעות הצמודים לדולר (stablecoins) Circle Internet Financial, בבורסת הקריפטו Coinbase Global, בחברת כריית הביטקוין Bitfury Group, במערכת התשלומים במטבעות קריפטו Stellar Development Foundation ובחברת הבלוקצ'ייןPaxos Trust.

הם מבקשים להציג את מה שתומכי התחום מאמינים שהוא הפוטנציאל החיובי של מטבעות הקריפטו וטכנולוגיית הבלוקצ'יין, ומצד שני לפחית בחשיבות הסכנות שקובעי מדיניות רבים ופעילים למען ההגנה על צרכנים מזהירים מפניהן.

ווטרס הביעה חשש מהיעדר הרגולציה בשוק הקריפטו. "כיום, אין שום מסגרת רגולטורית כוללת או מרכזית על שווקי מטבעות הקריפטו, וזה מותיר את ההשקעות במרחב הנכסים הדיגיטליים חשופות למקרים של תרמית, מניפולציה ושימוש לרעה", אמרה ביום רביעי.

בני הברית של התעשייה במפלגה הרפובליקאית

בזמן שתעשיית הקריפטו עובדת על הגדלת נוכחות הלוביסטים שלה בוושינגטון, היא מצאה בני ברית רבים יותר במפלגה הרפובליקאית לעומת הדמוקרטית. הרפובליקאי הבכיר ביותר בוועדת השירותים הפיננסיים, חבר בית הנבחרים פטריק מקהנרי מצפון קרוליינה, חזר ביום רביעי על אזהרות הלוביסטים מוושינגטון על כך שרגולציה מוגזמת של מטבעות הקריפטו עשויה להרחיק את החדשנות הטכנולוגית למדינות זרות ולהותיר את ארה"ב מאחור.

"אנו לא צריכים תגובות רפלקס של מחוקקים שיפנו לרגולציה בגלל חשש מהלא נודע, לעומת הצורך לנסות להבין", אמר. "הפחד מהלא נודע והצעד להפעיל רגולציה ללא הבנה רק יחנקו את החדשנות האמריקאית ויהוו לנו חסרון מבחינת התחרותיות".

המנכ"לים של החברות טענו שמטבעות הקריפטו לא מתאימים בקלות למבנה הקיים של הרגולציות הפיננסיות בארה"ב ושמחוקקים צריכים לשקול חקיקה שמותאמת במיוחד לתעשיית המטבעות הדיגיטליים. המבקרים טוענים שהתעשייה רוצה לכתוב את הכללים שלה בעצמה על מנת להימנע מהפיקוח שבנקים, סוחרים בבורסה ובורסות נתונים לו.

"בגלל השלב הראשוני של הפיתוח והטכנולוגיה שבבסיסם, נכסים דיגיטליים נסחרים בשווקים שהם שונים באופן יסודי מהשווקים הפיננסיים המסורתיים", אמרה מנהלת הכספים ב־Coinbase אלסיה האס בעדותה. "כתוצאה מזה, המשטרים הרגולטוריים הקיימים לעתים קרובות לא מתאימים לטכנולוגיה החדשה הזו".

תומכי הקריפטו מאמינים שהטכנולוגיה הזו יכולה להקל על ביצוע עסקאות במהירות ובזול יותר לעומת רשתות התשלומים הקיימות ושיש לה פוטנציאל לעודד חדשנות וכוללנות פיננסית.

"כשאתה רואה כמה אנשים לא מיוצגים על ידי הבנקים במידה מספקת או בכלל, גם בארה"ב וגם במקומות אחרים, זה מצביע על מערכת שלא עובדת בשביל כולם", אמר בנקמן־פריד. "זה תוצר של תשתית תשלומים שהיא קשה ומסורבלת לשימוש במידה כזו שהיא לא עובדת עבור רוב האנשים".

ל־5% מהאמריקאים המבוגרים לא היה חשבון בנק ב־2020, על פי נתוני הפדרל ריזרב.

המחוקקים, ביניהם חבר בית הנבחרים ריצ'י טורס (דמוקרט מניו יורק), שאלו על הפוטנציאל של מטבעות קריפטו לעזור למהגרים לשלוח תשלומים בין מדינות, תהליך שעלול להיות יקר ואיטי דרך הבנקים או חברות העברת הכספים. תומכי התעשייה מצביעים על שימוש כזה לעתים קרובות כאחת הסיבות הטובות לאימוץ המטבעות.

אבל עסקאות כאלה נותרו לא נפוצות. השימוש במטבעות קריפטו כולל עקומת למידה, טעויות עשויות להיות בלתי הפיכות, ואין מספיק מקומות המציעים תשלומים בקריפטו אשר ייתנו לתחום הזה נוכחות תחרותית.

האיום ליציבות הפיננסית

קובעי מדיניות רבים חוששים שהצמיחה המהירה של שוק הקריפטו, שבשנה האחרונה עלה בערכו ביותר מפי ארבעה, מציבה איום ליציבות הפיננסית. הם אומרים שהשוק הזה רווי מקרי תרמית, שכריית ביטקוין מבזבזת כמויות עצומות של חשמל ושהפושעים משתמשים במטבעות קריפטו על מנת להתחמק מתשלום מסים ולעקוף חוקים נגד הלבנת כספים.

לפיקוח על שווקי הקריפטו אין כיסוי מלא בארה"ב, שם הרגולציה הפיננסית מפוצלת בין סוכנויות פדרליות וסוכנויות של המדינות. רגולטורים אומרים שישנם פערים גדולים בתחום.

אחד מחילופי הדברים הבודדים שהגיעו לכדי עימות ביום רביעי קרה בין חבר בית הנבחרים בראד שרמן (דמוקרט מקליפורניה) והאס לגבי גובה העמלות שגובה Coinbase. שרמן שאל אם לקנות ולמכור 100 דולר ביטקוין במשך יומיים עשוי לגרור עמלה בגובה של כמעט 6 דולר. לאחר שבתחילה אמרה שהיא לא יכולה לענות על השאלה, לבסוף אמרה האס שהדבר תלוי במוצר אבל יכול להיות ששרמן צודק.

שרמן הביע ספקנות רבה לגבי השימושים הפוטנציאליים בביטקוין ודחק ברגולטורים להגן על המשקיעים במידה והקונגרס נכשל בהעברת חקיקה בעלת שיניים.

לרוב המחוקקים היו דעות פחות מגובשות לגבי תעשיית הקריפטו ממה שלרוב יש להם על תחומים אחרים כמו הרשתות החברתיות או הבנקים. בעוד שעדות בקונגרס עלולה לעתים להיות לא נעימה למנהלים בחברות גדולות, כמה מהמנכ"לים שהשתתפו בשימוע ביום רביעי ציפו שיעזור להם לקדם את מטרותיהם.

"אני חושב שזה הלך ממש, ממש טוב", אמר המנכ"ל של חברת Circle ג'רמי אלייר לאחר השימוע. "זה היה מאוד מקיף, ועם מעט חילוקי דעות".

אלכסנדר אוסיפוביץ' וקייטלין אוסטרוף השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים