גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צברו יותר מדי כוח: האם אדלטק ושיכון ובינוי לא יוכלו להתמודד על תחנת הכוח הגדולה בישראל

זכייתן בשבוע שעבר של אדלטק ושיכון ובינוי בתחנת הכוח חגית מזרח הגדילה את החזקותיהן בתחנות ייצור חשמל, אך עלולה לחסום אותן מהתמודדות על תחנת הכוח הגדולה ביותר - אשכול ● הסיבה: חשש שיעברו את הגבלת ההחזקות שקבעה המדינה

תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל
תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל

האם אדלטק שבשליטת משפחת אדלסבורג ושיכון ובינוי שבשליטת נתי סיידוף לא יוכלו להתמודד במכרז של חברת חשמל למכירת תחנת הכוח אשכול שבאזור אשדוד? התקנות לקידום התחרות בייצור חשמל שנכנסו לתוקף לאחרונה קובעות כי היקף ההחזקות של יצרני חשמל בתחנות קונבנציונליות (לא אנרגיה מתחדשת - ג.ל) לא יעלה על 20%.

לאור ההחזקות בתחנות כוח של שתי החברות כיום, בתוספת כושר הייצור של תחנת אשכול, נראה כי זכייה פוטנציאלית שלהן תהפוך כל אחת מהן לבעלת כושר ייצור שעובר את רף המקסימום שקבעה המדינה. ולכן במצב הנוכחי קשה לראות כיצד הן יוכלו להתמודד במכרז.

במקרה שבו תימנע השתתפותם של אדלטק ושיכון ובינוי, "המרוויחות" מכך יהיו השחקניות הבולטות האחרות בתחום, שצפויות להשתתף במכרז על תחנת אשכול - OPC שבשליטת עידן עופר, ג'נריישן קפיטל שמחזיקה ברפק אנרגיה, ודליה אנרגיות שמחזיקה בתחנת הכוח דליה.

"למזער את ניצול כוח השוק"

לפני מספר שבועות נכנסו לתוקף תקנות משק החשמל (קידום התחרות במקטע הייצור) אחרי תקופה ארוכה שהן נדונו בעיקר בין שני גופים - רשות החשמל ורשות התחרות. בדברי ההסבר לתקנות נכתב כי "לא יחזיק גורם אחד יותר מ-20% מההספק המתוכנן של תחנות כוח מונעות בגז טבעי במשק החשמל (ייצור קונבנציונלי - ג.ל)".

כן נכתב כי "החשיבות של קביעת התקנות למניעת פגיעה בתחרות הענפית היא גבוהה במשק החשמל. הסיבות לכך הן, בין היתר אלו: במשק החשמל קיים לרוב מספר קטן של יצרנים בגלל חסמי כניסה גבוהים, הביקוש לחשמל נוטה להיות קשיח ולכן בשעות בהן הביקוש גבוה קיים פוטנציאל לניצול כוח השוק להעלאת המחיר". כן נכתב בהקשר זה כי, "הכלים העומדים לרשות הרגולטור לטיפול בריכוזיות בדיעבד הם מוגבלים ולכן יש חשיבות להסדרה מראש של מבנה אשר ימזער את האפשרות לניצול כוח השוק של היצרנים".

למה דווקא 20%? לפי ההחלטה "החזקה בלא יותר מ-20% תמזער את היכולת של היצרנים להשפעה על המחיר. לאור חסמי הכניסה הגבוהים לשוק החשמל, קביעת סף נמוך יותר מ-20% עשויה להגביל שחקנים קיימים להתמודד על הקמת תחנות חדשות. מיעוט המתמודדים עשוי להביא להתייקרות המחיר המוצע בהליכים תחרותיים". באופן שאיננו שגרתי, הוחלט כי כל חברה שמחזיקה בלמעלה מ-5% מהון מניות בתחנת כוח, תילקח בחשבון כאילו כל כושר הייצור של התחנה מיוחס אליה.

נתי סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

בראש רשימת היצרניות הפרטיות

מי שבמצב הקיים מתקרבת כבר כיום ל-20% היא אדלטק שהפכה בשנים האחרונות ליצרנית החשמל הפרטית המובילה בישראל.

כחלק מהרפורמה בחברת החשמל שנחתמה ב-2018, נקבע כי היא תפסיק להיות מונופול בתחום ייצור החשמל. המשמעות המעשית של החלטה זו הייתה יציאה לדרך של מכירת ארבע תחנות כוח והעברתם לחברות מסחריות. תחנת אלון תבור בעלת כושר הייצור של כ-600 מגוואט נמכרה ביולי 2019 לקבוצת MRC (בשליטת מאיר שמיר, צ'יינה הארבור ורפק) תמורת 1.9 מיליארד שקל.

ביוני 2020 נקבע כי הזוכים בתחנת הכוח ברמת חובב, שהיא בעלת כושר ייצור של כ-1,197 מגוואט הם אדלטק ושיכון ובינוי. השתיים שילמו עבורה מחיר עצום של 4.25 מיליארד שקל. בשבוע שעבר השתיים זכו במכרז השלישי של חברת החשמל למכירת תחנת הכוח חגית מזרח, שהיא בעלת כושר ייצור של 660 מגוואט. למעט אחזקות אלה לאדלטק יש החזקה (18.75%) בתחנת הכוח דוראד, שהיא בעלת כושר ייצור של 860 מגוואט, וכן בשתי תחנות קטנות יותר - האחת ברמת נגב (120 מגוואט) ובאשדוד (55 מגוואט). מכאן יוצא שהחברה מחזיקה, עם שותפות שונות, תחנות כוח בעלות כושר ייצור של 2,982 מגוואט.

מי שהפכה בשבוע שעבר לשחקנית השניה בגודלה בתחום הייצור הקונבנציונלי היא שותפתה של אדלטק - שיכון ובינוי, ששתי התחנות שהיא מחזיקה הן בעלות כושר ייצור של 1,857 מגוואט.

בתקנות בדבר התחרות בתחום שכאמור נכנסו לתוקף, כושר הייצור בישראל עד לשנת 2024 יעמוד על 17,700 מגוואט, כך שגורם שיחזיק בכושר ייצור שעולה על -3,340 מגוואט, יעבור את ה-20% המותרים. לא אדלטק ולא שיכון ובינוי נמצאות שם כיום, אך זכייה שלהן בתחנת אשכול תשנה את התמונה.

אדלטק: "לא דנה בתוכניות עתידיות"

תחנת הכוח אשכול שהמכרז לגביה החל להתנהל בחודש שעבר היא בעלת כושר הייצור הגדול ביותר מבין כל התחנות שהוציאה עד היום חברת החשמל למכירה. מדובר בתחנה בעלת כושר ייצור של 1,600 מגוואט. תוספת גבוהה כזו של כושר ייצור עבור אדלטק תעלה את כוחה בשוק הרבה מעל 20%, ואילו שיכון ובינוי תגיע לגודל של כחמישית מהשוק.

עם זאת גורם מרכזי בשוק מסביר כי הספירה בלבד של כושר הייצור איננה כל הסיפור. "תחנת הכוח אשכול היא מיושנת בחלקה וחלקים ממנה עשויים להיגרט בתוך הזמן קצר, דבר שעשוי לשנות את האופן שבו מחשבים את כושר הייצור הכולל שלה", הוא אומר.

מנגד נזכיר כי בהליך המכרזי שבו החלה חברת החשמל, אמנם נכתב כי יש אפשרות שחלקים בתחנה ייגרטו, אך במקביל מדובר על כך שבשטח התחנה ניתן להעלות את כושר הייצור בעתיד לכ-3,000 מגוואט".

דבר שני הוא עמדת רשות התחרות. אמנם התקנות הקיימות נכנסו לתוקף, אך ממידע שבידי גלובס, גם בהליך המכירה של חגית מזרח היה סימן שאלה לגבי השתתפות אדלטק במכרז (היקף כושר הייצור הכולל לקראת מכרז זה היה נמוך בהרבה מ-16,700 מגוואט), וברשות התחרות אישרו את השתתפותם כדי שלא יהיה מצב של מיעוט שחקנים שמתמודדים במכרז.

מרשות החשמל נמסר: "התקנות לקידום התחרות במקטע הייצור שנכנסו לתוקף לאחרונה מגבילות את היקף האחזקות במקטע הייצור שגורם בודד יכול להחזיק. על פי התקנות, לא יינתן רישיון למי שיחזיק, לאחר קבלת הרישיון, אחזקות בהיקף של 20% ומעלה מסך ההספק הקונבנציונלי (כ-3,300 מגוואט)".

מטעם אדלטק נמסר: "קבוצת אדלטק גאה להוביל את שוק ייצור החשמל הפרטי בישראל ותמשיך לפעול, ביחד עם שותפיה, למען פיתוחו היעיל והמתקדם של משק החשמל - בהתאם לצורכי המשק ולכללי התחרות בישראל. בימים אלה שוקדת הקבוצה על ההיערכות להשלמת רכישת תחנת חגית-מזרח ואינה דנה בתוכניות עסקיות עתידיות".

מחברת שיכון ובינוי נמסר: "שיכון ובינוי תפעל בהתאם להוראות החוק בענין לרבות שינויים במבנה האחזקות הקיים כדי להתאימו למיקסום פורטפוליו נכסי האנרגיה״.

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא הגיע לגיל 55. ואז הקים את החברה החשובה ביותר בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל