גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תדיר גן מזנקת בכ-50%: תספק רכיבים לאאודי ב-15 מיליון דולר

המנכ"ל ערן תיבון: "יש להסכם זה חשיבות מיוחדת עקב היותו מיועד לשימוש ברכבים חשמליים. המעבר מרכבים מבוססי דלק למכוניות חשמליות בהן הרגישות למשקל הרכב היא גבוהה, מגביר את האטרקטיביות למוצרי אורטל כיוון שמגנזיום הוא חומר בעל משקל סגולי נמוך"

מכונית אאודי / צילום: יח''צ
מכונית אאודי / צילום: יח''צ

מניית תדיר גן  נסחרה היום (א') בבורסה בעלייה חדה של כ-50%, לאחר שהחברה דיווחה על הסכם מסגרת עליו חתמה החברה הבת, אורטל, עם לקוח חדש. במסגרת ההסכם החדש, מונתה אורטל כספק בלעדי של רכיב מגנזיום המיועד לרכב חשמלי של חברת אאודי (Audi) מקבוצת פולקסווגן הגרמנית.

היקף הסכם המסגרת עומד על כ-15 מיליון דולר (47 מיליון שקל) למשך תקופה של חמש שנים. בהתאם להסכם, תייצר אורטל מכלולים ממגנזיום המיועדים לרכבים חשמליים מתוצרת אאודי, אשר צפויים להיכנס לייצור סדרתי במהלך המחצית הראשונה של שנת 2022.

ערן תיבון, מנכ"ל תדיר גן, ציין כי הוא גאה להוסיף את חברת אאודי לרשימת יצרני המכוניות המשתמשות במוצרי אורטל. "מוצרי אורטל משמשים יצרני רכב מובילים כגון ג'נרל מוטורס ומאן כבר שנים רבות ותוספת של יצרן מקבוצת פולקסווגן הוא צעד חשוב עבורנו".

תיבון הוסיף כי "יש להסכם זה חשיבות מיוחדת עקב היותו מיועד לשימוש ברכבים חשמליים. המעבר מרכבים מבוססי דלק למכוניות חשמליות בהן הרגישות למשקל הרכב היא גבוהה, מגביר את האטרקטיביות למוצרי אורטל כיוון שמגנזיום הוא חומר בעל משקל סגולי נמוך ואנו מאמינים שיצרני רכבים חשמליים נוספים יבחרו לעבור לשימוש ברכיבי מגנזיום".

לתדיר גן ותק של למעלה מ-30 שנה באספקת מכלולים מכאניים לתעשיית הרכב. החברה הבת אורטל יציקות מגנזיום, מתמחה בייצור מכלולי מגנזיום ביציקות לחץ לתעשיית הרכב העולמית. כל תוצרת החברה מיוצאת ליצרניות הרכב בארה"ב ואירופה.

בחודש יולי 2021 הפכה קבוצת DBSI-ברין, אשר בבעלות ברק דותן ויוסי בן שלום, לבעלת השליטה בתדיר גן, לאחר שקיבלה ללא תמורה את מניות השליטה (54.61%) בחברה מידיה של קרן פימי. במסגרת העסקה, נקבע כי DBSI וברין ישלמו לקרנות פימי תמורה עתידית מותנית, על-פי מנגנון שקבע בהסכם והמכירה ואשר מבוסס על שיעור מתוך התקבולים שינבעו לרוכשות לאחר החזר השקעתן בחברה.

התחייבות הרוכשות לתשלום התמורה המותנית תהיה בתוקף במשך 10 שנים ממועד ההשלמה ומוגבלת לסכום מקסימלי של 10 מיליון דולר. בנוסף, העמידו הרוכשות לתדיר-גן הלוואת בעלים של 4 מיליון שקל לצורך פירעון חובות בנקאיים.

מיד לאחר רכישתה על ידי קבוצת DBSI - ברין, החלה תדיר גן בהליכי הבראה וצמיחה, במסגרתם פרעה בין היתר את מלוא החוב הבנקאי שלה (כחלק מהסדר בנקים כולל). בחודש ספטמבר השנה דיווחה תדיר גן כי חתמה על הסדר חוב עם הבנקים המממנים שלה - הפועלים, לאומי, דיסקונט והבינלאומי הראשון.

במסגרת ההסדר, פרעה החברה לבנקים סכום של 8.45 מיליון שקל המהווה 50% מסך חובותיה כלפיהם, ואילו הבנקים הסכימו למחול עת המחצית השניה של החוב. בנוסף, קיבלו הבנקים במסגרת ההסדר גם כתבי אופציה הניתנים למימוש ל-5% ממניות תדיר-גן, לאחר ההקצאה.

ברק דותן, יו"ר תדיר גן, אמר היום, כי "אני רוצה להודות לצוות עובדי החברה המסור ובראש ובראשונה למנכ"ל החברה, ערן תיבון, על הדבקות במטרה אשר הביאו להכרה ביכולות תדיר-גן מצד תאגיד ענק כמו פולקסווגן. במהלך השנים תדיר-גן התמודדה עם אתגרים מורכבים, אך ידעה לעמוד מולם. לאחרונה רכשנו את השליטה בחברה ואני שמח לבשר כי ההסכם לאספקת המכלולים לרכבי פולקסווגן הוא חולייה חשובה בשרשרת מהלכי ההבראה אותם אנו מקדמים בחברה ואנו מאמינים כי הסכמים נוספים יבואו בעקבותיו".


הקורונה השפיעה על לקוחות החברה 

מאז 2016 סובלת תדיר-גן מהרעה במצבה, וכתוצאה מכך כללו רואי החשבון שלה הערת עסק חי בדוחות הכספיים של תדיר-גן החל מ-31 בדצמבר 2016. הערת העסק חי לא הופיעה בדוח השנתי של 2020, אולם נרשמה בו הפניית תשומת לב למצבה העסקי של החברה, לנוכח הפסדיה המתמשכים.

ההרעה במצבה אף הובילה את תדיר גן לנטוש ב-2018 את החברה הבת לשעבר, ADB, שפועלת בגרמניה. לתדיר-גן נוצר אז הפסד של כ-18 מיליון דולר כתוצאה מהפעילות המופסקת של ADB, אולם גם לאחר מכן כשפעילותה נותרה רק בישראל, התקשתה החברה להתאושש.

בשנים 2018-2020 רשמה תדיר-גן הפסד תפעולי כולל של 5.8 מיליון דולר, והפסד נקי של 24.64 מיליון דולר, אשר נבע ברובו מהפסקת פעילותה של החברה הבת בגרמניה. בשנת 2020 גם סבלה תדיר-גן מירידה של 31% בהכנסות ל-17.9 מיליון דולר בלבד, שנבעה לדברי החברה בעיקר מהשפעות הקורונה על לקוחות החברה. "הקיטון במכירות בתחום המגנזיום נובע מהתפשטות נגיף הקורונה לשנת 2020, אשר גרמה לירידה בהיקפי ההזמנות של הקבוצה", נכתב בדוח הדירקטוריון לסיכום 2020.

את המחצית הראשונה של 2021 סיכמה תדיר-גן עם עלייה של 5.5% בהכנסות ל-10.1 מיליון דולר, אולם גם עם ירידה של כ-43% ברווח התפעולי התזרימי (EBITDA) ל-553 אלף דולר, וזאת עקב עלייה של 15% במחירי חומרי הגלם בתקופה זו, לצד גידול בהוצאות החשמל. בשורה התחתונה דיווחה החברה על הפסד נקי של 3.15 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2021, אשר נבע ברובו מהוצאות חד-פעמיות של 2.5 מיליון דולר.

הוצאות חד-פעמיות אלו כללו הפרשה בגין הליך משפטי בתביעת הבנק המממן בגרמניה נגד החברה הבת לשעבר ADB, וכן בגין מחיקת המלאי הטכני של תדיר-גן. נכון לסוף יוני 2021 הציגה תדיר-גן הון עצמי שלילי (גירעון בהון) של 2.2 מיליון דולר. בעקבות ההודעה היום זינקה כאמור מניית החברה בכ-60% ושווי החברה טיפס ל-55 מיליון שקל (17 מיליון דולר).

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה תמכור לאיראן 24 מטוסים חדישים. איך העסקה תשפיע על ישראל?

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

גורם בחמאס: החלטנו להשהות את המו"מ לעסקת חטופים


נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"