גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש קבע: מיטב דש תשלם 400 מיליון שקל, עוה"ד יקבלו כ-16 מיליון שקל

לאחר שבית ההשקעות חויב להחזיר לעמיתים יותר מרבע מיליארד שקל בשל גביית דמי ניהול בניגוד להסכמים, היום ניתן פסק דין משלים בשני עניינים: בקביעת גובה ההשבה המעודכן לחברי הקבוצה ובגמול לתובעים המייצגים ושכר-הטרחה לבאי-כוחם ● פסק הדין המשלים מאמץ באופן כמעט מושלם את עמדת מיטב דש, לאחר שעורכי הדין דרשו עשרות מיליונים

אילן רביב, מנכ''ל מיטב דש / צילום: שלומי יוסף
אילן רביב, מנכ''ל מיטב דש / צילום: שלומי יוסף

בית השקעות מיטב דש רשם הבוקר (ב') ניצחון קטן במסגרת פסק הדין שחייב אותו לשלם כ-400 מיליון שקל לחוסכים באחת מקופות הגמל שהוא מנהל, בגין גביית דמי ניהול בניגוד להסכמים עימם. 

השופטת מיכל אגמון-גונן קבעה כי שכר-הטרחה שיקבלו עורכי הדין של התובעים יהיה נמוך משמעותית ממה שביקשו, וגם הפיצוי שיקבלו התובעים שהגישו את התביעה הייצוגית יהיה נמוך בהרבה ממה שביקשו. כך, סכום התשלום לעורכי הדין, אמיר איבצן וחגי נצר, הינו כ-16 מיליון שקל ולא עשרות רבות של מיליונים כמו שביקשו . ואילו התובעים, ישראל גרינבר ומיכאל לוינרד, יקבלו  2.3 מיליוני שקל, כלומר 1.15 מיליון שקל לכל אחד, בעוד שהם ביקשו כ-20 מיליון שקל.

עוד נקבע כי שכר-הטרחה והתגמול ישולמו מתוך הפיצוי שיעניק בית ההשקעות לחברי הקבוצה, ולא בנוסף אליו. במיטב דש מקווים שההחלטה מאמש תסמן את הכיוון לקראת הערעור שהגיש בית ההשקעות, כאשר עדיין לא נקבע מועד לדיון בבית המשפט העליון, שהמתין לפסק הדין המשלים של השופטת אגמון-גונן מבית המשפט הכלכלי תל אביב.  בפסק הדין המשלים נקבע כי הסכום הכולל שעל מיטב דש לשלם עומד על 399,984,000 שקל.

בשלהי אוגוסט 2021 ניתן פסק דין בבית המשפט המחוזי בתל אביב על-ידי השופטת ד"ר מיכל אגמון-גונן, שקבע כי חברת מיטב דש גבתה דמי ניהול מחלק מהעמיתים בניגוד להסכמים ביניהם. בפסק הדין נקבע כי על מיטב דש להשיב לחברי הקבוצה המיוצגת דמי ניהול שגבתה ביתר. כן נקבע כי תינתן חוות-דעת משלימה לתקופה שממועד זה, וכי הסכום הסופי יחושב בהמשך.

שלושה שיקולים בקביעת הגמול לתובע המייצג

התובעים ובאי-כוחם טענו כי יש לפסוק להם שכר-טרחה בשיעורים שנקבעו בתיק עזבון המנוח משה שמש נ' דן רייכרט, כך שזה לא יפחת מ-15% מסכום ההשבה, העומד על קרוב ל-400 מיליון שקל, וכן גמול לתובעים המייצגים בשיעור 5% מסכום ההשבה. כלומר בסך-הכול כ-80 מיליון שקל ובתוספת מע"מ, כך שעורכי הדין ביקשו לעצמם 60 מיליון שקל בתוספת מע"מ ונציגי התובעים היו אמורים על-פי הבקשה לקבל 20 מיליון שקל בתוספת מע"מ. עוד טענו התובעים ובאי-כוחם כי יש להורות למיטב דש להשיב להם את הוצאות שכר-טרחת המומחה בסכום של 115 אלף שקל בצירוף מע"מ.

מיטב דש טענה מנגד כי לאור סכום ההשבה, עולה כי על-פי חישוב התובעים ובאי-הכוח, שכר-הטרחה יעמוד על 60 מיליון שקל, והגמול על 20 מיליון שקל. לטענת מיטב דש, האחוזים שנקבעו בעניין רייכרט, נקבעו בהתחשב בנסיבות באותו עניין, כאשר העקרון שנקבע בפסק הדין הינו כי ככל שסכום הפיצוי גדל, שיעור שכר-הטרחה והגמול יורדים.

בהחלטתה ציינה השופטת כי "ההסדר החקיקתי בחוק תובענות ייצוגיות בנוגע לגמול ושכר-טרחה נועד לעודד ולתמרץ הגשת תובענות ייצוגיות ראויות, כך שהאינטרס הפרטי של התובע המייצג ועורך הדין יביאו למימוש המטרות הציבורית שביסוד החוק, ועם זאת למנוע הגשת תובענות לא ראויות תוך ניצול לרעה של ההליכים, שבבסיסן אך רצונם של התובע ובא-הכוח לזכות בגמול ושכר-טרחה". עוד היא הסבירה כי לצורך כך קבע המחוקק שורה של שיקולים שעל בית המשפט לשקול בפסיקת הגמול ושכר-הטרחה, תוך השארת שיקול-דעת רחב יחסית לבית המשפט, ליישם את השיקולים הללו במקרה שלפניו.

היא מנתה שלושה שיקולים בקביעת הגמול לתובע המייצג. שיקולי תשומה: שיקולים הנוגעים לעלויות ולסיכון שנטל על עצמו התובע המייצג כגון טרחה, סיכון והוצאות, כאשר במסגרת זו מבקש בית המשפט ליצור תמריץ חיובי להגשת תביעות ייצוגיות ראויות. הסוג השני הם שיקולי תפוקה לקבוצה המיוצגת: דהיינו, שיקולים הנוגעים לתועלת שהביאה התובענה הייצוגית לקבוצה המיוצגת, תוך ניסיון להעניק לתובע תמריצים אשר יותירו בידי חברי הקבוצה המיוצגת רווח גבוה ככל האפשר. במסגרת שיקולים אלה יכללו התועלת לחברי הקבוצה המיוצגת, הסדרה עתידית ואופן ניהול ההליך. הסוג השלישי הם שיקולי הכוונה: שיקולים הנוגעים לתועלת הציבורית מהתובענה הייצוגית ולרצון לכוון את המשאבים באופן שיושקעו בתובענות ייצוגיות שתועלתן הציבורית גדולה ביותר.

עם זאת, לדברי השופטת הקבוצה קיבלה פיצוי בסכום גדול בגלל התשואות הגבוהות שהשיגה מיטב דש לאורך השנים ולא בגלל הטרחה של עורכי הדין והתובעים. "בתובענות שבהן נפסקים סכומים גבוהים (כפי שאפרט, מעל 100 מיליון שקל), ראוי להפריד בין השפעתם המשמעותית של השיקולים שיש לשקול בנוגע לגמול ושכר-הטרחה ושיקולי תשומה, תפוקה והכוונה על תוצאת קבלת התובענה ועצם הפיצוי לחברי הקבוצה, לבין השפעתם הפחותה על הסכומים הגבוהים שקיבלה הקבוצה, שאינם תוצאה ישירה של פעולת המייצגים, אלא נובעים ממאפייני התביעה והקבוצה המיוצגת. שכן, כפי שמעיד המקרה שלפניי, סכום ההשבה הגבוה נובע, בין היתר, מהתשואות שהניבה מיטב דש לעמיתיה (מהם נגזרים דמי הניהול שנגבו), מספר העמיתים, ומשך השנים בהם נגבו סכומים אלו (לרבות ריבית והפרשי הצמדה)", ציינה השופטת.

"אני סבורה כי ככלל, מעבר לסכום של 100 מיליוני שקלים, יש לקבוע תוספת שולית לסכומי פיצוי גבוהים יותר, ככל שאכן אין קשר בין תוספת הפיצוי לבין התשומות של התובע המייצג ובאי-הכוח המייצגים", היא הוסיפה. עם זאת, היא הסבירה כי נראה כי על היקף התיק, וההשקעה הנרחבת בתובענה ייצוגית מורכבת שנוהלה במלואה, לא יכולה להיות מחלוקת. "מבחינת התשומות, אין מחלוקת על ההשקעה העצומה של עורכי הדין, ואף של התובעים בניהול ההליך בנוסף, מדובר בתובענה תקדימית, שחייבה השקעת משאבים רבים, לרבות חוות-דעת מומחים. מאפיינים אלו, בצד שיקולי התשומה מצדיקים פסיקת שכר-טרחה וגמול על הצד הגבוה".

בהתחשב בכל אלו, היא ציינה את דרך החישוב שלה לפיצוי המגיע לעורכי הדין. "אני סבורה כי מעל לסכום של 100 מיליון שקל, בשל העובדה שהסכום נובע, כאמור, מגורמים שאינם קשורים באופן ישיר לתשומות שהושקעו, יש לפסוק 1% אחד נוסף לכל 100 מיליון שקל, כמפורט:
מסכום 1 עד 5 מיליון שקל - 25% (1.25 מיליון שקל)
מסכום 5 מיליון שקל עד 10 מיליון שקל - 20%  (מיליון שקל)
מסכום 10 מיליון שקל עד 30 מיליון שקל - 15% (3 מיליון שקל)
מסכום 30 מיליון שקל עד 60 מיליון שקל - 12% (3.6 מיליון שקל)
מסכום 60 מיליון שקל עד 100 מיליון שקל - 10%(4 מיליון שקל)
מסכום 100 מיליון שקל עד 399,849,840 שקל - 1% (2,999,840 שקל)
כלומר, הסכום הכולל של הפיצוי לעורכי הדין עומד על 15,849,840 שקל.

בנוסף, נקבע גמול לתובעים המייצגים (גרינברג ולוינרד) בסכום של 2.3 מיליוני שקל, היינו 1,150,000 לכל אחד.

באשר להכללת הסכום לעורכי הדין ולתובעים מתוך הפיצוי לקבוצה, כתבה השופטת אגמון-גונן כי "הכלל הוא שיש להפחית את הגמול לתובע ואת שכר-הטרחה לבא-כוחו מן הסכום שנפסק לטובת הקבוצה. גם כאן הבסיס הרעיוני הוא עשיית עושר. הקבוצה מתעשרת, ועליה לשאת בהוצאות שהוצאו לשם כך. התובע ובאי-הכוח המייצגים פועלים לטובת הקבוצה, וראוי כי הקבוצה תישא בסכומי הגמול ושכר-הטרחה, שמטרתם, בין היתר לתמרץ תובעים ועורכי דין 38 להגיש תובענות ייצוגיות ראויות".

לאור העובדה שמדובר בסכום משמעותי, וכדי לאפשר למיטב דש להתארגן לצורך התשלום ולאתר את חברי הקבוצה שאינם עוד עמיתים במיטב דש, נקבע כי מיטב דש תעביר את הסכום לחברי הקבוצה ביום 1.3.22.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה