גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסופו של מרוץ שפילג בין מבוגרים וצעירים, נבחר גבריאל בוריץ', בן 35, לנשיא צ'ילה

המנהיג לשעבר של הפגנות הסטודנטים מהשמאל מבטיח להעלות מסים ולפרק את המערכת הפנסיות הפרטית במדינה העשירה ביותר בדרום אמריקה ● בחירתו של בוריץ' מסמנת את הקץ לשלושה עשורים של שלטון מרכזי, שהפך את צ'ילה למודל עולמי למסחר חופשי ומגנט להשקעות זרות באמריקה הלטינית

הנשיא הצעיר הנבחר, גבריאל בוריץ', עושה סלפי עם תומכים לפני נאום הניצחון בסנטיאגו, ביום ראשון / צילום: Associated Press, Luis Hidalgo
הנשיא הצעיר הנבחר, גבריאל בוריץ', עושה סלפי עם תומכים לפני נאום הניצחון בסנטיאגו, ביום ראשון / צילום: Associated Press, Luis Hidalgo

גבריאל בוריץ', חבר קונגרס ממנהיגי מחאות הסטודנטים לשעבר במדינה, נבחר לנשיא צ'ילה. הנשיא הצעיר, בן 35 בלבד, צפוי להסיט לשמאל את המדינה, שזמן רב נחשבה לאחת מנושאות הלפיד באמריקה הלטינית של המרכז הפוליטי והפתיחות לכלכלת השוק המערבית באמריקה ואירופה. בוריץ', קיבל 56% מהקולות והביס את יריבו השמרני חוזה אנטוניו קאסט, שהודה בתבוסתו ובירך את הנשיא הנבחר בטוויטר. הוא יתיישב על כסא הנשיא במרץ.

תומכיו של בוריץ' חגגו ברחובות סנטיאגו מיד לאחר פרסום התוצאות בראשון בלילה (שעון ישראל), והנשיא הנבחר עבר דרך המוני האנשים ודילג מעל גדר כדי להגיע לבמה. בנאום הניצחון שלו הוא הבטיח לתומכיו, שממשלתו תקטין את אי הצדק בזמן שתגן על הפעילות הכלכלית. הוא הבטיח לפרק מערכת הפנסיות הפרטיות ולשפר את מצב בריאות הציבור והחינוך. "אנחנו הולכים ליצור חברה צודקת יותר לכולם", אמר. "עתיד מדינתנו יהיה במרכז סדר העדיפויות בשנים הקרובות".

בחירתו הובטחה על ידי תמיכה חזקה של מצביעים עירוניים צעירים שרוצים לראות יותר הוצאה ממשלתית על מטרות ציבוריות על אף אחד הקמפיינים המקטבים ביותר במדינה מזה עשרות שנים. בגיל 35, המחוקק המקועקע יהפוך למנהיג הכי צעיר של צ'ילה בעידן המודרני לאחר שהגיע לגיל המינימלי המרשה לו לרוץ לנשיאות רק השנה.

השווקים לא יתנו לו ליהנות מהספק

ניצחונו של בוריץ' צפוי לעורר חשש של משקיעים במדינה שהיא יצרנית הנחושת הגדולה ביותר בעולם, אם כי הוא מיתן הצעות שקראו לתת למדינה תפקיד מרכזי יותר בניתוב הכלכלה, כך אומרים אנליסטים. הפזו הצ'יליאני ירד השנה ביותר מ־16% ולא מעט צ'יליאנים הוציאו כספם מהמדינה לשמירה במדינות אחרות.

"אני לא חושב שהשווקים, בעיקר המקומיים, הולכים לתת לו ליהנות מהספק" אמר דיאגו פריירה, כלכלן בג'י פי מורגן צ'ייס. "בזמן תקופת המעבר, הוא יהיה חייב לנקוט פעולות להראות שהוא הולך להתמתן".

בחירתו של בוריץ' מסמנת את הקץ לשלושה עשורים של שלטון מרכזי, שהפך את המדינה הזו על 19 מיליון תושביה למודל עולמי למסחר חופשי ומגנט להשקעות זרות באמריקה הלטינית. המדינה הורידה מאוד את מפלס העוני לאחר קץ הדיקטטורה הצבאית של אוגוסטו פינושה.

התמיכה במפלגות מרכז־שמאל ומרכז־ימין, שמשלו מאז החזרה לדמוקרטיה ב־1990, קרסה לאחר שהצ'יליאנים יצאו לרחוב להפגנות על יוקר המחיה ודרישה לשירותים ציבוריים טובים יותר ב־2019.

"אתגר להיררכיה הישנה בצ'ילה"

עלייתו של בוריץ' לארמון הנשיאותי לה מונדה מתרחשת לאחר עשור שבו התבלט ברמה לאומית כמנהיג מדובלל השיער של ההפגנות ששיתקו את סנטיאגו ב־2011. אלפי סטודנטים שדרשו, שהלימודים באוניברסיטאות ימומנו על ידי המדינה, חסמו אז את הרחובות בצמיגים בוערים.

בוריץ' מייצג מה שאנליסטים מגדירים כדור חדש של שמאלנים באמריקה הלטינית. בנוסף להבטחת מדינת רווחה גדולה יותר, פוליטיקאים כמו בוריץ' הבטיחו להילחם בשינוי האקלים בזמן שהם מרחיבים את הזכויות של תושבים ילידיים, הומואים וטרנסים. בוריץ', שאמר באופן פומבי שהוא סובל מהפרעה אובססיבית קומפולסיבית, קרא גם להגדלת התמיכה באנשים הסובלים מבעיות בריאות הנפש.

"הפרוגרמה שלו היא חזון של השמאל שמאוד מתאים למאה ה־21. זה לא השמאל המסורתי", אמרה ג'ניפר פריבל, חוקרת מדעי המדינה ומומחית לדרום אמריקה מאוניברסיטת ריצ'מונד. "הוא מהווה אתגר להיררכיה הישנה יותר".

כצאצא של מהגרים קרואטים, בוריץ' גדל בפואנטה ארנס, עיר קטנה במחוז פטגוניה הדרומי של צ'ילה. אביו, מהנדס בחברת נפט, היה חבר במפלגה הנוצרית־דמוקרטית במרכז שמאל. בוריץ' הצעיר עבר לסנטיאגו ללמוד משפטים באוניברסיטת צ'ילה, תואר שמעולם לא השלים.

ב־2013, בגיל 27, נבחר לקונגרס, והוביל דור צעיר יותר של פוליטיקאים ופעילים חברתיים מהשמאל שהיו ביקורתיים מאוד על אנשי המרכז־שמאל מהדור שלפניהם, כולל נשיאים צ'יליאניים קודמים. הוא האשים אותם בכך שמכרו את השמאלנות שלהם על ידי יישום מדיניות ניאו־ליברליות שהעמיסו על מעמד הביניים בצ'ילה חובות גדולים ופגעו בפנסיות שלו.

"אם צ'ילה הייתה ערש הניאו־ליברליזם, היא תהיה גם הקבר שלו", אמר בוריץ' מוקדם יותר השנה. "אל תפחדו מהצעירים שרוצים לשנות את צ'ילה". הוא קרא גם להעלאת שכר המינימום ויצירת חברת כרייה של ליתיום בבעלות המדינה.

נקט קו יותר מפויס בקמפיין

לאחרונה הוא נקט קו יותר מפויס, כשהוא ביקש למשוך מצביעים מהמרכז שרוצים לשמור על כלכלת השוק אבל מצד שני לשפר את השירותים החברתיים. הניצחון שלו מגיע בעת שצ'ילה יוצאת ממגפת הקורונה, שהרגה כמעט 40 אלף איש במדינה, שאוכלוסייתה מונה 19 מיליון נפש. "תסמכו עליי שאאחד את צ'ילה, ולא אפלג אותה", אמר. "בממשלה שלי אף אחד לא הולך לסכן את מה שכבר השגנו".

בוריץ' יהפוך למנהיג השמאלני ביותר מאז הנשיא סלבדור איינדה, שהיה מרקסיסט. בחירתו ב־1970 וההלאמות שקרו לאחר מכן בתעשיות מרכזיות וכן השתלטות על קרקעות הפכו את צ'ילה לשדה קרב במלחמה הקרה, שהוביל לכך שהגנרל פינושה יכול היה להשתלט על המדינה בהפיכה צבאית. הצ'יליאנים מפולגים מאז, ורבים מהשמרנים חוששים מחזרה לשלטון של השמאל הקיצוני.

קריסטינה לסניבט, בת 58 מסנטיאגו, זוכרת את התורים הארוכים לקניית עוף וסבון כביסה בימי ממשלת איינדה. היא חוששת מהתפקיד שבני הברית הקומוניסטים של בוריץ' ישחקו בממשלה והצביעה לקאסט.

 "עניבה וחליפה - מכשיר של האליטות"

בוריץ' שנוי במחלוקת כבר תקופה ארוכה. ביום הראשון שלו כמחוקק, גרם לסערה כשהופיע בקונגרס ללא עניבה וז'קט של חליפה, ואמר שהלבוש הפוליטי הוא "מכשיר של האליטות" המפריד את המחוקקים מהעם.

נמתחה עליו ביקורת רבה בגלל נסיעה ב־2018 לפריז שם פגש את האדם שהתנקש ב־1991 בסנאטור השמרן, חיימה גוזמן, האיש שאחראי להקמת החוקה של צ'ילה כיום. בוריץ' התנצל מאוחר יותר על הפגישה.

היום, ישנם אנליסטים האומרים שבוריץ' קרוב יותר להיות סוציאל־דמוקרט המראה פתיחות למשא ומתן עם יריבים פוליטיים. ב־2019, עזב את בני הברית השמאלנים שלו ותמך בהסכם פוליטי עם הנשיא מהמרכז ימין, סבסטיאן פיניירה, להתחלת תהליך להחליף את החוקה מתקופת הדיקטטורה על מנת לפוגג את ההפגנות. ההפגנות הגיעו עד כדי הצתת תחנות מטרו ואלפי עסקים קטנים, וכ־30 איש נהרגו בהן. מועצה שמאלנית נבחרה השנה לנסח חוקה חדשה.

לאחר שבעבר עודד את הממשל הסוציאליסטי בוונצואלה וקרא לו "להעמיק את המהפכה הבוליבריאנית", לאחרונה מתח ביקורת על מה שרבים בדרום אמריקה רואים כרודנות במדינה הענייה ההיא. בנובמבר, הרחיק עצמו מבני בריתו הקומוניסטים כשהם שיבחו את מה שארה"ב הגדירה כבחירות שקר בניקרגואה, שהביאו לבחירה מחדש של השליט הרודני דניאל אורטגה.

האינפלציה הגבוהה מזה עשור 

"בוריץ' מאוד מועד להפוך לדוגמטי אבל גם בעל יכולת ליצור הסכמים ולכרות בריתות", אמר אאוגניו טירוני, יועץ פוליטי בולט ופרופסור באוניברסיטה הקתולית של סנטיאגו. "הוא מודה כשהוא טועה ומתחייב לתקן את מה שדרוש תיקון".

סדר היום של בוריץ' יהיה כבול על ידי הקונגרס המופלג, כך אומרים אנליסטים. הוא גם יתמודד עם האינפלציה החמורה ביותר מזה עשור, וזה ישפיע על התוכניות שלו להגדיל את ההוצאה הציבורית.

פריירה, הכלכלן, אומר שבוריץ' יעמוד במבחן כשהכלכלה תתחיל להאט, לאחר שהרשויות יקטינו עידוד פיסקלי נדיב, שהניע צמיחה של 11% ב־2021. אם בוריץ' יגיב בסיוע נוסף, זה יחתור תחת המסר שלו לגבי משמעת פיסקלית, אמר פריירה, הצופה מיתון ב־2022.

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון על העסקה עם ווישור: "כמו לרכוש פרארי בלי מנוע"

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים