גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתלהבים מטרנד ה-NFT? לא תאמינו בכמה נמכרות יצירות אמנות במכירות הפומביות המסורתיות

קלאסיקות של ואן גוך ורותקו נמכרות במיליונים מעל שוויין, אספנים אסייתיים שולחים הצעות שוברות שוק בטלפון, ומחירי יצירות של אמנים צעירים מזנקים פי 10 ויותר  ● הצצה אל סדרת המכירות הפומביות שהרעידה את עולם האמנות

מארק רותקו, ''No. 7, 1951'' / צילום: Associated Press, Mary Altaffer
מארק רותקו, ''No. 7, 1951'' / צילום: Associated Press, Mary Altaffer

שוק האמנות מתפוצץ בעוצמה שלא נראתה כבר שנים, ובטח לא מאז שפרצה הקורונה. לראשונה מאז 2019 חזרו המוני אספנים לבתי המכירות הפומביות הגדולים של ניו יורק, והציתו מחדש מרדף מטורף אחרי היצירות היקרות בעולם, שהסתכם בשבועיים חסרי תקדים כמעט - של מכירות בהיקף של 2.3 מיליארד דולר, עם רשימת אמנים לוהטת כמו מארק רותקו ופרידה קאלו.

עד כמה גדול הרעב? לא קורה הרבה שבתי מכירות כמו  סות'ביס וכריסטיס מחסלים את כל הסחורה ומוכרים את כל הפריטים שיש להם להציע - אלא בשבועיים האלה בנובמבר זה קרה מספר פעמים. אספנים רכשו בשקיקה כל פריט שהוצע - מציורים קלאסיים של ואן גוך ועד לתמונות הגרפיטי של אמני רחוב כמו בנקסי, ואפילו מהדורה נדירה של החוקה האמריקאית.

פרידה קאלו, ''Diego y Yo'' / צילום: Reuters, James Manning

סדרת המכירות סימנה גם את חדירת השימוש במטבעות קריפטו למיינסטרים של עולם האמנות והמכירות הפומביות. כך למשל, מנהל המכירות של סות'ביס אוליבר ברקר קיבל הצעות מחיר באתריום על חלק מהעבודות של בנקסי. במקרה אחר, קבוצת משקיעי קריפטו ששמה Constitution DAO הפסידה בהתמחרות על עותק נדיר של החוקה האמריקאית. הקבוצה הצליחה לאסוף לטובת העניין יותר מ-40 מיליון דולר בתוך 72 שעות בגיוס המונים, אבל היצירה נמכרה לבסוף ב־43.2 מיליון דולר. מי שזכה במהדורה הבלעדית היה קנת' גריפין, מיליארדר משיקגו שעשה את הונו בקרנות גידור.
מי שעוד הצטרפו לחגיגה הם אמני NFT (אסימונים שאינם ניתנים להחלפה - Non Fungible Token), שמכרו את היצירות שלהם בשידור חי ברשת.

הנה נתון שממחיש באיזו מהירות התגבר שוק האמנות על הקשיים של תקופת המגפה: בשנה שעברה נמכרו בכריסטיס תשע יצירות שעלו 25 מיליון דולר או יותר. ואילו בשבועיים האלה של נובמבר בלבד - בית המכירות השאיר את המחיר הזה מאחור 14 פעמים.

בית המכירות פיליפס שבר את שיא כל הזמנים שלו ביום אחד עם מכירות בגובה של 138 מיליון דולר. הישג מרשים נוסף נרשם בבית המכירות סות'ביס - שם אוסף האמנות של איל הנדל"ן הארי מקלו ואשתו לשעבר לינדה מקלו, נמכר תמורת 676 מיליון דולר - ושבר את שיא כל הזמנים של בית המכירות, שקיים כבר 277 שנים.

היצירה היקרה ביותר באוסף של מקלו היתה קלאסיקת כתמי הצבע האבסטרקטית של מארק רותקו "No. 7, 1951", שנרכשה תמורת 82.4 מיליון דולר על ידי אספן אנונימי מאסיה.

ארני גלימצ'ר, סוחר בגלריה פייס, סיפר שב־1987 מכר את העבודה של רותקו לבני הזוג מקלו תמורת הרבה פחות. "אנשים מחפשים איפה לשים את הכסף, ומה יותר מענג מאמנות?", הוא אומר. "כשאתה שם את הכסף במניות - אתה מקבל מסמכים. אבל כשאתה קונה ציור - הוא תופס אותך וגורם לך להרגיש חלק ממשהו הרבה יותר גדול".

טרפת ה־NFT

לא רק האספנים ובתי המכירות גרפו הון במכירה חסרת התקדים, אלא גם העזבונות של האמנים המפורסמים בעולם. במהלך סדרת המכירות נשברו השיאים של האמנים בזה אחר זה: דיוקן עצמי של הציירת המקסיקנית פרידה קאלו מ־1949 נמכר תמורת 34.9 מיליון דולר בסות'ביס וניפץ את השיא הקודם שלה, שעמד על 8 מיליון דולר. על הדרך היא עקפה גם את בעלה, האמן דייגו ריברה, שהיצירה הכי יקרה שלו נמכרה ב־9.7 מיליון דולר לפני שלוש שנים. המכירה האחרונה מיצבה את קאלו כאמנית היקרה ביותר באמריקה הלטינית.

השבועיים האלה ייזכרו גם בשל הטרפת העולמית של ה־NFT, אמצעי טכנולוגי המאפשר להוכיח בעלות על נכס דיגיטלי. אחרי שמכר במרץ יצירה דיגיטלית בסכום הגבוה אי פעם - 69 מיליון דולר - האמן המכונה ביפל (Beeple) צפה בגאווה באנשי כריסטיס מוכרים הפעם את הפסל האמיתי הראשון שלו: Human One, שנמכר ב־29 מיליון דולר, כפול מהשווי שהוערך עבורו. ביפל, ששמו האמיתי מייק וינקלמן, השתתף בעצמו במכירה של אמן אחר - כשהגיש הצעה ליצירת NFT של האמן אורס פישר, אך בסופו של דבר נסוג. "זה הלהיב אותי מאוד", אמר אחר כך.

הקלאסיות והטרנדיות

גם ליצירות של ואן גוך היה שבוע יוצא דופן בבית המכירות כריסטיס, כשארבע עבודות מהעיזבון של איל הנפט אדווין קוקס נמכרו יחד תמורת 161 מיליון דולר. אספן אנונימי שיוצג על ידי יועץ האמנות הבריטי הוגו ניית'ן לקח הביתה שניים מהציורים היקרים ביותר של ואן גוך - "ערימות שחת" שנמכר תמורת 35.9 מיליון דולר ו"בקתות עץ בין עצי זית וברושים" שנמכר תמורת 71.4 מיליון דולר. האמן ההולנדי שמת בחוסר כל זוכה לעדנה מחודשת, בין היתר הודות לתערוכות דיגיטליות שלו שרצות לאחרונה.

ואן גוך, ''בקתות עץ בין עצי זית וברושים'' / צילום: Reuters, Victoria Jones

אמנים צעירים וטרנדיים נהנו גם הם מהזינוק במחירים: כך למשל ציור של ליזה ברייס בשם "No Bare Back after Embah" נמכר תמורת 3.2 מיליון דולר אחרי שמשך תשעה מתעניינים - פי עשר יותר מהסכום בו הוערך לקראת המכירה בסותבי'ס. ניקולס פרטי, אמן חזותי המוכר בסגנון של ד"ר סוס, הכפיל את השיא שלו במכירות פומביות - עם "נוף" שנמכר בסותבי'ס לאספן אסייתי תמורת 3.2 מיליון דולר. רק יום קודם לכן, אספן נוסף חזר הביתה עם ציור אחר שלו - "בתים" מ־2015, שנמכר תמורת 1.7 מיליון דולר בפיליפס.

60 שנות אספנות, מכירה אחת

נראה שאמנות עכשווית הפכה לטרנד לוהט בקרב אספנים אסייתים, שרשמו נוכחות מכובדת במכירות - מה שכמובן העלה משמעותית את המחירים. רבים מהם הגישו הצעות דרך הטלפון על האוסף של הזוג מקלו בסותב'יס, ובסופו של דבר, זכו בלפחות 12 יצירות מתוכו. אחד מהאספנים הוא היזם הסיני ג'סטין סאן, יוצר מטבע הקריפטו Tron, ששילם 78.4 מיליון דולר על הפסל "אף" של אלברטו ג'קומטי, שבני הזוג מקלו קנו ב־1994.
מקלו עצמו, הגיע למכירה לבוש גרביים סגולות, נעלי בית מקטיפה וצעיף צבעוני. לדבריו, זה סוריאליסטי לראות שישה עשורים של אספנות נמכרות בבת אחת - פריט אחרי פריט. "אבל זה היה נהדר לראות את העבודות בקונטקסט אחר", אמר לאחר המכירה. "אלה לא יצירות קלות".

אלברטו ג'קומטי, ''אף'' / צילום: Associated Press, Mary Altaffer

היצירות אולי לא קלות, אבל נראה שמכירתן דווקא קלה מאי פעם. תומס דנציגר, עורך דין המתמחה בתחום אומר שכדי להעריך את מצב שוק האמנות, כדאי לעקוב דווקא אחר הפריטים הנמכרים במחירים נמוכים יותר. העובדה שגם בקטגורייה הזו - כמעט הכול נמכר, היא לדבריו ההוכחה האולטימטיבית לכך "ששוק האמנות באמת יורה לכל הכיוונים".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם